дослідження на тему "Художня майстерність Панаса Мирного (Портрети, пейзажі, мова роману). Зіставлення особливостей стилю творів І.Нечуя-Левицького та Панаса Мирного"

Про матеріал
Матеріал дає можливість провести порівняльний аналіз стилів прозаїків Панаса Мирного та Івана Нечуя -Левицького (мови творів, елементів характеротворення та к композиції .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зіставлення особливостей стилю творів І. Нечуя-Левицького та Панаса Мирного

Номер слайду 2

Панас Мирний і Іван Нечуй-Левицький були видатними українськими письменниками-реалістами, які зображували життя українського народу в другій половині XIX століття. Обидва письменники були братами за зброєю і співавторами декількох творів, таких як “Хмари”, “Хіба ревуть воли, як ясла повні?” та “Земля”.

Номер слайду 3

Панас Мирний був ближчим до народу, до його долі і страждань. Він показував героїв у всій їхній повноті і суперечливості, не приховуючи їхніх слабкостей і помилок. Він також був критичним до суспільних порядків, які пригноблювали народ. В його творах часто присутня іронія і сатира.

Номер слайду 4

Іван Нечуй-Левицький був більш оптимістичним і романтичним. Він зосереджувався на позитивних рисах героїв, на їхньому прагненні до прогресу і освіти. Він також високо цінував національне самобутність і культуру. В його творах переважають ліризм і патетика.

Номер слайду 5

Панас Мирний володів багатим і виразним мовним талантом. Він майстерно використовував народно-поетичний стиль, говорку, прислів’я, приказки, загадки, побутовий гумор. В його мова наближена до живої народної мови, але не є її копією. Вона має свою художню організацію і логіку.Іван Нечуй-Левицький також широко використовував народну мову, але вона була більш літературною і нормативною. Він також дбав про чистоту і правильність мови, уникав галицизмів і росіянізмів. Він також вміло застосовував риторичні засоби, такі як порівняння, метафори, епітети, алегорії. ПОРІВНЯННЯ СТИЛЮ ПИСЬМА

Номер слайду 6

Панас Мирний писав переважно романи і повісті, які мали складну і багатопланову структуру. Він зображував широкий круг людей, їхнє життя в різних обставинах і ситуаціях. Він також давав панорамні картини природи, села, міста, які відображали настрої і переживання героїв. В його творах часто зустрічаються елементи фольклору, такі як пісні, легенди, казки.Іван Нечуй-Левицький писав переважно повісті і оповідання, які мали просту і логічну структуру. Він зосереджувався на одному або кількох головних героях, їхньому розвитку і долі. Він також давав детальні описи побуту, одягу, звичаїв героїв. В його творах часто зустрічаються елементи науковості, такі як історичні факти, географічні назви, статистичні дані. ПОРІВНЯННЯ СТИЛЮ ПИСЬМА

Номер слайду 7

Висновок. Панас Мирний у своїх творах відображав реалії життя українського народу, підкреслюючи його слабкості і суперечливості. Він був критичним до суспільних негараздів і часто використовував іронію та сатиру. Його мова була наближена до народної, але має власну художню організацію.Іван Нечуй-Левицький, навпаки, був більш оптимістичним і романтичним. Він зосереджувався на позитивних рисах героїв і використовував більш літературну мову. Його твори мали просту структуру і часто містили наукові або історичні елементи. Отже, хоча обидва письменники ділилися інтересом до українського народу і його культури, їхні твори відзначалися відмінностями у стилі, структурі і мовному виразі, що робило їхню творчість унікальною та цікавою для читачів.

pptx
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
186
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку