Дослідження наявності харчових добавок в продуктах харчування

Про матеріал
У даній роботі представлені експериментальні дослідження, які спрямовані на: 1.)поглиблення та розширення предметних знань, демонстрація їх прикладного характеру; 2.)формування умінь та навичок дослідника: - якісний аналіз неорганічних і органічних речовин (катіонний, аніонний, елементарний та функціональний); - кількісний аналіз неорганічних і органічних речовин (приготування розчину заданої молярної концентрації, визначення концентрації йонів методами титриметрії та потенціометрії); - вміти працювати з науковим обладнанням хімічних лабораторій (аналітичні терези, сушильна шафа, титрувальна установка, рН-метр, скляний електрод) та реактивами (стандарт-титри, різноманітні індикатори). 3.) набуття досвіду визначення якісного та кількісного складу досліджуваних об`єктів, використовуючи наукові методи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження наявності харчових добавок в продуктах харчування

Номер слайду 2

Номер слайду 3

       Усюди куди б ми не звернули свій погляд, нас оточують предмети та вироби з речовин і матеріалів, що виробляються на хімічних підприємствах. Так в умовах сучасного світу не можна уявити наше життя без побутових хімічних речовин (пральний порошок,парфуми, мийні засоби, тощо); харчових продуктів, які містять консерванти, емульгатори,розпушувачі, ароматизатори та багато іншого. Сільське господарство використовує мінеральні добрива, засоби захисту рослин від шкідників, регулятори росту рослин, хімічні добавки та консерванти до кормів для тварин тощо. Медицина постійно поповнюється новими лікарськими препаратами, а також приладами та засобами, що зроблені з матеріалів хімічного походження. Природа, яка нас оточує, також складається з величезної кількості органічних та неорганічних сполук.

Номер слайду 4

У даній роботі представлені експериментальні дослідження, які спрямовані на: 1.)поглиблення та розширення предметних знань, демонстрація їх прикладного характеру; 2.)формування умінь та навичок дослідника: - якісний аналіз неорганічних і органічних речовин (катіонний, аніонний, елементарний та функціональний); - кількісний аналіз неорганічних і органічних речовин (приготування розчину заданої молярної концентрації, визначення концентрації йонів методами титриметрії та потенціометрії); - вміти працювати з науковим обладнанням хімічних лабораторій (аналітичні терези, сушильна шафа, титрувальна установка, рН-метр, скляний електрод) та реактивами (стандарт-титри, різноманітні індикатори). 3.) набуття досвіду визначення якісного та кількісного складу досліджуваних об`єктів, використовуючи наукові методи.

Номер слайду 5

Об`єкти дослідження Вафельні цукерки «Джек» фірми Конті. Сухарики «Хрус Team» багет зі смаком сметани та зелені, виробник ТОВ «Сандора». Чіпси «Lay`s» зі смаком краба, виробник ТОВ «Сандора».

Номер слайду 6

Мета дослідження: 1. Дізнаватись інформацію про продукт харчування, що міститься на упаковці. 2. Характеризувати склад продуктів за їх позитивним та негативним впливом на організм людини. 3. За допомогою методів хімічного аналізу дослідити наявність харчових добавок у продуктах харчування. 4. Довести шкідливість частого вживання цих продуктів учнями нашої школи.

Номер слайду 7

Гіпотеза дослідження : Шляхом хімічного аналізу виявити наявність у харчових продуктах: Гліцеролу; Бензойної кислоти; Крохмалю; Карбонатів; Вуглеводів, а також кислотності середовища в досліджуваних продуктах. Завдання дослідження: Ознайомитися з інформацією даної теми з медійних джерел. Розвивати вміння, отримувати інформацію про продукти харчування з упаковки. Провести дослідження якісного складу обраних харчових продуктів. Пропагувати правильне харчування серед учнів нашої школи.

Номер слайду 8

Інформація про досліджувані об`єкти, що містяться на упаковці. Склад: цукор, жир рослинний гідрогенізований (рафіновані, дезодоровані рослинні масла: пальмова, соняшникова, антиокислювачі Е 319, Е 330, емульгатори сорбітан тристеарат, лецитин), вафельні листи (борошно пшеничне вищого ґатунку, крохмаль кукурудзяний сухий, масло пальмова рафінована дезодорована, емульгатор лецитин соєвий, сіль кухонна, продукти яєчні (яєчний порошок), розпушувачі (гідрокарбонат натрію, карбонат амонію)), какао-порошок, емульгатор лецитин соєвий, ароматизатор. Цукерка «Джек» Докладніше про деякі складові: Емульгатори (Е) - харчові добавки, призначені для створення однорідних емульсій з незмішуваних продуктів. Емульгатор лецитин соєвий - це натуральна харчова добавка, яку в сучасних умовах отримують переважно з рослинної сировини. Емульгатори сорбітан тристеарат - асорті з лісовим горіхом Антиокислювачі Е 319, Е 330 - посилення смаку, продовження терміну придатності.

Номер слайду 9

Сухарики «Хрус Team» багет зі смаком сметани та зелені Склад: борошно пшеничне, крупа манна, масло рослинне, ароматизатор (сіль, підсилювачі смаку та аромату (глутамат натрію 1 - заміщений, 5 - інозінат натрію 2 - заміщений, 5 - гуанілат натрію 2 - заміщений) сахароза, порошок гірчиці, стабілізатор ( ефір крохмалю і натрієвої солі октенілянтарной кислоти), агент антіслежівающій (діоксид кремнію аморфний), смако-ароматичні речовини, термічний технологічний ароматизатор, барвник (екстракт сметани та зелені)). цукор, барвники (карамелізований цукор, екстракт моркви), агент антіслежівающій (карбонат кальцію). Білки (гр / 100 гр продукту): 10,50 Жири (гр / 100 гр продукту): 15,70 Вуглеводи (гр / 100 гр продукту): 66,00 Сухі речовини (гр / 100 гр продукту): 92,20 Вологість в%: 7,80 Калорійність, ккал: 447,30 Калорійність, кДж: 1872,76

Номер слайду 10

Глутамат натрію - мононатрієва сіль глутамінової кислоти, популярна харчова добавка E621 (в цій якості також називається «підсилювач смаку»). абсолютно безпечна добавка з точки зору здоров'я. Інозінат натрію - Широко застосовується в харчовій промисловості, як підсилювач смаку. Вживання великої кількості синтетичного підсилювача смаку провокує появу в організмі негативних наслідків. Під ударом в першу чергу виявляється травна система і органи шлунково-кишкового тракту. Гуанілат натрію - використовується в харчовій промисловості для посилення і модифікації смаку і аромату продуктов. Як клітинна речовина легко засвоюється. Сам по собі продукт безпечний. Діоксид кремнію - відноситься до групи емульгаторів, які забезпечують однорідність сумішей змішуються речовин в природі, повністю виводиться з організму, не всмоктується в шлунково-кишковий тракт.

Номер слайду 11

Чіпси «Lay`s» зі смаком краба Склад: картопля, рослинна олія, ідентичний натуральному ароматизатор [натуральні та ідентичні натуральним смакоароматичні речовини (містять яєчний порошок, рибний порошок, риб'ячий жир, сухе молоко, порошок молочної сироватки), цукор, підсилювач смаку і аромату (глутамат натрію, гуанілат натрію, інозінат натрію), підсолоджувач (аспартам)], сіль. Вага продукту 100 г 85 г * Білки 6.5 г 5.53 г Жири 30 г 25.5 г Вуглеводи 53 г 510 ккал Калорійність 510 ккал 433.5 ккал

Номер слайду 12

Якісний аналіз - це процес ідентифікації речовини, який дозволяє встановити з атомів яких хімічних елементів складається дослідна проба, які йони, функціональні групи аба молекули входять до її складу. У своїй роботі ми застосували такі методи: Визначення катіонів та аніонів у речовині за допомогою якісних реакцій. Фільтрування. Титриметрія. Титриметрія – це кількісний метод аналізу, що грунтується на точному вимірюванні об`єму стандартного розчину, які витрачається на титрування точно взятого об`єму розчину речовини, що визначається.

Номер слайду 13

Прозорий, не має муті, має запах крабу (чіпси). Прозорий жовтуватого кольору, каламутний,невеликий осад на дні склянки, ледь помітний запах (сухарики). Розчин коричневого кольору, каламутний, має запах какао (цукерка). Процес приготування: 1.Подрібнили харчовий продукт і перенесли крихти в хімічний стакан. Додати 50 мл дистильованої води. 2. Утворену суміш перемішали скляною паличкою, залишили на 5 хвилин. 3. Профільтрували за допомогою воронки та фільтрувального паперу.

Номер слайду 14

Гліцерол (харчова добавка Е 422) – емульгатор, стабілізатор, загусник, водоутримуючий агент. Не рекомендується вживати людям, які мають хвороби нирок і серцево-судинні захворювання. Приготування еталонного розчину: до 1 мл СuSO4 додаємо 1 мл конц. розчину NaOH. До свіжоосадженого розчину доливаємо по стінкам декілька крапель гліцеролу. Утворюється розчин яскраво-синього кольору.

Номер слайду 15

Сухарики Цукерка Чіпси (Натрій бензоат- Е 211) Наш дослід довів, що цей консервант міститься в досліджуваних продуктах харчування, але про це не вказується на етикетці. Найбільша концентрація натрій бензоату міститься в сухариках і цукерках.

Номер слайду 16

Сульфати і карбонати є складовими солей калію та натрію, входять в якості харчових добавок, що сприяють розпушуванню, збільшенню об`єму харчового продукту. У водні витяжки ми додавали BaCl2 і HCl . Спостерігали утворення осадів у пробірках під номером 2 і 3. Проведені дослідження показали, що: 1. Чіпси практично не містять сульфатів і карбонатів. 2. Сухарики і цукерка містять незначну кількість цих речовин. HCl BaCl2

Номер слайду 17

Крохмаль широко застосовується в харчовій промисловості як згущувач (Е 1404). Ми приготували еталонний розчин, який ілюструє якісну реакцію на крохмаль. Результати дослідження: У пробірці №1 ми виявили відсутність крохмалю (чіпси). У пробірці №2 , з витяжкою із сухариків кромалю виявилось найбільше. У пробірці №3 теж міститься достатня кількість крохмалю (цукерки).

Номер слайду 18

Добавки з індексами Е 300-Е 399 є антиоксидантами, які захищають харчові продукти від окиснення, утворення гіркого смаку, зміни забарвлення.Вони являють собою як природні сполуки (наприклад, лимонна, аскорбінова, яблучна кислоти) так і хімічно синтезовані, які в природі не зустрічаються. Ми провели дослідження за допомогою універсального індикатора, і виявили, що в усіх витяжках рН кислотності середовища коливалась у межах від 6.0 до 7.0 , що є нормою і вказує на нейтральне середовище досліджуваних продуктів.

Номер слайду 19

Статистичне дослідження частоти вживання харчових продуктів серед учнів Соснівського НВК

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Уважніше читати написи на етикетках. Не дивлячись, цілком можна купити крохмаль зі смаком, запахом і кольором ковбаси. Деякі добавки шкідливі тільки у великих кількостях але, канцерогени мають властивість - накопичуватися в організмі. Так що, з часом це дасть про себе знати. Будь-яка модифікація продуктів робить їх потенційно небезпечними для здоров'я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку та кольору - це обман власного організму. Вживати екологічно чисті продукти - свіжі сирі овочі, фрукти та ягоди. Не купувати продукти з великим терміном зберігання, зазначеним на етикетці - ознака того, що там багато консервантів.

Номер слайду 22

ppt
Додав(-ла)
Горовая Лилия
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Інші матеріали
Додано
25 січня 2022
Переглядів
2616
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку