Драма Лесі Українки «Лісова пісня», її фольклорно-міфологічна основа (дистанційне навчання)

Про матеріал
Драма Лесі Українки «Лісова пісня», її фольклорно-міфологічна основа ЗАВДАННЯ УРОКУ: 1. Відеоролики 2. «Лісова пісня» аналіз 3. Адаптації 4.Екранізації
Перегляд файлу

Урок № 56

Тема: Драма Лесі Українки «Лісова пісня», її фольклорно-міфологічна основа

ЗАВДАННЯ УРОКУ:

1. Перегляньте відеоролик:

  • Леся Українка. Онлайн-курс з підготовки до ЗНО "Лайфхаки з української літератури"

https://www.youtube.com/watch?v=a0yrc-rcmAI

  • Леся Українка "Лісова пісня". Переказ твору

https://www.youtube.com/watch?v=ECimMqJqqOw

2. Прочитайте, законспектуйте найголовніше:

https://marieclaire.ua/wp-content/uploads/2017/07/MAVKA_Prev1.jpg«Лісова пісня»  драма-феєрія в трьох діях Лесі Українки.

П'єса написана в 1911 році у місті Кутаїс, вперше була поставлена 22 листопада 1918 року в Київському драматичному театрі. Твір є одним з перших прообразів фентезі в українській літературі

П'єсу включено до списку «Від Сковороди до сьогодення: 100 знакових творів українською мовою»

У чорновому варіанті драма була написана влітку 1911 року в Кутаїсі впродовж 10–12 днів. Остаточне доопрацювання та редагування твору тривало до жовтня того ж року. У листуванні письменниці є згадки про те, що стало поштовхом до написання твору. У листі до матері від 2 січня 1912 року Леся Українка писала: Мені здається, що я просто згадала наші ліси та затужила за ними. А то ще я й здавна тую Мавку «в умі держала», ще аж із того часу, як ти в Жабориці мені щось про мавок розказувала, як ми йшли якимсь лісом з маленькими, але дуже рясними деревами. Потім я в Колодяжному в місячну ніч бігала самотою в ліс (ви того ніхто не знали) і там ждала, щоб мені привиділась Мавка. І над Нечімним вона мені мріла, як ми там ночували – пам'ятаєш – у дядька Лева Скулинського. Видно, вже треба було мені її колись написати, а тепер чомусь прийшов «слушний час» – я й сама не збагну чому. Зачарував мене сей образ на весь вік.

https://media.wordcloud.pro/image/01820bdd-128d-458f-8e3c-99f3ad3ae8e0.jpgЧисленні переробки, закреслення та дописки в чорновому автографі свідчать про складну та наполегливу працю над твором. Автограф не становить єдиного цілого, має кілька текстових нашарувань і відбиває різні етапи роботи — від первісного до остаточного.

За підрахунками, в тексті "Лісової пісні" можна зустріти, ще імена 30 міфічних постатей. Леся Українка внесла ці імена в розмову дійових осіб. Дядько Лев згадав Бога, Сонце, Місяць, Зорі, Урая, Зірницю ("найкращу Зорю"), Оха-Чудотвора, Трьомсина, Царівну Хвилю, Білого Палянина, Цур-Пека. Лукаш згадує Мавок і Упирицю Лісовик - Бабу, що любить зимувати в соснових борах, і Вітра Водяник - Метелицю Гірську, Русалок (водяних), Осіннього Дощика Мавка - Весну, Вихора і Ніченьку чарівниченьку. Русалка (водяна) згадує Морського Царенка, Лелю ("Ой, Леле!"), Матінку і Бабусю Куця. Той, що греблі рве - Царя Морського і Океана. Перелесник згадує Змію-Царицю, Літавиць - Гірських Русалок.

http://www.blitz.if.ua/img/im578xAny-%D0%B3%D1%83%D0%B3%D0%BB.PNGЦікавим є первісний начерк дії 1, що іноді скидається на розгорнутий план, де фіксувався зміст окремих сцен і де поетичний текст іде впереміж з прозою, так, як він народжувався у творчій уяві письменниці.  

Google випустив Doodle до 145-річчя від дня народження Лесі Українки.

Doodle являє собою сцену з драми-феєрії "Лісова пісня", одного з найвідоміших творів письменниці.

3. Заповніть таблицю:

Жанр:

 

 

Тема:

 

 

Головна ідея:

 

 

Дійові особи

 

 

Найхарактернішою особливістю композиції є органічне переплетення життя двох світівприроди й людини. Лісові істоти олюднені, вони живуть і діють, розмовляють, як люди. У них своє розуміння добра і зла, вони наділені певними рисами вдачі за аналогією до людських.

Драма складається з прологу й трьох дій, співвіднесених з різними порами року, із зародженням, розвитком і згасанням інтимних почуттів і переживань Мавки та Лукаша.

Події відбуваються в старезному лісі, на Волині, протягом року. У творі діють міфічні істоти: Мавка і Русалка, Лісовик і Перелесник, Водяник і Потерчата. Кожна дія починається пейзажем, який змінюється відповідно до пори року.

П’єса розпочинається з прологу — волинського лісового пейзажу: «Старезний, густий, предковічний ліс на Волині. Посеред лісу простора галява з плакучою березою і великим прастарим дубом… Саме озеро — тиховодне, вкрите ряскою та лататтям, але з чистим плесом посередині. Містина вся дика, таємнича, але не понура — повна ніжної задумливої поліської краси».

Адаптації

  •                   «Лісова пісня» — балет українського композитора Михайла Скорульського створений у 1936 році. Уперше поставлений у 1946 р. у Києві.
  •                   «Лісова пісня» (опера) українського композитора Віталія Кирейка (1957) Прем'єри у Львові та Києві (Оперна студія НМАУ).
  •                   «Лісова пісня» — опера українського композитора Мирослава Волинського. Прем’єра в Кам’янці-Подільському на Фестивалі "Опера в мініатюрі".
  •                   «Лісова пісня» — балет композитора Г. Жуковського (лібрето М. Габовича, постановники О. Тарасова, О. Лапаурі) в Великому театрі СРСР. -1961 р.
  •                   The Forest Song — американська відеогра.
  •                   «Лісова пісня» - опера композитора Мирослава Волинського

Екранізації

Перегляньте відеоролики:

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:

Записати визначення терміну феєрія, цитатна характеристика Лукаша і Мавки.

 

 

docx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
1237
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку