Друга світова війна. Голокост.

Про матеріал

Презентація розкриває історію початку Другої світової війни. Охарактеризовує поняття Голокост. Цікаві факти найбільших концентраційних таборів в роки Другої світової війни.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

10 клас всесвітня історія. Тема «Друга світова війна. Голокост та його жахливі наслідки» {2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Підготувала викладачка Кременчуцького льотного коледжу Харківського національного університету внутрішніх справ. Кірюхіна Марина Володимирівна

Номер слайду 2

Відомі цитати «Війна, війна! І знов криваві ріки! І грім гармат, і шаблі дзвін. Могили, сироти, каліки І сум покинутих руїн.»Олександр Олесь

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ПРИЧИНИ ВІЙНИ

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Пакт Молотова-Ріббентропа. Після нетривалих переговорів міністра закордонних справ Німеччини Ріббентроп і міністра закордонних справ СРСР Молотова 23 серпня 1939 р. у Москві між двома країнами було підписано Пакт про ненапад. Окремою частиною договору став таємний протокол, який увійшов в історію як Пакт Молотова—Ріббентропа. Він передбачав розмежування сфер впливу обох держав у Європі. Німеччина визнавала сферою інтересів СРСР Фінляндію, Естонію, Латвію та Бессарабію, а Литву віднесла до сфери своїх інтересів. Також він передбачав поділ Польщі

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Початок війни1 вересня 1939 року із нападу Німеччини на Польщу розпочалася Друга світова війна. Це сталося через тиждень після підписання пакту Договору про ненапад між гітлерівською Німеччиною і сталінським СРСР ( і таємного протоколу до нього – Пакту Молотова-Ріббентропа).

Номер слайду 10

Вторгнення на територію Польщі розпочалось 1 вересня 1939 р. Йому передувала провокація гітлерівців у прикордонному містечку Глівіце.

Номер слайду 11

Гітлерівська авантюра31 серпня 1939 року. Глейвіц, Німеччина, кордон із Польщею. Надвечір у приміщення місцевої радіостанції забігають декілька чоловіків у військовій формі, польською мовою один із них вигукує: "руки вгору" і починається стрілянина. Військові зв'язують працівників радіостанції, самі ж, під свист куль, польською мовою виголошують в ефірі анти німецьку промову. Опісля на місці знаходять декілька трупів у формі війська польського. Напади нібито польських військових відбуваються на ще кілька німецьких об'єктів. Уже наступного дня Гітлер заявляє: Польща напала на Німеччину, Німеччина буде захищатися.

Номер слайду 12

Друга світова війна  глобальний збройний конфлікт, що тривав від 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року. У війні взяло участь понад 60 країн, зокрема всі великі держави, які утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»).

Номер слайду 13

Періодизація I Період 1 вересня 1939 р.- 19 листопада 1942 р. Стратегічна ініціатива належить агресивним державам. Німеччина, Італія, Японія та їх союзники зуміли оволодіти значними територіями в Європі, Африці, Азії, Океанії.ІІ період 19 листопада 1942 р. - 9 травня 1945 р. Стратегічна ініціатива повністю переходить до країн антигітлерівської коаліції, війська яких розгромили війська Німеччини і її союзників у Європі і змусили їх капітулювати. III. Період 9 травня 1945 р. - 2 вересня 1945 р. Завершення

Номер слайду 14

СРСР та гітлерівська Німеччина розчленували восени 1939 року Польщу, а в червні 1941 року, на вашу думку, вони союзники чи супротивники?

Номер слайду 15

Чи розпочав би Гітлер напад на Польщу, якщо б не було укладено союз зі Сталіном? {2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}На вересень 1939 року Сталін союзник Гітлера?{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Чи допоміг Радянський Союз Польщі в вересні 1939 року?

Номер слайду 16

Дивна війна

Номер слайду 17

Зимова війна

Номер слайду 18

Зимова війна. Незважаючи на переваги радянської армії в озброєнні та чисельності, фінські бійці використали кілька власних переваг, які мали згубний ефект для противника. Одягнені в білі камуфляжі, фінські захисники були майже непомітні поміж засніженими деревами. Війська радянської армії спочатку носили темні уніформи і через це були легкою мішенню для фінських снайперів.

Номер слайду 19

Захоплення Франції1940р. Доля Франції на початку Другої світової війни були не лише трагічною, а й ганебною. Одну з найбільших держав Європи німецькі війська захопили менш як за 6 тижнів. Для захоплення Франції німці розробили наступальний план під кодовою назвою “Рот”, яка полягала у масованому наступі на Бельгію, а потім і Францію з використанням танків, авіації та банальному обході через окупацію Бельгії знаменитої лінії оборонних споруд, названої на честь військового міністра Анре Мажіно. Французька кампанія для німців була вдалою і її успіх дав нацистам не лише моральну перевагу в Європі, але й можливість використовувати ресурси окупованих територій для власних військових потреб.

Номер слайду 20

Голокост - період в історії, протягом якого нацисти вбили мільйони євреїв та інших людей через те, ким вони були. Вбивства організувала німецька нацистська партія на чолі з Адольфом Гітлером. Головною мішенню були саме євреї, серед них було найбільше число жертв. Майже сім із кожних 10 євреїв у Європі вбили через їхню ідентичність. Нацисти також вбивали інші групи людей, зокрема ромів та людей з інвалідністю. Ще вони заарештовували та позбавляли прав геїв та своїх політичних опонентів. Багато з них померли через умови, в яких їх утримували.

Номер слайду 21

Перший концтабір було створено в Німеччині ще у 1933 році – для противників гітлерівського режиму. Після прийняття “Остаточного рішення” у табори, де почали створювати газові камери, у масовому порядку відправляли євреїв. Першу газову камеру випробували на радянських військовополонених у вересні 1941 року, і відтоді поставили “смерть” на потік. У багатьох таборах в’язнів примушували до рабської праці, ставили на них жахливі медичні експерименти. І в кожному з них безперебійно працювали газові камери й печі, в яких спалювали трупи. За законами Німеччини, євреєм вважали людину, що має три або більше родичів попереднього покоління, незалежно від їхніх релігійних переконань. Перехід до християнства було визнано незаконним. Усі євреї були зобов’язані носити на одязі жовту шестикутну зірку.

Номер слайду 22

Голокост - систематичне переслідування і знищення нацистами та їх союзниками значної частини єврейського населення Європи (приблизно 6 мільйонів осіб) у нацистській Німеччині та на окупованих нею територіях, що тривало фактично в 1933–1945 рр. (в планах нацистів - “остаточне вирішення єврейського питання”). В більш широкому розумінні Голокост - систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих. Серед них були роми, люди з інвалідністю, безнадійно хворі, комуністи, соціалісти, Свідки Єгови."Не всі жертви були євреями, але всі євреї були жертвами нацизму". Елі ВізеЄвреї частіше вживають слово "Шоа" (שׁוֹאָה - лихо, Катастрофа), під яким розуміють нацистську політику знищення саме єврейського етносу та її наслідки. Цей термін запровадив у 1942 році єрусалимський історик Бен-Ціон Дінур, використовавши термін "Шоа" стосовно винищення європейського єврейства і назвав цю трагедію "Катастрофою", підкреслюючи її унікальність.

Номер слайду 23

Антисемітизм – це форма ксенофобії (ненависті) щодо євреїв. Для повного розуміння терміну «антисемітизм», слід розібратися в тому, хто такі семіти. Семіти – це науковий термін, який служить для позначення групи близькосхідних народів, об’єднаних схожими культурними та мовними особливостями. Даний термін був введений в обіг у 18 столітті німецькими вченими І. Г. Ейхгорном і А. Л. Шльоцером. Вони у свою чергу почерпнули його з біблійного писання. Річ у тому, що згідно біблійних текстів, народи які населяють Близький Схід, вважаються нащадками Авраама. Авраам у свою чергу веде свій рід від Сіма (старшого сина Ноя). Так ось і виходить, що в деякому роді, ці народи є «синами Сіма» або в сучасному розумінні – семітами. Найяскравішими представниками цієї групи народів можуть послужити євреї та араби.

Номер слайду 24

Ребус

Номер слайду 25

Гетто, або ге́то — райони міст, де добровільно або примусово, в більш-менш жорстких умовах проживають етнічні меншини. Слово має чіткий негативний відтінок і застосовується саме до районів з поганими умовами проживання, зрідка навіть без зв'язку з меншинами. Антисемітизм в історії.Історично, антисемітська поведінка проявлялася різними способами. У деяких громадах, єврейський народ був ізольований та змушений жити в певних районах (гетто). Євреям забороняли працювати в певних галузях професійної діяльності. Єврейський народ піддавався гонінням та масовим вигнання в численних подіях, найвідомішою з яких є, Голокост 20-го століття. Навіть в регіонах, де дискримінація щодо євреїв була теоретично заборонена, єврейські люди стикалися з упередженнями та забобонами, що ускладнювало пошук роботи, будинків та місця в суспільстві.

Номер слайду 26

ЛЬВІВ – 80 років тому, 6 листопада 1941 року, у Львові за наказом генерал-майора поліції СС дистрикту «Галичина» Фріца Кацмана оголосили про створення окремої єврейської дільниці – гетто. Львівське гетто, за оцінками дослідників, було третім за величиною у Східній Європі. Через нього пройшли понад 138 тисяч євреїв. Живими залишились менше від 300.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

РЕБУС

Номер слайду 30

Аушвіц або Освенцим — один із найбільших нацистських концтаборів, що існував із кінця травня 1940 до січня 1945 року біля міста Освенцима. Комплекс об'єднував групу концтаборів, найбільші з яких: Аушвіц І, адміністративний центр; Аушвіц II, «табір смерті»; Аушвіц III, робочий табір. Загальна кількість жертв табору смерті Аушвіц-Біркенау досі не визначена. За різними підрахунками - від 1 до 4 мільйонів осіб. В'язні табору знищувалися в крематоріях, гинули від нелюдських умов праці, голоду, холоду, медичних експериментів. Комендант табору Рудольф Хьосс на Нюрнберзькому трибуналі оцінював загальну кількість жертв - 2,5 мільйони осіб. "Я ніколи не знав загального числа жертв і не мав достатніх можливостей встановити точну цифру.

Номер слайду 31

 В'язні, яким "повезло" пройти селекцію й не потрапити до газових камер негайно, розподілялись по табірних бараках. Вижити в Аушвіці-Біркенау було практично неможливо. Тільки випадок, везіння, дивовижна сила волі могли дати в'язню надію на порятунок. Жертв заганяли в так звану "роздягальню". Людям наказували повністю роздягатися, тоді їх вели в "душ". Насправді нещасних відправляли в газові камери. За наказом чергового лікаря відкривалися балони з отруйним газом "Циклоном-Б", їх вміст через вентиляційні труби поступав в газові камери. Через лічені хвилини жертви помирали від задухи й отруєння. Потім трупи відправляли на спалення до крематоріїв, а отриманий в результаті спалення попіл використовувався як добрива для полів.

Номер слайду 32

  В'язнів сортували за категоріями на дев'ять основних груп: євреїв, політв'язнів, радянських військовополонених, порушників громадського порядку, гомосексуалістів, злочинців, антисуспільних елементів, тимчасово ув'язнених поліцією й в'язнів совісті (за релігійними поглядами) Візуально всі категорії були відображені нашивками на одязі: політичні в'язні носили червоні трикутники, "венкелі", злочинці - зелені, антисоціальні елементи - чорні, євреї зобов'язані були носити жовтий трикутник в поєднанні з венкелем. Жорна смерті концтабору Аушвіц-Біркенау перемололи мільйони людей різного віку, національностей, віросповідань, політичних поглядів. За оцінками польського історика Францішека Піпера в таборі було знищено близько 1 млн. євреїв, 150 тис. поляків, близько 100 тис. громадян СРСР, 23 тис. циган. До речі, кількість українців, загиблих в Аушвіці встановити важко, адже наших співвітчизників, які проживали на території СРСР, записували як росіян, а тих, хто проживав на землях довоєнної Польщі - як поляків. Але за різними підрахунками це близько 15 тис. осіб. 

Номер слайду 33

Ребус🍫’’’’’ +а ’+’ ’’+о+ ⚫’+а+ ’’’+аціонізм

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Тисячі в'язнів стали жертвами нелюдських медичних експериментів. В Аушвіц-Біркенау широко використовувалась практика медичних дослідів над ув'язненими, які стали проводити в липні 1942 р. Однією з основних завдань експериментів був пошук методів максимально швидкої й масової стерилізації. Ідеологи нацизму планували позбавити цілі народи здатності до самовідтворення, досягаючи тим самим їх повного знищення.  "Проявлявся виключний інтерес до розробок дешевого й швидкого метода стерилізації, який можна було б використати проти ворогів Рейху - росіян, поляків, євреїв. Німці припускали, що таким чином можна буде не лише підкорити собі ворога, але й знищити його

Номер слайду 36

 Жертвами страшних експериментів Менгеле стали десятки тисяч осіб. Одного з таких садистів звали Йозеф Менгеле, його було визнано найстрашнішим німецьким злочинцем. В'язні прозвали його "Ангелом Смерті" - високий, красивий, підтягнутий, він особисто зустрічав потяги з в'язнями. Лікар за освітою, він сам одних відбирав для своїх дослідів, других відправляв на роботу, а інших - в газові камери. Найбільший інтерес для Менгеле становили близнюки й карлики. З трьох тисяч близнюків, які потрапили до блоку № 10, де проводив свої експерименти доктор Менгеле, вижити змогли лише 300. 

Номер слайду 37

Серед найжорстокіших наглядачів табору смерті Освенцим було чимало жінок. Однією з таких сумновідомих наглядачок стала Ірма Грезе. У 1943-45 рр. вона займала посаду старшої наглядачки жіночого відділення табору. У свої двадцять з гаком років дівчина відрізнялася неймовірною жорстокістю до в'язнів, отримавши прізвиська - "Білявий диявол", "Прекрасне чудовисько", "Янгол смерті". Вона особисто катувала в'язнів, використовуючи якнайширший арсенал методів - від психологічного залякування до витончених фізичних тортур. Іноді вона здійснювала "випадковий відстріл" або просто забивала своїх жертв до смерті. Заради розваги Грезе травила в'язнів собаками, відбирала людей для відправки до газових камер. Подібний ентузіазм в роботі високо цінувала начальниця жіночого табору в Аушвіці Марія Мандель, яка й сама із задоволенням катувала ув'язнених жінок, весь час вдосконалюючи методи катувань.

Номер слайду 38

Зі спогадів акушерки табору. Новонароджених дітей негайно знищували.  Трагічно в таборі складалася доля вагітних жінок. Нацисти сприймали період вагітності як перешкоду для працездатності жінок, а немовлят - як небажаний "продукт". Тих дітей, що народжувались у таборі знищували особливо жорстоко - топили в металевих діжках. "Після пологів немовля відносили до кімнати..., де дитячий крик обривався і до породіллі долинав плюскіт води, а потім... породілля могла побачити тільце своєї дитини, яке викидалося з барака і розривалося пацюками", - згадувала Станіслава Ліщинська, польська акушерка і в'язень концтабору.

Номер слайду 39

Форма національної та релігійної нетерпимості й дискримінації, що виражається в неприязному або ворожому ставленні до євреїв називається...- антисемітизм - геноцид  -голокост - "великий терор"Протягом Другої світової війни було вбито близько -3 млн євреїв  -6 млн євреїв  -11 млн євреїв  -16 млн євреїв. Голокост став проявом нацистського -тоталітаризму  -антисемітизму  -плану ''Барбаросса''  -протекціонізму

Номер слайду 40

“Малий Освєнцім”Німці створили цей табір 1 грудня 1942 року і він був призначений для польських дітей та підлітків, формально віком від 8 до 16 років. Ті, хто потрапляв сюди походив з різних місць, передовсім з так би мовити дорослих концтаборів таких як: Аушвіц-Біркінау чи Майданек. Проте, це були і сироти та жертви німецьких облав. Діти-в’язні отримували табірні номери, котрі замінили їхні імена та прізвища. Умови утримання були нелюдські: важка праця, погане харчування, жахлива гігієна і систематичне насильство. Поза тим діти без своїх дорослих були позбавлені опори і не мали на кого покластися крім самих себе і нікого, хто б пояснив жахливу суть оточуючої їх дійсності. Територія табору добре охоронялася, тому можливостей для втечі у його маленьких в’язнів практично не було.

Номер слайду 41

Ба́бин Яр — урочище на північно-західній околиці Києва. Простягається від Кирилівської вулиці в напрямку вулиці Юрія Іллєнка між Кирилівською церквою і вулицею Олени Теліги.  Розстріли в урочищі розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації міста. Найтрагічнішими стали 29–30 вересня, коли вбили майже 34 тисячі євреїв – мешканців Києва. В німецьких донесеннях цю операцію назвали «гросакцією» - «велика акція». Формальним приводом для неї стала радянська диверсія зі знищення Хрещатика 24 вересня. Нацистська операція в Бабиному Яру 29–30 вересня стала однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни. Більшість населених пунктів України мають свої більші чи менші «бабині яри» – місця нацистських розстрілів євреїв та інших жертв. Виконавцем розстрілів кінця вересня – початку жовтня 1941 року в Бабиному Яру була зондеркоманда 4а під орудою штандартенфюрера СС Пауля Блобеля. Цей нацистський підрозділ здійснив також масові вбивства євреїв у Львові, Рівному, Луцьку, Новограді-Волинському, Житомирі, Білій Церкві та інших містах.

Номер слайду 42

Кросворд 12341234 По вертикалі 1. Як називається частина міста спеціально відведена для примусового утримання євреїв з метою їх ізоляції та подальшого знищення?2. Хто примушував євреїв носити особливі позначки, збирали їх у гетто та відправляли в трудові табори?3. Хто був одним з найбільш жорстких нацистів який проводив жахливі медичні експерименти на полонених, щоб отримати матеріал для своїх досліджень?4. У якому таборі було вбито найбільше євреїв?По горизонталі 1. Хто страждав від голокосту протягом 1933-1945 років?2. Назва найвідомішого табору 1923 року3. У якій країні було масове знищення євреїв і ромів?4.«фабрики смерті»

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Стань біля мене, стань, мій сину,Я прикрию долонею твої очі,Щоб ти не побачив своєї смерті,А тільки кров мою в пальцях на сонці,Ту кров, що й твоєю стала кров'юІ зараз вилитись має на землю… — Вірш «В Бабинім Яру» відтворює розмову старого єврея з сином за мить до страти — Леонід Первомайський

Номер слайду 45

Бабин Яр став братською могилою понад 100 000 людей, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках: євреї, цигани, військовополонені, моряки Дніпровського загону, радянські підпільники, активісти ОУН та інші, кого Третій рейх мав за ворогів.

Номер слайду 46

Дмитро Павличко БАБИН ЯР. РЕКВІЄМПохилений вітром осіннім,Над Бабиним Яром стою. Отця сивобрового бачу,І брата, і матір свою. Не тут вони тяжко вмирали,Не тут вони зморені сплять. Та їхні молитви й благання. В деревах десь тут шелестять. Тут Київ та рід мій козацький,Тут наша свобода в крові. Над братнім усопшим народом. Ми молимось, мертві й живі. Я бачу – то мамині сльози. Блискочуть на хвилях Дніпра,Я знаю – моя Україна. Воскресне на поклик добра!

Номер слайду 47

Метод «Мозковий штурм» Запитання : Визначіть, де були найбільш масові розстріли євреїв та обґрунтуйте прикладами Планомірне й організоване знищення єврейського населення в роки Другої світової війни дістало назву: - гетто  - голокост  - геноцид  - юденрат. Катастрофа, знищення єврейського народу в роки Другої світової війни отримала назву... Шоа  Яд Вашем  Ткума  Візенталь

Номер слайду 48

Кожному своє…Кожному те, чого він заслуговує…Сам табір почав діяти у 1937 році неподалік від міста Ваймар в Тюринґії в центральній Німеччині. До 1945 року в ньому побувало близько 250 тисяч осіб різних національностей, з них понад 56 тисяч загинуло. Спочатку в Бухенвальді утримувались противники нацистського режиму або ті, кого нацисти вважали такими: комуністи, євреї, релігійні діячі тощо. Після початку Другої світової війни контингент в’язнів поповнився військовополоненими.

Номер слайду 49

Особливо жорсткими були умови в «малому таборі» – траплялися вбивства за шматок хліба і канібалізм. Там налічувалося 12 бараків без вікон, у кожному з них мешкало понад 700 людей. Лікарі-есесівці здійснювали злочинні «медичні досліди» із зараження жовтою лихоманкою, віспою, дифтеритом. Із 238 380 в’язнів, що пройшли через Бухенвальд, 56 549 людей померли чи були вбиті. У лютому 1945-го Бухенвальд стає найбільшим табором смерті: у 88 філіях за колючим дротом перебували 112 000 в’язнів із 18 країн Європи. На час повстання 11 квітня 1945-го року серед ув’язнених було 4380 громадян СРСР, серед них значна частина українців, 3800 поляків, 2900 французів, 2105 чехів, 1800 німців та понад  дві  тисячі представників інших національностей.

Номер слайду 50

Відьма БухенвальдуІльза Кох — нацистська злочинниця, дружина Карла-Отто Коха, коменданта концтаборів Заксенгаузен, Бухенвальд і Майданек. Відома під прізвиськом «Бухенвальдська відьма» за жорстокі тортури в'язнів табору

Номер слайду 51

Історія концентраційного табору Бухенвальд на цьому не закінчується. Після розгрому нацистської Німеччини табір опинився у радянській зоні окупації і продовжив свою страшну роботу, цього разу вже під червоним прапором з серпом і молотом. Проіснував він до 1950 року. Через нього пройшли 28 тисяч осіб, 7 тисяч з яких загинули. Переважна частина загиблих за часів радянської окупації – інтерновані особи, що померли внаслідок голоду та через відсутність медичної допомоги. При цьому рівень смертності був вищий за нацистські часи.Інтернований - про людину, що була затримана в якійсь країні до закінчення війни й перебуває в умовах обмеженої свободи.

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Майданек. Майда́нек — в часи Другої світової війни німецький концентраційний табір та табір смерті на території Польщі, приблизно 4 км від центру міста Люблін — близько 86 км від українського кордону в Ягодині. Створений згідно з наказом Г. Гіммлера від 20 липня 1941 як табір для утримання військовополонених. 

Номер слайду 54

СОБІОРСобібор - концентраційний табір, організований нацистами поруч з українським селом Собібор (сьогодні в Польщі), на сучасному польсько-українському кордоні. Околиці Собібору межують з північною частиною Волинської області, і прилягають зі заходу до нац. заповідника Шацькі озера. Він діяв з травня 1942 по жовтень 1943. Тут було вбито близько 250 тисяч євреїв. Концтабір Собібор відомий повстанням в'язнів — німці вибирали з полонених євреїв хороших шевців, кравців, ювелірів, столярів для підсобних робіт. А ті організували напад на адміністрацію концтабору і втечу з нього. Упійманих німці жорстоко покарали: живцем обливали бензином, палили і закопували в ями. За час функціонування, у таборі загинуло від 90 000 до 250 000 осіб.[1][2]

Номер слайду 55

Де нацисти створили найбільше на українських землях єврейське гетто?А – у Дніпропетровську;Б – у Львові; В – у Луцьку;Г – у Харкові. Яке визначення розкриває зміст поняття «Голокост»?А – акт фізичного знищення особи або групи осіб за заздалегідь передбаченим планом;Б – знищення окремих груп населення за расовими, національними, етнічними або релігійними мотивами, а також штучне створення життєвих умов, несумісних з життям;В – організоване та планомірне знищення єврейського населення нацистами та їхніми союзниками в роки Другої світової війни; Г – примусове, насильницьке переселення людей за межі місць їх постійного проживання.

Номер слайду 56

ТРЕБЛІНКАТреблінка — 2 концтабори: Треблінка-1 і Треблінка-2. Табори були організовані нацистами на території окупованої Польщі недалеко від села Треблінка, розташованого на віддалі бл. 80 км на північний схід від Варшави. Табір діяв з 22 липня 1942 до жовтня 1943 У червні 1942 року до табору Треблінка стали прибувати перші ешелони з євреями із Варшавського гетто. “Треблінська плаха” – так називали це страшне місце. 13 місяців безперебійно працювала машина смерті, яка ненажерливо поглинала людські життя. 13 газових камер загальною площею 320 квадратних метрів могли одночасно знищити усіх пасажирів, що прибули в ешелоні з 20 вагонів. У серпні 1942-го разом із приблизно 200 дітьми тут був знищений Януш Корчак – видатний польський письменник, лікар і педагог єврейського походження, який під час Першої світової війни працював у Києві.

Номер слайду 57

Равенсбрюќ, знаний ще як Жіноче Пекло  Комендант Шварцгубер, описав операцію в газовій камері такими словами: «Я відвідав одне газування: 150 жінок одночасно заганяли в газову камеру для дезінфекції. Охоронець наказав жінкам роздягнутися, адже їх треба було позбавити вошей . Тоді жінок забрали в газову камеру і замкнули двері. В'язень-чоловік виліз на дах та кинув газовий балончик у камеру через трап, який він відразу ж закрив. Я міг чути стогнання і хникання всередині. Після двох-трьох хвилин усе замовкло. Чи жінки були мертвими чи несвідомими — я не міг сказати, оскільки не був присутнім, коли камеру прибирали».

Номер слайду 58

Окупація Кременчука та Голокост. Відступаючи Червона армія поспіхом підірвала залізничні мости через Дніпро в ряді міст, в тому числі і в Кременчуці. 9 вересня війська 17-ї німецької армії окупували Кременчук. Вже наступного дня 27 вересня військовий комендант Кременчука наказав євреям переїхати до гетто, що базувалося в бараках на вулиці Леніна, 22 у передмісті Ново-Іванівки. У євреїв були вилучені документи та вони були позбавлені всіх володінь. Майно євреїв, які були переселені до гетто, було розграбоване. В гетто було зібрано близько 3 тис. євреїв Кременчука та околиць. Було введено комендантську годину та інші обмеження для євреїв: їм не дозволялося відвідувати «арійську частину міста», а також спілкуватися з українцями

Номер слайду 59

27 вересня 1941 року євреєм дали розпорядження зібратися на місці де зараз «Амстор» й взяти із собою все необхідне. Людей повели до будівництва авіазаводу, де зараз розташований Кр. АЗ й кинули у бараки. Місце перетворилося для євреїв на гетто за колючим дротом.

Номер слайду 60

Концентраційні табори Кременчука — мережа концентраційних таборів для утримання військовополонених на території Кременчука під час Другої світової війни. Всього на території міста під час війни діяло 5 концтаборів.(за іншими даними 6)Один шталаг, як його називали німці, № 346-А, займав територію від Червоної гірки до меморіалу «Вічно Живим». Другий, № 346-В, знаходився на місці військової частини, що у районі зупинки «Вул. Вадима Бойка». Менші концтабори були на території Придніпровського парку, заводу «Кредмаш», а також у будинках залізничного технікуму і нинішньої музичної школи № 1. Єврейське гетто розмістили у районі парку Миру.

Номер слайду 61

За одними даними протягом періоду з 27 вересня по 7 листопада 1941 року було вбито близько 8 тис. євреїв Кременчука. Незважаючи на те, що нацисти погрожували розправитися з тими місцевими жителями, які будуть надавати будь-яку допомогу євреям, все ж знаходилися люди, які простягали руку допомоги. На 2018 рік Яд Вашем офіційно присвоїв звання «Праведник народів світу» чотирьом жителям Кременчука, а саме: Кириченко Ганні (рік присвоєння — 1993 р.), Овсяннікову Андрію (2012 р.), Овсянніковій Броніславі (2012 р.) та Освянніковій Валентині (2012 р.).«Піщана гора - Кременчуцький Бабин Яр»: 80 річниця Голокосту євреїв у Кременчуці

Номер слайду 62

На місці, де був найбільший з концтабір міста 28 вересня 1973 року відкрито меморіал у Кременчуці. На території, де у роки німецької окупації було розстріляно понад 20 тисяч мирних жителів 1983 року було утворено парку Миру.

Номер слайду 63

Завершення Голокосту. В останні місяці війни охоронці СС переміщували мешканців таборів поїздом або пішки, намагаючись запобігти звільненню Союзниками великої кількості в’язнів. Часто такі марші називають “маршами смерті”. Коли союзні війська просувалися Європою в серії наступів на Німеччину, вони почали стикатися з концтаборами та звільняти звідти в’язнів, а також ув’язнених під час примусового переходу з одного табору до іншого. Марші тривали до 7 травня 1945 року, коли німецькі збройні сили беззастережно капітулювали перед Союзниками. Для західних Союзників Друга світова війна в Європі офіційно закінчилася наступного дня, 8 травня (День Перемоги в Європі), а радянські сили оголосили свій “День Перемоги” 9 травня 1945 року.

Номер слайду 64

Тест1. Як називали тих, хто співробітничав з фашистами?А)Націоналісти; Б)Колабораціоністи; В)Рашисти.2. Найбільше повстання гетто було у: А)Каунасі; Б)Мінську; В) Варшаві; Б)Бродах.3. В якому році почалася епоха Голокосту?А)1928р. Б)1936р. В)1924р. Г) 1933р.4. В якому місті гетто існувало найдовше?А) у Варшаві; Б) у Лодзі; В) у Львові; Г) у Мінську.5)Як євреї називають Голокост?А)Шоа; Б)Шуа; В)Шок.

Номер слайду 65

6) До якого табору смерті відправлялися мешканці Варшавського гетто?А)Аушвіц; Б)Майданек; В)Собібор; Г)Треблінка.7) Як називалося місце в окупованому Києві, де проводили масові страти мирного населення?А)Бабин яр; Б) Дрогобичцький яр; В)Жандармська балка.8) Коли закінчився Голокост?А) січень 1945; Б) травень 1945; В)березень 1945; Г) вересень 1945.9)На івриті «Шоа» означає: А)Сором; Б)Злість; В) Катастрофа; Г)Звичай

Номер слайду 66

Відповіді до тесту1)Б2)В3)Г4)Б5)А6)Г7)А8)Б9)В

Номер слайду 67

Праведники світу. Звання праведників народів світу присвоюють людям, які рятували євреїв, ризикуючи життям, у період нацистської окупації. У світі цього звання удостоєно 25 513 осіб з 51 країни світу. Усі 117 жителів села Ньївланде, Нідерланди, і понад 40 мешканців французького села Шамбон-сюр-Ліньйон були праведниками світу. Вони вирішили, що мешканці кожного будинку повинні сховати єврейську сім’ю чи хоча б одного єврея. Найвідомішими праведниками світу вважаються Рауль Валленберг, Ірена Сендлер, Тіуне Сугіхара, Оскар Шиндлер.

Номер слайду 68

Наслідки Голокосту. Після Голокосту багато з тих, хто вижив, знайшли притулок у таборах для переміщених осіб, якими керували союзні держави. З 1948 по 1951 рр. майже 700 000 євреїв емігрували до Ізраілю. Решта переміщених євреїв емігрували до Сполучених Штатів та інших країн Прагнучи покарати винних у Голокості, союзники провели Нюрнберзький процес 1945-46 років. Суду були віддані вищі державні та військові діячі фашистської Німеччини: Герінг, Гесс, фон Ріббентроп, Кейтель, Розенберг, Борман та інші. Їх звинуватили у скоєнні найтяжчих злочинів – вбивстві військовополонених і цивільного населення, жорстококому поводженні з ними, розграбуванні власності, встановленні системи рабської праці.30 вересня – 1 жовтня 1946 року було оголошено вирок. Усіх підсудних, окрім трьох, було визнано винними й засуджено: частину – до смертної кари через повішення, інших – до довічного ув’язнення. Лише одиниці отримали терміни від 10 до 20 років в’язниці.

Номер слайду 69

Номер слайду 70

Дякую за увагу

pptx
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
1512
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку