Екологічна казка « Зелений журавлик та його друзі»

Про матеріал
До вашої уваги екологічна казка « Зелений журавлик та його друзі», яка розрахована для учнів 1-6 класів. За допомогою цього матуріалу можна ненав'язливо розповісти дітлахам про екологічне маркування товарів. Для чого воно існує, які види бувають. Навчити учнів розрізняти знаки екологічного маркування 1 типу. Виховувати ціннісне ставлення особистості до природи, розвивати екологічну свідомість та любов до своєї місцевості. Розвивати вміння учнів за допомогою акторської майстерності передавати зміст художнього твору, розкривати світ переживань змальованих образів.
Перегляд файлу

 

Екологічна казка

 « Зелений журавлик та його друзі»

Коли висохне останнє дерево

 і помре остання тварина,

ви зрозумієте, що у
Всевишнього для вас

немає іншої Землі.
Б.Д. Орлі

Мета: Навчити учнів розрізняти знаки екологічного маркування 1 типу. Виховувати ціннісне ставлення особистості до природи, розвивати екологічну свідомість та любов до своєї місцевості. Розвивати вміння учнів за допомогою акторської майстерності передавати зміст художнього твору, розкривати світ переживань змальованих образів.

Цільова аудиторія: учні 1-5 класів

 

      Одного чудового дня Маринка гуляла на лісній галявині. Милувалася квітами, розглядала листячка дерев, слідкувала за метеликами, іноді, повторюючи їх рухи. Не менш приваблювала її робота маленьких трудівників-мурах, які дружньо будували собі домівки.

    Раптом, на галявину, з хащів, вийшов Журавлик. Понуро опустивши голову, він йшов прямісінько на дівчинку. Маринка здивувалась, бо він її зовсім не злякався! А ще дивніше було те, що це була не звичайна птаха, яку ми звикли бачити, а зеленого кольору. І це, ще більше зацікавило дівчинку.

    Довгоногий зупинився навпроти дівчини та подивився на неї сумними очима. І так Маринці стало шкода пернатого, захотілось пригорнути до себе, вислухати та допомогти Журавлику.

    Можливо потрібно було піти, але Марина з дитинства була допитливою дитиною, сердобольною, яка завжди допомагала. І цього разу вона не змогла залишитись осторонь:

  • Доброго дня, Журавлику!
  • А хіба він добрий?- невесело запитав птах.
  •  Звісно! Подивіться яка краса навкруги: буяють цвітом різноманітні квіточки, літають метелики, співають пташки…- відповіла дівчинка, озираючись навкруги.
  • Так, це правда!- відповів птах.
  • А чого ж ви тоді засмутились, Журавлику?
  • Бо люди милуються тимчасовою красою нашої матінки природи. Не дбають про неї, мало того, постійно шкодять їй, не замислюючись про невтішні наслідки!
  • Так, це дійсно сумно!,- замислившись відповіла Маринка,- а ви знаєте, Журавлику, що у мене багато друзів!? І якщо ми їм розповімо, впевнена, що це буде не тільки цікаво, та ще й корисно!
  • Тоді не гаємо часу! Мерщій шукати моїх друзів!- з надією відповів птах.

Нові знайомі, у піднесеному настрої, рушили лісом шукати товаришів Журавлика. І першим вони знайшли Дерево, яке сумно стояло, погойдувало своїми гілочками. Самотня сорока, на верхівці зеленого, допитливо вглядалась у далечінь.

-Добридень , Дерево! Познайомся, це Марина- сказав Журавлик.

-Добридень, друзі!,- відповіло Дерево,- приємно познайомитись, Маринко.

- Шановне, Дерево, а ми до вас у справі.

- Невже?- здивовано запитало Дерево.

- Я хочу вам з Журавликом допомогти розповісти моїм друзям, як саме можна піклуватись про планету, щоб вона була красива і завжди радувала нас своїми щирими дарами.

- Чудово! Тоді нам знадобиться допомога Сороки, яка покличе добру частину наших товаришів.

- Люба Сороко, допоможіть!

Сорока змахнула крилами та стрімко полетіла розшукувати усіх, щоб відвести на галявину. І поки чекали першим вирішило про себе розповісти Дерево.

-Зверніть увагу на екран, це група знаків для продуктів харчування. Наявність знака свідчить про натуральність продукції (сировини) органічного походження, вирощеної без застосування хімікатів, виробленої без барвників і штучних харчових додатків.

 І першим дістався назначеного місця Зайчик.

  • Друже, привіт!,- привітався Журавлик,- раді тебе бачити! Усі присутні зібрались на цій галявині, щоб почути про нас, дізнатись яке значення ми маємо для природи.
  • Вітаю усіх! Залюбки розповім. Коли ви бачите цей знак( показує на екран) це група знаків з написами «Not tested on animals» і «Animal friendly» на товарах тих компаній, що використовують інгредієнти, які протягом 5 останніх років не тестувалися на тваринах.
  • Які важливі знаки! А до нас поспішає Лисичка. Добридень!- сказала Маринка.

-Добридень! Рада вас бачити! Якщо ви бачите знак- «ENERGY STAR» це означає, що прилад пройшов сертифікацію за програмою «Energy Star», яка діє в США та країнах Європи, і відповідає найвищому класу енергоефективності.

- Лисичка, ти нам дуже допомогла! А ми запрошуємо Ведмедика. Вітаю, друже!- сказав Журавлик.

- Ох, і втомився! Добридень! Готові? Зверніть увагу на цей знак. «FSC»-належить міжнародній організації, яка опікується збереженням лісів і є визнаним експертом в галузі відповідального лісокористування. Цей знак на упаковці товарів свідчить, що товаровиробник продукції дотримує вимог стандартів управління лісами та раціонального управління ресурсами.

- Ведмедику, дякую! Іди відпочивай! Сороко, прийшла твоя черга- сказала Маринка.

- Світом літаю, усім розповідаю, що це знак Еколейбл ЄС. Його  введено з 2001 року як єдине екомаркування товарів. Присвоюється продуктам і виробникам, які дотримуюють вимог екологічних стандартів (не забруднюють довкілля в процесі виробництва й утилізації, відсутність шкідливих речовин тощо)- сказала Сорока.

- Журавлику, усі твої друзі розповіли про себе. А я к же ти, про себе забув?- поцікавилась дівчинка.

-Ні, звісно, не забув ! Чекав своєї черги, щоб розповісти, що це знак який називається - «Зелений журавлик». Знак екологічної переваги сертифікованої продукції відповідно до вимог міжнародних стандартів ISO. Ставиться в Україні на упаковках, етикетках різноманітних продуктів, товарів, виробів, матеріалів та інформаційних носіях організацій, які надають послуги. Під знаком є код екологічного стандарту на відповідність якому пройшла сертифікацію маркована ним продукція- розповів птах.

- Маринка та усі мої друзі! Велике дякую, що погодились зробити таку корисну справу, яка знайомить дітей з маркуванням яке допомагає людині оберігати та не шкодити природі!- подякував довгоногий.

- А давайте усі разом створимо хоровод навколо нашої планети, у знак того, що ми про неї обов’язково будемо піклуватись!

Заграла музика, заспівали пташки на галявині, а усі друзі без зупину танцювали у дружньому хороводі, бо знали, що зробили корисну справу!

 

 

docx
Додано
19 травня 2021
Переглядів
631
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку