Екскурсія "7 чудес Харкова"

Про матеріал
Тема: Сім чудес Харкова Форма виховної діяльності: урок-екскурсія Мета: познайомити дітей з визначними місцями Харкова, візитною карткою міста; виховувати у школярів патріотичні почуття – любов до малої батьківщини та гордість за рідне місто. Обладнання: мультимедійний комплекс, матеріал для творчих завдань.
Перегляд файлу

Тема: Сім чудес Харкова

Форма виховної діяльності: урок-екскурсія

Мета: познайомити дітей з визначними місцями Харкова, візитною карткою міста; виховувати у школярів патріотичні почуття – любов до малої батьківщини та гордість за рідне місто.

Обладнання: мультимедійний комплекс, матеріал для творчих завдань.

План проведення

  1. Організаційна частина
    1.             Вступна бесіда вчителя

 Наша Батьківщина велика й неозора, багата й мальовнича. У ній дуже багато сіл, селищ, містечок та великих міст. Але серед них тільки одне місто для нас найближче й найдорожче. Яке це місто? Звичайно – Харків

Учень. Для миру, добра, та любові

Наш Харків піднісся здавна.

Завжди трудовий, науковий

Красивий, як втіха-весна.

Над Лопанню тихиї зорі 
Вставали і вишні цвіли. 
Квартали твої неозорі 
У степ слобожанський вросли

На пагорбах зручно осіли.

На Лисій, Холодній горі. 
І де, Журавлеськії схили 
Чудові любої пори.

До себе зове і в негоду

Сумська – мирний наш Колізей.

А скільки знаменних заводів

Від Конного до ХТЗ.

Неначе дзвінки передзвони

Лунають, як пісні п’янки,

То йдуть харків’янки-мадонни

Красиві, тендітні, стрункі.

Від парків зелене намисто. 
Від захвату серце співа. 
Наш Харків, замріяне місто, 
У тебе душа трудова.

Сьогодні ми поближче познайомимося з Харковом, дізнаємося багато нового й цікавого про його визначні та пам’ятні місця. Наша година спілкування пройде у формі екскурсії.   А тепер запрошую вас до Харкова. 

  1. Основна частина
    1.          Екскурсія «7 чудес Харкова»

Чи чули ви коли-небудь про 7 чудес України? Це – Заповідник «Кам’янець», Києво-Печерська Лавра, парк «Софіївка», Софія Київська, Херсонес Таврійський, Хотинська фортеця, Хортиця. Це ті міста які найбільш прославлені, і відвідати їх хоче кожен українець чи гості нашої країни (слайд 1).

У Харкові  також є своя «сімка» – Держпром, Успенський собор, Пам’ятник Т. Г. Шевченку, Благовіщенський собор, Дзеркальний струмінь, «будинок зі шпилем», Покровський собор. Всі макети цих визначних місць виставлено на площі Архитектора Бекетова. Тож давайте разом з вами дізнаємося про ці красиві місця нашого рідного Харкова (слайд 2).

Учень 1. Держпром або Будинок Державної промисловості — перший радянський 13-поверховий хмарочос, пам'ятка архітектури в стилі конструктивізму, одна з трьох харківських висоток, збудована впродовж 19261928 років. Споруда розташовується на центральній площі міста Харків  площі Свободи. Висота будівлі Держпрому 63 м. Разом з першою телевежою, встановленою в 1955 році, складає 108 метрів. Госпром в основному будувався за допомогою людської і кінської енергії із застосуванням примітивних інструментів і механізмів — лопат, носилок, тачок і т.д. Близько п'яти тисяч робочих (взимку дещо менше), половина з яких жила в дерев'яних бараках, працювали у три зміни і завершили будівництво менш ніж за два з половиною робочих сезони. У момент споруди це був найбільший у всій Європі «хмарочос»: його об'єм 347 м³. Матеріал — монолітний залізобетон. Витрачено 1315 вагонівцементу, 9000 т металу, 3700 вагонів граніту і 40000 м² скла. 
При роботі над котлованом 6-го під'їзду були знайдені кістки мамонта. Сьогодні кістки знаходяться в музеї природної історії на вулиці Тринклера(слайд 3).

Учень 2. Усім харків’янам відомий Успенський собор та його струнка дзвіниця. Він розташований у центрі міста на вулиці Університетській, названій так на честь першої будівлі Харківського університету. Собор є найдавнішою церквою міста, адже був побудований 1657 року, коли самому місту Харкову виповнився лише один рік. Звичайно, не відразу Успенський собор мав такий вигляд, як сьогодні: спочатку його побудували з дерева, а за тридцять років почали будівництво кам’яної споруди. В історії храму було багато чого — і пожежі, і руйнування стін, і перебудова. Тільки після ста п’ятдесяти років існування Успенський собор було зведено дзвіницю, за якою й зараз його впізнають усі харків’яни. Висота харківської дзвіниці від цоколя до верхньої точки хреста склала близько 89,5 м. проти 81 м.московської. Навіть сьогодні дзвіниця Успенського собору є найвищою серед старих споруд Харкова.

Учень 3. Пам’ятник Тарасу Шевченку в Харкові був встановлений в 1935 році біля входу в однойменний сад. Він вважається кращим серед 250 пам’ятників Тарасу Григоровичу Шевченку у всьому світі. Щоб створити такий витвір мистецтва, знадобилося більше року. Сімнадцятиметровий пам’ятник являє собою бронзову скульптуру Тараса Шевченка (6 метрів), яка стоїть на округлому постаменті. Статуя сповнена динаміки як в точно знайденому ракурсі нахиленою набік голови, так і в енергійному жесті її правої руки. У всій фігурі Шевченка легко побачити готовність до дії, внутрішню напруженість, цілеспрямованість. Саму статую оточують 16 набагато менших за розміром постаментів з фігурками з бронзи, в якості яких обрані герої творів Тараса Шевченка і персонажі з історії України. 

Учень 4.     Благовіщенський кафедральний собор у Харкові - православна святиня й унікальна пам'ятка архітектури початку XX століття. Це один із найкрасивіших і монументальних храмів Харківщини. Благовіщенський кафедральний собор у Харкові приваблює паломників з усієї України. Тут зберігаються чудотворні мощі святителя Афанасія Сидячого, святого Мелетія і священномученика Олександра.Загальна місткість храму близько 5000 парафіян. Його довжина становить 71 метр, висота до основи хреста центрального купола - 59 метрів, висота Благовіщенської дзвіниці - близько 80 метрів. Щоб звести таку грандіозну споруду, знадобилося цілих 13 років - з 1888 року по 1901 рік. Його спроектував видатний архітектор Михайло Іванович Ловцов.

Учень 5. Дзеркальний струмінь — альтанка і фонтан у місті Харкові, один із сучасних символів міста.«Дзеркальний струмінь» розташований на вулиці Сумській у сквері Перемоги,навпроти будівліХарківського театру опери та балету імені Миколи Лисенка. Дзеркальний струмінь бувспоруджений 1947 року за проектом архітектора В. І. Коржа.Місце, на якому споруджено оригінальний пам'ятник-пам'ятку архітектури, має багату історію. Спершу тут містився цвинтар, через цена цьому місці звели дерев'яний храм — Мироносницьку церкву, перша згадка про яку датується 1701 роком. Мироносицьку церкву було знесено 11 березня 1930 року. Влада планувала на її місці звести будівлю «Театру масового музичного дійства», в якому б суміщались цирк, театр і кінотеатр, але після перенесеннястолиці УРСР до Києва початкові плани лишились нереалізованими. Відтак, на місці новоутвореної пустки в1930-ті роки було влаштовано тролейбусний парк просто неба. За однією з версій, історія спорудження фонтану-альтанки пов'язана з тим, що наприкінці 1940-х до Харкова приїхав Микита Хрущов. Начебто, він визирнув у вікно з кабінету начальника Харківського обкому. Тролейбусний парк, вочевидь, справив на нього не найкраще враження, і майбутній керівник висловив невдоволення побаченим з вікна. У результаті цієї розмови «на підвищених тонах» виникло рішення харківської влади розбити на цьому місці сквер з фонтаном.

Учень 6. Будинок зі шпилем – 12-поверховий історичний хмарочос, одне з «семи чудес» міста Харкова. Будувався 1950-1954 роки. В 1967 році була завершена добудова двох будівель до вежі. На першому поверсі до 2010 р. був розміщений найбільший в Харкові книжковий магазин — «Книжковий світ».

Учень 7. Собор Покрова Пресвятої Богородиці– парафіяльний православний храм у Харкові. Соборє єдиним фрагментом забудови Харківської фортеці XVII ст., який дійшов до наших часів. Покровський собор — цінна пам'ятка української архітектури другої половини XVII століття.Архітектура цього храму має свої витоки у народному зодчестві України. На думку фахівців, Покровський собор майже повністю повторює українську дерев'яну тридільну церкву. Надзвичайно легкий і стрункий, здалека собор нагадує три свічки, які стоять у ряд. Три його вежі розділені від самої землі, звужуються догори та гармонійно об'єднані у єдине ціле. До центральної восьмикутної вежі (8,5х10 м) зі сходу примикає п'ятигранний вівтар (4х6 м), а із заходу - бабинець (6х5 м). Висота середньої, найвищої частини, від землі до хреста становить 45 м. Собор побудовано у два поверхи: знизу — зимній, теплий, храм, зверху — літній, холодний. Верхня церква майже цілком повторює нижню. Перший ярус оточено відкритою аркадою, на якій на рівні підлоги верхнього храму побудовано обхід-гульбище. Фасади собору багато прикаршені налічниками, напівколонами, карнизами. Монументальному вигляду храму відповідає вишукана краса та стрункість інтер'єру.

 

  1.          Вікторина
  1. Які і скільки постаментів оточують Тараса Шевченка у скульптурному ансамблі?
  2. Який собор є єдиним фрагментом забудови Харківської фортеці?
  3. Що побудовано на місці тролейбусного парку по вулиці Сумській?
  4. Скільки поверхів має «будинок зі шпилем»?
  5. В якому стилі побудований Держпром?
  6. Скільки парафіян може розміститися у Благовіщенському храмі?
  7. На якій вулиці розташований Успенський собор? Чому вулиця отримала таку назву?
  8. Який собор має 2 поверхи: зимовий і літній?
  9. З чиїм ім’ям пов’язане будівництво Дзеркального струменю?
  10.  Скільки знадобилося років, щоб побудувати Благовіщенський собор?
  11.  Скільки метрів бронзова скульптура Тараса Шевченка?
  12.  Дзвінниця якого собору є найвищою серед старих споруд Харкова?
  13.  Що було знайдено під час будівництва Держпрому? Де зараз знахідка?
  14.  Що знаходилося на першому поверсі «будинку зі шпилем»?
    1.          Творчий конкурс «Юні архітектори»

Щороку ви поглиблюєте, збагачуєте новим змістом поняття «Батьківщина». Нещодавно поняття «Батьківщина» обмежувалось для вас рідною хатою, де вперше пізнали любов та опіку мами і тата, ласку бабусі, мудрість дідуся, тепло родини. Проминуло раннє дитинство – і вже стежинка від хати повела вас до школи. Саме тут відкрили для себе, що ви не просто діти своїх батьків, а ще й харків’яни, а Батьківщина наша – Харків.

Уявіть, що вам випала можливість створити власну споруду, пам’ятник, парк та інше. Створіть макет та знайдіть його місце в Харкові. Свою думку обґрунтуйте.

2.4 Колективна творча справа. Дерево побажань. 

Ви працювали над власними проектами, вони у вас вийшли дуже цікавими. Мені б хотілося запропонувати створити колективний проект  «дерево побажань». У вас на партах лежать долоні з паперу, напишіть побажання до дня народження Харківщини та закріпіть їх на дереві.

III. Заключна частина

3.1. Слово вчителя

 Вам творити майбутнє. І яким воно буде залежить від вас. Ви повинні пройти через усі тернисті стежки, але зберегти і передати всі знання.  Не забувайте, що ми  з вами харків’яни, українці. Нам притаманна людяність, адже ми живемо на планеті Земля. І прожити потрібно так, щоб потім ми не розкаювались за наші вчинки, коли буде занадто пізно.

 

docx
Додано
6 березня 2023
Переглядів
863
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку