Експедиція "Моє село"

Про матеріал
Краєзна́вство — збір, накопичення і популяризація відомостей про певну територію з різних точок зору: географії, геології, метеорології, рослинного і тваринного світу, населення, господарства, історії, культури тощо. Є також суспільним рухом.
Перегляд файлу

Департамент освіти і науки, молоді і спорту

Дніпропетровської облдержадміністрації

Відділ освіти Межівської районної державної адміністрації

РКЗО «Новогригорівська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів»

 

 

 

 

 

   

 

 

      

                              

C:\Users\Ира\Desktop\Documents\image (2).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                          

 

 

 

 

РКЗО «Новогригорівська  середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів »

Адреса :

Село Новогригорівка

Межівський район

Дніпропетровська область

Виконавець : член експедиційного загону    «Дивосвіт»,

                               учень 9 класу  Жмуренко Іван

 

 

 

 

Керівник: вчитель географії 

Місце роботи  Новогригоріська  СЗШ І-ІІІ ступенів

  Яценко Людмила Василівна

0662842403

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

№З\П

Зміст

Сторінки

 

Вступ

4

1

Назва населеного пункту (сучасна)  та її походження

5

2

Географічне положення

5

3

Природні умови

5

4

Виникнення  населеного  пункту, важливі суспільно-політичні віхи його історії

11

5

Сучасний стан

14

 

Література

18

 

Додатки

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Кожен з нас знає: річка починається із джерела, день – з ранкового проміння, пісня – зі щирого слова. А Батьківщина – з місця, де вперше побачив небо, маму, сонце, квіти – з рідного краю. Любов до Вітчизни – складова нашого життя, тож маємо знати природу , звичаї і традиції  ,населення , діяльність людей рідного краю.

   Наше  рідне село  розташоване  у  живописному  куточку Дніпропетровщи-ни, на  березі  тихоплинної    річки  Бик. Поруч скромно  височить      гора. Багатобарвна  мозаїка  степів, віковічний  шепіт   полину  та ковили, висо-кі  степові  кургани, тихий  спокій  річкових  заплав, золоте  колосся   стигло-го  хліба, мальовнича  краса – все  це  наша  земля. Наше  село  прекрасне  по-своєму   в  будь яку  пору  року.  Влітку  воно  пишно  буяє  оксамитовою зеленню  садів  і  городів. Взимку  потопає  у  білосніжних  снігових  кучугурах,  а навесні  село   аж  тремтить    від  очікування  весняного пробудження  і  новизни. Осінь щедро  дарує  свої  дари    втомленим  трударям , які  пишаються    чорноземним  безкраєм , жовтогарячим  розмаєм   соняшників.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Назва населеного пункту (сучасна)  та її походження

Новогригорівка . А чому так називають наше село? За переказами із уст в уста ми знаємо, що назва нашого села походить від    християнського Свята Григорія. Спочатку хотіли   село назвати Григорівкою. Але ж неподалік уже була Григорівка  (так називалось село на північ від станції  Межова).Тому нове село вирішили назвати Новогригорівкою.

2.    Географічне положення 

 Село Новогригорівка  має такі географічні координати:48°25’59’’ пн. ш.36°37’47’ сх. д.  48°25’59’’пн. ш. 36°37’47’’ сх. д.

Населений пункт Новогригорівка розташований на відстані 25км від районного центру Межова. Село  розміщене поблизу залізничної колії,  автомобільної дороги Київ – Донецьк.

Село Новогригорівка Новогригорівської сільської ради Межівського району Дніпропетровської області займає чи не найбільш вигідне географічне положення. На розміщення поселення вплинули природні фактори.  Розташоване село  в північно – західній частині району і двома рядками чепурненьких хат простягається строго зі сходу на захід попід горою, яка захищає його взимку від суворих північних вітрів. Середня висота над рівнем моря 92 метри.

 З південного боку від села в’ється річка Бик. За річкою росте невеликий дубовий гайок, багатий на різну дичину і влітку теж служить принадним місцем для відпочиваючих

  2. Природні умови

Рельєф.

Село розташоване на Придніпровській низовині і тому рельєф земель горбистий, розчленований балками. В нашому краї   поширені водно-ерозійні процеси . Водна ерозія виникла в нашій  місцевості, на тих схилах, де порушена деревна та трав’яниста рослинність, або вони розорані вздовж схилу. Це сприяє змиву ґрунтів, утворення вимоїн та розвитку ярів, особливо під час злив і танення снігу. Яри , яких дуже багато поблизу села, утруднюють механізовану обробку грунтів.

Заходи по охороні  рельєфу та боротьби з ярами:

1. Щоб на полях не утворювалися яри, похилі  місця треба розорювати упоперек.

2. Щоб яри не збільшувалися, на їхніх схилах треба садити дерева, кущі, висівати трави.

3. Те місце, де починається яр, можна бетонувати.

4. Можна зробити відводи для тимчасових потоків води.

У нашій місцевості є лощини ,які  губляться серед рослинного покриву,  завдовжки до 500м .Це  лінійно витягнуті заглиблення, що мають нечіткі контури.  Лощини утворюються на схилах при площинному змиві форми рельєфу, утворені господарською діяльністю людей.

Кар'єри — штучно створені відшарування гірських порід для видобутку корисних копалин відкритим способом(піску і глини). З корисних копалин є пісок, глина. Їх використовують на будівництві.

Зустрічаються тераси на схилах — штучно створені східці на схилах пагорбів з метою насадження дерев, боротьби з водною ерозією.   Основними типами рельєфу околиць с. Новогргорівка є водно-ерозійні  (яри,  балки,  річкова долина,  лощини), техногенні (кар'єри, могили,  тераси),  біогенні (купини,  кротовини,  нори).

           Клімат.

 Клімат помірно-континентальний. Наше село розташоване в зоні помірних широт з достатньо активною атмосферною циркуляцією, переважним типом якої є переміщення повітряних мас з заходу на схід.

 Помірно-вологі роки змінюються різко засушливими, а засушливість нерідко підсилюється дією суховіїв. У цілому клімат характеризується відносно прохолодною зимою і жарким літом. Поєднання недостатнього зволоження з високими температурами в літній період обумовлює сухість повітря, що збільшує дефіцит вологості та випаровуваності.

Початок зими визначаються датою стійкого переходу середньодобової температури повітря через 0* С. В нашій місцевості початок зимового сезону звичайно співпадає з вторгненням холодних арктичних мас, пов’язаних з активною циклонічною діяльністю. Тривалість зими  3 місяці. Хмарна, вітряна з опадами погода часто змінюється безхмарними та морозними періодами. Сніговив не стійкий.

Характерною особливістю зимового сезону є часті відлиги, коли температура повітря підіймається вище 0* С. Частіше за все тривалість однієї відлиги становлять 4-8 днів. Взимку переважає похмурна погода.

Закінченням зимового сезону і початком весни вважається стійкий перехід середньодобової температури повітря через 0*С в бік зростання.  Як правило, весняна погода нестійка. Нерідко повертаються відносно тривалі періоди похолодань. На початку весни часто бувають опади у вигляді мокрого снігу з дощем. Спостерігаються заморозки – як на поверхні грунту, так і в повітрі.  У травні розвивається грозова діяльність. Однак досить часто сильні і сухі    вітри східного та південно східного напрямків призводить до посух.

Літо в нашому краї настає в першій декаді травня. Сезон обмежується датами переходу середньодобової температури через 0*С у період її росту та зниження. На початку сезону погода не стійка. У червні збільшується  потік сонячної радіації, температура становить +22-23*С, абсолютний максимум становить +41*С.

Тривалість осіннього сезону визначається періодом зниження середньодобової температури повітря від +15 до 0. У жовтні спостерігаються повороти тепла. На короткий період встановлюється тепла сонячна погода. Настає тепла, сонячна погода. При цьому температура повітря перевищує +20* С. Наприкінці листопада з’являється перший нестійкий сніговий покрив.

Гідрологічна мережа

Бик — річка   нашої місцевості . Бик бере початок на схід від міста Добропілля. Тече переважно на захід, місцями на південний захід і південь. Це ліва притока Самари. Впадає Бик  у Самару на захід від селища Петропавлівка. .Похил річки 0,82 м/км. Долина переважно трапециподібна, завширшки від 0,4 до 4 км. Заплава завширшки 0,1—2,1 км; є заплавні озера. Річище звивисте, його пересічна ширина 15—30 м.. Річка Бик  протікає  поблизу наших сіл: Юр'ївки,  Водолазького . Русло річки звивисте . 

Від річки Бик аж до самих городів розкинулися довгі і широкі луки, порізані де –не- де озерцями та ніби невеличкими річечками, які місцеві жителі називають музками. Виникли внаслідок того , що  річка Бик , протікаючи долиною змінювала своє русло . Навесні , під час повені водойми заповнюються водою , а до кінця літа міліють .Озерця - музки на зиму замерзають.   Їх 3. Протяжність від 1км до 1.5км . Ширина до 50м . Взагалі вони мілководні . Середня глибина 1.5м.  Дно пологе , мілина чітко виражена.

Земельні ресурси

Місцевість займає 0.4% площі району. Площа населеного пункту  120,5 га , сільськогосподарські угіддя 89,2га, вулична мережа 12.1 га, під водою знаходяться 12.0га  ,  багаторічні насадження 4.6 га , пасовища 2.1г.

 На території нашої місцевості виділено 6 типів грутнів: чорноземи не солонцюваті на щільних глинах слабо змиті легко глинисті , чорноземи не солонцюваті  середньо змиті легко глинисті , чорноземи не солонцюваті на щільних глинах сильно змиті  легко глинисті , лучно - чорноземні легкоглинисті грунти ,заплавно- чорноземно –лучні та сильно- солончакові важкосугликові  грунти. Грунти нашої місцевості  мають значні запаси поживних речовин і гумусу. Вони сформувалися на лесах в умовах недостатньої зволоженості під степовою рослинністю.       Високий вміст гумусу  та зерниста й грудкувата структура роблять їх найродючішими.  Гумусний шар має значну потужність – від 40 см. до 1 метра і більше. Причини погіршення якості ґрунтів: постійна  оранка ґрунтів призвела до зменшення запасів гумусу та поживних речовин; висока розораність земель призвела до посилення водної та вітрової ерозії; неправильний обробіток , внесення мінеральних добрив .

 Заходи щодо охорони ґрунтів:

1. Насаджувати дерева і кущі на схилах ярів, щоб зупинити їх ріст.

2. Схили височин розорювати упоперек, щоб запобігти змиванню ґрунту тимчасовими водами.

3. В міру зрошувати землі.

4. Науково обґрунтовано вносити мінеральні добрива .

5. Дотримуватися меліоративних заходів.                                                   

Рослинний  світ

Із літопису: «В 20-х роках ХХ століття  населенці з Петропавлівки зустріли степ у первісному вигляді. Високі непрохідні зарослі болотистих рослин і чагарників, в яких кишіло птаство. А на пагорбах ріс  густий високий пирій, ковила, чебрець.»

Територія села відноситься до під зони різнотравно – типчаково – ковилового степу.  Серед різнотрав’я зустрічаються: горицвіт весняний, подорожник, васильки, пирій, тонконіг.Весною, коли в ґрунті ще достатньо вологи, з'являються ефемерні рослини: півники, тюльпани, півонії, маки. Ранньоквітучі рослини змінюються такими, які пристосувалися до спеки й нестачі вологи. Улітку в степу з'являються полин, типчак, ковила. Одні рослини мають довге коріння, яким з глибини дістають воду, в інших — жорсткі або вузькі опушені листки, через які випаровується мало води. На природних ділянках степу переважають злаки: ковила, типчак, тонконіг, овес, м'ятлик. тимофіївка ,  чагарники : терен,  шипшина, вовчі ягоди.

У більшості  трав листя вузьке, сильно опушене .У такий спосіб рослини захищаються від сонячного проміння і  листя має: гладеньку, блискучу поверхню. Уникаючи перегріву, деякі трави розташовують своє листя ребром до сонця, свого роду живий компас. Влітку степові трави мають тьмяні, бліді тони, що допомагає їм захищатись від зайвого освітлення і перегріву.

Ростуть на луках  тимофіївка, калюжниця , жовтець , деревій.

За річкою росте невеличкий дубовий гайок, багатий на різну дичину і влітку теж служить принадним місцем для відпочиваючих. Дерева і кущі зустрічаються на берегах водойм і в балках. Тільки там їм вистачає вологи влітку, тільки там вони захищені від зимових морозів та весняних приморозків під час цвітіння.

 Окрасою села і полів є лісові смуги. Вони були посаджені дбайливими руками селян. Ось уже не один десяток років шумлять вони і захищають поля від вітрів, а в гарячу днину прикривають вітами трудівників поля.

Тваринний світ

Найбільш поширеними з тварин є заєць, вовк, лисиця, куниця, кабан,  косуля. Менш поширені - звичайний їжак, кріт, ховрахи, тхори , бабаки, ласки. Норні тварини ховаються від спеки та холоду, від ворогів, роблять запаси корму, виводять потомство, впадаючи в зимову сплячку, деякі з них проводять у норах усю холодну і голодну пору року.

Птахи - чаплі , дикі  гуси і качки,   лелеки , жайворонки,  солов’ї, зозулі , ластівки , фазани,   сови , сороки, сірі куріпки , орли.  Найбільший за кількістю загін у пернатому царстві – горобці.

Із плазунів  в нашій місцевості водяться ящірки, змії, вужі, болотяні черепахи.

Заходи щодо охорони тваринного світу:

  1.                        Виховання з дитинства природоохоронної свідомості.
  2.                        Найсуворіша боротьба з браконьєрством.
  3.                       Посилення інспекторського контролю.
  4.                       Охорона від епідемій і антропогенних забруднень.
  5.                      Розселення в зручні для існування місця.
  6.                       Контроль за кількістю хижаків.
  7.                       Ретельне дослідження рідкісних та зникаючих видів.
  8.                        Розвиток заповідної справи

 

  1. Виникнення  населеного  пункту,

важливі суспільно-політичні віхи його історії

На найвищому місці гори з півночі далеко видніється скіфська могила, ніби живий свідок далекої минувшини. Це біля неї в повоєнні роки тракторист Бабенко О. І. виорав двохвідерну бронзову посудину, оздоблену візерунками та орнаментами з мідного дроту і передав її вчителеві Слов’янської СШ Тимошенко О. А. для місцевого краєзнавчого музею. А ще перед війною в могилі викопали кінські вудила і залізну частину стремен від сідла.

Земля, на якій знаходиться село Новогригорівка, була панською. Тут був степ, який належав пану Світловському.  На заході сучасної  Новогригорівки  існувало село  Петровка. В 1862 році Петровку почали називати Світловкою тому, що земля належала пану Світловському . Село Світловка було невелике – всього 13 дворів.

В 1918 році панів не стало на нашій землі. Перші переселенці , шукаючи кращого життя , почали заселяти цю місцевість. Спочатку  таких  було небагато.  В 1920 році   багатосімейні, але малоземельні жителі села Петропавлівка переселяються на ці землі.                          

 Громада дозволила їм відділитися на вільні, ніким ще незаймані землі. Ініціатором і керівником поселенців був Ковтун С. С. Він з папкою під рукою ходив від хати до хати, складав списки бажаючих переселитися, домагався у властей дозволу, а потім і планував розміщення села. Викопали землянки , в яких жили протягом двох років .Важко було , безумовно .Але в той же час і радісно. Радісно через те ,що віковічна мрія безземельного селянина здійснилась .  Скликали сходку ,щоб вирішити як назвати майбутнє село. Сходка відбулась в день християнського свята Григорія  .  В 1920 році село стало називатися Новогригорівка .  Колишнє село Світловка є продовженням вулиці Центральної  села Новогригорівки .

    Влада  відповідно до кількості їдців у сім’ї безкоштовно виділила селянам земельні ділянки. Тільки в 1922 році жителі села Новогригорівки почали замінювати землянки глинобитними хатами, вкриваючи їх рогозом , окугою , сколотом (сніп із жита з вимолоченими колосками).

В 1924 році жителі сіл Новогригорівка, Водолазьке обрали спільну сільську раду, яка виконувала вказівки Петропавлівського району, Дніпропетровської області.

В 1929 році ТЗОЗи «Спільна праця», «Хлібороб», імені Шевченка об’єдналися в одне колективне господарство. Новогригорівці назвали свій колгосп імені Леніна. Він налічував п’ять бригад. В 1931 році була збудована нова школа. Уже перед війною колгосп мав 8 тракторів, 6 молотарок інші сільськогосподарські машини, водокачку, млин, вантажних автомашин, велике поголів'я коней, волів. Своїми рисаками колгосп славився на всю Дніпропетровщину.

Віроломний напад нацистських окупантів перервав працю трудівників села. Чоловіки пішли на фронт, жінки, дівчата, навіть підлітки працювали на оборонних роботах — рили протитанкові окопи, машини, коней віддали фронту.

 Не скорилося моє село чужинцям. Воно боролося, било ворога на смерть. Про тісні зв'язки місцевого населення з народними месниками стало відомо нацистам. Вони вирішили розправитись з нескореними жителями села. У ніч на 23 лютого 1943 року о другій годині ночі нацисти вдерлися у Новогригорівку. Почалася розправа. Палають хати, тужний плач розлігся над колишньою Новогригорівкою. 77 новогригорівців загинули тієї кривавої ночі від рук нацистів.  З 200 подвір'їв у селі Новогригорівка нацисти спалили 197, у хуторі Водолазькому з 96 — 79 і в хуторі Світловка відповідною 32 — 30.

Після визволення село оживало. Відновила роботу сільська рада, було обрано правління колгоспу. Треба було дбати про врожай наступного року. Держава подала їм велику допомогу посівним зерном. Впрягли колгоспники в сівалки уцілілих корівчин і засіяли озимий клин.

 Славною була і повоєнна історія Новогригорівки. Колгосп Леніна завжди мав високі виробничі показники. Зерно, молоко, м'ясо – ось фундамент на який спирався добробут наших односельців. Самопожертва і самовіддана праця зробили село мальовничим острівцем в Україні.

 Внаслідок реформування сільського господарства колгосп імені Леніна у 2000 році було реорганізовано в товариство з обмеженою відповідальністю «Лугове». Базуючи свою діяльність на тому, що для будь-яке сільгоспоб’єднання рослинництво є первинним (від нього залежі тваринництво), керівництво і головні спеціалісти ретельно проаналізуве ситуацію в галузі. І з’ясували доволі невтішну картину:  припущено  серйозних порушень і помилок у технології вирощував сільгоспкультур. У КСП імені Леніна в основному висівали ячмінь соняшник. Ці культури значно пригнічували інші, займаючи в структурі 25 га. Низька їх урожайність (ячмінь - 9,5 ц/га, соняшник — 10 ц/ )спричинила тодішньому господарству серйозні збитки. До того ж порушення сівозміни виснажили грунт.

З 2002 року здійснено розпаювання 4510,79 гектарів землі і 580 громадян набули права  на земельну ділянку. Орендарями укладено 322 договорів оренди земельних ділянок і майже стільки договорів оренди майна.

Але на жаль за розквітом прийшов занепад. Недолугі реформи, відсутність ефективних господарів, занепад сільського господарства розвалили могутнє господарство. На його землях десятки дрібних землевласників намагаються бути ефективними господарями.

З 2007 по 2009 рік було газифіковано село Водолазьке. А в 2011 році жителі Новогригорівки для вирішення питань газифікації села за власні кошти виготовили проектно - кошторисну документацію і це дало змогу в 2012 році освоїти кошти, а в грудні місяці у домівках новогригорівців загорівся блакитний вогник.

За ініціативи громади в квітні 2011 року була створена Новогригорівська сільська громадська організація «Світанок». Саме вона взяла участь у конкурсі, а потім і в самій програмі «Розвиток місцевого самоврядування орієнтований на громаду». На загальних зборах громади було визначено ряд питань, які потребують вирішення,  але більшістю голосів було визначено - капітальний ремонт мережі  вуличного освітлення села Новогригорівка. Це дало змогу у 2012 році освітити вулицю Центральна встановивши 52 світильника з економічними натрієвими лампами.

Пам’ятки історії на території села : братська могила загиблим односельцям  у Великій Вітчизняній війні , братська могила  солдатам захисникам села , пам’ятний знак

4 .   Сучасний стан .

Новогригорівська сільська рада  займає 0.4% площі району. Їй підпорядковано  4 села. Площа Новогригорівки  120,5 га ,  сільськогосподарські угіддя 89,9 га,  вулична мережа 12.1га,  під водою знаходяться 12.0 га. Всього сільськогосподарських угідь: ріллі  89.2 га, багаторічні насадження 4.6 га ,  пасовища 2.1га.

Населення

Головне багатство нашого краю- люди. Густота населення -18.76 осіб./км Давайте простежимо  зміну чисельності населення в нашім краї

№ з/п

Дата

Кількість

1

1.01.1995

966

2

1.01.1996

968

3

1.01.1997

984

4

1.01.1998

960

5

1.01.1999

969

6

1.01.2000

955

7

1.01.2003

976

8

1.01.2008

851

9

1.01.2009

834

10

1.01.2010

816

11

1.01.2011

803

12

1.01.2013

683

13

1.01.2016

687

 

З 2008 року кількість населення на території сільської ради  стала зменшуватись, в основному за рахунок  зменшення кількості народжених та  великої  смертності.

 Коєфіцієнт народжуваності  постійно зменшувався:  у 1995році -14.5 проміле, у  2008 році - 8.5 проміле, у 2010 році - 5.6 проміле, у 2015 році - 4.4проміле

Коефіцієнт смертності коливався   у 1995 році -18.6  проміле , у 2008 році- 11.7 проміле , у 2010 році - 12.8 проміле, у  2015 році -16 проміле.

 Коєфіцієнт природного  приросту від’ємний:  у 1995 році   - -4 .1 проміле, у  2008 році   - - 6.7 проміле , у 2010 році -  -7.2 проміле ,у 2015році - -11.6 проміле .

Кількість населення сільради  зменшувалась також за рахунок виїзду молоді у міста на постійне місце проживання.

 Коефіцієнт прибуття  : 2007рік - 14.5 проміле , 2008 рік 7.5 проміле , 2010рік -17.7 проміле, 2015рік- 13 проміле.

Показники вибуття населення переважають. Коефіцієнт вибуття:

2007рік - 28 проміле,  2011 рік - 7.5 проміле, 2010рік - 20.8 проміле , 2015 рік - 10 проміле

Коефіцієнт сальдо міграції : 2007рік - -13.5 проміле , 2010 рік - -2.3 проміле, 2015 рік -3 проміле.

Населення проживає  в малому селі , людністю до 500 осіб.

Зменшується людність. В Новогригорівці проживало в 1999 році - 393 особи , в 2010- 339 осіб , 2015 році -268 осіб . Люди виїжджають з різних причин : молодь- на навчання , люди середнього віку - в пошуках роботи.

У віковій структурі переважає працездатне населення. Слід  відмітити збільшення частки пенсіонерів. Переважають особи жіночої  статі. Жінок пенсійного віку більше , ніж чоловіків.Збільшення частки людей похилого віку свідчить про процес "старіння населення»

В нашій місцевості  розповсюджена групова форма сільського розселення.

 Національний склад населення села:українці , росіяни , білоруси, молдавани, вірмени.

    На розміщення поселеня вплинули природні фактори. Село Новогригорівка розмістилось під горою, яка взимку захищає від суворих північних вітрів, а навесні від заморозків.

У нашій місцевості проживають представники різних національностей Вони разом працоють ,начаються , відпочивають . Але зберігають свої звичаї мову , культуру , релігію. Переважають християни. 

Церква Різдва Христового діє в селі Водолазьке  з 17 жовтня 2001 року ( православна ) ,  Церква Христова діє в селі Новогригорівка з 7 листопада 2002 року . Конфесія – протестанство .

У селі є багато народних умільців. Вишивальниці:  Мартиненко Євгенія Васлівна ,   Олійник Ніна Іванівна , Олійник Любов Григорівна,  Богачова Людмила,  Вергун Ірина .

Вироби з бісеру :  Сліпець Олена ,  Олійник Любов, Вергун Ірина

 В’язанням займаються  Богачова  Людмила,   Олійник Любов, Карасьова Ірина, Паталай Людмила.

 Господарска діяльність

У нашому краї  існують такі напрями господарської діяльності : сфера обслуговування та сільськогосподарський комплекс .

Природа щедро обдарувала нашу місцевість одним з найбільших її багатств родючими  грунтами. Як наслідок, Новогригорівська  є виробником багатьох сільськогосподарських культур – пшениці, ячменю, кукурудзи, соняшнику, овочів . Всі паї землекористувачів перебувають в оренді сільгоспвиробників. Найбільшу частину земель обробляє ТОВ Агрофірма «Схід Агро»

 Сільскогосподарську продукцію виробляють на сільськогосподарських підприємствах: товариствах , фермерських господарствах. Працюють такі господарства: СФГ «Обрій», СФГ «Верес», СФГ «Новатор» «Рубін»  та інші .

 Проте виробникам сільськогосподарської продукції доводиться працювати у досить складних умовах : примхи погоди, масова поява шкідників, погіршення родючості грунтів, вітрова та водна  ерозія.

В селі працюють сільська рада , школа , пошта ,магазин , кудинок культури, ФАП.

 Транспорт символічно називають системою кровообігу  нашої місцевості. Він забезпечує безперервну роботу всіх галузей господарства, зв’язує Новогригорівку  з іншими селами і містами. Головний результат роботи транспорту – переміщення вантажві і людей.

 Автомобільний транспорт посідає головне місце щодо вантажу і перевезення пасажирів. Автомобільним транспортом здіснюються перевезення між селами району і області. Село Новогригорівка  розшашувалися  за 3 км від  автошляху Київ - Дніпропетровськ - Донецьк .З районного центру здійснюється  рейс маршрутки  о 6.00 год., та о 12.00год. За 4 км від села Новогигорівка проходить  одноколійна залізниця Дніпропетровськ -              Павлоград-Красно-армійськ Придніпровської залізної дороги. Це дає змогу здійснити поїздки впрововж усього року зі станції Словянка до міста Дніпропетровська.

Знов на Бику весняна повінь

Заплавні луки залило  

Серед степів як місяць повен

Сміється хатами село

Заколоситься лан хлібами

Серця покличе на жнива

Де сивий гай , шумить дубами

Де в’ється річка степова ( О. Тараненко)

 

 

 

 

 

Література

1.     Л.І. Зеленська О.Є.Афанасьєв  Географія рідного краю.

    ВАТ « Дніпрокнига»,2006

2.     Л.І. Зеленська Хрестоматія з географії Дніпропетровщини 5 – 11 клас

      ВАТ « Дніпрокнига»,2006

3.     Географічний атлас Дніпропетровська область.ТОВ « Видавництво « Мапа», 2001

4.     Л.І. Зеленська сонячні стежини рідного краю: Географія Дніпропетровської області: підручник для 5 кл .- Д: « Дніпро – VAL», 2003

5. Історико- географічний нарис про  село Новогригорівка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

                 Північні колиці села Новогригорівки

    SDC10179 (2)

Форми рельєфу

      getImage (5)

На луках

    

 

Краєвиди річки Бик

Село Новогригорівка

 

 

Село Новогригорівка

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Симоненко Алексей
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
19 березня 2021
Переглядів
513
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку