Експрес-зошит "ПОЧАТОК НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОЇ ВІЙНИ. РОЗБУДОВА УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ"

Про матеріал

Розробка експрес-зошита з історії України для учнів 8 класу з теми: "ПОЧАТОК НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОЇ ВІЙНИ. РОЗБУДОВА УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ"

Перегляд файлу

Дата ___________. ПІБ учня_____________________________________.

«ПОЧАТОК НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОЇ ВІЙНИ. РОЗБУДОВА УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ»

1. Проаналізуйте основні умови Зборівського договору.

Дайте власну оцінку цій угоді.

Із привілею польського короля Яна Казимира, що підтверджував умови Зборівського миру

«Його королівська величність війську своєму запорозькому дозволяє жити за давніми їхніми привілеями і від себе ще новими привілеями жалує. Він запрошує їх до себе та до Речі Посполитої на службу і визначає, що число війська запорозького має сягати сорока тисяч. А упорядкувати реєстр вказаного війська запорозького ми доручаємо гетьманові, доручаємо йому вписати козаків у список, кого він вважає спроможним обстоювати маєтності, шляхтянські так само, як і його королівську величність. <...> Усіх, вписаних до козацтва, їхній повний перелік імен, скріпивши військовою печаткою і своїм підписом, гетьман запорозький повинен ще до літа надіслати нам, щоб, тільки ці користувалися вольностями, а всі інші мають підлягати і коритися управителям та державцям його королівської величності. <...> Це місто його королівської величності. Чигирин має назавжди лишитися при булаві війська запорозького. Це місто його королівська величність передає нинішньому старшому війська запорозького благородному Богдану Хмельницькому, маючи його за свого вірного. А все, що діялось із волі божої під час заворушення, ми забуттю віддаємо і забороняємо всьому панству своєму за те помсту чинити. <...> У землях, що відведені козакам, коронне військо ніколи не буде стояти постоєм, і жиди в них ні державцями, ні орендарями, ані мешканцями проживати не будуть. <...> Київському митрополиту дозволяємо займати місце в сенаті його королівської величності. Як здавна повелося, його королівська величність буде і далі жалувати достоїнства та посади громадянам шляхетського стану (навіть якщо вони і грецького віросповідання) у Київському, Брацлавському та Чернігівському воєводствах. У Києві, місті, що здавна має привілейовані школи, а також в інших містах України ми забороняємо отцям єзуїтам навчати, а також велимо, якщо вони там уже відкрили школи, перенести їх кудись деінде. Віддаючи все недобре забуттю, ми велимо дотримуватися миру та дружби між громадянами українськими та військом його королівської величності»

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

2. Визначте, про які битви йдеться в тексті:

1) Це було перше зіткнення козаків з противником, коли поляки намагалися вийти на Микитинський шлях, що вів безпосередньо на Січ, Татарам одразу ж вдалося охопити польський загін, примусивши його зупинитися й розгорнути табір. Невеликі сили польського авангарду не мали жодних шансів самостійно витримати облогу переважаючих сил повстанців, тим більше, що друга частина цього авангарду, яка : рухалася водою й складалася переважно з реєстрових козаків, підняла заколот і перейшла на бік Хмельницького.

2) Великий коронний гетьман вирішив не чекати на з’єднання з корпусом Я. Вишневецького й відійти углиб Правобережжя. Потоцький вирушив у похід, маючи близько 5,5 тис. кінноти та 1600 піхоти. Проте польське військо зазнало великих втрат від вогню козаків, які І мали перевагу (20 тис. осіб). Група Потоцького увійшла до урочища Горіхова Діброва — вузької заболоченої тісняви, перекопаної заздалегідь козаками. За кілька годин польське військо було знищене, а обох гетьманів узято в полон. ___________________________.

3) Уранці 11 вересня коронне військо вийшло на лівий берег Ікви й зробило спробу захопити греблю. Атака була досить безладною, тому здобути греблю поляки змогли тільки під вечір. Водночас з’ясувалося, що болотиста місцевина, обрана під табір поляків, є непридатною для ’ бази майбутньої битви. Із підходом буджацької орди Хмельницький І отримав перевагу і перейшов у контратаку. Уранці 13 вересня по греблі вдарили козаки, а татари охопили тил і фланги. У польському таборі зчинилася паніка, хоругви шляхетського ополчення розірвали ланцюг возів і почали тікати. Коронну армію було повністю розгромлено. ____________________________________.

3. Англійська газета після битви під Корсунем 1648 р. написала: «Польща в пилу та крові впала під ноги козакам». Що мав на увазі автор статті? ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

4. Установіть відповідність між подією та датою.

1) Обрання Б. Хмельницького           а) 15—16 травня 1648 р.                  гетьманом                                                                        б) Січень 1648 р.

2) Облога Львова                             в) 11—13 вересня 1648 р.

3) Битва на р. Жовті Води                   г) 2—6 травня 1648 р.

4) Битва під Пилявцями                   д) 26 вересня — 16 жовтня 1648 р.

__________________________________________________________.

5. Позначте чинники, що сприяли перемогам козацького війська на початковому етапі Національно-визвольної війни.

  • Залучення на бік повстанців реєстрового козацтва
  • Сприятливі погодні умови
  • Ослаблення Польщі внаслідок Тридцятилітньої війни
  • Бездарність польських полководців
  • Небажання поляків воювати з козаками
  • Укладення союзу з Кримським ханством

6. Визначте ім’я особи, про яку йдеться.

1. Польський король, який, за легендою, сам підштовхнув Б. Хмельницького до повстання.

_____________________________________

2. Київський полковник, кум Б. Хмельницького, який випустив його з-під варти у грудні 1647 р.

_________________________________________

3. Командир реєстрових козаків Микитинської Січі, що перейшли на бік Б. Хмельницького в лютому 1648 р. ________________________________________.

4. Кримський хан, союзник

Б. Хмельницького у війні проти Польщі.

__________________________________.

5. Козацький ватажок, згодом полковник, який приєднався до Хмельницького перед битвою на р. Жовті Води і одним із перших пішов на штурм польського табору; відзначився і в наступних битвах. ______________________.

6. Коронний гетьман, який потрапив у козацький (а потім і татарський) полон після битви під Корсунем. ______________________.

7. Визначте події, пов’язані з названими датами.

1) Січень 1648 р.  - ___________________________________

2) 2—6 травня 1648 р. - ________________________________

3) 15—16 травня 1648 р. - ________________________________

4) 11—13 вересня 1648 р. - ___________________________________

5) 26 вересня — 16 жовтня 1648 р. - _____________________________

6) 17 листопада 1648 р. - _____________________________________.

8. Вкажіть автора та назву картини. Поясніть що вона зображує?

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________._______________________________________.

 

 

1

 

 

 

 

 

 2

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

9. Розв’яжіть кросворд.

Запищіть відповіді та прочитайте в зафарбованих клітинках назву міста, під яким козацьке військо здобуло одну з перших перемог.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Місто, до якого Б. Хмельницький урочисто в’їхав у грудні 1648 р.;

2) Одне з імен Б. Хмельницького.

3) Офіційний список козаків, що перебувають на службі в короля Речі Посполитої.

4) Ім’я польського короля, за правління якого почалася Національно-визвольна війна.

5) Назва хутора, що належав Б. Хмельницькому.

6) Полковник, один із прибічників Б. Хмельницького, який улітку 1648 р. пройшовся з каральним антипольським рейдом Правобережжям України.

7) Місто, яке відкупилося від Б. Хмельницького у 1648 р.

10. Визначте, що є зайвим у логічному ланцюжку і поясніть свою відповідь.

1) Д. Нечай, І. Богун, М. Калиновський, Ф. Джеджалій. ____________________________________________________________________.

2) Корсунь, Брацлав, Жовті Води, Пилявці.____________________________________________________________.

3) Я. Вишневецький, М. Калиновський, М. Потоцький, С. Мужиловський.______________________________________________________.

4) Галичина, Брацлавщина, Поділля, Харківщина._________________________________________________________.

11. Хто зображений на портретах:

________________________________

doc
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
24 вересня 2020
Переглядів
1131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку