Електролітична дисоціація. Електроліти. Неелектроліти

Про матеріал
Електролітична дисоціація. Електроліти. неелектроліти. Йони. Теорія електролітичної дисоціації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електролітична дисоціація. Електроліти. Неелектроліти.

Номер слайду 2

На межі 18-19 ст. для дослідження властивостей речовини почали використовувати електричний струм

Номер слайду 3

Якщо занурити електроди в суху кухонну сіль, замкнути електричне поле, як на малюнку, то лампочка не засвітиться!

Номер слайду 4

Електричний струм проводять також водні розчини лугів і кислот. Розчин цукру у воді електричного струму не проводить.

Номер слайду 5

Чому водні розчини одних речовин проводять електричний струм, а інших ні?Електричний струм – це спрямований рух електронів. У водних розчинах кислот, солей і лугів виникають заряджені частинки – йони, завдяки чому їх розчини проводять електричний струм.

Номер слайду 6

це речовини, водні розчини яких проводять електричний струм. До таких речовин належать солі, луги і кислоти. У цих речовинах є йоний або ковалентний сильнополярний хімічний зв’язокце речовини, водні розчини яких не проводять електричного струму. До таких речовин належать, наприклад, кисень, азот, водень, метан, цукор та інші. Для цих речовин характерний ковалентний неполярний зв’язок.

Номер слайду 7

Запропонував: Поділ речовин на електроліти та неелектроліти. Відкрив закони електролізу. Запропонував основну електрохімічну термінологію. Одним із перших почав вивчати реакції, які відбуваються у присутності каталізатора.

Номер слайду 8

Процес розпаду електроліту на йони під час розчинення у воді чи іншому розчиннику, або під час розплавлення

Номер слайду 9

С. А. Арреніусзапропонував фізичну суть теорії електролітичної дисоціації;- у 1887 р. сформулював положення про електролітичну дисоціацію;- довів, що розклад речовин у розчині на йони відбувається й без дії електролітичного струму;Теорія електролітичної дисоціації: Електроліти під час розчинення у воді розпадаються (дисоціюють) на йони – позитивні і негативні. Електролітична дисоціація – оборотний процес, - паралельно з розщепленням молекул на йони відбувається процес сполучення атомів. Під дією електричного струму йони набувають спрямованого руху: позитивні йони переміщуються до катода, тому називаються катіонами, негативно заряджені – до анода, тому називаються аніонами. Йони відрізняються від атомів як будовою так і властивостями.

Номер слайду 10

Кухонна сіль Na. Cl утворена йонами та не отруйна, немає запаху, не містить металічного Натрію.

Номер слайду 11

Підсумок:1. процес розпаду речовин на йони під час їх розчинення називають електролітичною дисоціацією.2. Електроліти проводять електричний струм. Це речовини з йонами або ковалентним полярним зв’язком.3. Неелектроліти не проводять електричний струм. Це речовини з ковалентним неполярним зв’язком.4. Йони –це заряджені частинки, в які перетворюється атом в результаті віддачі або приєднання електронів.5. У розчинах електролітів, що є молекулярними речовинами, відбувається два процеси. Перший – розпад на йони (дисоціація). Другий – сполучення молекул у йони (асоціація). Домашнє завдання: Опрацювати параграф 6,7

pptx
Додано
7 жовтня 2022
Переглядів
1307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку