«Електронний каталог бібліотек ЗЗСО» розроблений у програмі Microsoft Office Access, призначений для використання у бібліотеці закладу освіти

Про матеріал
Створений «Електронний каталог бібліотек ЗЗСО» у програмі Microsoft Office Access може бути рекомендований до використання, як такий, що спрощує ведення більшості бібліотечних процесів (автоматизація технічної обробки літератури,детальний аналіз бібліотечного фонду, виконання бібліографічних довідок, прискорений пошук необхідної інформації за будь-якими параметрами: автор, назва, примітки, рік видання, видавництво, інвентарний номер, УДК, систематичний шифр) сприяє піднесенню компетентнісному потенціалу працівників бібліотек закладів загальної середньої освіти області їх самостійної діяльності.
Перегляд файлу

 Хмельницький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

Науково-методичний центр координації роботи методичних та

загальноосвітніх установ і закладів освіти

ЕЛЕКТРОННИЙ КАТАЛОГ БІБЛІОТЕКИ ЗЗСО

image

Інформаційний довідник 

 

image

2019

УДК 027.8:004(07)

 

За загальною редакцією першого проректора Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Очеретянка В.І.

 

Автор:

Фарварщук В.П. – методист науково-методичного центру координації роботи методичних та загальноосвітніх установ і закладів освіти Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

 

Рецензенти:

Очеретянко     В.І.    –     перший    проректор    Хмельницького    обласного     інституту

післядипломної педагогічної освіти, кандидат історичних наук

Сологуб О.С. – методист науково-методичного центру викладання інформатики, інформаційно-комунікаційних технологій і дистанційного навчання Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

Введенська С.Й. – завідувач бібліотеки Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

 

Електронний каталог бібліотеки ЗЗСО / Упор.: В.П. Фарварщук. – Хмельницький: ХОІППО. – 2019 – 16 с.

 

Довідник містить опис та алгоритм використання програми «Електронний каталог бібліотек ЗЗСО»розроблений упрограмі  Microsoft Office Access, призначений для використання у бібліотеці закладу освіти.

Електронний каталог бібліотеки є бібліотечним каталогом, що читається за допомогою електронних гаджетів і працює в режимі реального часу та є складовою частиною довідково-пошукового апарату бібліотеки. ЕК розкриває склад та зміст бібліотечного фонду друкованих, електронних документів і слугує для забезпечення вільного доступу до інформаційних ресурсів бібліотеки та реалізації багатоаспектного інформаційного пошуку.

Створений «Електронний каталог бібліотек ЗЗСО» у програмі  Microsoft Office Access може бути рекомендований до використання, як такий, що спрощує ведення більшості бібліотечних процесів (автоматизація технічної обробки літератури, детальний аналіз бібліотечного фонду, виконання бібліографічних довідок, прискорений пошук необхідної інформації за будь-якими параметрами: автор, назва, примітки, рік видання, видавництво, інвентарний номер, УДК, систематичний шифр) сприяє піднесенню компетентнісному потенціалу працівників бібліотек закладів загальної середньої освіти області їх самостійної діяльності.

 

Рекомендовано до друку рішенням науково-методичної ради Хмельницького ОІППО

(протокол № 3 від 13.06.2019)

ЕЛЕКТРОННИЙ КАТАЛОГ БІБЛІОТЕКИ ЗЗСО 

У сучасному суспільстві бібліотеки відіграють основну роль у формуванні освітнього і культурного середовища. Оновлюються, трансформуються традиційні форми бібліотечного обслуговування, здійснюється пошук і обґрунтування інноваційних та нетрадиційних форм, що сприяють неформальному спілкуванню користувачів, цікавому проведенню вільного часу.

Використання новітніх технологій, автоматизація бібліотечних процесів посіли важливе місце в діяльності бібліотеки закладів освіти. 

Перші електронні бібліотечні каталоги являли собою просто перелік записів про видання в одному файлі, що вже дозволяло прискорити пошук потрібної книги, газети, журналу. Використання електронних таблиць, а згодом дозволило розділяти подібні записи на окремі поля, такі як назва, автор, видавництво, рік видання, мова, анотація, що дозволило більш точно задавати пошукові запити. Автоматизовані бібліотечні інформаційні системи використовуються для відстеження бібліотечних фондів, їх замовлення та придбання, видачі відвідувачам бібліотек.

Програма «Електронний каталог бібліотек ЗЗСО»призначений для використання у бібліотеці закладу загальної середньої освіти. Головною його особливістю є простота та наявність необхідних бібліотекарям функцій, що дозволяють систематизувати, відслідковувати фонд бібліотеки.

«Електронний каталог бібліотеки» (ЕКБ) створений у програмі  Microsoft Office Access – працює у режимі реального часу та надається в розпорядження користувачу. Він розкриває склад та зміст друкованих, електронних, аудіовізуальних документів, забезпечує вільний доступ до інформаційних ресурсів бібліотеки та потрібен для реалізації багатоаспектного інформаційного пошуку.

Система Microsoft Office Access  дозволяє описувати всі види видань, включаючи зв'язані запити, сортування по різних полях, зв'язок із зовнішніми таблицями і базами даних, максимально наближена до потреб користувача і нескладна в освоєнні. 

Розроблений даний Каталог вирізняється серед інших подібних систем відсутністю функціональної та інформаційної надлишковості. Система дозволяє в короткий термін сформувати електронний каталог, організувати пошук та замовлення літератури читачами, розпочати реєстрацію видачі і повернення книг, періодики для педагогічних працівників, учнівського колективу відповідного ЗЗСО. 

           

Е-база шкільної бібліотеки передбачає створення:

ðЕ-картотеки абонемента читача. 

ðЕ-каталог книжкового фонду.

ðЕ-каталог науково-методичної літератури.

ðЕ-картотеки звітів. 

Програма ЕКБ може використовуватись на робочому ПК бібліотекаря, бути скинутою на електронний носій та у хмарне сховище. 

Пошук літератури здійснюється у програмі «Книжковий фонд» в двох режимах: шукати текстовий фрагмент у всіх полях опису усіх видань або задавати критерій пошуку за одним або кількома окремими полями опису, наприклад, роком видання, автором, назви видання, ключовими словами. 

Щодо знайденої літератури, у програмі «Видача книжок» можна дізнатися, в якому фонді вона є у наявності, або які читачі ще її не повернули. 

Реєстрація читачів (імпорт анкетних даних учнів, педагогів та інших співробітників), а також усіх фактів видачі та повернення літератури, здійснюється за допомогою програми «Абонемент читача». Запропонована програма дає можливість переглядати у алфавітному порядку, по класах читачів, виявляти заборгованість, досліджувати історію кожного окремого екземпляру, історію читача та аналізувати книгообіг загалом.

Також програма «Електронний каталог ШБ» формує звіт за переліком знайдених або відібраних видань.

Даний Каталог вирізняється серед інших подібних систем відсутністю функціональної та інформаційної надлишковості, що полегшує завідувачу бібліотеки збирати, надавати статистичні данні щодо діяльності бібліотеки ЗЗСО (наказ МОН України та АПН України від 16.07.09 р. №662/53 «Про проведення паспортизації бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної форм власності» (п. 5. Основні показники діяльності бібліотеки).

Створений «Електронний каталог бібліотек ЗЗСО» у програмі  Microsoft Office Access може бути рекомендований до використання, як такий, що спрощує ведення більшості бібліотечних процесів (автоматизація технічної обробки літератури, детальний аналіз бібліотечного фонду, виконання бібліографічних довідок, прискорений пошук необхідної інформації за будьякими параметрами: автор, назва, примітки, рік видання, видавництво, інвентарний номер, УДК, систематичний шифр) сприяє піднесенню компетентнісному потенціалу працівників бібліотек закладів загальної середньої освіти області їх самостійної діяльності.

 

 

           

Інструкція використання

         1. Абонемент читача

image 

 У створеному макеті бази «Абонемент читача» чисті поля додаються за допомогою кнопки /додати запис/. З поля на поле можна перейти користуючись кнопкою Tab.  

þ Прізвище. Учня чи педагогічного (іншого) працівника даного закладу.

þ Ім’я. Вказуємо повністю (по батькові, якщо потрібно). þ Клас. 

þ Домашня адреса.

þ Телефон (мобільний, домашній або робочий).

 У більш розгорнутому вигляді базу даних можна переглянути у формі Таблиця, де перелік читачів поданий за загальним списком у алфавітному порядку. У цій таблиці можливо робити виправлення, додавання та видалення читачів. 

Реєстрація читачів (імпорт анкетних даних учнів, педагогів та інших співробітників), а також усіх фактів видачі та повернення літератури, здійснюється за допомогою програми «Абонемент читача». Тут можна переглядати у алфавітному порядку, по класах читачів, виявляти заборгованість, досліджувати історію кожного окремого екземпляру, історію читача та аналізувати книгообіг загалом.

 

Абонемент читача надає можливість переглянути приєднані файли, а також зробити перехресний запит скільки здійснили вибір літератури у книговидачі. 

За допомогою позначки + (натиснувши на «хрестик») можна переглянути, яку саме літературу і коли взяв абонемент. 

image 

           

           

         2. Книжковий фонд

image 

          Заповнюємо чисті поля – переходимо за допомогою кнопки Tab.

þ Автор. Якщо автор книги не вказаний, то ми пишемо: колектив авторів, закони України, збірник творів, довідник, енциклопедія, словник тощо, вибираючи те, що на підходить.

þ Назва видання. Повністю вказуємо назву видання з підзаголовком.

þ Інвентарний номер. Під яким дане видання записане у інвентарній книзі.

þ УДК.          Класифікуємо      видання      згідно         системи          бібліографічної класифікації.

þ Кількість. Що записана до інвентарної книги.

þРік видання. 

þ Ціна. Гривні та копійки записуємо через кому.

þ Код видавництва. Вибираємо видавництва з переліку зазначених.

þ Примітка. Зазначаємо: книга списана, змінилось кількість примірників (номер акту) тощо.

 Після внесення до Електронного каталогу бібліографічного апарату видання, база даних виглядає у формі таблиці, яку можливо редагувати. 

 Також програма дає можливість переглянути в алфавітному порядку, побачити додану літературу.

           

image

 

 

За допомогою позначки + (натиснувши на «хрестик») можна побачити дату отримання/повернення літератури, також прізвище абонемента на кого зареєстрована література. 

image 

           

           

           

3. Видавництво

До списку додано найбільш поширені видавництва України. При необхідності їх можна додати самостійно. У таблиці «Книжковий фонд» ця функція додана як на вибірку, що спрощує заповнення і пошуку необхідного видавництва. 

image 

           

 У таблиці «На Вибірку» можливо задати параметри, що потрібно відобразити: читач, автор, клас, назва видання, назва видавництва.

image 

           

           

          Таблиця «Групові операції» - відображають кількість книг, що взяті у того чи іншого видавництва. 

 

image 

 

 

 

 Таблиця «Параметричні по даті» - дає можливість побачити заборгованість читача на той момент, яку дату ви вкажете.

 

image 

 

 

           

           

 Таблиця «Перехресний запит на кількість» - зазначає скільки разів дане видання було взяте у бібліотеці. 

 

image 

 

3. Звіти

В Access можна створити різноманітні звіти, від простих до складних. Звіт складається з даних, що видобуваються з таблиць або запитів, а також з інформації, яка зберігається з макетом звіту (позначок, заголовків і графічних елементів). 

image

           

Інструмент «Звіт» надає можливість швидко переглянути базові дані. Цей звіт можна зберегти та внести належні зміни в режимі розмітки або поданні конструктора.

1.     В області переходів клацніть таблицю або запит, на основі яких потрібно побудувати звіт.

2.     На вкладці «створення» в групі «звіти» натисніть кнопку «звіт».

Access сформує звіт і відобразить його в режимі розмітки.

3.     Зберігши макет звіту – надалі його можна використовувати повсякчас. Макет звіту не змінюється, але щоразу, коли ви переглядаєте чи друкуєте звіт, використовуються поточні дані. 

4.     За потреби можна змінити макет звіту або створити новий звіт на основі наявного:

Fпри внесенні тимчасових змін до відображених даних у звіті, перш ніж надрукувати його, або скопіювати дані до буфера обміну, скористайтеся поданням звіту;

Fпри внесенні змін до макету звіту, переглядаючи дані, скористайтеся режимом розмітки.

Fпри перегляді надрукованого звіту – скористайтеся режимом попереднього перегляду.

image

Ви можете надрукувати звіт або таблицю, коли їх відкрито в будь-якому поданні або навіть коли закрито. Перед друком ретельно перевірте параметри сторінки, зокрема поля й орієнтацію сторінки. Access зберігає параметри сторінки разом зі звітом, тому їх потрібно налаштувати лише раз. Ви зможете змінити їх згодом відповідно до своїх потреб.

Таким чином Електронний каталог бібліотеки є бібліотечним каталогом, що читається за допомогою машин і працює в режимі реального часу та є складовою частиною довідково-пошукового апарату бібліотеки. ЕК розкриває склад та зміст бібліотечного фонду друкованих, електронних документів і слугує для забезпечення вільного доступу до інформаційних ресурсів бібліотеки та реалізації багатоаспектного інформаційного пошуку.

Створений «Електронний каталог бібліотек ЗЗСО» у програмі  Microsoft Office Access може бути рекомендований до використання, як такий, що спрощує ведення більшості бібліотечних процесів (автоматизація наукової і технічної обробки літератури, детальний аналіз бібліотечного фонду, виконання бібліографічних довідок, прискорений пошук необхідної інформації за будь-якими параметрами: автор, назва, примітки, рік видання, видавництво, інвентарний номер, УДК) сприятиме піднесенню компетентнісному потенціалу працівників бібліотек закладів загальної середньої освіти області, їх самостійної діяльності.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Д О В І Д Н И Кimage

 

imageimageimageimage. Має широкий спектр функцій, включаючи зв'язані

image

Fimage

Fimage

Fimage

Fimage-

image, що працює в

Äimage

Äimage

image image

imageimage-

-

þimage

þimage

þimage

þimage

þimage

image

 

             

ДЛЯ НОТАТОК

 

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Макетування та друк здійснено 

НМЦ координації дослідно-експериментальної та інноваційної роботи  Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

м. Хмельницький, вул. Озерна, 14 E-mail: bibfondy@i.ua

Blog: http://bibliosprava.blogspot.com/  

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Слісарчук Юлія
    доброго дня ! де можна завантажити дану программу?
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
25 червня 2021
Переглядів
1855
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку