Етологічний калейдоскоп "ЗАЛИЦЯННЯ ЯК ОБОВ'ЯЗКОВА ФОРМА РЕПРОДУКТИВНОЇ ПОВЕДІНКИ ТВАРИН"

Про матеріал

Давайте продовжимо захоплюючу подорож до світу тварин. Даний матеріал дозволяє яскраво провести урок на тему "Репродуктивна поведінка тварин". Учні 7-го класу зможуть побачити і, звичайно, вивчити різноманітні види залицяння у тварин. Це допоможе краще зрозуміти основи науки про поведінку - етологію.

Презентацію можна використати на позаурочних заходах зоологічного спрямування.

Також вона буде цікавою для ознайомлення всім, хто захоплюється тваринним світом.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Залицяння як необхідна форма репродуктивної поведінки тварин. До теми «Репродуктивна поведінка тварин»

Номер слайду 2

Репродуктивна поведінка - це складний комплекс поведінки, пов'язаний з утворенням шлюбних союзів, виведенням потомства, його годівлею, захистом, вихованням потомства, яка заснована на рефлексах, вироблених еволюцією. У тварин репродуктивна поведінка утворює цикл послідовних інстинктивних реакцій, обумовлених внутрішньою мотивацією й зовнішніми стимулами. Залицяння – шлюбна поведінка, яка передує утворенню пар – на сезон чи назавжди. Дуже часто залицяння не обмежується однією формою. Наприклад багато видів птахів демонструють самочкам своє яскраве вбрання, при цьому можуть танцювати, приносити їжу, виконувати пісні. Розглянемо кілька приклади залицяння тварин під час репродуктивної поведінки.

Номер слайду 3

1. Дотики Різні види тварин за допомогою дотиків знайомляться і утворюють пари. Це копитні, птахи, леви, черепахи.

Номер слайду 4

2. Розпізнавальні сигнали. Найяскравіший приклад візуальних сигналів – світляки. Самки подають сигнали, щоб їх знайшли. Розпізнавальними звуковими сигналами також користуються, дельфіни, леви.

Номер слайду 5

3. Танці За допомогою танців тварини перевіряють фізичний стан, чи готова тварина до утворення пар. Танцівники – це зазвичай птахи: павичі, журавлі, альбатроси.

Номер слайду 6

4. Зміна зовнішності Зміна кольору пір’я, шкіри, лап відбувається для приваблювання самцями самочок. Зазвичай це амфібії, птахи (павичі, фламінго, папуги).

Номер слайду 7

5. Будування гнізд За допомогою будівель альтанкові птахи приваблюють самочок. Зплітаючи листя та рослини вони прикрашають будівлі квітами, гілочками, пір’ям, мушлями, фруктами і, навіть штучними прикрасами. Також будівельники приносять їжу до “ будинку ”. Але гніздо для яєць самочка робить сама.

Номер слайду 8

6. Подарунки. Подарунки – це форма залицяння. Самці приносять самочкам їжу, квіти, різні дрібнички. Найкращим виявляється той, хто приносить найбільше подарунків, отже є гарним батьком і годувальником для потомства.

Номер слайду 9

7. Співи Співами кити, жаби та більшість птахів приваблюють самочок. У кого найгучніший голос – той має право на перемогу. Самці, у яких негарні або тихі пісні зазвичай залишаються самі.

Номер слайду 10

Значення залицяння як форми поведінки. Поведінка відіграє колосальну, якщо не сказати провідну, роль як для самого процесу розмноження, так і для статевого відбору. Відбір йде шляхом жорсткої вибракування партнерів, які ведуть себе не зовсім "правильно" або недостатньо активно. Так, наприклад, в ритуал залицяння одного з видів морських птахів - крячок - входить підношення самцем самки дарунка у вигляді невеликої рибки, яку вона тут же з'їдає. При цьому самки надають явну перевагу лише тим самцям, які підносять їм рибок строго певного розміру: чи не занадто маленьких, але і не дуже великих.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Галятовська Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мосьпан Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Попенко Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бережний Віктор
    Дуже цікаво!Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Тарасенко Марина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
10 березня 2018
Переглядів
9626
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку