Футуристичний дизайн – погляд в майбутнє. Розробка ескіз-проекту «Вулиця майбутнього», «Транспорт ХХХ століття».

Про матеріал
розширювати знання про дизайн; знайомитися з найважливішими досягненнями національної, європейської та світової культури; розвивати художньо-образне мислення, окомір, розвивати художні смаки, вміння сприймати та відчувати красу; виховувати почуття до прекрасного, любов до творчості, інтерес до вивчення світової культурної спадщини.
Перегляд файлу

7 клас

Тема : Футуристичний дизайн – погляд в майбутнє. Розробка ескіз-проекту «Вулиця майбутнього», «Транспорт ХХХ століття».

Мета :  Знаннєвий компонент:

          розширювати знання про дизайн;

- знайомитися  з найважливішими досягненнями національної, європейської та світової культури;

 

Діяльнісний компонент:

- розширювати поняття про види дизайну;

-розкрити особливе ставлення до нового в мистецтві, поєднання факторів споглядання й пізнання, природного та рукотворного з врахуванням  сучасних вимог;

-розвивати художньо-образне мислення, окомір, розвивати художні смаки, вміння сприймати та відчувати красу;

-виховувати почуття до прекрасного, любов до творчості, інтерес до вивчення світової культурної спадщини.

 

Для учнів  - альбом, кольорові олівці, фарби.

 

Термінологічний словник: футуристичний дизайн

 

                                                Хід уроку:

І. Організаційний  момент(підготувати гуаш, пензлі, папір,  альбом,палітру)

 

Сьогодні на уроці ми узагальнимо знання про дизайн та місто та виконаємо панно «Місто майбутнього».

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми уроку   

- Як часто ви ловили себе на думці, що мрієте про майбутнє, уявляєте що буде через десятиліття, чи навіть сто, тисячу років?

- Які приклади з історії ви знаєте, коли люди мріяли, розробляли техніку, яка випереджала час? (Леонардо да Вінчі), уявляли і описували майбутнє (Артур КонанДойл, Жуль Верн, Герберт Уеллс), архітектори-фантасти…

 

- Споруди Роберта Ошатса

 

 

 Споруди Оскара Німейєра

Оскар Німейєр привніс в сучасну архітектуру пластику "вільного вигину", що перевернула уявлення сучасників про форму і функціональності, створив понад 400 споруд у 18 країнах світу. А ще великий архітектор, за його власними словами, все своє життя любив дивитися на хмари, "чекаючи одкровення в їх постійно мінливих формах".

III. Вивчення нового матеріалу

Будинок майбутнього… Місто майбутнього…Яким чином вони будуть розвиватися? Найчастіше про це думають архітектори. Технічна вигадка, своєрідність, містобудівне винахідництво архітекторів – футурологів ( «футурум» - майбутнє) буквально не знають меж фантазії. Єдине світове місто, міста – мости, перекинуті над протоками, що розділяють континенти й острови, міста – кратери, гори – лабіринти, підводні та плаваючі поселення та жилі штучні супутники Землі… - неможливо перелічити все різноманіття їх проектів.

94-річний футуролог з Флориди Жак Фреско пропонує людям всієї Землі відмовитися від грошей, урядів, бізнесменів і рекламних агентів, та стати мешканцем ідеального життя в ідеальних містах за його проектами.

 Архітектор і промисловий дизайнер, виробничий інженер і винахідник, соціолог і футуролог - все в одній особі. І у всьому самоучка. Жак Фреско дивиться в наше спільне майбутнє і бачить там тільки гарне. В абсолютно ідилічному майбутньому Фреско немає бідних і немає багатих, усі рівні, живуть в одному світі без кордонів і ніщо не затьмарює їхнього існування. Якщо робота, то тільки та, що приносить радість, і на благо всього людства. Земна куля - спільний дім для всіх, затишний і куди більш комфортабельний, ніж зараз. Працювати в Нью-Йорку, а ввечері на швидкісному підземному експресі (6500 км / ч) повертатися до Києва. За квиток не платити ні копійки. Жити в хмарочосі посеред океану і не платити за оренду. А можна взагалі не працювати і хоч до старості вчитися у найкращих університетах світу.

Проект «Венера»

 

За даними статистики, 50% людей у світі - жителі міст. Можливо, ця цифра буде збільшуватися рік від року, а може бути ... міста почнуть зникати з лиця планети! Принаймні, такий варіант розвитку подій не виключає футуролог Данила Медведєв. То якими ж вони будуть - мегаполіси майбутнього? На цей рахунок у Данила прогнози, практично, фантастичні: «Найбільші міста планети будуть більше пов'язані один з одним, ніж з власними країнами. Глобальні мегаполіси (так званий клуб елітарних міст) будуть центрами інновацій, розваг, туризму і просто людського спілкування». Ці «столиці світу» будуть пропонувати не товари і навіть не послуги, а спосіб життя. Вони розділять між собою обов'язки: попрацювавши у фінансовій столиці, людина зможе підлікуватися в медичній, а на вихідні виїхати в театральну. Власні квартири в таких містах стануть пережитком минулого. Динамічні і мобільні професіонали будуть часто і легко переїжджати з місця на місце. Різниця - інший район або інший континент - для них зникне.

Ті ж, кого не влаштує неймовірний темп життя нових надміст, зможуть перебратися в невеликі поселення. У них збережеться звичний спосіб життя, але повністю зміниться технічне забезпечення. Будинки будуть оснащені сонячними і вітряними генераторами, а машини - їздити на біопаливі, зробленому зі сміття. У будинках буде панувати розумна техніка. Розвиток віртуальної реальності дозволить більшості людей працювати дистанційно.

Промисловість, навколо якої колись і виникли наші мегаполіси, більше не гратиме у житті міст ніякої ролі. Десь на Землі залишаться заводи і фабрики, але оскільки працювати там будуть тільки роботи, то мало хто буде навіть знати, де вони розташовані. Роботи заповнять і вулиці міст.

Пробки зникнуть: «По-перше, літаючі автомобілі вже на підході. Дослідні зразки існують, і, думаю, приблизно через десять років ми побачимо перші летомобілі. Також, за прогнозами Данила, вулиці будуть забудовані будинками-трансформерами: «Перетворення будівлі з університету в офіс, а з театру - в житло дозволить задовольняти швидкозростаючі і часто мінливі потреби жителів».

Розглянемо футуристичні малюнки сучасного художника Вадима Дремова

        Один з таких проектів представив недавно болгарський архітектор Цветан Тошка (TsvetanToshkov). За його задумом у містах майбутнього повинні піднестися до неба величезні міста-квіти з великою кількістю сонячного світла і зеленню. "Я досить довго жив у великих містах і помітив тугу в серцях їх жителів: в лещатах кам'яних джунглів нам часом не вистачає бездонних синіх небес", - пояснює філософію проекту один з авторів Цветан Тошка. Городяни зможуть відволіктися від суєти мегаполісу, зайнятися роздумами і медитацією. Такі небесні квіти облагородять будь-яке брудне та галасливе місто.

IV. Самостійна практична діяльність учнів

Інструктаж поетапності виконання практичного завдання.

Перший етап: виконується графічний малюнок, проробляються всі дрібні деталі, враховуючи закони перспективи.

Другий етап: робота виконується в кольорі.

Виконання практичного завдання (вчитель у процесі самостійної практичної діяльності учнів здійснює індивідуальне консультування та стимулювання творчої ініціативи школярів).

V. Підсумок уроку

1. Загальна оцінка уроку.

2. Виставка закінчених творчих робіт учнів з подальшим аналізом кращих досягнень та допущених помилок.

Шановні здобувачі освіти, поглибити свої знання з даної теми ви можете за допомогою інтернет ресурсів за покликанням:

         https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%83%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC

         https://designtalk.club/dyzajn-gromadskogo-transportu-na-giroskopah/

         https://24tv.ua/design/ru/futuristicheskij_stil_osobenosti_idei_kvartiry_v_stile_futurizm_foto_n1295326

 

 

docx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 7 клас (Масол Л.М., Гайдамака О.В., Кузьменко Г.В.. Лемешева Н.А.)
Додано
25 жовтня 2023
Переглядів
196
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку