"Галицько-Волинське князівство за наступників Данила Романовича"

Про матеріал
Презентація на урок з історії України 7 клас із теми "Галицько-Волинське князівство за наступників Данила Романовича"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Галицько-Волинська держава за наступників Данила Романовича 

Номер слайду 2

Персоналії: Лев, Шварно та Мстислав Даниловичі, Володимир Василькович, Юрій І, Андрій та Лев ІІ, Юрій ІІ Болеслав. Основні дати:1270—1301 рр. — володарювання Льва Даниловича, 1303 р. — утворення окремої Галицької митрополії, 1323 р. — припинення династії Романовичів; 1349 р. — втрата незалежності Галицько-Волинської держави; 1387 р. — припинення існування Галицько-Волинської держави.

Номер слайду 3

Після смерті короля Данила Галицько-Волинська держава була поділена між його братом і трьома синами. Влада  Василька Романовича поширювалася лише на Західну Волинь. Решту земель ділили між собою сини Данила. Коли ж Василько Романович помер, його землю успадкував син Володимир. 

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Лев Данилович (1264-1301 рр.)Правив у Галицькій землі. Приєднав Закарпатську Русі та Люблінську землі. Підтримував дипломатичні відносини із Німецьким орденом, Угорщиною, Чехією, Польщею, Литвою. Переніс столицю з Холма до Львова (1272 р.)Васально залежав від Золотої Орди.

Номер слайду 6

Володимир (1270—1289 рр.)Однак незабаром помер Шварно, а згодом і Василько. Волинським князем став син Василька Володимир. Він був дуже розумним та освіченим правителем, займався наукою і книгами. У літописах він згадується як «великий книжник і філософ, якого ще не було і не буде". 

Номер слайду 7

Землі королівства Данила Романовича зміг об’єднати онук Данила Юрій І Львович. Його правління (1301–1308рр. ) визначають як час розквіту, спокою та економічного добробуту держави. Про Юрія І сучасник написав як про «мужа мудрого і доброго, до духівництва щедрого, під час правлінням якого Русь славилася досягненнями миру і достатку».

Номер слайду 8

Особливості правління Юрія ІРозквіт та економічний добробут князівства. Прийняття князем титулу «короля Русі». Відмова від завоювань, надання переваги дипломатії. Заснування Галицької митрополії (1303 р.),Із його смертю завершився розквіт Галицько-Волинського князівства

Номер слайду 9

Після смерті Юрія державу наслідували його сини Андрій і Лев ІІ (1308-1323 рр.) 

Номер слайду 10

Особливості правління: Були співправителями князівства. Підтримували зв’язок із Тевтонським орденом і Польщею, щоб ослабити золотоординське панування. З їх смертю припинилася династія Романовичів, князівство перейшло до Юрія ІІ Болесава.

Номер слайду 11

Юрій ІІ Болеслав (1325-1340 рр.)Майже два роки галицько-волинський стіл залишався вакантним, хоча претендентів не бракувало. 1325 р. галицько-волинські бояри обрали главою держави князя Болеслава, сина сестри Андрія та Лева II, який прийняв православ’я та ім’я Юрій. 

Номер слайду 12

Особливості правління Юрія ІІ Болеслава. Намагався вийти з-під боярського впливу,Поступовий занепад князівства: посилення ординського впливу,невдала боротьба з Польщею за Люблінську землю,налагодив дружні відносини з Литвою,контроль над містами іноземних купців та ремісників, відхід національної знаті від адміністративної влади, навернення місцевого населення до католицизму.

Номер слайду 13

В 1340 р. через ускладнення релігійної ситуації бояри отруїли Юрія ІІ Болеслава. Оскільки дітей у Юрія ІІ Болеслава не було, бояри запросили княжити литовського князя Любарта Гедиміновича. Однак свою владу він зміг поширити лише на Волинь. На Галичині ж протягом 1340 – 1344 рр. володарював бояр Дмитро Дедько. Польський король Казимир ІІІ прагнув приєднати Галичину до своїх володінь. Врешті-решт Галицька земля опинилася під владою Польщі, а Волинь – князів литовської династії. 

Номер слайду 14

Період правління Юрія II став поступовим занепадом Галицько-Волинського князівства: посилився ординський вплив, безуспішною була боротьба з Польщею за Люблінську землю, міста дедалі більше контролювалися іноземними купцями та ремісниками, національна знать відійшла від адміністративної влади, місцеве населення наверталося до католицизму.

Номер слайду 15

Отже, в сер. XIV ст. Галицько-Волинська держава перестає існувати і потрапляє в залежність від сусідніх держав.

Номер слайду 16

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
11 березня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку