Географічне Що? Де? Коли?

Про матеріал
Пропоную позакласний захід з географії у форматі гри " Що? Де? Коли?". Розробка складається з двадцяти чотирьох завдань, що охоплюють весь курс шкільної географії з використанням міжпредметних зв'язків.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України молоді та спорту

Двірцівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів

 

 

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Monaco_BW_2011-06-07_16-07-20.jpg/266px-Monaco_BW_2011-06-07_16-07-20.jpg

 

 

 

 

                                                                                                            Підготувала:

вчитель географії

                                                                                                      Батюк Н.В.

 

 

 

2022

Географічне  «Що? Де? Коли?»

I тур

1. Одна народна легенда розповідає про родичів, які довго блукали, аж поки прийшли на схили великої ріки. Скинули тоді свої палиці  в одну купу , та підпалили. Горіла ця купа сорок днів і сорок ночей. Так ось,  коли інші члени роду палили свої палиці одна сестричка ловила їм рибу в річці, щоб ті з голоду не вмерли. Річку ж потім назвали на її честь. А як?

Відповідь: Либідь  

2. Грецькі мореплавці після важкого плавання побачили зелено-фіалкові гори: «Ялос! Берег!»- закричав дозорець. Кажуть,що саме з цього часу це селище отримало свою назву. А яку?

Відповідь: Ялта

3. Це надзвичайне казкове місто. Шпилі над водою, над зеленими парками постійно височіють серед невисоких будинків. І це не дивно-адже місту 800 років. Його часто називають містом Андерсена, хоча сама назва перекладається як «торговельна гавань», та й народився Андерсен на острові Фюн. А от кого насправді можна назвати корінним жителем, то це русалоньку, що сидить на камені у гавані. Назвіть це місто.

Відповідь: Копенгаген(столиця Данії)

 4.Леся Українка назвала це місто ,в Хмельницькій області, «квіткою на камені». Що це за місто?

Відповідь: Камянець- Подільський.

 

 

5. В одному з дитячих детективів Катерини Вільмонт  хлопчик приходить в гості до друга котрий нещодавно їздив відпочивати. Між ними відбувався такий діалог:

- Ну як там твоя Капітанка?

- Що, що?

- Подумаєш, трішки понизив у званні…

То куди ж їздив відпочивати хлопець?

Відповідь:на о. Майорку.

6. На одній з карт 1529 року певна територія позначена як Сарматія. Вона розділена на Європейську Сарматію та Азійську. А що виступає в ролі межі між цими Сарматіями?

Відповідь: р. Дніпро.

7. В давнину із Константинополя, столиці Візантійської імперії, вирушило кілька морських суден на пошуки нових родючих земель. Плавання було нелегким, бо штормами і бурями зустрів їх Понт Аксинський, що в перекладі «негостинне море». Пізніше це море назвали Понт Мелас, але найбільш вживаною географічною назвою в давнину була - Понт Евксинський. А як це море називають зараз?

Відповідь: Чорне море.

8. Ці «двійнята» завжди народжуються одночасно, та на Землю потрапляють поодинці. Вона з’являється першою, він їй навздогін; вона є тихою і підступною, він сварливим і безпечним; вона несе смерть, він лише страх. Назвіть його та її.

Відповідь: Грім та блискавка.

9. Цей небезпечний торговий шлях до Криму та Азова назвали на честь людей, що постійно  його проходили. Своє ж прізвисько вони отримали за те, що разом з сіллю з Південних земель часто привозили чуму. Дайте назву шляху і людям, що ним подорожували.

Відповідь: Чумацький шлях і чумаки.

10. Багато древніх цивілізацій вважали, що основою світу служать 4стихії:вогонь, вода, земля, повітря.

Кожна з цих стихії має свій прояв. Так, вогонь проявляється у полум’ї, жарі, іскрах, димі; вода у парі, льоді, снігові,тумані, граді;земля – ґрунті, піску, глині. А у чому проявляється повітря?

Відповідь: У вітрі.

11. Вам уже відомо, що більшу територію України займають мальовничі степи. Ми не просимо назвати їх площу, провінції, а просимо назвати аналогічні місцеві назви територій у Південній Америці та Африці.

Відповідь: Африка - савани; Південна Америка – пампа.

12. Нещодавно на світовий кіноринок вийшла чудова пригодницька трилогія про «королів морів» - піратів. Яким же морем, за словами режисерів цього фільму, управляли ці «королі»?

Відповідь: Карибським морем.

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ тур

  1. Для жителів даної країни найважливішим є власний дім. Про нього вони починають мріяти ще з дитинства. Життя їх в основному – збудований дім, камін, садок на обійсті. Сніданок у них майже завжди той самий: тарілка вівсянки на воді й без солі, яйце із шматочком бекону, чашка кави чи чай з молоком. Але традиційні тут не лише  або позолочена карета з ескортом драгунів у мідних касках і святковий середньовічний мундир під час святкових виїздів королеви, але навіть традиційним є осіннє явище природи.

Відповідь: Великобританія.

  1. Вставте пропущене слово у   поезії Д. Павличка

Слова чужі, неначе сарана,

Сідали на сади і парки Львова,

Та зелень оживала знов чудова,

І не загинула  -----------------

Вставте пропущене слово.

Відповідь: Галичина.

  1. То був грабіжницький шлях татар – людоловів, що вів у полон та на невільницькі ринки в XII – XIII ст. за іншою версією, шлях назвали саме так, бо ходили татари ним аж до Польщі і своїми табунами вибивали траву. Як називали цей шлях?

Відповідь: чорний.

  1. Назви цих двох імперій, на сході світу, безпосередньо пов’язані з небом.

Перша отримала назву від своєї первісної релігії – синто, що базується на культурі Сонця, що сходить. Інша асоціює існування усього живого із первісним началом «інь» і «янь» , і називали себе Піднебесною. А яка сучасна назва цих древнійших країн?

Відповідь: Японія і Китай.

  1. Надзвичайно часто при першовідкриттях географічних об’єктів  траплялося так, що відкривачі давали їм назву по своїх перших враженнях, що виявлялися хибними.

Так Тихий океан, що здався морякам Колумба саме таким, насправді не є тихим, а досить штормовим; індіанці отримали свою етнічну назву завдяки індійцями, а от який острів постійно повинен доводити що він не «зеленей».

Відповідь: Гренландія.

  1. Послухайте жарт від Дмитра Стрільчука. Якщо вірити Дмитру «жителька» саме цієї європейської держави може допомогти відкрити будь який сейф чи залізний замок.

Назвіть цю «жительку».

Відповідь: Болгарка.

  1. У 1976 році в одному з сіл Австралії Один селянин з гострим зубним болем звернувся до місцевого знахаря. Знахар порекомендував покласти у ділянку зуба, який болів шматочок жаб’ячої шкіри. Через якийсь час біль зник. А чому?

Відповідь: Тому що цей чоловік помер.

  1. Давні римляни вважали, що для щастя людині необхідно; гуляти під дощем, мати багато друзів і будинок на колесах. Однак під час розмови славних ерудитів було згадано інший народ, якому для щастя необхідні ті ж самі умови. Назвіть цей поважний народ.

Відповідь: цигани.

  1. Здавна у Києві їх було дуже багато. Більшість з них ліквідовано, однак через певні особливості ґрунту постійно виникають нові. На основі Святославського було побудовано велотрек, в Реп’яковому досі ростуть лопухи, а Хрещатий дав назву вулиці Хрещатик. Однак як це не сумно, але нам всім більше відомий інший, у якому за часів війни розстріляли тисячі євреїв. Що це за об’єкти?

Відповідь: яри.

  1.    Давні українці вірили, що боги й духи живуть у деревах та їхніх кронах, і наділяли їх магічними властивостями. Саме тому вирубка лісу тривала лише один місяць протягом якого дерева спали, і рубати їх було не гріх. Коли ж рубали ліс наші пращури?

Відповідь: У січні.

  1.    У легендарному трактаті вченого Хорребоу про Ісландію є особливий розділ «Змії в Ісландії». Текст розділу складається з одного єдиного рядка. Спробуйте хоча б приблизно навести його зміст.

Відповідь: Змії в Ісландії не зустрічаються.

  1.    Ще давні слов’яни помітили лікувальні властивості цієї рослини і використовували її як засіб від дрібних недуг шкіри, тому і називали її ластовичником, бородавником. З часом цю рослину почали використовувати не лише у лікувальних, але й у косметичних цілях для очищення шкіри, покращення її пружності та еластичності. Про яку рослину йде мова у запитанні?

Відповідь: чистотіл

 

 

 

doc
Додано
5 листопада 2023
Переглядів
365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку