Географія. 7 клас. Розділ "Північна Америка".

Про матеріал
"Північна Америка". Вивчаємо континент." (7 клас). Презентація до розділу "Північна Америка". Презентація може бути використана на уроках географії при вивчені тем розділу "Північна Америка" у 7 класі. Матеріал допоможе учням краще засвоїти нову інформацію та повторити раніше вивчений матеріал про материк. Презентація універсальна, створена за новою програмою, може бути використана до будь-якого підручника географії для учнів 7 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПІВНІЧНААМЕРИКАГеографія материків і океанів. 7 клас

Номер слайду 2

На світлинах Землі, зроблених з космосу, Північна Америка виглядає сірою та бурувато-зеленою смугою, широкою на півночі і поступово звуженою на південь. Навіть з космосу видно, як чітко виділяються західна і східна частини материка. Географічне положення. Північна Америка — четвертий материк, що став відомим європейцям. Він повністю розташований у Північній півкулі. Крайні точки: на півночі мис Мерчісон, на півдні — мис Мар’ято (на Панамському перешийку), на заході і сході — мис Принца Уельського (на Алясці) і мис Сент-Чарльза.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

На заході материка, вздовж Тихого океану, від Аляски до Центральної Америки на 9 тис. км тягнеться пояс гірських ланцюгів, плоскогір’їв і долин Кордильєр: високі хребти, укутані навіть у середині літа сніговими візерунками; темні, звивисті смуги глибоко врізаних річкових долин; строката мозаїка зелених і бурих плям гірських схилів, вдягнених лісами і скелястими брилами.

Номер слайду 5

Східна частина материка більш монотонна. Широкі різнокольорові смуги зональних типів рослинності посічені тонкою сіткою сільськогосподарських угідь, автомобільних шляхів, кварталів міст. Великі зелені плями гірських лісів з’являються тільки на самому сході — в Аппалачських горах. Між західною і східною частинами від Північного Льодовитого океану до Мексиканської затоки простягається безперервна смуга високих і низьких рівнин.

Номер слайду 6

На півночі материк наче зливається з океаном. Чи змогли б ви відрізнити білий сніговий покрив і льодовики суходолу від льодяного покриву Північного Льодовитого океану? Малоймовірно. А як же їх розрізнити? За темними скелями гір, які чітко випинаються на білому фоні снігу,а величезний Канадський Арктичний архіпелаг наче умерзнув в льодяний покрив Арктики. Тому більша частина території Канади і майже уся Аляска з їх суворим кліматом малопридатні для життя людей.

Номер слайду 7

Південний Схід Північної Америки є царством захмарних вулканів і порослих лісами рівнин, гористих островів і коралових рифів. Це земля захоплюючих краєвидів, де зелені прибережні низовини різко відрізняються від синіх вод Атлантики, а смуга золотавих піщаних пляжів чітко облямовує звивисту берегову лінію широкою стрічкою.

Номер слайду 8

Північна Америка є третім за розмірами материком після Євразії та Африки. Біля її берегів лежать досить великі острови й архіпелаги: на півночі — найбільший острів світу Гренландія і Канадський Арктичний архіпелаг, на сході — острів Ньюфаундленд, а на південному сході — Великі і Малі Антильські і Багамські острови. Біля західних берегів островів також багато: Алеутські, Королеви Шарлотти, Ванкувер, архіпелаг Олександра.

Номер слайду 9

Такий строкатий і водночас цікавий образ Північної Америки.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Історія відкриття Північної Америки. Відкриття Північної Америки відбулося за 500 років до плавання Х. Колумба. І здійснили це нормани. Вони на північному сході відкрили острова Гренландії і Ньюфаундленда, півострів Лабрадор, на яких організували перші поселення. На острові Гренландія воно існувало близько 400 років. Пізніше активні дослідження і колонізацію материка активно проводили англійські і французькі експедиції Дж. Кабота, Г. Гудзона, росіян — В. Беринга й О. Чирикова. Простори північного заходу відкрили, дослідили і дали його опис руські мореплавці і мандрівники. Пізніше тут були організовані російські поселення, а територія заселення отримала назву Російської Америки.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Г. Гудзон. Р. Амундсен. В. Беринг. Х. Колумб. Ж. КартьєЕйрік Рауді та Лейф Еріксон. Г. Шеліхов

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Гемфрі Гілберт. ПЕРШІ КОЛОНИЗАТОРИ, ПЕРШІ КОЛОНІЇ

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Корінними американцями, як відомо, є індіанці. В Америці ще до відкриття її європейцями була високорозвинена культура та власні цивілізації.

Номер слайду 20

ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА, РЕЛЬЄФ І КОРИСНІ КОПАЛИНИПрофіль Північної Америки (по 45° пн. Ш)В основі материка Північної Америки лежить давня Північно-американська платформа, якій у рельєфі відповідають Великі і Центральні рівнини. Облямовують рівнини на заході потужні Кордильєри, на сході — середньовисокі Аппалачі. Північна Америка багата на металеві і неметалеві корисні копалини, пов’язані з давньою геологічною будовою материка.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Давнє зледеніння Північної Америки

Номер слайду 23

В надрах Північноамериканської континентальної плити залягають значні запаси корисних копалин: з металевих — руди мідних, нікелевих, кольорових і рідкісних металів, є поклади залізних, уранових руд і золота. В осадових відкладах є неметалеві корисні копалини — кам’яне і буре вугілля, нафта, природний газ і сіль. У системі Кордильєр є комплекс різноманітних корисних копалин. З металевих — руди міді, свинцю, цинку, молібдену, титану. У всій системі є золото. З неметалевих — нафта, природний газ і буре вугілля.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

ЗАГАЛЬНІ РИСИ КЛІМАТУ. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ

Номер слайду 26

Географічне положення материка, його розміри, особливості рельєфу, пануючі повітряні маси, близькість океанів і є основними чинниками різноманітності кліматичних умов Північної Америки. Материк лежить у межах шести кліматичних поясів: арктичному, субарктичному, помірному, субтропічному, тропічному і субекваторіальному

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Рельєф і кліматичні умови сприяли поширенню в Північній Америці природних зон як в широтному, так і меридіональному напрямках. Тут сформувались такі природні зони: арктичних пустель, тундри, лісотундри, тайги, мішаних і широколистяних лісів, степів (прерій), пустель і напівпустель. Більшість з них зазнала суттєвих змін у процесі господарської діяльності людей

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

На території Північної Америки спостерігаються несприятливі погодні явища — урагани та торнадо (американська назва смерчу). Унаслідок переміщення циклонів у поясі від 10° до 30° пн. ш. утворюються шторми, які рухаються на захід і, діставшись узбережжя, відхиляються на північ. Коли швидкість вітру в цих тропічних циклонах перевищує 120 км/год, вони перетворюються на урагани. Формуючись над Мексиканською затокою, урагани рухаються на північ, відчутно впливаючи на погодні умови материка, бо охоплюють площі у сотні квадратних кілометрів та можуть тривати багато днів. Торнадо мають велику руйнівну силу. Найвірогідніше, їх походження пов’язане з грозами. На території США на рік може відбуватися понад 700 торнадо, найчастіше — над Великими рівнинами та на Середньому Заході, навесні та на початку літа.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Північна Америка багата водними ресурсами. Річки материка відносяться до трьох океанічних басейнів: Атлантичного — Міссісіпі, Св. Лаврентія, Ніагара; Північного Льодовитого — Маккензі, Юкон; Тихого — Колумбія і Колорадо. Найбільшими озерами є Великі озера, Вінніпег і Велике Солоне.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Об’єкти Північної Америки, занесені до списку природної спадщини ЮНЕСКО

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

НАСЕЛЕННЯ. ДЕРЖАВИ

Номер слайду 61

Населення Північної Америки склалося з переселенців — переважно європейців. Корінне населення було майже повністю знищено, більшість якого в резерваціях веде жалюгідний спосіб життя. Найрозвинутішими країнами Північної Америки є США, Канада і Мексика. Вони є торговими партнерами України. В цих державах є й українська діаспора

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Номер слайду 64

Номер слайду 65

Номер слайду 66

Поселення народ Майя. В Північній Америці

Номер слайду 67

Нині загальна кількість населення Північної Америки становить понад 490 млн

Номер слайду 68

Племена, що населяли Північну Америку

Номер слайду 69

Номер слайду 70

Номер слайду 71

Номер слайду 72

Номер слайду 73

Номер слайду 74

Номер слайду 75

Номер слайду 76

Вашингтон

Номер слайду 77

Сиетл (Вашингтон)Південь Північної Америки

Номер слайду 78

Сиетл (Вашингтон)

Номер слайду 79

18 липня 1995 місто Плімут був зруйнований, через вулкан Горбів Суфре. Real de Catorce Mexico

Номер слайду 80

Піттсбург, штат Пенсильванія

Номер слайду 81

Канада (столиця— місто Оттава)

Номер слайду 82

Номер слайду 83

Номер слайду 84

Теотиуакан

Номер слайду 85

УКРАЇНА - КАНАДА

Номер слайду 86

Номер слайду 87

Номер слайду 88

Номер слайду 89

Номер слайду 90

Номер слайду 91

ДО НОВИХ ЗУСТРІЧЕЙ!ДЖЕРЕЛА:http://zno.academia.in.ua/login/index.phphttp://edufuture.biz/index.php?titlehttp://geografya.ru/pyvnychna-amerika.htmlhttp://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-pivnichnu-ameriku/http://geografica.net.ua/publ/cikavinki/cikavi_ob39ekti_pivnichnoji_ameriki/24 Презентацыю виконала: Галена О. В. –МВН, психолдог КГСМ №1

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
6 лютого
Переглядів
482
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку