Гідросфера. Суходіл в океані

Про матеріал
Розробка уроку для дистанційного навчання з теми «Суходіл в океані» з розділу «Гідросфера», має презентацію, додаткову цікаву інформацію
Перегляд файлу

Урок 2. «Гідросфера. Суходіл в океані»

 

 

На цьому уроці ви дізнаєтеся, чим представлений суходіл в океані, як діляться острови за походженням, дізнаєтесь про особливості природи різних типів островів, що називається півостровом, познайомитесь з найбільшими островами та півостровами нашої планети.

 

Рекомендації до вивчення теми:

Уважно ознайомтесь з теоретичним матеріалом, прочитайте додаткову інформацію «Це цікаво прочитати», перегляньте  презентацію до теми уроку, дайте відповідь на тести для самоконтролю.

 

 

План

 

  1.      Материки.
  2.      Острова.
  3.      Півострова.

 

 

Презентація до теми

 

Материки

 

Серед вод Світового океану знаходиться суходіл. Величезні ділянки суходолу, оточені з усіх боків водою – материки. Вам відомо, що на Землі 6 материків:

- Євразія – площа 53,89 млн. км²;

- Африка – площа 29,2 млн. км²;

- Північна Америка – площа 20,36 млн. км²;

- Південна Америка – площа 17,8 млн. км²;

- Австралія – площа 7,69 млн. км²;

- Антарктида – площа 14,1 млн. км².

 

Рис. 1. Карта півкуль Землі.

 

 

Острови

 

Крім шести ділянок суходолу величезних розмірів, материків, на нашій планеті існує величезна кількість невеликих ділянок суші, з усіх боків оточених водою.

Острів – відносно невелика ділянка суходолу, оточена водою.

Загальна кількість островів Землі – кілька десятків тисяч. Вони можуть розташовуватись поодинці, як, наприклад, Шрі-Ланка, а можуть розташовуватись групами.

Скупчення близько розташованих островів називають архіпелагом. Наприклад, Філіппінські острови.

Там, де острови утворилися на місці зіткнення літосферних плит, вони розташовуються вузьким вигнутим ланцюжком і називаються острівною дугою. Такими є, наприклад, Маріанські острови.

 

За походженням острови поділяються на три групи:

1. Материкові острови – ділянки суходолу, які колись становили одне ціле з материком, але відокремилися від цього внаслідок опускання суходолу. Ці острови розташовані на материковій мілини, наприклад, Гренландія, Мадагаскар, Велика Британія.

2. Вулканічні острови утворилися внаслідок вулканічних вивержень на дні океанів та морів. Вони невеликі, відрізняються характерною формою, що нагадує форму вулкана. Розташовані групами – острівними дугами, наприклад Курильські, Гавайські. Це самостійні острови, вони ніколи не були частинами континенту. Вулканічні острови є у всіх океанах, крім Північного Льодовитого. Найбільший Землі острів вулканічного походження – Ісландія. Багато вулканічних островів з'явилися під час виверження вулканів і розтікання лави. До цієї групи належать такі острови, як Гавайський архіпелаг, острів Вознесіння.

 

 

 

 

Рис.2  Вулканічний острів.

 

 

Рис. 3. Вулканічний острів.

 

3. Коралові острови утворюються спорудами коралових поліпів, які живуть скупченнями на глибині до 50 метрів у теплих водах (при температурі не нижче +20°C). Прикріплюючись до дна моря поліпи ростуть вгору і ширину, утворюючи витягнуті в довжину рифи (наприклад Великий Бар'єрний риф) і невеликі низовини кільцеподібної форми – атоли.

 


Це цікаво прочитати

 

Найпівнічнішою землею є 30-метровий острівець Одак. Його відкрив 26 липня 1978 Уффе Петерсон з Данського геодезичного інституту. Ця крихітна частинка суходолу знаходиться в Північному Льодовитому океані. Від нього до Північного полюса лише 706 км.

Найвіддаленішим від суші є острів Буве у Південній Атлантиці, що належить Норвегії. Він був відкритий у січні 1739, але першим висадився на нього англійський капітан Джордж Норріс 16 грудня 1825 року. Острів безлюдний і розташований за 1700 км від найближчої суші – теж безлюдного узбережжя Землі Королеви Мод у східній Антарктиді.

Найвіддаленіший населений острів було відкрито у південній частині Атлантики португальським адміралом Трістаном да Кунья у березні 1506 року і названо його ім'ям. Площа острова 98 км. Найпершим його мешканцем став Томас Каррі, який висадився тут у 1810 році. Острів Трістан і Кунья був анексований Великобританією в 1816 році.

Найбільший у світі архіпелаг Зондських островів складається з 13 тис. островів. Архіпелаг має форму півмісяця та простягнувся на 5600 км.

Найбільшим островом оточеним прісною водою є острів Маражо, розташований у гирлі річки Амазонки. Площа його – 48 тис. км.

Найбільший площею острів Гренландія (2 175 000 км²). Є дані, які говорять про те, що Гренландія насправді - скупчення островів покритих крижаною шапкою. Без неї площа поверхні склала б 1680000 км².

Острів Сицилія повільно, але вірно віддаляється від Апеннінського півострова в північно-західному напрямку, а Мессіська протока, що відокремлює острів від материка, стає все ширшою. Це встановили вчені Колумбійського університету, які працювали за завданням італійського уряду. З'ясувалося, що за чотири роки Сицилія відійшла від материка на кілька сантиметрів.

 

10 найбільших островів світу:

1. Гренландія. Площа – 2176,0 тис. км.

2. Нова Гвінея. Площа – 809,0 км.

3. Калімантан (Борнео). Площа – 735,0 км.

4. Мадагаскар. Площа – 590,0 км.

5. Баффінова Земля. Площа – 478,0 км.

6. Суматра. Площа – 435,0 км.

7. Хонсю. Площа – 228,0 км.

8. Вікторія. Площа – 221,0 км.

9. Великобританія. Площа – 218,0 км.

10. Елсмір. Площа – 212,7 км.

 

10 найбільших архіпелагів світу:

1. Великі Зондські острови. Площа – 1485,0 км.

2. Канадський Арктичний архіпелаг. Площа – 1300,0 км.

3. Японські острови. Площа – 372,2 км.

4. Британські острови. Площа – 325,0 км.

5. Філіппіни. Площа – 300,0 км.

6. Нова Зеландія. Площа – 268,7 км.

7. Великі Антильські острови. Площа – 209,0 км.

8. Малі Зондські острови. Площа – 128,0 км.

9. Молуккі острови. Площа – 83,7 км.

10. Нова Земля. Площа – 83,1 км.

 

Великий Бар'єрний риф

 

Великий Бар'єрний риф (Great Barrier Reef) знаходиться біля північно-східного узбережжя Австралії і є грядою коралових рифів і островів. У довжину риф простягнувся вздовж материкової мілини майже на 2300 км. Ширина рифу дуже різниця: у північній частині сягає всього 2 км, а південній становить близько 150 км.

 


 

Рис. 4. Коралові острови.

 

Більшість рифів перебуває під водою і лише під час відпливів оголюється. Під впливом діяльності моря частина рифів перетворилася на коралові острови, які з висоти пташиного польоту найчастіше мають форму підкови.

 


 

Рис. 5. Коралові рифи.

 

Формування такої унікальної природної освіти почалося близько 10000 років тому. На даний момент складається з близько 2900 рифів та 300 острівців. Площа рифу дорівнює 348 698 км².

 


 

Рис. 6. Великий Бар'єрний риф.

 

Коралові рифи є продуктом тривалого життя і смерті. Справа в тому, що основна частина існуючих рифів складається з останків попередніх поколінь поліпів, які вкриті шаром живих організмів.

 

Відкритий Великий Бар'єрний риф був капітаном Куком під час подорожі 1770 вздовж берегів Австралії. Експедиція мало не закінчилася трагічно, коли корабель раптово сів на один із рифів. Але скинувши значну частину провізії, корабель удалося зняти з мілини і подорож була продовжена.

 

Без сумніву, що такі природні дива приваблює до себе туристів. Щорічно Великий Бар'єрний риф відвідують тисячі туристів.

 

Тут проживає безліч дивовижних птахів та морських тварин, більшість з яких можна зустріти лише тут. Але найцікавіше у Великому Бар'єрному рифі – це спостереження за підводним життям.

 

Між строкатими коралами химерних форм проносяться зграйки яскравих тропічних рибок. У такі моменти відчуваєш себе людиною, яка випадково потрапила в інший, казковий світ.

 


 

Рис. 7. Життя у Великому Бар'єрному рифі.

 

У водах Бар'єрного рифу мешкає близько 500 різних видів риб, з яких найбільш поширені кумжа, морський окунь, риба-меч, морська щука, чорна марліна, акула та інші. Населяють світ рифів та морські черепахи. Усього цих ссавців тут налічується 6 видів, і вони перебувають під загрозою знищення. Зрідка у водах рифів можна зустріти китів та дельфінів.

 

На території Бар'єрного рифу можна знайти одні з найкрасивіших морських раковин у світі. Раковини деяких молюсків настільки великі, що можуть досягати 200 кілограмів!

 

У Великому Бар'єрному рифі швидкість зростання коралів одна з найвищих у світі, завдяки сприятливому клімату та температурі води 24-28 градусів. Більшість будівельного матеріалу вплітається в рифи і утворюються нові скелі. Під водою відбувається постійні процеси руйнування старих та утворення відкладень. Загалом на території Бар'єрного рифу знаходиться близько 400 різних видів коралів.

 

Більшість людей вважає, що підводні освіти практично невразливі і їм нічого не загрожує, проте це не так. У 60-70 роки минулого століття вся ця краса мало не була знищена. У водах рифів значно зросла популяція морських зірок. Морська зірка присмоктувалась до коралових утворень і випускала в них травний сік. Після такої процедури корал швидко руйнувався. Було підраховано, що за рік одна така зірка здатна знищити до 6 км рифів!

 

Півострови

 

Окрім островів у Світовому океані зустрічаються півострови – великі масиви суходолу, які далеко вдаються у водний простір. Найбільші півострова – Аравійський, Індостан, Індокитай, Піренейський, Апеннінський, Сомалі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 11. Кримський півострів.

 

В Україні найбільший півострів – Кримський, що вдається до Чорного моря.

 

 

 

Рис. 8. Півострів Індостан.

 

 

Рис. 9. Аравійський півострів.

 

 

Рис. 10. Півострів Камчатка.

 

 

Словник термінів

 

Материк – це величезна ділянка суходолу, оточена з усіх боків водою.

Острів – відносно невелика ділянка суходолу, оточена водою.

Архіпелаг - це скупчення близько розташованих островів.

Острівна дуга – це острови, які утворилися на місці зіткнення літосферних плит та розташовані вузьким вигнутим ланцюжком.

Материковий острів - це ділянка суходолу, що раніше складала одне ціле з материком, але відокремилася від нього внаслідок опускання суходолу.

Вулканічний острів – це острів, що утворився внаслідок вулканічних вивержень на дні океану чи моря.

Кораловий острів – це острів, що утворився скупченнями коралових поліпів.

Острів – великий масив суходолу, який далеко вдається у водний простір.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чалюк Марина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Подкопаеєва Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
1606
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку