Гіркоти препарати властивості, малюнки, дія, застосування.

Про матеріал
Важлива інформація про лікарські рослини що містять гіркі речовини.Малюнки даних рослин,місце їх знаходження в природі.А також особливості застосування в ветеринарії та медицині.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гіркоти(Amara)

Номер слайду 2

Загальна характеристика. Гіркоти(Amara) – це засоби рослинного походження, що містять гіркі на смак речовини. За хімічною будовою вони нагадують глікозиди, але, як правило, не всмоктуються в кров і їх дія обмежується смаковими рецепторами язика. Подразнюючи їх, гіркоти рефлекторно стимулюють виділення слини та шлункового соку з одночасним підвищенням перетравної здатності.

Номер слайду 3

Гіркоти поділяються на: Гіркоти чисті (Amara pura)Гіркоти ароматичні (Amara aromatica) – крім гірких речовин, містять ефірні олії, які доповнюють дію шляхом подразнення чутливих рецепторів слизових оболонок шлунка та кишок, а також після всмоктування в кров підвищують тонус ЦНС. Крім того, ефірні олії діють протибродильно та дезінфікуюче на ШКТ, чим і пояснюється сильніша дія в порівнянні з чистими гіркотами.

Номер слайду 4

Гіркоти чисті - Amara pura

Номер слайду 5

Корінь тирличу—Radix Gentianae. Висушений корінь багаторічної трав’янистої рослини тирличу жовтого (Gentiana lutea) містять гірку речовину генціопікрин (близько 0,1%), цукристі речовини (близько 15%), слизи, смоли тощо.. Випускають корінь, настойку та екстракт. Застосовують для посилення апетиту і травлення всередину: коням-10,0...30,0г; великій рогатій худобі-10,0—50,0;дрібній рогатій худобі-5,0—10,0;свиням- 2.0... 4,0;собакам-0,5-2,0г.

Номер слайду 6

Корінь кульбаби - Radix Taraxaci. Викопане до цвітіння та висушене коріння кульбаби лікарської (Taraxacum officinale) містить гірку речовину тараксацин, дубильні речовини, вуглевод інулін, білок, солі тощо. Випускають корінь, порошок кореня, густий екстракт. Застосовують порошок для виготовлення пілюль, корінь у формі відвару та екстракт для стимуляції травлення: коням10,0...30,0г, великій рогатій худобі-10,0—50,0;дрібній рогатійхудобі-5,0—10,0;свиням- 2.0... 4,0; собакам -0,5—1,0г.

Номер слайду 7

Лист бобівника - Folium Trifolii. Висушене листя багаторічної болотяної рослини бобівника трилистого (Menyanthes trifoliata) містить глікозидні гіркоти меніантин та меліантин, дубильні речовини ( до 70 %), сапоніни, цукри тощо. Випускають листята густий екстракт. Застосовують для стимуляції травлення: коням 10,0—30,0г; великій рогатій худобі-10,0-50,0;дрібнійрогатій худобі- 5,0...10,0; свиням-2,0-4,0;собакам-0,5-2,0г.

Номер слайду 8

Гіркоти ароматичні – Amara aromatica

Номер слайду 9

Кореневище лепехи – Rhizoma Calami. Синонім: кореневище татарського зілля. Зібране восени кореневище багаторічної трав’янистої водяної або болотистої рослини татарського' зілля (Acorus Calamus) містить ефірну олію (до 2 %), гіркоту акорин, дубильні речовини, алкалоїди, вітамін Стощо. Застосовують для поліпшення травлення у формі порошку, відвару, кашок, болюсів: коням-10,0-30,0г,великій рогатій худобі-15,0-50,0;дрібній рогатій худобі -5,0—10,0;свиням - 2,0... 8,0; собакам - 0,5— 2,0 г.

Номер слайду 10

Трава полину – Herba Absinthii. Зібрані в період цвітіння і висушені листя та суцвіття багаторічної трав’янистої рослини полину гіркого (Arthemisia absinthium) містять глікозидабсінтин, ефірну олію, дубильні речовини, органічні кислоти, смоли, вітамін С тощо. Випускають траву, густий екстракт і настойку. Застосовують для збудження апетиту і поліпшення травлення, особливо при розладах, у формі зборів або відвару: коням-15,0-25,0г; великій рогатій худобі -25,0-50,0;дрібній рогатійхудобі- 5,0...10,0; свиням-2,0-5,0;собакам—0,5...1,0г.

Номер слайду 11

Трава деревію – Herba Millefolii. Синонім: трава тисячолистнику. Зібрана в період цвітіння і висушена трава багаторічної трав'янистої рослини деревію звичайного містить гіркоту ахілеїн, ефірну олію,дубильні речовини, органічні кислоти, вітаміни. С і К, солі тощо. Поліпшує травлення, а також діє жовчогінно, кровоспинно, протизапально і спазмолітично. Застосовують для поліпшення травлення, особливо при розладах функції ШКТ та маткових кровотечах у формі настою та зборів усередину: коням-15,0—25,0г;великій рогатій худобі-25-50,0;дрібній рогатій худобі- 5,0...10,0;свиням-2,0-5,0; собакам-1,0—2,0г.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Зметою нормалізації функції шлунково-кишкового тракту та стимуляції травлення можна використовувати також траву золототисячнику (Негbа Centauri), траву кропиви дводомної (Негbа Urticae), листя черемхи (Folium Victorialis), траву будяка(Неrba Cardui benedicti), головки часнику (Bulbus Allii sativi), цибулю (Bulbus Allii cepae) тощо.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
1010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку