Година пам’яті, присвячена 130-річчю з дня народження М. П. Кравчука на тему : « Математик -від Бога , педагог - від серця »

Про матеріал
Година пам’яті, присвячена 130-річчю з дня народження М. П. Кравчука на тему : « Математик - від Бога , педагог - від серця »
Перегляд файлу

Година пам’яті, присвячена 130-річчю з дня народження М. П. Кравчука

 на тему : « Математик -від Бога , педагог - від серця »

Мета : ознайомити з життєвим та творчим шляхом видатного українського математика М.П. Кравчука. Виховувати любов до України , математики ,гордість за досягнення українських вчених. Формувати компетентності: спілкування державною мовою, громадянську позицію.

Обладнання : клен М.П. Кравчука в алеї пам’яті вчених, портрет М.П. Кравчука , картина, намальована дітьми з висловом Кравчука « Моя любов -Україна й математика »,вислів « Михайло Кравчук-корифей української математики», магнітофон, кульки синьо-жовті з надписом «Україна понад усе», ваза з синьо жовтими квітами, вишиті рушники

Михайло  Кравчук –  математик

широкого масштабу.  Його  ім’я

добре  відоме  у світовій

математичній науці. Світ не знав

лише, що він –  українець.

Є. Сенета  ( Австралія )

        Сумна та трагічна історія нашої держави . Як тяжко було здобути хоч окраєць щастя на цій багатій, Богом дарованій землі українському народу.  Але він не здавався .

Щедра талантами українська земля подарувала людству не тільки прекрасних  композиторів, чудових співаків, творчих  письменників, а й визначних математиків. Одні зажили слави і безсмертя ще за життя, іншим судилося пройти складні шляхи і розділити трагічну долю свого народу . Багато визначних математиків стали зразками щирої відданості науці , патріотами свого народу.

« Я син свого народу » , -- слова талановитого українського письменника, журналіста Василя Симоненка можна віднести і до Михайла Пилиповича Кравчука , видатного математика XX століття ,  чиє ім’я повернулося  із забуття  та сьогодні вшановуємо. Він був не тільки математиком , але і свідомим українцем - патріотом. Михайло Кравчук вклав великий внесок у розвиток  теорії ймовірності , в математичний аналіз та в статистику. Праці вченого були використані для створення першого комп’ютера. Михайло Пилипович розв'язував такі задачі, які не могли розв'язати всесвітньо відомі математики. Про нього вчені відгукувалися,  як про «найталановитішого алгебраїста нашого століття».

Великий математик , син волинської землі, стає майже легендарною постаттю. Його називають різними епітетами, зокрема Сином Неба , Поетом німого числа, лицарем математики, ученим із обличчям Христа, творцем  музики чисел, титаном математичної думки, корифеєм математики, гордістю української математики . Михайло Кравчук  жив для України, горів любов’ю до неї і до Математики .Все своє життя  працював творчо на благо науки, рідного народу.

“ Моя любов – Україна і математика ” – таким було його кредо.

Народився М. Кравчук 27 вересня за юліанським календарем ,а за григоріанським -10 жовтня 1892 року у селі Човниці на Волині, в сім'ї землеміра. Початкову освіту він здобув удома. Його батьки були освіченими людьми. Мама знала кілька іноземних мов і добре займалася вихованням чотирьох дітей. У 1901 році сім'я переїхала до Луцька , де в 1910 році Михайло Кравчук закінчив гімназію із золотою медаллю. Цього ж року він вступив на математичне відділення фізико-математичного факультету університету Святого Володимира в Києві, закінчив його у 1914 р. з дипломом 1-го ступеня і залишився в ньому працювати. Відтоді й почалася його творча наукова і педагогічна праця. У роки громадянської війни М. Кравчук виїжджає на село. У 1919-21 рр. він був викладачем і директором школи в селі Саварці на Богуславщині .

 Його учнем був Архип Люлька, пізніше - відомий український вчений, творець реактивних авіадвигунів, студентом Київського політехнічного інституту був і майбутній славетний конструктор космічних кораблів Сергій Корольов, який уважно слухав цікаві лекції вченого.

 М. Кравчук прикладав багато зусиль до забезпечення викладання математики українською мовою. Він підкреслював, що мова народу – це найцінніше його надбання, скарб народу, який забезпечує його існування як нації. Володіючи багатьма іноземними мовами, він хотів, щоб і його рідна мова вийшла на науковий рівень, стала мовою не лише простого народу, а й інтелігенції. Тому вчений викладає українською мовою  математику в університетах , інститутах та гімназіях Києва, пише і перекладає на рідну мову підручники. Під його головуванням  був створений трьохтомний математичний словник.

Михайло Пилипович Кравчук -гордість української математики, справжній поет формул . Математика для нього – це радість, натхнення,  творчість.  Він – і педагог із великої літери, за покликанням. Його лекції – це краса математичної думки, і сила, й безмірна глибочінь.

Формулами Кравчука послугувались арабські вчені, розшифровуючи стародавнє письмо.

М. П. Кравчук високо цінив творчість  великого Кобзаря, тому кожного року відвідував Канів і Шевченкову могилу як свою найбільшу святиню. Ці відвідування допомагали йому зосередитись, надавали сили в його нелегкій роботі. Часто був там зі своїми учнями. За свою безмежну любов до неньки-України, йому, як і Т. Г. Шевченку, довелось заплатити ціною власного життя.

З 1937 року для професора Михайла Кравчука настала година випробування. Звинуватили його в тому, що він розповів про досягнення математики за кордоном, що спілкується із «польськими запроданцями», українськими вченими –математиками, нашими земляками  з Тернопільщини М. Зарицьким та М. Чайковським , яких на жаль теж переслідувала кагебістська орда.

М. Кравчук проявляє громадянську мужність, не мовчить про переслідування української інтелігенції.

О, скільки ще відкриттів зробити міг би,

Талановитим простелить дорогу в майбуття.

Але кулак репресій і безглуздя

Відправив «сина неба» в небуття.

23 вересня 1938 р. ученого М. Кравчука було засуджено на 20 років тюремного ув'язнення та 5 років заслання. І, не витримавши каторжних робіт у золотокопальнях Колими , помер у 1942 році.        

Як добре, що смерті не боюсь я (  В. Стус)

Як добре, що смерті не боюсь я

і не питаю, чи тяжкий мій хрест,

що перед вами, судді, не клонюся

в передчутті недовідомих верст,

що жив, любив і не набрався скверни,

ненависті, прокльону, каяття.

Народе мій, до тебе я ще верну,

як в смерті обернуся до життя

своїм стражданням і незлим обличчям.

Як син, тобі доземно уклонюсь

і чесно гляну в твої вічі

і в смерті з рідним краєм поріднюсь.

Пісня «Яворина»

Вірш Г. Бевза  «Доля математика»

Михайла Кравчука нема. Людину мудру і святу

Жорстокість дика і німа

Звалила вічну мерзлоту.

Таких –один на сотні літ

І на мільйони душ-один,

Його ж – на Колиму ,за дріт,

До голих нар і баланди. Його теорій і відкрить

Чекали континенти всі;

Його ж –породу

Закинули на край Русі.

Навіщо? В чім його вина?

Ніяка не вина, а ціль!

На те націлена вона,

Щоб український цвіт не цвів.

Радіють деспоти –кати,

Верховному мережать звіт

Про те, що досягли мети:

На генія поменшав світ.

Радійте! Все ж настане суд.

Недовго вже його чекають,

 узнає світ і вашу  суть,

І справжню велич Кравчука.

Довгий час ім’я українського математика  замовчувалось, і лише  в невдовзі після проголошення незалежності України відзначалося в 1992 році 100-річчя від дня народження М. П. Кравчука, а з 2012 року- почали на державному рівні відзначати день народження вченого. Цього року вшановуємо 130-річчя з дня народження Михайла Пилиповича.

На небосхилі математичної науки яскравою зіркою світить ім’я Михайла Кравчука.

Пішов від нас Великий Українець...

Ми поруч нього й, справді, десь малі –

Великий, бо вмістив в своєму серці

Усіх нас разом радощі й жалі.

У грудях ніс для всіх яскраве сонце,

На чужині – світився скільки міг

На тій дорозі, щодо України

Обрав найважчу із своїх доріг.

Не відняла у Тебе чужина

Ні любові, ні серця у грудях,

Для Вкраїни – Ти рідна дитина,

І за те нехай честь Тобі буде!

... Поміж зорями сяєш Ти ясно,

Як веселка народного жару,

Того жару, що світить – не гасне,

Того вічного Божого дару.

Ставлять синьо-жовті квіти до портрета.

Список використаних джерел :

nubip.edu.ua/node/107020

tanja2206.blogspot.com/p/blog-page_35.html

chl.kiev.ua/bibliograf/matem/04.htm

naurok.com.ua/metodichna-rozrobka-vihovnogo-zahodu...kravchuka-81824.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Новомлинська Дар'я Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Вербицька Наталія Анатоліївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 жовтня 2022
Переглядів
599
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку