Година спілкування на тему:«Пожежна безпека»

Про матеріал
Тема: Пожежна безпека (Прес-конференція) Завдання: поглибити уявлення учнів про причини виникнення пожеж і можливі наслідки; сприяти запобіганню пожеж, які виникають з вини дітей; вчити учнів, як треба пово¬дитися на випадок пожежі.
Перегляд файлу

Новопразький НВК

Олександрійського району,Кіровоградської області

 

 

 

 Година спілкування

на тему:

 

         «Пожежна  безпека»

Картинки по запросу пожежна безпека

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала

класний керівник

7 класу

Бондаренко  С. М.

 

 

 

 

 

 

 

Нова Прага - 2021р.

 

Тема: Пожежна безпека

(Прес-конференція)

 

Завдання: поглибити уявлення учнів про причини виникнення пожеж і можливі наслідки; сприяти запобіганню пожеж, які виникають з вини дітей; вчити учнів, як треба пово­дитися на випадок пожежі.

Хід прес-конференції

Тихо звучить музика.

Учитель: День добрий, друзі. Існує багато факторів, причин, які впливають на стан здоров'я людини. Серед них і пожежі, котрі ви­никають з вини людей. Саме про пожежі, про причи­ни їх виникнення, про їх наслідки та способи захи­сту ми будемо сьогодні говорити.

Ми зібралися, щоб обговорити важливе питання. Вдосконалимо свої знання про пожежну безпеку. Сподіваюся, що присутні тут спеціалісти дадуть нам вичерпні відпо­віді на всі запитання. До нас у гості завітав пожежний інспектор.

 Прес – конференція з елементами рольової гри.

 

Виступ учня-інспектора. Важко уявити собі життя людини без вогню. Він допомагає приготува­ти їжу, зігрітися, коли холодно. На заводах та інших підприємствах вогонь використовують, щоб випла­вити метал, виготовити посуд, спекти хліб. Автомо­біль не зрушить з місця, а космічний корабель не по­летить, якщо на допомогу не прийде вогонь.

Вогонь - друг людини. Але якщо він потрапить у невмілі руки, то може стати грізним ворогом.

Із найдавніших часів існування людської цивілі­зації пожежі завдавали тяжкого лиха. У полум'ї по­жеж назавжди зникли безцінні шедеври, створені людством, - літописи, книги, картини, документи, архітектурні пам'ятки і, що найстрашніше, мільйони людських життів.

Так, дійсно, вогонь - друг і ворог людини. І від нас залежить, яким він буде: добрим чи злим. Коли з вогнем поводитися необережно, може статися поже­жа. Під час пожежі небезпеку для життя людей ста­новить вогонь і дим. Вогонь спричиняє опіки тіла, а від диму можна вчадіти.

 

Пригадайте що є причинами виникнення пожежі :

> Необережність у поводженні з вогнем (ки­нутий запалений сірник; багаття, розкладене у не­дозволеному місці).

>  Пустощі дітей з вогнем, ігри із запаленими предметами.

> Порушення правил користування електропри­ладами.

> Недотримання правил користування га­зовими приладами.

> Неправильна експлуатація печей.

> Вогонь може загорітися також від запаль­нички, петарди, хлопавки, бенгальського вогню.

На жаль, у більшості випадків причинами виникнення пожеж є конкретні люди, їх легковажність, нехтування правилами пожежної безпеки, халат­ність і неуважність при користуванні електропобу­товими приладами та вогнем.

Учитель: Іноді в нашому житті трапляються непоправні випадки, серед них і пожежа. Тут на допомогу приходять люди героїчної професії ­пожежники. Саме вони є свідками тих жахливих наслідків, до яких призводить пожежа. Я запрошую до слова нашого пожежника. Розкажіть, будь ласка, про те, як себе поводити під час пожежі.

Виступ учня-пожежника. Пожежа - це страшне лихо. Від поведінки кожної людини під час пожежі залежать її наслідки.

Що ж потрібно робити на випадок пожежі?

При виявленні ознак горіння кожний громадянин повинен:

> Негайно сповістити по телефону пожежну службу. Обов'язково необхідно назвати адресу об'єкта, місце виникнення пожежі, вказати кількість поверхів будинку ситуацію на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище та номер телефону, з якого телефонуєте.

> Організувати (якщо це можливо) евакуацію людей, гасіння пожеж та забезпечити збереження матеріальних цінностей.

> Приступити до гасіння пожежі наявними засо­бами пожежогасіння (Вогнегасники, вода, пісок).

> Забезпечити зустріч  пожежних машин .

 

А чого ж не слід робити на випадок пожежі?

  •                   Боротися з вогнем самостійно, не викликаючи пожежників (якщо ви не впоралися з вогнем за кілька  секунд, його поширення може призвести до великої пожежі).
  •                   Намагатися вийти через задимлений коридор чи сходи (дим дуже токсичний, горючі гази при цьому можуть попекти дихальні шляхи та легені).
  •                   Вистрибувати з вікон   чи балкона.
  •                   Забувати, що перший ворог для вас не вогонь, а дим, який осліплює та душить.
  •                   При сильному задимленні сусіднього приміщення не рекомендується відкривати двері.

Вогонь - друг - ворог. Якою гранню він оберта­ється – залежить від людини. Коли свого часу Ейнштейна запитали: «Чи небезпечна атомна енергія для людства»?, він відповів: «Не більш, ніж коробка сірників, справа тільки в тому, до чиїх рук вона потрапить».

 

Учитель: Усі ми зрозуміли, до якого лиха призводять пожежі. Я пропоную вам намалювати антипожежну рекламу.(Малюють 5 хв., заслуховуються презентації декількох учнів.)

Тихо звучить музика.

 

Учитель:

- А зараз надаємо слово інструктору, котрий познайомить нас із тим, що треба робити, щоб не сталося пожежі.

Виступ учня-інструктора. За статистикою біль­ше 80% пожеж виникають у житлових приміщеннях і квартирах громадян. Часто трапляються вони в той момент, коли мешканці знаходяться вдома. Вогонь і дим швидко набирають сили та за лічені хвилини знищують майно, домашні речі, нажиті роками, а люди в таких екстремальних умовах розгублюються й отримують отруєння чадним газом і сильні опіки.

Власне тому елементарні правила пожежної без­пеки в побуті потрібно знати кожному громадянинові.

Територія житлових будинків має постійно утри­муватись у чистоті, її необхідно систематично звіль­няти від сміття. Горючі відходи потрібно збирати на спеціальних майданчиках у контейнери чи ящики, а потім вивозити.

Поблизу споруд і житлових будинків заборо­няється самовільно висаджувати дерева, будувати гаражі - це ускладнює під'їзд пожежних машин. Забороняється розпалювати багаття, спалювати відходи, тару, викидати тліюче вугілля, попіл на відстань, меншу 15 м від споруд і будинків.

В усіх житлових приміщеннях постійно повинні бути засоби пожежогасіння (вогнегасник, цупка тка­нина та ін.).

У підвальних приміщеннях житлових будинків забороняється зберігати та застосовувати легкозай­мисті та горючі рідини, вибухонебезпечні речовини, матеріали.

Підвали, горища забороняється освітлювати за­паленими сірниками, свічками, факелами й іншими джерелами відкритого вогню.

Усім жителям як багатоповерхових, так і приватних житлових будинків потрібно завжди пам'ятати, що недотримання правил пожежної безпеки при ек­сплуатації електрообладнання й електропобутових приладів може обернутися великою бідою. Тому, ко­ристуючись ними, потрібно бути завжди уважними й обережними.

Електронагрівальні прилади, телевізори, радіо­приймачі та інші побутові електроприлади й апара­тура повинні вмикатися в електромережу тільки за допомогою  штепсельних вимикачів і електророзеток заводського виробництва. Не дозволяється встановлювати електронагрівальні прилади в небезпечній близькості від горючих предметів: виготовляти та застосовувати саморобні електронагрівальні прилади, закріпляти проводи за газові та водопровідні труби, а також за радіатори  опалювальної системи.

Неприпустимо обгортати електролампи та світильники папером, тканиною чи іншими горючи­ми матеріалами; користуватися несправними розетками, вимикачами, а також лампами, скло котрих має сліди затемнення. Попередити поже­жу не важко. Потрібно тільки пам'ятати правила пожежної безпеки та користуватися ними.

 

Учитель: А що про пожежі говорять лікарі?

Виступ учня-лікаря. Серед продуктів горіння, що утворюють від 50 до 100 видів хімічних з'єднань, основною причиною загибелі людей є отруєння оксидом вуглецю. Він у 200 - 300 разів активніше від кисню реагує з гемоглобіном крові, викликаючи кисневий голод, запаморочення, зупинку дихання і, нарешті. смерть. Вдихаючи отруйний дим, людина може знепритомніти вже через дві-три хвилини, а через п'ять - померти. До 80% людей, постраждалих під час пожежі,гинуть саме через дим.

Отже, у приміщенні, де багато диму, треба рухатися пригнувшись або повзти. Звичайно, концентра­ція вуглекислого газу в нижній частині приміщення значно менша, ніж у верхній. Для  захисту від чадно­го газу дихати необхідно  через зволожену тканину. В палаючу квартиру слід заходити, закривши рот і ніс зволоженою ганчіркою, з відром води в руках. Якщо в результаті пожежі  є потерпілі, то постраж­далих слід витягти на свіже повітря. Якщо ви під час пожежі відчули слабкість, нудоту, запаморочення -­ негайно залишайте квартиру.

Дякую за увагу.

Отже, з розповідей спеціалістів ми зрозуміли, що

101- номер телефону пожежної охорони.

Вогонь стає ворогом, якщо з ним необережно поводитися.

Сірники - не іграшки.

Вогонь від одного сірника може спалити дім.

Пожежі легше запобігти, ніж її загасити.

І ми про це повинні пам’ятати.

Ситуаційна задача.

Уявіть собі, що ви за вихідний день вирішили  переглянути всі телепередачі по телевізору. Батьки пішли в гості. Ви вдома залишилися самі і помітили,  що з телевізора пішов чорний дим та іскріння.

Складіть алгоритм виходу з цієї ситуації.

(Учні складають алгоритм і пояснюють.)

Робота з картками.

Завдання: За даними  картками поясніть, що треба робити, потрапивши в ситуації, зображені на малюнках.

Похожее изображениеКартинки по запросу пожежна безпека в картинках

Учитель: Розгляньте малюнки та скажіть, які правила пожежної безпеки порушили діти.

 

Похожее изображениеКартинки по запросу пожежна безпека

        Узагальнення вивченого матеріалу

Яку мету ми ставили перед собою?

Що сьогодні ми з вами дізналися про пожежу?

Домашнє завдання:

Продумати ситуацію, повязану з вогнем і скласти алгоритм виходу з неї.

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
3 квітня 2021
Переглядів
2022
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку