Година спілкування з елементами тренінгу "Шлях до успіху"

Про матеріал

Формувати активну життєву позицію,яка проявляється в бажанні себе вдосконалювати до створення своєї власної формули успіху.

Розвивати вміння аргументовано висловлювати своюдумку.

Виховувати працелюбність, силу волі, цілеспрямованість.

Перегляд файлу

Година спілкування з елементами тренінгу

Шлях до успіху

Мета:1.Формувати активну життєву позицію,яка проявляєть-

              ся в бажанні себе вдосконалювати до створення сво-  

              єї власної формули успіху.

             2.Розвивати вміння аргументовано висловлювати 

                свою  думку.

             3.Виховувати працелюбність, силу волі, цілеспрямо-

                 ваність.

Хід заняття.

Вихователь.

Я хочу вам розповісти історію життя молодої, української,симпатичної жінки-

Олени  Юрковської. Те, що трапилось з Оленою у 2,5 роки,вона сама не розу-

міла , але це було великою трагедією для її батьків.Після повторної хвороби вітряної оспи у дівчинки почалася гангрена обох ніг. Спочатку їй ампутували одну ногу, а потім другу. Батьки були у розпачі, що буде з дівчинкою без обох ніг,яка перспектива її чекає далі? Першого удару Олена зазнала у школі, коли діти почали дражнити її, ображати і дівчинка відмовилась ходити до школи. Вчилася Олена дома з приходящими вчителями. Потім почався підростковий вік,а з ним і нові проблеми. Я не така як усі? Як мені жити далі? На допомогу прийшла мама. Мама познайомилась з тренером по сидячому волейболу і запропонувала Олені сходити і попробувати свої сили в цьому виді спорту. Вагаючись, Олена пішла на тренування. В команді були майже всі чоловіки. Їй було важко,але хлопці її підтримували морально і в грі. В 14 років вона була членом команди на юніорському турнірі у Голландії. В 16 років ій запропонували спробувати свої сили на лижах. Ій дуже хотілося нових вражень, знайомств, в її душі був спортивний запал і Олена без вагань погодилась. Перша спроба була невдалою,але  Олена не здавалась. Після дворічних тренувань, Олена стала справжньою сенсацієй на параолімпійських іграх  в Турині в 2006році. Оргкомітет признав Олену кращою спортсменкою року і нагородив спеціальною медаллю-75гр.чистого золота. А потім прийшло признання – Герой України,Герой спортивного  року в номінації  ,,Сильні духом’’,подарунки. Ключі від першої машини ,,Таврії’-Олені  подарувала - Людмила  Кучма.

Спорт змінив мене. Я перестала соромитись, боятися,що я на протезах,навіть стрибнула з парашутом. Зараз я щаслива ,люблю життя. У мене є все: гарна робота тренером,квартира,машина,чоловік з яким ми мріємо мати дитину.

-Як ви гадаєте, діти,цю людину можна назвати успішною?

-А,що таке ,, успіх на вашу думку?

За визначенням великого тлумачного словника сучасної української мови ,,Успіх’’- позитивний  наслідок роботи,справи,значні досягнення,удача,талант,

громадське визначення,схвалення чого-небудь,чиїхось досягнень.

Тема нашого заходу,, Шлях до успіху. Ми з вами  розглянемо  такі питання: що потрібно знати, чиїми порадами скористатися, як себе поводити, як діяти, щоб досягти успіху.

Для того,щоб досягти успіху у житті важливо мати реальну мету. Для досягнення мети слід розбити її на певні кроки, етапи,які мають бути виконані. Треба знати, які засоби знадобляться на цьому шляху. Уявіть собі ці кроки,їхню послідовність. Із чим ви можете впоратись самі,а в чому потрібна допомога інших людей. Після прийняття рішення важливо приступити до дій для досягнення мети. Зволікання,,почнемо з понеділка’’ –перетворюють процес становлення цілей у мрії,способи заспокоєння себе,але не допомага-ють реальним досягненням.

,,Фортуна не любить лінивих,її обранці люди діяльні’’-ці слова саме для тих, хто хоче в житті чогось досягти.

У романі  В.Єрмолової ,,И жизни пир весёлый ‘’є такі рядки,, Якщо ви хочете добитися серйозного результату,вам доведеться стати конкурентоспромож-ними  серед професіоналів’’.

Що ви думаєте з приводу цього? (відповіді учнів).

Для цього в першу чергу потрібні знання. Без знань не буде успіху в будь-якій сфері нашого життя.

Послухайте уривок із листа Бальзака своїй сестрі:

Учень.

Тремти…тобі повідомляю щось жахливе…я найняв слугу, звуть його  Ясам. Він вибиває одяг,стежить за білизною,чистить черевики,витирає меблі,підмітає наспівуючи,і співає підмітаючи, сміється роповідаючи, розповідає сміючись.

.Але я його спиняю:  

 -Ясам !

 -Що, хазяїне?  Облиш базікати,накрий на стіл і подавай сніданок!      

 -Добре,хазяїне!                                                                

 -Ясам  обклеїв білим папером палиці в шафі,що стоїть біля каміну, і склав на них білизну,до шафи він пристосував замок. Ясам змайстрував із синього паперу і рамки, які він десь роздобув,екран для каміну,побілив кімнату від книжкових полиць до каміну. Підкоряючись моїм наказам, Ясам працював щодня дедалі більше,писав, схилившись над кижками,бігав по бібліотеках. Скінчилось все тим ,що він став мало не каторжником.

А його ,,хазяїн’’-геній Світової літеатури. Звали обох-Оноре  де Бальзак.

Вихователь.

Отже, прослухавши цього листа,який ви зробили висновок?

Дійсно,тільки мети і знань замало для досягнення успіху.Потрібна ще й наполеглива, продуктивна праця. Атже життя не терпить гультяїв і дармоїдів, воно скидає  їх до купи непотрібного сміття.

Так К. Д. Ушинський, ім’ям якого названа наша гімназія у віці 20років склав для себе режим, у якому були розподілені всі дні тижня до останньої хвилини.

14 листопада 1884р

Режим дня -понеділок

Підйом в               4 години ранку

                               Працювати для

                                         екзамену            5

      6

      7

       8

На уроці              9 годин ранку

       10

       11

                                   Усі необхідні          12 годин

                                         справи

                                   Обід та відпо-         1

                                               чинок

                                    Читати для ума     2

       3

       4

       5

                                  Думати про що-       6  годин дня

                                   небуть необхідне

                                  Читати що-небуть    7годин

                                                  необхідне

                                   Писати в журнал,    8

                                готуватись до уроку

                                   Відпочинок                9

Так увесь тиждень,не виключаючи неділі.У недільний день прокидався пізніше : не о четвертій годині,а о шостій годині ранку. І тривалість занять була коротшою.Така робота вимагала великого напруження сил.

Я хочу познайомити вас з однією унікальною особистістю. Перед вами книга Мирзакарима  Норбекова ,, Досвід дурня,або ключ до презирства’’ – в якій він описує свій шлях до успіху.

М.Норбеков –доктор філософії в медицині,доктор психології, доктор педа-

гогіки, професор,член кореспондент ряду російських і зарубіжних академій.

У 20 років він був інвалідом першої групи,прив’язаний до апарату зі штучного очищення крові. Офіційна медицина таке захворювання не виліковує, а тільки підтримує засобами які є в арсеналі. Але завдяки великій силі волі, вірі, колосальній працелюбності,цілеспрямованості, ця людина досягла успіху не тільки у боротьбі за своє здоров’я, а і в інших сферах люд-

ського життя.У нього прекрасна сімя і двоє синів. Один із них продовжує справу батька. Досить часто приїзджае до нас в Україну, читає лекції нашім лікарям. Він справді може бути прикладом успішної людини у найкращому розумінні цього слова.

Слова із його книги :

,,Закон життя такий ви ніколи не залишайтеся стояти на місті – або ви ідете в перед, або скочуєтеся назад. Щоденна малесенька перемога на лінню тренує волю. Щоденна мікроскопічна поступка ліні розвиває її. Все! Третього не дано! Вибирайте одну сторону: або скочуватися, або викарабкуватися. Кожна ваша дія служить або створенню або руйнуванню’’. (М.Норбеков).

Так, в своїй книзі Норбеков  говорить про те, що будь яка перемога, будь який успіх починається з визнання в собі особистості. Людина з великої літери.

Давайте зараз пограємо в гру,, Репортер’’. Пропоную сказати кілька слів про себе за формулою, Я – особистість…..

А тепер  пригадаємо  успішних  людей.

Інформаційний центр.

Леонид  Данилович Кучма- особистість,яскрава успішна.Хлопець із села Чайкіно,із простої селянської родини.Пройшов шлях від простого інженера в галузі ракетно –космічної промисловості до президента України.Журналісти називають його найсильнішою фігурою в українському політикуму.

Серед наших випускників є відомі люди.

Віктор Володимирович Хлус-відомий футболіст Київського Динамо,форвард,дворазовий чемпіон Радянського Союзу(1981,1982рік), володар кубку Радянського Союзу(1982рік).Сьогодні він Віце- президент Футбольної Федерації Київа і Київської області.Приймає активну участь у громадському житті.

Його дружина , Стела Захарова-відома олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики.Нині президент української Федерації гімнастики.Веде активну громадську діяльність у сфері спорту та пропаганди здорового способу життя.

Микола Андрійович Касьян – заслужений  лікар України. Народився  в селі

Бережнівка в селянський родині Основоположник  мануальної терапії. Академік Української академії наук національного прогресу,просто почесний громадянин України.За кількістю хворих на один рік у 1993році занесений до книги рекордів Гінеса.Тільки продовж 1990року лікар вправив хребетні диски 41тис.251хворому.Його пацієнтами були відомі люди: Валентина Терешкова,Раіса Горбачова,Іосіф Кобзон.

Ольга Василівна Дворська- яка нас навчала, теж випускниця нашої школи

.Вона вчитель математики,спеціаліст вищої категорії,методист,відмінник народної освіти.

Юрій Мирошниченко- випускник нашої школи,який став  народним депутатом.

Виховаель.

У світі дуже багато успішних людей. Я бажаю,щоб навколо себе ви бачили тільки хороше, були оптимістами.

,,Те,що ви несете у своїй свідомості, то те і бачите у навколишньому світі, те і притягуєте до себе’’. (М.Норбеков).

Вправа ,,Лінія життя’’.

Намалюйте лінію свого життя.На цій лінії життя напишіть,що ви досягли зараз і що ви мрієте досягти.(Учні малюють свою лінію життя).

За яких обставин лінія життя може піти донизу? (Відповіді учнів).

А тепер послухаємо пісню у виконанні групи ,,Queen’’,,Шоу продовжується’’

Пісні у виконанні цієї групи вважають класикою рок музики.

Давайте послухаємо історію життя та успіху її соліста.

Учень.

Фрейді за національністю-перс. З дитинства він був всевічно розвиненою  особистістю.У 10 років став чемпіоном школи з настільного тенісу, дуже любив живопис і сам гарно малював. Та понад усе він любив співати і це в нього виходило найкраще. Освіта, яку йому дали батьки,величезний талант,колосальна праця над собою,цілеспрямованість,захопленість своєю справою дали свій результат.Фрейді Меркьюрі став всесвітньо відомою зіркою.Але залежність від наркотиків та розпутне  особисте життя дали свій непоправний результат.На вершині слави у розквіті сил Фрейді помер від СНІДУ.

Шкідливі звички і успіх поняття несумісні. Щоб досягти успіху треба вести здоровий спосіб життя.

Вихователь.

Уявіть собі,що ви знаходитесь у телевізійній студії на зйомках телешоу Зустріч з цікавими людьми. Я запрошую ведучу.

Учениця.

Доброго дня всім!Сьогодні ми продовжуємо говорити про успіх у житті.У нас в гостях чарівні леді –учителі і вихователі нашої школи.Кожна з них успішна.Давайте зараз запитаємо у них, як вони досягли успіху.

Характер-це великий множник людських зусиль.

1.Які якості характеру допомогли вам стати успішною?

2.Що вам довелося перемогти, щоб досягти успіху?

3.Як ви розумієте,чи сумісні такі поняття,як успіх і скромність?

4.Чи важлива підтримка авторитетних людей у досягненні успіху?

5.Як ви гадаєте, чи важлива для успіху вміння спілкуватися з людьми?

Дякуємо за відповіді.

Вихователь.

Ми з вами сьогодні говорили проте,що необхідно для досягнення успіху,наводили приклади успішних людей,із вами ділилися досвідом наші гості. А тепер напишіть свою формулу успіху, обговоріть і виберіть лідера,який буде захищати проект.(Захист проектів).

Вихователь.

Я хочу дізнатися,чи отримали ви корисні поради, щоб далі у своєму житті досягти успіху?(Відповіді учнів).

Вихователь.

У кожному із вас посідає геніальна, сильна особистість,але на жаль іще не розкрита.Сидячі на золотій горі,находячись по горло у джерельній воді,ви можете померти від спраги.Дайте можливість проявитися своїй глибинній сутності. Людина з великої літери. Пізнайте себе.Пізнаючи себе,ми пізнаємо Бога! А це значить,що в нас Богом закладено все: любити,творити, створю-

вати. Залишається тільки це в собі визнати і проявити, працювати над собою і успіх прийде до вас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
11 листопада 2018
Переглядів
575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку