Головний мозок. Загальна будова та функції.

Про матеріал
Конспект уроку, презентація до данного уроку є на моєму профілі. Для кращого засвоєння матеріалу рекомендую знайти 3д відео з описом мозку або використання макету.
Перегляд файлу

Тема: Головний мозок.

Клас: 8

Мета: закріпити знання про будову головного мозку, продовжити вивчати його будову, сформувати знання про будову і функції відділів головного мозку людини.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручник, презентація.

Хід уроку

І.Організаційний момент уроку

Перевірка присутніх.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  1.  На які відділи поділяється нервова система людини?
  2.  До якого із цих відділів належить головний мозок?
  3. Що таке сіра речовина?
  4. Що таке біла речовина?
  5. Що таке центральна нервова система?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

ІV. Повідомлення теми й мети уроку (слайд 1)

V. Вивчення нового матеріалу

Головний мозок є головним регулятором усіх функцій організму, забезпечує вищу нервову діяльність людини.

Головний мозок міститься у мозковій частині черепа. Маса головного мозку дорослої людини у середньому становить 1250 — 1400 г (у жінок — 1275 г, у чоловіків — 1375, що складає близько 2 %  до загальної маси тіла).

Головний мозок складається з п'яти відділів:

  • довгастий мозок;
  • середній мозок;
  • задній мозок (міст і мозочок);
  • проміжний мозок;
  • кінцевий мозок (великі півкулі мозку).

Стовбур мозку складають: довгастий мозок, міст, середній мозок і проміжний мозок. Звідси виходять 12 пар черепно-мозкових нервів, які з'єднують мозок людини з органами чуття, м'язами і залозами, розташованими, в основному, в області голови.

Усередині мозку розташовані чотири шлуночки головного мозку, які є розширення спинномозкового каналу. У них синтезується спинномозкова рідина, що захищає головний і спинний мозок від ушкоджень, створюючи рідку «подушку» під час струсів.

Маса мозку коливається в досить широких межах — між 1000 і 2000 г. Середня маса мозку в чоловіків становить 1375 г, а в жінок — 1275 г. Прямого зв’язку між масою мозку людини й рівнем її інтелекту не існує.

Головний мозок поділяється на кілька великих відділів. Кожний із цих відділів виконує певні функції, хоча всі вони тісно пов’язані між собою.

Кора півкуль

Кора великих півкуль головного мозку — це поверхневий шар сірої речовини. Її утворюють тіла нервових клітин, проміжки між якими заповнені клітинами нейроглії та містять нервові волокна і кровоносні судини. Наявність численних борозен і звивин значно збільшує площу поверхні сірої речовини. Загальна площа кори становить 220 тис. мм2. Товщина кори в різних ділянках неоднакова й коливається від 1,3 до 4,5 мм. У ній міститься 14–15 млрд різноманітних за формою, розмірами та функціями нейронів.

Кора великих півкуль має дуже складну будову. Починаючи з поверхні, у глибину кори клітини утворюють декілька шарів, розміщених у певній послідовності. Кору мозку поділяють на декілька часток, кожна з яких відповідає за певні процеси. Розрізняють лобову, тім’яну, скроневу й потиличну частки. Так, у лобовій частці розміщується рухова зона, у тім’яній — зона шкірно-м’язової чутливості, у скроневій — зона слуху, нюху і смаку, а в потиличній — зона зору. Таким чином, кора великих півкуль головного мозку регулює всі життєві процеси організму, а також забезпечує зв’язок організму із зовнішнім середовищем.

 

Шлуночки

Головний мозок у процесі еволюції утворився з передньої частини спинного мозку.Цей канал зберігся і в головному мозку. Тільки там він перетворився на чотири мозкові шлуночки — порожнини, які розташовані всередині мозку. Позначаються вони номерами: перший, другий, третій і четвертий. Перший і другий шлуночки є парними бічними. Першим вважають лівий, а другим — правий шлуночок. Шлуночки головного мозку сполучені зі спинномозковою порожниною та, як і вона, заповнені спинномозковою рідиною (ліквором). Цю рідину вони й виробляють. Функціями спинномозкової рідини є захист головного і спинного мозку від пошкоджень, підтримання гомеостазу мозку та внутрішньочерепного тиску.

 

 

VI. Закріплення вивченого матеріалу

  1. Які функції виконує головний мозок?
  2. Які відділи входять до складу головного мозку?
  3.  Які функції виконує кінцевий мозок?
  4. Які функції виконує середній мозок?
  5. Які функції виконує проміжний мозок?
  6. Які функції виконує мозочок?
  7. Які функції виконує довгастий мозок?
  8. Яку будову має кора головного мозку? Скільки в людини пар черепно-мозкових нервів?

 

VIІ. Оцінювання роботи на уроці, підбиття підсумків

VIIІ. Домашнє завдання (слайд 16)

Диференційоване.

 

 

 

 

docx
Додано
26 квітня 2022
Переглядів
4221
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку