Горючі сланці та торф

Про матеріал
Презентації для 8 класу під час вивчення корисних копалин горючі сланці та торф
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Горючі сланці та торф Підготуваввчитель географії 8 класу Яремик Ольга

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Горючі сланці – це осадова порода, з якої отримують сланцеву смолу, яку використовують як рідке паливо. Бовтиське родовище – найбільше за запасами родовище в Україні.

Номер слайду 4

Видобуток Запаси горючих сланців знаходяться на території: правобережжя Дніпра, в межах Дніпровсько-Донецької западини, в Карпатах і Кримських горах. Геологічні запаси менілітових горючих сланців в Україні до глибини 200 м складають понад 500 млрд.

Номер слайду 5

Торф'яна промисло́вість — галузь паливної промисловості, підприємства якої освоюють торфові родовища, видобувають і перероблюють торф. На тер. України торф видобували з кінця XVIII — початку ХІХ ст. Як галузь вона набула розвитку з 1929 р. Торф становить дуже незначну частину паливного балансу України. Розвиток торфової промисловості в Україні почався на початку XX століття. На сьогодні основна частина торфу, який видобувається в Україні, використовується для потреб сільського господарства (для поліпшення якості ґрунтів) або входить до складу складніших торфопохідних матеріалів (торфокомпостів, торфобрикетів, торфосубстратів, торфокрихти тощо). Сьогодні на території України торф видобувають у Чернігівській, Житомирській, Львівській, Сумській та Рівненській областях. Щороку добувають понад 20 млн.т. торфу. Організовано виробництво торфобрикетів.

Номер слайду 6

Видобуток торфу: фрезерний спосіб видобутку, екскаваторний або грудковий спосіб видобутку, різальний спосіб видобутку торфу. Розробляють торф відкритим способом, бо всі торф'яні родовища розташовані на земній поверхні.Існує дві основні схеми видобутку торфу: порівняно тонкими шарами з поверхні землі та глибокими кар'єрами на всю глибину торф'яного пласту. За першою з цих схем виробляють витинанням, а за другою — екскаваторним (або кусковим) способом. Відповідно й торф за способом видобутку поділяють на витятий і кусковий.

Номер слайду 7

Техніка на торфозаготовках. Вузькоколійний вагон для торфу Торфозаготовки. Техніка на торфозаготовках МТП-24 Техніка на торфозаготовках

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
23 листопада 2023
Переглядів
204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку