гра-подорож «Подорож до країни космонафтікі» .

Про матеріал
Діти, чи полюбляєте ви подорожувати? –Так! Сьогодні я пропоную вам пофантазувати і здійснити уявну подорож до країни дуже складної та незвичайной професії. З 40 000 професій, які існують на Землі ця - найбільш складна, небезпечна й відповідальна. Це справжній подвиг. Подвиг науковий, технічний, організаційний, але перш за все людський.
Перегляд файлу

Тема:  гра-подорож  «Подорож до країни космонафтікі» .

Мета.: -розвивати інтерес до наукових відкриттів, формувати уявлення про внесок українських учених в освоєння й дослідження космічного простору. Виховувати гордість за досягнення українців.  Розширити уявлення дітей про про професію космонавт; розвивати логічне мислення, довільну увагу, спостережливість.

Обладнання:мапа подорожі, фото,  музичний супровід.

Література:  журнал «Позакласний»; Вікіпедія [електронний ресурс]. – режим доступу: URL: http://uk.wikipedia.org.; Школьник Т.В. Старт у космос. 7-9 класи / Т.Школьник // Фізика в школах України. – 2013. – №5. – С. 37.;  Далекий близький космос. «Джміль» журнал для дітей, та  їхніх батьків і педагогів. № 4 2019  ttps://jmil.com.ua/2014-4/space .

План

! Вступна частина

!! Основна частина

1 Станція №

2  Станція №

3  Станція №

!!! Заключна частина

Хід заходу

! Вступна частина

 -Діти, чи полюбляєте ви  подорожувати? –Так! Сьогодні я пропоную вам пофантазувати і здійснити уявну подорож до країни  дуже складної та незвичайной професії. З   40 000 професій, які існують на Землі  ця - найбільш складна, небезпечна й відповідальна. Це справжній подвиг. Подвиг науковий, технічний, організаційний, але перш за все людський.

Для того щоб дізнатися про яку професію йде мова, треба  відгадати загадку.
На ракеті він  літає                    І скафандр чудовий має.        Хто це?  (Космонавт)

-Молодці! – Вірно! Ми сьогодні поговоримо про першіх підкорювачах космосу , та довідаємося про їх працю .

!! Основна частина

Станція 1 «Перші підкорювачі»

-Ми  з вами  здійснемо уявну  подорож до першовідкривачів-космонавтів!

- Всі готові? Тоді - в дорогу! А бортовий комп'ютер допоможе нам у нашій подорожі. Давайте зробимо зворотний відлік: 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, пуск! Полетіли! (Звучить космічна музика або музика ракети)

-12 квітня весь світ відзначає Міжнародний день космонавтики . А в Україні його називають Днем працівників ракетнокосмічної галузі. - Люди завжди мріяли піднятися високо в космос. Саме 12 квітня 1961 року вперше у світі спорядили людину в космос.  Хто це був? -Це був Юрій Олексійович Гагарін.

  -Політ першого космічного корабля з людиною на борту вразив увесь світ. Але перш  ніж запустити космонавта  19 серпня 1960 рік в космос полетіли собаки Білка і Стрілка(фото). Опісля 25 годин польоту вдало приземлився космічний корабель “Супутник – 5” із двома собаками Білкою і Стрілкою,  це дало підставу стверджувати, що живі організми можуть жити в космосі.

-А вже  12 квітня 1961 рік Людина в космосі! з космодрому Байконур у Казахстані стартував космічний корабель «Восток-1», пілотований 27-літнім старшим лейтенантом Юрієм Гагаріним (фото). За 108 хвилин він подолав 41 тисячу кілометрів і, здійснивши один виток навколо Землі, успішно приземлився.

- 12 серпня 1962 року, вперше в історії, українець Павло Романович Попович (фото) стартував у космос на кораблі «Восток-4». Він 48 разів облетів навколо Землі! Тоді вперше було проведено телевізійний репортаж безпосередньо з космосу, також виконана програма науково-технічних і біологічних експериментів. Вперше в космосі прозвучала українська пісня «Дивлюсь я на небо» у виконанні космонавта Поповича, яку він присвятив нашому земляку, конструктору ракетобудування С.П. Корольову.

    -16 червня 1963 рік здійснила політ в космос жінка - Валентина Терешкова (фото) на кораблі "Восток-6". Тривалість польоту - 2 доби 22 години 50 хвилин.  Вона витримала 48 обертів навколо Землі. Під силу це було не кожному фахівцю.  Протягом цього часу вона вела бортовий й журнал і робила фотографії горизонту, які пізніше використовували для виявлення аерозольних шарів в атмосфері.

-19 листопада  1997 р. здійснив політ в космос перший громадянин незалежної України Леонід Каденюк (фото)  у складі міжнародного екіпажу на  кораблі  «Колумбія». Він протягом 16 діб перебував на орбіті, проводячи біологічні експерименти.  Під час польоту Леонід Каденюк взяв з собою прапор України та включав   гімн Незалежної України.

2 Станція   «Підготовка космонавтів»

-Давайте поміркуємо ,чи складно бути космонавтом і  що потрібно робити аби стати космонавтом?
-Вимоги до космонавтів висували високі: ідеальне здоров’я з подвійним  запасом міцності; вища освіта, щире бажання зайнятися новою й небезпечною справою; відповідність вимогам за окремими параметрами: вік – 25-30 років, зріст – 165-170 см, маса – 70-72 кг.

-Яку підготовку мав пройти космонавт до польоту? - Щодня займалися фізичною підготовкою й загартовуванням, здійснювали навчально-тренувальні польоти на літаках, стежили за станом організму, випробовувалися в барокамерах, термокамерах і сурдокамері, оберталися на центрифузі, проводили короткочасні польоти в невагомості. Окрім того велику увагу приділяли теоретичним заняттям з астрономії, небесної механіки, ракетної техніки, конструкції та влаштування космічного корабля і різних його систем. Також вели парашутну підготовку.

 -Давайте подивимося! (перегляд відеофільму )

Станція 3 «Тренування майбутніх космонавтів»

 -  Будь-який космонавт довго тренується перед тим, як відправитись у космос. Тому і ми перед своїм польотом маємо перевірити наскільки ви готові до невагомості. Хто з вас знає що це таке?

- У невагомості люди літають як пір'я на вітру. Їх крутить у різні боки і дуже важко владнати зі своїм тілом, адже в космосі ви стаєте буквально невагомими, тобто нічого не важите!!!

Гра «Невагомість» (змагаються по  два школяра)
-Ви повинні вільно розсташуватися, встати   і зробити «ластівку». Треба як можна довше стояти у такому положенні.  Діти які стали на другу ногу сідають на місця. Виграє та дитина, яка  на одній нозі простояла довше всіх.
-Молодці, сідайте  на місця!

Гра «На уважність» - Поставити ніжки одна перед одною так, щоб п'ятачка торкалася носочка другою ніжки, заплющити очі і розставити прямі ручки в сторони. Потім за командою вчителя, учні  мають кожною рукою по черзі торкатися кінчика носа та вух.

Коли вчитель скаже : "Сонце"- то доторкнуться до правого вуха, коли  "Місяць" –  до лівого вуха, а коли Зірка – обома руками до ніса. Варто слідкувати  за увагою дітей,
виграв той, хто ні разу не помилився  .

 

Станція 4 «Харчування космонавтів»

-А як космонавти харчуються у космосі?  Їжа для них  проходить обробку для видалення шкідливих речовин і мікробів, вона здорова, багата мікроелементами і вітамінами.

-Зараз давайте переглянемо цікаве відео (відео).

Станція 5 «Небесні світила»

-А як Земля? Як вона виглядає з тієї висоти? - Коли пролітаєш над океаном, знизу розрізняєш острови. Гарна наша планета. Уся в ніжно-блакитному ореолі. (перегляд відеоролика «Вигляд Землі із космосу»).

-Це одне з найважливіших і найскладніших завдань прибування в космосі – це додаткові знання по космонавігація, визначення свого точного положення в безмежному космічному просторі. Єдині орієнтири в космосі – небесні тіла, зокрема Земля, Місяць, Сонце й планети, але, на жаль, ці орієнтири безперервно переміщуються з дуже великою швидкістю. Астрономам велика точність була ні до чого, а от космонавтам – інша річ. На допомогу приходять зорі: вони практично нерухомі на небі і їх розташування незмінне.

-Зірки являють собою дуже великі газові кулі, які на відміну від планет і супутників випромінюють свій власний світ, а не відбивають сонячне світло. Чому зірки сяють на небі тільки вночі?

- А світяться вони не тільки вночі, але і вдень. Просто в денний час ми їх не бачимо, тому що Сонце своїми яскравими променями висвітлює всю нашу планету. Увечері після заходу сонця ми можемо милуватися зоряним сяйвом з космосу аж до самого ранку, поки знову не сходить сонечко.

!!! Заключна частина

- Нам зірки світять лише вночі, а кожен з вас це нова яскрава зірочка на планеті Земля, яка зігріває нас своїм яскравим світлом. Є багато різних професій, хтось з вас стане інженером,  продавцем,  вчителем, а хтось мабуть мріє стати космонавтом. Вчитесь старанно, займайтесь спортом кожен день та йдить до своєї мрії!

-Запалюйте свою яскраву зірочку! Напішить своє ім`я на зіркі і наклейте її на наше панно зоряного неба. А потім ми зможимо побачити нове сузір`я для нашого класу!  Це сузір`я «Мрія»!

 

 

 

 

docx
Додано
25 лютого 2020
Переглядів
867
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку