Гравілат річковий (власне дослідження)

Про матеріал
Матеріал може бути використаним під час дистанційного навчання та змішаного навчання. Може використовуватися вчителями та учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гравілат річковий Geum rivale L.

Номер слайду 2

Загальна характеристика. Клас – дводольні. Родина – розових (розоцвіті). Батьківщина – Євразія, Північна Америка. Поширення – по всій Україні, крім крайнього степу. Росте на вогких луках, заболочених місцях, у лісах, по берегах річок та озер. Життєва форма – трав’яниста рослина. Тривалість життя – багаторічна, але цвітіння триває 20 днів.

Номер слайду 3

Особливості будови кореня. Повзуче та товсте.

Номер слайду 4

Особливості будови пагона та стебла. Стебла тонкі, прямостоячі, частіше прості, рідше з незначним розгалуженням у верхній частині. Поверхня темно-червона або бордова, густо опушена.

Номер слайду 5

Особливості будови листка. Прикореневі листки з довгими черешками. Стеблові листки можуть бути з короткими черешками або сидячі. Прикореневі листки великі, перисто-лопатеві або перисто-розсічені; стеблові — майже сидячі, здебільшого тричі надрізані; верхівкові — маленькі, цілісні.

Номер слайду 6

Особливості будови квітки, формула квітки. Квітки жовті, білі, рожеві, червоні або помаранчеві, широко розкриті, зібрані по 3-10 штук у зонтичні або волотисті суцвіття. Чашечка та віночок вільні, п'ятичленні. Квітки дзвоникоподібні, похилені донизу. Чашечка забарвлена в червонясто-бурий колір. Пелюстки мають довгий нігтик, забарвлені в кремовий або, рідко, в жовтий колір, із темно-червоними жилками.*K5 C5 A∞G1

Номер слайду 7

Особливості будови плоду та насіння. Насіння з хвостиком, загнутим гачком на кінці, легко відпадають від квітів. Плід - сім'янка червоного кольору, оснащена гачком, за допомогою якого кріпиться до тварин або одягу людини. Таким чином рослина розноситься на великі відстані.

Номер слайду 8

Біохімічний склад У зеленій масі міститься:аскорбінова кислота;вітаміни групи А та B;дубильні речовини. У кореневій системі міститься:флавоноїди;дубильні компоненти;алкалоїди;органічні і фенолкарбонові кислоти;безліч мікро- і макроелементів;білки, вуглеводи.

Номер слайду 9

Значення в житті людини Рослина має ряд цінних для організму дій:антисептичну;потогінну;сечогінну;кровоспинну;регенеруючу;седативну;болезаспокійливу. Важливо! Річковий гравілат - потужний тонізуючий і загальнозміцнюючий засіб. Ефективний в період відновлення після перенесеного захворювання.

Номер слайду 10

Лікувальні властивостіавітаміноз;синдром хронічної втоми;як детоксикатор при отруєнні, укусі змій або комах;Гравілат річковий нормалізує показник тромбоцитів в крові. Покращує якість сну, прибирає дратівливість, тривогу. Знімає головний біль. Ефективний від діареї. Його використовують для лікування гнійних ран. Допомагає при шкірних захворюваннях (псоріазі, стрептодермії), знімає свербіння і набряклість.

Номер слайду 11

У кулінаріїУ кулінарії використовують свіже листя. Їх включають в овочеві салати, додають в перші страви як зелені. Листя рослини надають страві злегка терпкий смак. Сушений корінь річкового гравілату подрібнюють і використовують у вигляді приправи. Запах у маси тонкий, яскравий, віддалено нагадує корицю або гвоздику. Його кладуть в м'ясні страви, в домашній квас, спиртові наливки. Використовують для випічки здоби, додають в начинку до пирогів.

Номер слайду 12

висновок. Гравілат річковий - кореневищна багаторічна рослина, що володіє лікувальними властивостями. Застосовують його в нетрадиційній медицині для лікування сечостатевої системи, шлунково-кишкового тракту, шкірних, м'язових і суглобових хвороб. Має седативну властивістю. Використовують в кулінарії, йде на корм тваринам. Рослина відносять до медоносів. Річковий гравілат - зникаючий вид, занесений до Червоної книги.

pptx
Додав(-ла)
Макарчук Олена
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
11 грудня 2023
Переглядів
140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку