Гриби. Лишайники (НМТ 2024 Біологія)

Про матеріал
Лиша́йники — організми, що з'явилися внаслідок симбіозу грибів із водоростями або ціанобактеріями. Гриб утворює основу тіла лишайника, а клітини водорості містяться всередині. Водорість здатна до фотосинтезу й постачає грибу поживні речовини, а він захищає її від несприятливих зовнішніх факторів.
Перегляд файлу

image


Царство грибів — одна з найбільших і процвітаючих груп організмів. На теперішній час відомо близько 100 тис. видів грибів. Наука, що вивчає гриби, називається мікологією (від грец. мікес — «гриб», логос — учення).

Гриби мешкають всюди, де є органічні речовини: у ґрунті, у воді, в помешканнях, на харчових продуктах, на тілі людини і тварин. Серед грибів є одноклітинні і багатоклітинні організми. Ці організми відносяться до еукаріотів, тому що їхні клітини мають ядро.

Гриби займають особливе положення в системі органічного світу. Вони не є ні рослинами, ні тваринами, проте мають деякі риси подібності з представниками обох царств.

image

Схожість із рослинами

Вони, так само як і рослини, нерухомі, постійно зростають верхівковою частиною, мають міцні клітинні стінки, здатні синтезувати вітаміни і гормони, дихають киснем, часто здійснюють вегетативне розмноження.

Схожість із тваринами

image
image image

Поряд з цим гриби володіють багатьма ознаками тваринного організму. Вони, так само як і тварини, є гетеротрофами, так як не мають хлорофілу, тому живляться готовими органічними речовинами. В їх клітинних стінках міститься речовина хітин, з якого складається оболонка покривів деяких тварин (комах, раків та ін).

Відмінні ознаки грибів полягають у тому, що вегетативне тіло гриба, називається грибницею, або міцелієм (від грец. мікес — «гриб»), утворене тонкими розгалуженим нитками. Їх називають гіфами (від грец. гіфа — «тканина», «павутина»). Міцелій утворює велику розгалужену поверхню, що забезпечує всмоктування води і поживних речовин.

Умовно гриби поділяють на нижчі і вищі.

У нижчих грибів гіфи не мають поперечних перегородок, і міцелій являє собою одну сильно розгалужену клітину.

У вищих грибів гіфи поділені на клітини (нитки грибниці багатоклітинні), при чому клітини можуть містити одне або декілька ядер. Вищі гриби можуть формувати плодові тіла. Те, що ми в побуті називаємо «грибами», і є плодові тіла.Типове плодове тіло такого гриба складається з шапинки та ніжки.

З гіф утворені сама грибниця і плодове тіло, в якому утворюються спори.

image

Живлення грибів

Для харчування грибів необхідно готову органічну речовину, що зближує їх з тваринами. Але за способом поглинання їжі — шляхом всмоктування (а не заковтування) — вони схожі з рослинами. За характером живлення гриби відносять або до сапрофитам, або до паразитів. Гриби-сапротрофы харчуються мертвими органічними речовинами, а гриби-паразити поселяються на живих організмах і живляться за їхній рахунок.

image

Розмноження грибів

Розмножуються гриби безстатевим або статевим шляхом.

Безстатеве розмноження відбувається за допомогою спеціалізованих клітин — спорами або вегетативно (ділянками грибниці або брунькуванням (у одноклітинних дріжджових грибів).

У деяких грибів існує статеве розмноження. У цьому випадку грибниця утворюється в результаті злиття спеціалізованих статевих клітин.

image

Роль грибів у природі та житті людини

Руйнуючи залишки рослин і тварин, гриби беруть участь у кругообігу речовин у природі і в утворенні родючого шару ґрунту. З деяких грибів отримують цінні ліки. Їстівні гриби вживають у їжу. Гриби необхідні при виготовленні хліба, сирів, у виноробстві і т. д.

Але гриби можуть завдавати й великої шкоди. Деякі з них викликають хвороби рослин, тварин і людини. Гриби псують продукти харчування, руйнують будівлі. Деякі гриби виробляють отруйні речовини, ними можна важко і навіть смертельно отруїтися.

image

Шапинкові гриби: трубчасті і пластинчасті

Серед грибів найбільш відомі капелюшні, до них відносяться білі гриби, печериці, підберезники і підосичники, різнокольорові сироїжки, рижики та багато інших.

image

Будова капелюшного гриба

У повсякденному житті ми називаємо грибами їх плодові тіла. У більшості їстівних грибів (за винятком трюфелів, строчков і зморшків) плодове тіло утворене ніжкою і капелюшком. Звідси і їх назва.

Якщо в тому місці, де знято гриб (тобто його плодове тіло), злегка розрити ґрунт, можна виявити тонкі розгалужені білі нитки — грибницю.

Грибниця — головна частина кожного гриба. На ній розвиваються плодові тіла.

Капелюшок і ніжка складаються з щільно прилеглих один до одного ниток грибниці. У ніжці всі нитки однакові, а в капелюшку вони утворюють два шари — верхній, покритий шкіркою, забарвленою різними пігментами, і нижній.

У одних грибів, наприклад, у білого гриба, підберезника, маслянка, нижній шар складається з численних трубочок. Це трубчасті гриби.

imageimageНижній шар плодових тіл рижиків, сироїжок, вовнянок утворений численними пластинками. Це пластинчасті гриби.


image


Шапинкові гриби: їстівні та отруйні

Багато капелюшних грибів є їстівними.

image

Найбільш цінними з них вважаються печериці, білі, маслюки, підосичники, підберезники, грузді.

Утворення плодових тіл грибів у різних видів відбувається в різний час. Як правило, першими вкінці квітня напочатку травня з'являються зморшки і рядки, потім печериці. У

середині червня, коли колоситься жито, з'являються підберезники. Наступними за ними — маслюки, підосичники, сироїжки. З другої половини літа аж до перших заморозків плодові тіла утворюють гриби всіх видів.

У посушливу погоду плодові тіла грибів починають рости тільки в кінці літа, а при настанні раннього похолодання зростання їх припиняється.

При зборі грибів важливо вміти відрізняти їстівні гриби від отруйних!

Зверни увагу!

Найбільш небезпечними є бліда поганка, мухомор, жовчний гриб, несправжні лисички і несправжні опеньки.

image

Бліді поганки схожі на печериці, тільки нижня сторона капелюшка у них зеленувато-біла на відміну від рожевої у печериці.

Мухомор легко впізнати за яскраво-червоними з білими плямами капелюшку. Іноді зустрічаються мухомори з сірими капелюшками.

Жовчний гриб схожий на білий, але верхня частина його пенька покрита малюнком у вигляді чорної або темно-сірої сітки, а м'якоть на зламі червоніє.

Несправжні лисички схожі на їстівні лисички, але їх капелюшки рівні червонувато-помаранчеві, а не світло-жовті, як у їстівних, та зі зламаного капелюшка несправжньої лисички виділяється білий сік.

У їстівних опеньків на пеньку є кільце з плівки, а у несправжніх опеньків такої плівки немає і пластинки під капелюшком зеленуваті.

image

Зверни увагу!

Щоб не отруїтися грибами, будь уважним при їх зборі. Якщо знайдений гриб схожий на отруйний чи ти сумніваєшся у тому, що він їстівний, краще такий гриб не бери. Старі плодові тіла їстівних грибів теж можуть бути отруйними. Не можна збирати гриби поблизу автомобільних доріг, хімічних та інших промислових підприємств, що забруднюють шкідливими речовинами навколишнє середовище. Плодові тіла грибів накопичують ці речовини.

image

Вирощування грибів

Плодові тіла багатьох грибів містять поживні речовини, корисні для людини. Тому деякі капелюшні гриби здавна вирощують у штучних умовах.

В овочевих господарствах при великих містах нашої країни вирощують печериці. У спеціальних цехах встановлюють чотириярусні стелажі (полиці). На них у поживний ґрунт висаджують грибницю. У приміщенні цехів підтримують таку температуру та вологість повітря і ґрунту, при яких плодові тіла швидко ростуть. З 1 м² ґрунту знімають більше 20 кг плодових тіл печериць. На рік можна отримати до п'яти врожаїв грибів.

Останнім часом у деяких господарствах почали розводити і гриб глива звичайна.

image

Шапинкові гриби. Уворення спор. Мікориза

Творення спор

У трубочках або на пластинках капелюшка утворюються особливі клітини — спори, за допомогою яких гриби розмножуються. Дозрілі дрібні і легкі спори висипаються, їх підхоплює і розносить вітер. Розносять їх комахи і слимаки, а також білки і зайці, коли поїдають гриби. Спори не перетравлюються у травних органах цих тварин і викидаються назовні разом із послідом.

image

У вологому, багатому перегноєм ґрунті проростають спори грибів, з них розвиваються нитки грибниці. Грибниця, що виникає з однієї спори, може утворювати нові плодові тіла лише в рідкісних випадках. У більшості видів грибів плодові тіла розвиваються на грибницях, утворених злитими клітинами ниток, що беруть початок від різних спор. Тому клітини такої грибниці двоядерні. Грибниця росте повільно, лише при накопиченні запасу поживних речовин, вона утворює плодові тіла.

image

Симбіоз грибів і рослин

Грибники знають, що підберезники найчастіше можна зустріти в березняку, білі гриби — поблизу беріз, сосен, ялин і дубів, рижики — в соснових і смерекових лісах, підосичники — в осичниках. Це пояснюється тим, що між певними видами дерев і грибів встановлюється тісний зв'язок, корисний як одному, так і іншому організму, тобто симбіоз.

Нитки грибниці щільно обплітають корінь дерева і навіть проникають до його середини, при цьому утворюється грибокорень, або мікориза.

Грибниця поглинає з ґрунту воду і розчинені в ній мінеральні речовини, які надходять через неї до коріння дерев.

Від дерева гриб отримує органічні речовини, необхідні йому для харчування та утворення плодових тіл із коріння дерев.

image

Цвілеві гриби

Цвілеві гриби утворюють характерні нальоти, або цвіль на поверхні ґрунту, рослинних залишків, різних продуктів харчування — хліба, варених овочів, фруктів. До цвілевих грибів відносяться біла цвіль мукор (близько 60 видів) і сизі цвілі (250 видів).

Гриб мукор

Якщо хліб пролежить кілька днів у теплому вологому місці, на ньому з'являється білий пухнастий наліт, який через деякий час темніє. Це пліснявий гриб-сапрофіт мукор.

image

Цей гриб часто поселяється також на фруктах, овочах, на кінському гної. Його грибниця складається з одної достатньо розвиненої та розгалуженої клітини з безліччю ядер. Вона пронизує хліб і висмоктує з нього поживні речовини.

Розмножується мукор обривками грибниці або спорами. На кінцях ниток грибниці, які виходять на поверхню хліба, розвиваються круглі головки (спорангії) зі спорами. Після дозрівання спор головки лопаються, і спори розносяться вітром. При потраплянні до сприятливих умов, вони проростають і утворюють нові грибниці мукора.

image

Деякі види мукора (мукор китайський) використовують в азіатських країнах в якості закваски при виготовленні їжі, наприклад, соєвого сиру. Використовуються мукорові гриби і для боротьби з комахамишкідниками. Часто мукор виростає на кормах, харчових продуктах та викликає їх псування — пліснявіння.

Іноді мукор викликає хвороби тварин і людини.

image

Гриб пеніцилл

На харчових продуктах і на ґрунті оселяються інші цвілеві гриби. Один із них — пеніцилл.

Грибниця пеніцила, на відміну від грибниці мукора, складається з розгалужених ниток, розділених перегородками на клітини.

Спори пеніцилла розташовані не в головках, як у мукора, а на кінцях деяких ниток грибниці у дрібних кисточках.

image

Пеніцилл зробив людству величезну допомогу в розвитку медицини. На початку XX ст. вчені виявили, що хвороботворні бактерії гинуть у присутності зеленої цвілі — пеніцилла. З тих пір виробляється з цього гриба ліки — пеніцилін, що став найважливішим антибіотиком, застосування якого врятувало мільйони людських життів. Вони і зараз допомагають успішно боротися з багатьма інфекційними захворюваннями.

Із цвілевих грибів отримують і інші цінні ліки, що дозволяють боротися не тільки з бактеріями, але і з патогенними грибами і хвороботворними амебами (що паразитують на людині).

Особливе значення одноклітинні і цвілеві гриби мають у ґрунтоутворенні: беруть участь у мінералізації органічних речовин і в утворенні гумусу. Вони можуть переробляти навіть клітковину (целюлозну клітинну оболонку) рослин. Кількість таких грибів у ґрунті величезна, тому їх роль у природі велика. Вони переробляють органічні речовини, наявні в ґрунті, забезпечують її родючість.

image

Дріжджі

Представниками одноклітинних грибів є дріжджі.

image
Дріжджових грибів відомо близько 500 видів. Дріжджові гриби зустрічаються у природі на поверхні рослин, у нектарі квіток, на плодах, у місцях витоку соку дерев, у ґрунті. Вони не утворюють типового міцелію. Ці мікроскопічні гриби складаються з однієї клітини, яка має форму кульки. Розмножуються дріжджі брунькуванням: на тілі гриба утворюється випинання (як брунька), яке збільшується, відділяється від материнського організму (брунькується) і веде самостійний спосіб життя. Клітини дріжджів, які беруть участь у процесі брунькування, схожі на розгалужені ланцюжки.

image

З давніх пір людина використовує дріжджі для приготування хліба.

Дріжджі швидко ростуть, що визначається надзвичайно високою швидкістю їх обміну речовин. При цьому вони значно змінюють хімічний склад навколишнього середовища. Найбільш відомий процес, який вони здійснюють, – спиртове бродіння. Дріжджі харчуються цукром, який перетворюють на спирт. При цьому виділяється вуглекислий газ, який сприяє підніманню тіста, роблять його легким і пористим.

Деякі дріжджові гриби використовують у пивоварінні, виноробстві та як білковий корм у тваринництві.

image

Гриби-паразити

Серед грибів чимало паразитів. Вони викликають різні хвороби рослин, тварин і людини. Особливо великої шкоди гриби-паразити завдають сільському і лісовому господарству.

image

Головня

Різні види цього гриба можуть вражати хлібні злаки: пшеницю, овес, ячмінь, просо, кукурудзу.

Спори сажки дозрівають майже одночасно з зерновками злаків. Вони прилипають до зерновок, потрапляють на ґрунт та рослинні рештки, де й зимують. Навесні спори сажки проростає нитками грибниці. Грибниця проникає до парості злаків, що ростуть всередині їх стебел, харчується соками цих рослин. До часу цвітіння злаків грибниця сажки досягає колоса. Тут вона сильно розростається, утворює масу спори, руйнує зернівки і перетворює їх у чорний пил. Колоски стають схожі на обвуглені головні (звідси і назва цих грибів). Замість однієї зернівки пшениці утворюється від 8 до 20 млн спор.

Щоб знищити спори сажки, зерно перед засіванням необхідно обробляти спеціальними препаратами. Головня може вражати не тільки злаки, але й інші рослини.

image

Ріжки

На деяких зернових культурах поселяється гриб ріжки. В уражених рослинах здорові зернівки перетворюються на отруйні чорно-фіолетові ріжки, щільні сплетення ниток грибниці ріжків. Ріжки обпадають або зберігаються разом із зібраним зерном. Навесні з ґрунту ріжки розвиваються, на них утворюються спори. Під час цвітіння злаків спори потрапляють на їх рильця квіток і там проростають. Потім міцелій ріжків проникає у зав'язі, де замість зернівок утворюються ріжки цього гриба паразита.

Потрапив із борошном до їжі, вони можуть викликати важке отруєння, у людини з'являються судоми і головні болі. При сильному отруєнні на ногах відбувається омертвіння пальців.

image

Гриби трутовики

Ці гриби руйнують деревину дерев, завдають великої шкоди лісовому господарству, садам і паркам. Їх спори проникають у дерево через рани, що з'являються в корі на поламаних гілках, обмороженнях, сонячних опіках та інших ушкодженнях.

Спори проростають у грибницю, яка поширюється деревиною, руйнує її, робить трухлявою.

Плодові тіла гриба трутовика мають форму копита. Зазвичай вони з'являються на корі дерева через кілька років після зараження, розташовуються на стовбурах один над одним у вигляді поличок. На нижній стороні плодового тіла у дрібних трубочках дозрівають спори. У більшості трутовиків плодові тіла багаторічні.

У стовбурах уражених трутовиками дерев з'являються дупла, вони стають крихкими і легко ламаються. Термін життя дерева дуже скорочується.

image

imageІнші гриби-паразити

Фітофтора викликає захворювання бадилля і гниль бульб картоплі.

Інші гриби вражають листя, молоді пагони і плоди аґрусу, утворють білий борошнистий наліт, так звану борошнисту росу.

Якщо гриби (парша) оселяються на яблуках, вони покривають плямами, які лущаться, а потім розтріскуються.

Великої шкоди зерновим рослинам завдають іржинні гриби, або іржа. Вони вражають листя і стебла злаків. Спори іржинних грибів мають іржаво-червоний колір (звідси їх назва). За літо утворюється кілька поколінь.

Гриби-паразити знижують врожай сільськогосподарських рослин, роблять продукти непридатними до їжі.

Усі грибні захворювання поширюються дуже швидко, тому що вітер, опади і комахи легко переносять дрібні спори з хворих рослин на здорові.

Зараження рослин грибами-паразитами завдає великої шкоди сільському господарству. Тому дуже важливо робити профілактичні заходи, а в разі появи захворювань якомога швидше починати боротьбу з ними.

image

Лишайники

Лишайники — це група симбіотичних організмів, що налічує понад 20 тис. видів.

Тіло лишайника — слань складається з гриба та водорості, що живуть у симбіозі як цілий організм. Воно утворене переплетеними нитками грибниці, між якими розташовані одноклітинні зелені водорості. Нитки гриба лишайника поглинають воду і розчинені в ній мінеральні речовини, а в клітинах зелених водоростей утворюються органічні речовини.

Водорость, що входить до організма лишайника, відокремлена від гриба, як правило, може існувати самостійно. Гриб окремо від водорості жити не може.

image

Розмножуються лишайники переважно шматочками слані, а також особливими групами клітин гриба і водорості, які у великій кількості утворюються всередині його тіла. Під тиском збільшеної маси тіло лишайника розривається, групи клітин розносяться вітром і дощовими потоками.

image

Різноманіття лишайників

Лишайники різноманітні за зовнішньому вигляді й забарвленню. Вони бувають рунисті, листовидні і накипні.

У смерековому лісі темному зі старих гілок до самої землі спускаються кошлаті сиві бороди лишайникабороданя. У сухих соснових борах утворюється суцільний килим із гіллястих рожевих, сірих і білих лишайників. Вони хрумтять під ногами в суху погоду. Це кущисті лишайники. Відомий під назвою «оленячий мох» кущистий лишайник ягель широко поширений у тундрі.

На каменях поселяються накипні лишайники, схожі на застиглу коричнево-сіру піну.

Широко поширені листовидні лишайники у вигляді пластинок різного забарвлення. Вони розростаються на каменях і на корі дерев. Із таких лишайників особливо часто зустрічається на корі осик золотисто-жовта ксанторія настінна.

image

Значення лишайників

Лишайники дуже невибагливі. Всією поверхнею тіла вони вбирають вологу дощів, роси і туманів. Лишайники першими поселяються в найбезплідних місцях (на голих скелях, каменях, у пустелях, на дахах, на поверхні скла).

Лишайники повільно руйнують гірські породи особливими кислотами. Після відмирання, вони утворюють ґрунт, на якому можуть жити інші рослини.

Ростуть лишайники дуже повільно. Наприклад, ягель за рік виростає всього на 1-3 мм. Тривалість життя лишайників до 50-100 років.

У спеку лишайники настільки висихають, що здаються зовсім млявими і легко кришаться. Але після дощу вони оживають знову.

Практичне значення лишайників досить велике. На Півночі вони служать основним кормом для оленів узимку. З деяких видів лишайників отримують фарбу і лакмус, необхідний у хімічній промисловості. Багато видів лишайників використовують у медицині і парфумерній промисловості.

Значення грибів

Гриби беруть участь у кругообігу речовин у природі і в утворенні родючого шару ґрунту тим, що руйнують залишки рослин та тварин.

Гриби досить широко використовуються людиною.

Їстівні гриби вживають у їжу.

Гриби необхідні при виготовленні хліба, сирів, у виноробстві і т. д.

Наприклад, дріжджі використовуються у хлібопеченні, штами гриба Aspergillus niger застосовуються для виробництва лимонної кислоти з цукристих речовин. Деякі види цвілевих грибів (так звана «благородна цвіль») використовуються для виготовлення спеціальних сортів сиру (рокфор, камамбер). Із деяких грибів отримують цінні ліки (наприклад, пеніцилін).

image

Але гриби можуть завдавати й великої шкоди.

Деякі з них викликають хвороби рослин, тварин і людини.

Гриби руйнують будівлі.

Часто цвілеві гриби вражають продукти харчування та роблять їх непридатними для вживання. Деякі гриби виробляють отруйні речовини, ними можна важко отруїтися, можливі смертельні випадки.

image

ПІДГОТОВКА ДО НМТ 2024

image

image

233


image

image

image

image


image

233


image

image

image

pdf
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
16 січня
Переглядів
235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку