Презентація Юрій Винничук."Місце для дракона"

Про матеріал

Юрій Винничук. Стисло про письменника. «Місце для дракона» – повість-казка про сучасний світ, у якому й досі живуть «драконячі закони». Підтекст твору. Проблематика твору: роздуми про добро і зло, вірність і зраду, доцільність самопожертви.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Юрій Винничук. Повість-казка "Місце для дракона". Підтекст твору. Проблематика твору.

Номер слайду 2

Цікаві факти про Юрія Винничука 5 книг, що справили на Юрія Винничука найпотужніше враження – це поезія Антонича, Генрі Міллер, Франц Кафка, Марсель Пруст, Чарлз Буковскі.  У наступному житті Юрій Винничук хотів би стати мільярдером і заснувати потужне видавництво. Юрій Винничук ніколи не читає книги, про які нічого не чув, бо все, що хоче прочитати, чекає своєї черги. Коли у Юрія Винничука немає натхнення, він працює над краєзнавчими книжками, перекладає, упорядковує антології, мандрує на ровері в незнані світи, шукає цвіт папороті… Юрій Винничук – «батько чорного гумору» в українській літературі. Улюблене місце відпочинку  – Балкани. За освітою Юрій вчитель української мови та літератури. З 20 до 30 років встиг попрацювати і вантажником, і художником-оформлювачем. У 1987 році організував естрадний театр «Не журись!», для якого писав сценарії, пісні, виступав на сцені, як комедійний актор. У 1987-1991 роках був також режисером цього театру.

Номер слайду 3

Цікаві факти про Юрія Винничука Перші вірші почав друкувати в 19 років. У власній бібліотеці має понад 2000 збірок казок різними мовами світу. Визнаний Послом галицької кухні за визначний внесок у популяризацію галицької кулінарії, нагороджений відповідною відзнакою Клубу галицької кухні (2013). Письменник любить готувати. У їжі невибагливай, любить еруни, палюшки… Улюблений журнал – “Literatura na swiecie” (польське видання). Майже ніколи не працював на постійній роботі з 9 до 6. Не любить режиму дня. Встає та лягає спати коли хоче. Роман «Весняні ігри в осінніх садах» перекладений на англійську, болгарську та польську мови.

Номер слайду 4

За казками знято мультфільми «Історія одного Поросятка» та «Як метелик вивчав життя».

Номер слайду 5

Образ дракона в літературі У фантастичній і казковій літературі, особливо у фентезі, дракони стали постійними фігурантами пригод героїв та самостійними персонажами. Дракон (від грец. Δράκων) – збірна назва, що об’єднує ряд міфологічних і фантастичних істот. Образ дракона дістав широкого поширення, крім літератури, архітектури, у феншуй, гороскопах (рік Дракона) і астрономії. Сучасні літературні дракони можуть уособлювати собою весь спектр людських емоцій, ролей та рис характеру, від позитивного до негативного, та здебільшого найпопулярніші та найпоширеніші образи літературних драконів являють собою не тільки зовнішнє зло, але й зло в людях – жадібність, злість, насильство, зраду. Дракон символізує собою випробування, яке потрібно пройти, щоб отримати скарб. Один з найбільш поширених класичних літературних сюжетів – битва з драконом: герой, завдяки своїй відвазі, перемагає дракона, заволодіває його скарбами або звільняє полонену принцесу. Битва з драконом символізує ті труднощі, які людині необхідно перебороти, щоб опанувати скарби внутрішнього знання, отримати перемогу над своєю ницою, темною частиною і досягти просвітлення. Тільки виконавши цю умову, герой може нести світло і порятунок світу. У східнослов'янському міфологічному просторі драконові відводилась роль доброї істоти, яка охороняла, була оберегом, належала нижньому світу, пов'язаному з водною стихією. В пізніший період під впливом християнської моралі образ дракона почав набувати негативних рис як втілення язичництва.

Номер слайду 6

Теорія літератури Повість-казка – жанр літератури, в якому фантастичні світи, події та герої в той же час відображають особливості та правила світу реального. Магічний реалізм — художній метод, у якому магічні елементи включені в реалістичну картину світу. У сучасному значенні цей термін скоріше описовий, ніж точний і використовується як умовна назва модерністської течії переважно в літературі Латинської Америки. Підтекст — прихований, внутрішній зміст висловлювання. Алего́рія (дав.-гр. αλληγορία — іносказання) — спосіб двопланового художнього зображення, що ґрунтується на приховуванні реальних осіб, явищ і предметів під конкретними художніми образами з відповідними асоціаціями, з характерними ознаками приховуваного.

Номер слайду 7

Повість-казка «Місце для дракона». Анотація. «Місце для дракона» — напрочуд дивна історія, в якій усе навпаки: дракон на ім’я Грицько — це не лютий і кровожерливий хижак, що поїдає молодиць, а добрий травоїдний мрійник та романтик, натомість лицарі на чолі з володарем королів­ства — підступні та трусливі. Дракон милується метеликами, пише вірші та читає Біблію. Біля його печери замість люд­ських останків — доглянуті клумбочки мальв, а своє полум’яне дихання він спрямовує тільки вгору — щоб не нищити природу. Він не їсть м’яса і не хоче нікого вбивати. Але традицій ніхто не скасовував, і ці традиції зобов’язують будь-що знищити дракона. Добро і зло міняються масками — люди стали драконами, а Грицько-дракон більше людина, ніж самі люди. Отож, чи зможе зрозуміти він закони людського світу, а головне — виправдати їх? Чи знайдеться місце драконові-метелику серед придворних інтриг, королівських змов, лицарських поєдинків і боротьби за принцесу та Люботинське королівство?..

Номер слайду 8

На якого дракона схожий дракон Грицько? Чому?

Номер слайду 9

Аналіз повісті-казки «Місце для дракона» Жанр – повість-казка (у творі багато вигадки, але події відбуваються протягом тривалого часу) Тема – розповідь про незвичайного дракона Грицька, який мріє не руйнувати та нищити, а творити та милуватися красою світу. Головна думка – ” Якщо зла не буде, то звідки добро пізнаєш?” Ідея – звеличення благородства, самопожертви, людяності, які перемагають зраду, жорстокі закони і підступність.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Головні герої “Місце для дракона”: дракон Грицько (добрий, пише вірші, не хоче робити людям зла) Пустельник (навчає грамоті, хоч і намагається врятувати Грицька, але з острахом, йому це не вдається) князь (мріє, щоб Грицька вбив лицар ) лицар Лаврін Місце: Галичина Час: Середньовіччя.

Номер слайду 12

Як ви розумієте вислів «драконячі закони»? ДРАКОНІВСЬКІ ЗАКОНИ Надзвичайно суворі закони, встановлені першим законодавцем Афінської республіки Драконом (VII ст. до н. е.). Старогрецький історик Плутарх розповідає, що за цими законами карали смертю майже за всі злочини (причому страчували не лише людей, але й предмети, "причетні" до злочину). Грецький оратор Діомед говорив, що драконівські закони писані не чорнилом, а кров'ю.

Номер слайду 13

Завдання (письмово в зошит) Втіленням яких рис є дракон Грицько? Як він відрізняється від вашого уявлення про цих міфічних істот? Охарактеризуйте героїв повісті-казки: дракона Грицька, князя, пустельника, лицаря Лавріна (цитатна характеристика). Заповнити таблицю. Дракон Грицько Князь Пустельник Лицар Лаврін

Номер слайду 14

Цитатна характеристика дракона Грицька Драконові було вісім років: "Дракон ще був зовсім молодий. Минуло вісім років, відколи він вилупився з яйця, що пролежало, може, із сотню літ у печері. Не було кому заопікуватися ним та навчити драконячого способу життя, бідолаха навіть не знав, чим повинен харчуватися, і їв собі травичку, листячко, різні там ягідки, дикі яблука й груші…." Звали дракона Грицьком, так його назвав Пустельник. Усі дракона вважали дивним, тому що біля входу в печеру не було гори кісток і черепів, а росли квіти. Йому були притаманні таки риси: прагнення допомогти іншим, самопожертва, милосердя, доброта. "Яке щастя мати друзів і могти для них пожертвувати життям! Воістину це дозволено тільки людям!", "Що на душі в цього лицаря? Невже милосердя? Тоді це такий самий виродок, як і я". Він також любив читати та писати вірші.

Номер слайду 15

Домашнє завдання Прочитати «Місце для дракона» до кінця. Заповнити таблицю. Письмово завдання 9 стр.195. (У творі Юрія Винничука добро і зло ніби помінялися масками? Люди стали драконами, а Грицько-дракон більше людина, ніж самі люди. Спрогнозуйте, чи змоде він зрозуміти закони людського світу, а головне виправдати їх?)

Номер слайду 16

Використані джерела https://dovidka.biz.ua/yuriy-vinnichuk-tsikavi-fakti/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua https://folio.com.ua/books/Misce-dlya-drakona https://uk.wikipedia.org/wiki/Магічний_реалізм https://dovidka.biz.ua/mistse-dlya-drakona-analiz/  file:///C:/Users/User/Desktop/Sls_2011_8_40.pdf http://ekmair.ukma.edu.ua/bitstream/handle/123456789/14294/Taran_Obraz_drakoniv_v_mifolohichnomu_prostori_skhidnykh_slovian.pdf?sequence=1&isAllowed=y http://slovopedia.org.ua/33/53396/32937.html

ppt
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
18578
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку