Групи гірських порід. Форми залягання

Про матеріал
В презентації детально описані групи гірських порід та форми залягання. Зокрема, поділ гірських порід на групи: магматичні, осадові та метаморфічні. Особливу увагу приділено саме осадовим гірським породам, так як у них найбільше зосереджено покладів нафти і газу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Групи гірських порід. Форми залягання. ПЛАН: Групи гірських порід. Форми залягання осадових гірських порід

Номер слайду 2

1. Земна кора складена з гірських порід, які за походженням діляться на три групи: магматичні (або вивержені), осадові й метаморфічні (або видозмінені).

Номер слайду 3

Магматичні породи утворювалися в результаті застигання магми й мають, в основному, кристалічну будову. Тварин і рослинних залишків у них не втримується. Типові представники магматичних порід - базальти й граніти.

Номер слайду 4

Осадові породи утворювалися в результаті осадження органічних і неорганічних речовин на дні водних басейнів і поверхні материків. У свою чергу вони діляться на уламкові породи, а також породи хімічного, органічного й змішаного походження.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Породи змішаного походження складені з матеріалів уламкового, хімічного й органічного походження. Представники даних порід - мергелі, глинисті й піщані вапняки. Мергеліглинисті й піщані вапняки

Номер слайду 8

Метаморфічні породи утворювалися з магматичних і осадових порід під впливом високих температур і тисків у товщі земної кори. До них ставляться сланці, мармур, яшми й ін.

Номер слайду 9

Найдавніша ера - архейська (від грецьких слів «архе» - початок і «зоо» - життя), що означає «ера початку життя». У породах цього віку останки рослинності й тварин зустрічаються дуже рідко.

Номер слайду 10

Наступна ера - протерозойська («протос» - перший, «эос» - зоря), що означає «зоря життя». У породах цієї ери зустрічаються скам'янілості безхребетних тварин і водоростей.

Номер слайду 11

Палеозойська ера ( «палеон» - прадавній), тобто «ера прадавнього життя», характеризується не тільки бурхливим розвитком рослинного й тваринного життя, але й інтенсивними гороутворювальними процесами. У породах цього віку знайдені великі родовища вугілля, нафти, газу, сланців.

Номер слайду 12

Мезозойська ера («мезос» - середній), тобто «ера середнього життя», також характеризується умовами, сприятливими для утворення нафти, газу й вугілля.

Номер слайду 13

Кайнозойська ера («кайнос» - новий), тобто «ера нового життя», це ера найбільш благоприємних геологічних умов для утворення даних корисних копалин. До відкладань цього віку присвячені самі найбільші у світі родовища нафти й газу.

Номер слайду 14

2. Форми залягання осадових гірських порід Характерна ознака осадових гірських порід - їх слоїсність. Дані породи складені, в основному, з майже паралельних шарів (шарів), що відрізняються один від одного складом, структурою, твердістю й фарбуванням. Шари осадових порід можуть залягати не тільки горизонтально, але й у вигляді складок, що утворювалися в ході коливальних, тектонічних і гороутворювальних процесів.

Номер слайду 15

По проникності гірські породи діляться на проникні (колектори) і непроникні (покришки). Колектори - це любі гірські породи, які можуть уміщати в себе й віддавати рідини й гази, а також пропускати їх через себе при наявності перепаду тиску.

Номер слайду 16

Покришки - це практично непроникні гірські породи. Звичайно ними бувають породи хімічного або змішаного походження, не порушені тріщинами. Найчастіше роль покришок виконують глини: змочуючись водою, вони розбухають і закривають усі пори й тріщини в породі. Крім того, покришками можуть бути кам'яна сіль і вапняки.

Номер слайду 17

Зустрічаються наступні типи колекторів:порові, що складаються із зернистих матеріалів (піски, пісчаники та ін.), порожнечами в яких є міжзернові пори;кавернозні, порожнечі в яких утворені порожнинами-кавернами різного походження (наприклад, утвореними в результаті розчинення солей проникаючими в породу поверхневими водами);тріщинуваті, утворені з непроникних опор, але рідини, що вміщають у себе, або газ за рахунок численних мікро- і макротріщин (тріщинуваті вапняки й ін.);змішані (кавернозно-тріщинуваті, тріщинувато-порові, кавернозно-порові або кавернозно-тріщинувато-порові).

Номер слайду 18

Найкращі колекторські властивості мають порові колектори

Номер слайду 19

Типи пасток Найпоширеніші типи пасток наведено на рис. 1. Найбільш поширені антиклінальні пастки (рис. 1, а). Тектонічні рухи часто призводять до розриву суцільності шарів і вертикальному переміщенню місць обриву відносно один одного. В результаті пласт-колектор у місці тектонічного порушення може стикатися з непроникною гірською породою, що призводить до утворення тектонічно екранованої пастки (рис. 1, б). Якщо з якоїсь поверхні колектори перекриються більш молодими непроникними породами, то утворюється стратиграфічно- екранована пастка (рис. 1, в). У природі зустрічаються випадки, коли пісковики, оточені непроникними – глинами. В цьому випадку утворюється літологічно-екранована пастка (рис. 1, г). Рис. 1 - Типи пасток

pptx
Додав(-ла)
Дмитрюк Олена
Додано
18 лютого
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку