Характеристика легкоатлетичних стрибків

Про матеріал
Презентація спрямована на те, щоб ознайомити учнів з характеристикою легкоатлетичних стрибків. Аналізувати фази з кожного виду. Даний матеріал, можна використовувати як теоретичні відомості під час проведення уроку з фізичної культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХАРАКТЕРИСТИКА ЛЕГКОАТЛЕТИЧНИХ СТРИБКІВ

Номер слайду 2

Техніка безпеки. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ1. Ями для стрибків повинні бути наповнені піском, розпушеним завглибшки 20-40 см. Пісок повинен бути чистим і розрівняним. Граблі після розпушування піску слід покласти збоку зубцями вниз;2. Перед стрибками покласти під п'яти гумові прокладки;3. У стрибках слід чітко дотримуватися черги виконання. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ СТРИБКОВИХ ВПРАВСтрибки виконуй тільки тоді, коли попередній стрибун покинув місце приземлення; Приземлення має бути м’яким, на обидві ноги, з поступовим присіданням. Не приземляйся на руки, щоб не травмуватися;3. Виходьте зі стрибкової ями тільки вперед;4.   Спостерігаючи за стрибками товаришів, стійте з боку розбігу, а не біля місця приземлення.  ЗАБОРОНЕНО!1. Виконувати стрибки у випадку, коли пісок не вирівняний і не розпушений;2. Стояти на шляху розбігу й біля місця приземлення під час стрибків;3. Перебігати місця, де проходять заняття зі стрибків.

Номер слайду 3

Вертикаль“Переступання”,“хвиля”, “перекат”, “перекидний” і “фосбері-флоп”. Горизонталь. Види стрибків. Стрибок у довжину з розбігу способом- “зігнувши ноги”;- “прогнувшись”;- “ножиці”. Стрибок у довжину з місця. Потрійний стрибок.

Номер слайду 4

СТРИБОК У ДОВЖИНУ З МІСЦЯСтрибок належить до природного і швидкого способу долання перешкод: для нього характерні короткочасні, але максимальні нервово-м’язові зусилля. Стрибки зміцнюють м’язи ніг і тулуба, розвивають такі якості як сила, швидкість, спритність, сміливість, навчають орієнтуватися в просторі, сконцентрувати зусилля. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Номер слайду 5

Стрибок у довжину з місця. Відштовхування. Політ. Приземлення. Фази стрибка. Під час виконання стрибка відштовхуємось двома ногами і робимо водночас  мах руками  вперед - вгору, енергійно випрямляється тулуб. У фазі польоту ноги згинаються, коліна підтягуються до грудей, руки вперед. Все  тіло спрямовано уперед. Приземлення виконується тільки на напівзігнуті ноги, руки вперед, забезпечуючи тим самим м'яке стійке приземлення.

Номер слайду 6

ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ ЗІ СТРИБКА У ДОВЖИНУ З МІСЦЯУчасники змагань повинні робити стрибки через визначену відштовхувальну лінію, стоячи обома ногами на землі за даною лінією. Перед стрибком носки ніг спортсмена повинні знаходитися за відштовхувальною лінією. Учасник змагань повинен стрибати, відштовхуючись обома ногами. Спортсмен може нахилятися вперед або назад, відриваючи від землі носки або п'яти, проте жодна з ніг не може бути повністю відірвана від землі. Кожний учасник повинен мати три спроби для здійснення трьох стрибків, які не слідують один за одним. Враховується результат кращого стрибка. Для всіх стрибків відстань вимірюється від найближчого сліду в стрибковій ямі, залишеного будь-якою частиною тіла спортсмена, до відштовхувальної лінії. Настійно рекомендується, за наявності відповідних можливостей, проводити змагання по стрибках з місця в довжину в стрибкових ямах, заповнених піском. Відштовхувальна лінія повинна знаходитися в кінці зони розгону для стрибків в довжину. Якщо для проведення змагань використовується мат, мат повинен бути достатньої довжини, щоб включати зони для поштовху і приземлення., причому мат повинен бути міцно закріплений на поверхні для уникнення ковзання. Перед початком змагань зі стрибків в довжину спортсмен може попросити офіційного представника змагань відзначити для себе відштовхувальну лінію .

Номер слайду 7

Стрибки у довжину з розбігу Стрибок у довжину з розбігу є швидкісно-силовим видом легкої атлетики. На результат стрибка найбільше впливають наступні фактори: Швидкість розбігу. Швидкість вильоту стрибуна після відштовхування. Кут вильоту ЗЦМТОсобливості техніки приземлення. Загальна характеристика

Номер слайду 8

Стрибок у довжину з розбігу способом “зігнувши ноги”Фази стрибка. Розбіг. Відштовхування. Політ. Приземлення  Відштовхнувшись, стрибун від 1/3 до 2/3 довжини стрибка перебуває у положенні «кроку», а потім підтягує поштовхову ногу до махової і піднявши коліна зігнутих ніг до грудей, готується до приземлення.

Номер слайду 9

Стрибок у довжину з розбігу способом “прогнувшись”Фази стрибка. Розбіг. Відштовхування. Політ. Приземлення Після відштовхування і злету в кроці, махова нога активно розгинаючись, опускається вниз-назад і підводиться до поштовхової, таз виводиться вперед, а плечі трохи відхиляються назад, стрибун прогинається у грудній і поперековій ділянках хребта, напівзігнуті руки швидко відводяться в сторони-назад, або назад угору і в сторони. Стрибун приймає положення "прогнувшись". Перед приземленням ноги активно виносяться вперед.

Номер слайду 10

Стрибок у довжину з розбігу способом “ножиці”Фази стрибка. Розбіг. Відштовхування. Політ. Приземлення Цей стрибок характеризується виконанням рухів ногами під час польоту, які нагадують бігові кроки, але виконуються більш розмашисто (робиться 2,5-3,5 кроки). Після вильоту "у кроці" стрибун опускає махову ногу і відводить її назад. Таз при цьому подається вперед, далі рухи повторюються. Перед приземленням махова і поштовхова виносяться вперед. Руки у фазі польоту піднімаються вгору і коловими рухами в пізні сторони підтримують рівновагу, а під час приземлення тягнутися до носків.

Номер слайду 11

Проведення змагань. Змагання зі стрибків у довжину проводить бригада суддів у складі: старший суддя, судді-вимірювачі, секретар. Під час змагань учасники виконують кожну спробу по черзі (що визначається жеребкуванням до змагань) за викликом судді. Тривалість спроби складає 1,5хв. З моменту виклику. Спроба зараховується командою судді “Єсть” та підняттям вгору білого прапорця, а невдала – командою “Ні” та підняттям червоного прапорця. НЕВДАЛІ СПРОБИЄ торкання поверхні сектора за лінією виміру бруска будь-якою частиною тіла;Відштовхування збоку бруска чи за лінією виміру, або її продовженням;При приземлення торкається поверхні із зовнішньої сторони краю ями приземлення ближче до бруска відштовхування;Після стрибка повертається через яму приземлення;При стрибку застосовує будь-яку форму сальто.

Номер слайду 12

Потрійний стрибок Потрійний стрибок є складним видом легкої атлетики, у відповідності з правилами виконуються три послідовні стрибки по прямій лінії. Цей вид пред'являє високі вимоги як до техніки виконання, так і до виховання таких фізичних якостей як швидкість, сила, гнучкість і координація рухів. Довжина стрибка залежить від швидкості вильоту (що залежить від швидкості розбігу) і кутів вильоту після кожного відштовхування. Загальна характеристика

Номер слайду 13

Потрійний стрибок. Фази стрибка. Розбіг“Скок”“Крок”“Стрибок”“Скачок”- виконується з поштовхової ноги з приземленням на поштовхову ногу.“Крок - з поштовхової ноги з приземленням на махову ногу”“Стрибок” – з махової ноги з приземленням на обидві ноги.

Номер слайду 14

Проведення змагань. Послідовність виконання потрійного стрибка складається зі скоку, кроку і стрибка.“Скок” виконується таким чином, щоб учасник приземлився на ту саму ногу, якою відхтовхнувся; при виконанні “кроку” він призумляється на другу ногу, яка потім виконує “стрибок”. Спроба зараховується в тому випадку, коли учасник при виконанні стрибка торкається поверхні “неробочою ногою”. НЕВДАЛІ СПРОБИЄ торкання поверхні сектора за лінією виміру бруска будь-якою частиною тіла;Відштовхування збоку бруска чи за лінією виміру, або її продовженням;При приземлення торкається поверхні із зовнішньої сторони краю ями приземлення ближче до бруска відштовхування;Після стрибка повертається через яму приземлення;При стрибку застосовує будь-яку форму сальто.

Номер слайду 15

Загальна характеристика В залежності від положення тулуба при переході планки розрізняють п'ять способів стрибка у висоту: “переступання”, “хвиля”, “перекат”, “перекидний” і “фосбері-флоп”. Сучасна техніка стрибка предявляє надзвичайно високі вимоги до фізичної підготовленості стрибуна: швидкісні якості мають оптимально поєднуватися з силовим якостями ніг, даючи спортсмену стрибучість. Велике значення мають також гнучкість та координація рухів. На результат стрибка найбільше впливають наступні фактори: Швидкість вильоту після виштовхування;Висота загального центра маси тіла (ЗЦМТ) в момент закінчення відштовхування;Відстань між планкою і ЗЦМТ стрибуна в найвищій точці злету. Стрибки у висоту

Номер слайду 16

Стрибок у висоту способом “переступання”Фази стрибка. Розбіг. Відштовхування. Перехід через планку. Приземлення. Відштовхування виконується дальньою від планки ногою на відстані 60-85 см. від планки. Махова нога, дещо зігнута  в колінному суглобі, виноситься вперед паралельно планці. Розбіг при стрибку у висоту способом «переступання» складає 5-9 бігових кроків і виконується по прямій лінії під кутом  до планки з боку махової ноги. Над планкою махова нога розгинається, а поштовхова вільно опускається вниз, тулуб утримується вертикально відносно планки. Поштовхова нога, зігнута в колінному суглобі, піднімається до планки, махова опускається за планку з поворотом ступі усередину, тулуб повертається до планки. Приземлення  здійснюється на махову ногу, руки рухаються різнойменно,  а при віддалені від планки піднімаються вгору.

Номер слайду 17

Проведення змагань. Порядок виконання учасниками спроб визначається жеребкуванням. До початку змагань судді оголошують учасникам першу(початкову)висоту і наступні висоти, на які буде встановлюватися планка, поки не залишиться один учасник чи декілька з однаковими результатами. Спочатку висоти піднімаються на 5 см., а потім, як мінімум на 2см. Кожному учаснику надається право виконати три спроби на кожній висоті. Тривалість кожної спроби складає 1,5 хв. з моменту виклику. При трьох підряд невдалих спробах, які виконані учасником незалежно від висоти, учасник закінчує змагання і не може продовжувати виконання (за виключення випадків рівності результатів в боротьбі за перше місце). НЕВДАЛІ СПРОБИУчаснику зараховується невдала спроба, якщо він збиває планку;2. Якщо учасник, розбігаючись (без наступного подолання планки) торкнеться будь-якою частиною тіла поверхні сектора, що лежить за площиною стійок.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
11129
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку