Харчова промисловість

Про матеріал
Відкритий урок з географії на тему Харчова промисловість України в дев'ятому класі. Використання презентації під час уроку обов'язково.
Перегляд файлу

 

 

Тема уроку.         ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ УКРАЇНИ

Мета: ознайомити учнів з галузевим складом, особливостями спеціалізації, принципами розміщення, проблемами та перспективами розвитку харчової промисловості; показати особливості харчової промисловості свого краю; розвивати вміння і навички самостійно робити висновки на основі вивченого матеріалу, використовувати набуті знання у повсякденному житті, виховувати екологічну культуру учнів, творчій підхід до розв’язання нестандартних завдань; формувати підприємницькі компетентності на основі аналізу географічної інформації.

 

Обладнання: мультимедійна дошка, економічна карта України, атлас, роздатковий матеріал.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Вид уроку: рольова гра.

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ   Слайд 1

Посміхніться вчителю, гостям та однокласникам
Будьте уважні та доброзичливі
Гарний настрій та володіння собою 
допоможуть вам бути активними на уроці
Аналізуйте та порівнюйте нове
Не бійтеся помилитися, продемонструйте пам’ять, увагу, досвід
Робіть самостійні висновки
Я зичу всім вам успіхів

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів. Слайд 2

          Відсутність їжі в холодильнику для більшості з нас - невелика трагедія, проблема, виправити яку можна тільки походом в найближчий магазин. Смачно поїсти (не обов'язково багато, головне - смачно) любить безліч людей.

Гра «Сринька улюблених страв»  Учні пишуть на стікерах назви своїх улюблених страв, які будуть пізніше обговорені в ході бесіди, і складають їх у скриньку.

Вправа «Мікрофон»

1.Як часто  готують ваші улюблені страви?

2.Які продукти харчування ми використовуємо найчастіше у своєму житті?

3.Що є сировиною для їх виробництва?

4. Як ви оцінюєте  їжу?

Слайд 3  Давайте подивимося, як оцінюють їжу і все, що з нею пов'язане, розумні люди минулого і сьогодення. Вони про їжу говорили так …

Гра «КАХУТ»

Вступне слово вчителя.    я пропоную вам розглянути таблицю «Споживання продуктів харчування населенням України на душу населення, кг». (СЛАЙД 4)
(Вчитель пояснює зміст таблиці і пропонує учням зробити висновок про споживання продуктів харчування населенням України)
       - Які продукти споживаються населенням більше медичної норми? (хліб, картопля, яйця)
      - Які продукти споживаються населенням нижче норми? (олія,овочі, фрукти, м’ясо м’ясопродукти, риба, молоко)
    - А як ви гадаєте, чому? (низька купівельна спроможність населення через економічну кризу)

ІІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів.

Ще Сократ повчав: «Людина їсть, щоб жити, а не живе, щоб їсти».

 (СЛАЙД 5) Сьогодні на уроці ми ознайомимося з галуззю господарства, що покликана забезпечити на­селення харчовими продуктами, дізнаємося, люди яких професій і на яких підприємствах працюють, щоб ми з вами щодня мали на столі хліб і до хліба, вивчити особливості та фактори, які зумовлюють розміщення підприємств галузі,  намагатися знайти шляхи розв’язання проблеми безпечного харчування населення України. Спробуємо вирішити питання з точки зору споживачів – які існують проблеми в харчовій промисловості?

.

Запишіть тему уроку: » ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ УКРАЇНИ.»

ІV. Вивчення нового матеріалу. Отож, сьогодні я пропоную вам детальніше ознайомитись з найсмачнішою галуззю промисловості України

Сьогодні  представляють свою продукцію молоді підприємці, які працюють у різних галузях харчової промисловості. Також  присутні бізнесмени , які хотіли б вкласти свої збереження в якусь галузь харчової промисловості, але для цього потрібно досконало вивчити ці галузі та їх проблеми. Присутні експерт та економісти – маркетолог, фінансист, менеджер – вони затребувані скрізь, планують і розраховують фінанси, контролюють витрати коштів, аналізують результати роботи підприємства і визначають рентабельністью. Прошу звертати увагу на галузі, які представлені, асортимент продукції та сировину з якої виробляється ця продукція. В кінці уроку зробите висновок про те, в яку галузь ви хотіли б вкладати свої гроші. Тож почнемо.

 

Слово експерту.  Експерт( Інна )(СЛАЙД 6)

Я: Отже, основне призначення Харчової промисловості – виробництво різноманітної продовольчої продукції, без якої неможливе існування людей. Тому підприємства  промисловості розміщені практично повсюдно.

До складу входять такі галузі: (СЛАЙД 7). 

Чи знаєте ви, що...
Усього в Україні промислове виробництво харчових продуктів на сьогодні здійснює близько 22 тис. промислових підприємств, де зайнято майже три мільйони осіб. Асортимент продукції налічує понад 4 тис. найменувань.

 

 (представники підприємств дають характеристику своєї підгалузі)

 

 1 – й учень.Денис (СЛАЙД 8).Борошномельна – круп’яна (СЛАЙД 9 ) Чи присутня дана галусь у нашій місцевості7

 

Запитання: На якій частині території України найгустіша мережа цих підприємств і чому?(робота з атласом)

 ( Степу і Лісостепу – зонах інтенсивного землеробства.)

 

  2 – й учень.Інна   Хлібопекарська галузь. (СЛАЙД 10) Чи присутня дана галусь у нашій місцевості7

 

Завдання Аналіз діаграми

 Запитання. Продукція якого виробника переважає на ринку даної галузі і чому?

Я: Хлібопекарська промисловість представлена в усіх регіонах України, кожне місто або смт має своє підприємство цього напрямку.

 

3 – й учень.Оксана Цукрова промисловість. (СЛАЙД 11). Основними центрами цукрової промисловості є: (СЛАЙД 12). Чи присутня дана галусь у нашій місцевості7

 

Завдання: Задача. Для отримання 1 т цукру потрібно 7 т цукрового буряка, де вигідніше виробляти цукор – в місцях споживання чи бурякосіяння?

Чи знаєте ви, що...  Рафінований цукор — єдиний з відомих продуктів, який не містить жодних поживних речовин, крім калорій.

4 – й ученьАнна. Молочна промисловість. (СЛАЙД 13). Провідне місце у виробленні молочних продуктів належить: (СЛАЙД 14)

Гра « Маркетолог »

Які ви знаєте відомі українські торгові марки. Чи можна їх вважати брендами? Який  асортимент продукції випускає компанія .Які підприємства цієї галузі харчової промисловості  на вашу думку є кон­курентами торгової марки-лідера? 

Я: Аналіз тенденцій та перспектив розвитку українського ринку молока та молочних продуктів дозволяє зробити висновок, що ця галузь одна з найбільш  динамічних та рентабельних, а, отже, і найбільш перспективних.

5 – й учень.Соня  М’ясна промисловість. (СЛАЙД 15). Найбільші : (СЛАЙД 16) Чи присутня дана галусь у нашій місцевості7

 

Вправа «Займи позицію» (за чи проти)

Запитання Галузь м’ясної промисловості сьогодні  більше приносить користі чи шкоди для населення?

 

      6 – й учень.Женя. Олійно – жирова промисловість. (СЛАЙД 17).. Потужні жирові комбінати : (СЛАЙД 18) Чи присутня дана галусь у нашій місцевості7

 

Запитання: Які умови для вирощування насіння соняшника в нашій країні?

промисловість прив’язана до сировини, а це дає змогу Україні бути потужним експортером у цьому секторі.

Чи знаєте ви, що...
У світі найбільше виробляють соєвої, пальмової та ріпакової олії. Соняшникова олія посідає лише четверте місце за обсягами світового виробництва. Україна, яка у 2008 році виробила 1,8 млн т олії, серед інших країн світу належить до найбільших виробників соняшникової олії.

 

7 – й учень.Богдан Спиртова та виноробна промисловість.  (СЛАЙД 19 - 20)  Чи присутня дана галусь у нашій місцевості7

 

 

Я. Основними виробниками слабоалкогольних напоїв в Україні є чотири підприємства: «Оболонь», «Союз -  Виктан», «Росинка», «Нові продукти». Як це не болісно, але слід зазначити, що у молодіжній аудиторії  слабоалкогольні напої більш популярні ніж вино.

 

 

8 – й учень.Діана. Рибна промисловість. (СЛАЙД 21). Великі  підприємства є: (СЛАЙД 22 Чи присутня дана галусь у нашій місцевості7

 

Я: Україна має потужний риболовний флот і відповідну переробну базу.

9– й учень. Лєра.Кондитерська промисловість. (СЛАЙД 23). Найбільші підприємства кондитерської промисловості зосереджені у великих містах – (СЛАЙД 24 Чи присутня дана галусь у нашій місцевості7

 

Запитання : Які відомі марки солодощів вам відомі?

Я: Українська кондитерська промисловість вже довела свою конкурентоздатність на внутрішньому та зовнішньому ринку: продукція цієї галузі задовольняє європейським показникам якості. Крім того, існує проблема  кваліфікованих кадрів: на кулінарів в Україні ніде особливо не вчать.

10– й учень.Кристина Плодоовочева промисловість. (СЛАЙД 25).  підприємства  в (СЛАЙД 26) Чи присутня дана галусь у нашій місцевості7

 

Запитання Чому дану галузь потрібно розглядати на державному рівні?

(Тому що, якщо дорослі громадяни деколи можуть і обійтися без вітамінів, то дітям)

 

11– й учень.Аліна Макаронна галузь (СЛАЙД 27) Чи присутня дана галусь у нашій місцевості7

 

 

Вчитель Отже, головні принципи розміщення підприємств промисловості:

  • Близькість до джерел сировини;
  • Близькість до споживача.  Чіпляю до квітки листки

 

(СЛАЙД 28)  Чи знаєте ви, що...
Як ви гадаєте, скільки людина з'їдає різних продуктів протягом життя? (Діти висловлюють свою думку).
Учені підрахували, що за 70 років людина на вживання їжі витрачає 6 років життя та споживає близько:

 14000 літрів молока,

  •  8 тон хлібобулочних виробів,
  •  12 тон картоплі,
  •  7 тонн риби та м'яса,
  •  10000 яєць.

 

А найболючіше питання яке постає перед населенням (а особливо у великих містах) - це генномодифіковані продукти.
-Що таке ГМО? ІННА експерт
СЛАЙДИ 29-31

Я: Отже, з одного боку існує ряд переваг: велика врожайність, високий термін зберігання врожаю, але,  з іншого, вчені ще не зробили остаточного висновку, наскільки безпечно вживати такі продукти.

 

Ми з вами підійшли до «Проблемного питання»

Які на ваш погляд з точки зору споживачів існують проблеми в Ха промисловості?

(відповіді дітей)

 ПРОБЛЕМИ ТА перспективи розвитку галузі.(СЛАЙД 32)  

Основні проблеми харчової промисловості

Не все так погано, існують і перспективи. А саме які?

«Шляхи вирішення проблем».(робота в групах)

Щоб ви запропонували для поліпшення діяльності підпри­ємств харчової промисловості України?

 

Перспективи розвитку  (СЛАЙД 33)

 

 (СЛАЙД 34)   Професії у харчовій промисловості:

  • Кондитер, пекар, наладчик машин, біотехнолог, тістоміс, пічник, упаковщик, пивовар, сировар.

 

(СЛАЙД 35) 

Сьогодні інфляція в Україні залежить від агфляції – збільшення цін на продукти харчування. Причому подорожчання продуктів харчування — світова тенденція: населення Землі збільшується, урожаї зернових, овочів, фруктів із кожним роком зменшуються (зокрема через несприятливі погодні умови та кліматичні зміни). У підсумку — значні коливання цін. Але для української агфляції є й винятково місцеві причини. Наприклад, овочі й фрукти найближчими роками продовжать дорожчати через відсутність логістики та неналежне зберігання цієї продукції. «Щороку в найкращому разі 20% урожаю овочів згниває через неправильні умови зберігання» 

На харчування населення будь-якої держави впливає рівень доходів.  Слайд36

Слово економісту та бізнесмену    

Висновок про те, в яку галузь ви хотіли б вкладати свої гроші. 

Аналіз попиту за доходами показує, що із скороченням своїх доходів спо­живачі розширюватимуть купівлю про­дуктів низької категорії (коефіцієнт еластичності попиту на картоплю, ка­пусту, столові буряки тощо становить 0,3—0,35). Тому виробництво цих про­дуктів має більші шанси на розширен­ня. А тваринництво, садівництво, ви­ноградарство, навпаки, чекають застій і скорочення.

 

V. Контроль та самоперевірка знань  

Завдання. За картами «Харчова та борошномельно-круп’яна промисловість» та «Агропромисловий комплекс» атласу визначте, про які райони України або міста — центри харчової промисло­вості йдеться.

1. Ця область Правобережжя є однією з найбільших виробників сільськогосподарської продукції України: за виробництвом цукрового буряку і зернових вона посідає перше місце, плодово-ягідних культур і картоплі — друге місце. На тери­торії області три дуже великих цукрових заводи, в обласному центрі — м’ясокомбінат, молокозавод, є також комбінат, що виробляє мінеральні добрива. (Вінницька обл.)

 

2. Одна з індустріальних областей південного сходу України. Поруч з обласним центром уздовж берегів Дніпра — примісь­ке сільське господарство. Спеціалізація сільського господар­ства — зернові культури, соняшник (друге місце в країні), молочно-м’ясне скотарство, свинарство. В обласному центрі є молокозавод. (Дніпропетровська обл.)

 

3. У північній частині області вирощують льон, картоплю, хміль. На півдні розміщені два цукрових заводи, в обласному цен­трі — льонокомбінат і молокозавод. (Рівненська обл.)

4. Сади і виноградники, посадки тютюну займають велику частину області, розташованої на заході України. На сході й півночі області розвинуто тваринництво на природних пасовищах, а також вирощують овочі та картоплю. За ви­робництвом плодово-ягідних культур область посідає друге місце в країні. (Закарпаття)

 

5. У цьому регіоні України три типи сільськогосподарської спе­ціалізації: на півночі вирощують зернові, рис та ефіроолійні культури, на півдні району — сади й виноградники, в адмі­ністративному центрі є м’ясокомбінат і молочні заводи. Роз­міщене виробництво сільськогосподарських машин. (Крим)

 

Висновок

Робота з кошиком стікерів з улюбленими стравами

Як ви вважаєте , як часто можна їсти ваші улюблені страви?

 

 СЛАЙД 38

На уроці ми познайомилися з особливостями галузей Ха промисловості. Визначили, що харчова промисловість є однією з галузей, які стрімко розвиваються. Нині кожна з галузей планує свою подальшу роботу у зв’язку зі вступом України  СОТ.  В Україні широко представлені різні галузі Ха промисловості. Її підприємства у своєму розміщенні орієнтуються або на сировину, або на споживача. Ха промисловість повністю забезпечує потреби країни у продуктах харчування. Деякі галузі Ха промисловості пройшли переоснащення виробництва і успішно конкурують на внутрішньому і світовому ринках із зарубіжними виробниками (кондитерська, сироробна, олійно-жирова).

 

Оцінювання роботи учнів

  • за повідомлення учнів;
  • за кращі усні відповіді;
  • за виконання завдань.

 

VI. Домашнє завдання  Слайд 38

 

 

 

 

 

 


 

 

 

docx
До підручника
Географія 9 клас (Стадник О.Г., Довгань Г.Д.)
Додано
13 грудня 2023
Переглядів
376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку