Хімічна атака: як реагувати, щоб вижити.

Про матеріал
З презентації ви дізнаєтесь: що таке хімічна зброя, які види газів можуть застосовуватися, як реагувати на загрозу хімічної атаки та надавати першу допомогу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічна атака: як реагувати, щоб вижити. Як врятувати себе під час хімічної атаки

Номер слайду 2

Що таке хімічна зброя. Хімічна зброя (ХЗ) – це зброя масового ураження, заснована на токсичних властивостях хімічних речовин. Вона створена людиною і може спричинити смерть через асфіксію (задуху), опіки тощо.* Важливо не плутати "токсин" та "хімічну зброю". Токсин – це біопродукт. Його може виробляти тварина чи рослина, чи гриб. Хімічна зброя – це штучна речовина, зроблена людиною.

Номер слайду 3

Хімічна Зброя може бути у вигляді газу, порошку чи у рідкій формі. Контакт з отрутою може статися через дихання або ж через шкіру та слизові оболонки. Інший варіант – через зараження ґрунту. Тоді конкретна місцевість стане непридатною для проживання або цю територію небезпечно перетинати.

Номер слайду 4

"Доставляти" хімічні агенти можна різними шляхами:літаками;дронами;артилерією;ракетами;людськими ресурсами.

Номер слайду 5

Тож у разі небезпеки треба знати алгоритм дій, щоб вберегти своє здоров'я.

Номер слайду 6

Фосфорна бомба. Вибух фосфорної бомби супроводжується яскравим світлом, іскрами та білим, їдким димом. Зазвичай виникають пожежі, які важко та довго ліквідуються. Фосфор вступає в хімічну реакцію з киснем, тому треба гасити таку пожежу великою кількістю води або мокрого піску.

Номер слайду 7

Росія продовжує демонструвати своє негуманне ставлення до цивільних мешканців України. Окупанти вже кілька разів використовували фосфорні бомби, які заборонені Женевською конвенцією.

Номер слайду 8

Якщо часточки фосфору потрапили на шкіру або шерсть тварини – треба нейтралізувати їх вологою тканиною. Щоб уберегти дихальні шляхи, треба надіти протигаз або респіратор, для тварин – мокру тканину, яка не заважатиме диханню. Після надання такої першої допомоги необхідно відвести домашнього улюбленця на огляд до ветеринара.

Номер слайду 9

Інші небезпечні хімікати. Окупанти можуть застосувати й іншу хімічну зброю!ЗАПАМ’ЯТАЙ !!!аміак – легший за повітря, від нього варто ховатись у підвалах та підземних укриттях;іприт, зарин та хлор тяжчі за повітря, тому потрібно рятуватись на узвищеннях.

Номер слайду 10

З історії…21 серпня 2013 року режим Асада за підтримки Росії атакував у Сирії власний народ нервовим агентом зарином. За декілька годин після інциденту в мережі з'явилися дюжини відео, які показували дорослих та дітей у вкрай важкому стані. На тілі у людей не було жодних слідів ушкоджень, та вони задихалися, були дезорієнтовані, блювали, втрачали свідомість. У результаті нападу загинуло 1400 людей, багато з яких – діти. Загалом хімічні атаки в країні застосовувалися щонайменше 50 разів.

Номер слайду 11

"Росіяни бомбили нас зарином, це нервовий агент. Він не має запаху, не має кольору. Ти не можеш зрозуміти, що це атака, поки не починаються симптоми", – підтверджує "Українській правді. Життя" сирійський доктор Абдула Алхаї.І відразу додає: "Ви маєте справу зі злочинцем, будьте готові до всього".

Номер слайду 12

Є 5 основних видів бойових отруйних речовин (БОР): Шкірно-наривні або блістерні агенти. Нервові або нервово-паралітичні агенти. Отруйні речовини задушливої дії Кров'яні або загально отруйні агенти. Отруйні речовини психохімічної дії

Номер слайду 13

Шкірно-наривні або блістерні агенти. Спричиняють сильний біль та подразнення в районі шкіри, очей та слизових оболонок. В результаті на тілі з'являються болючі, наповнені рідиною пухирі. Прикладом такої речовини може бути іприт або "гірчичний газ».

Номер слайду 14

Нервові або нервово-паралітичні агентиІноді їх ще називають нервовими газами. Вони впливають на нервову систему, порушуючи механізми, завдяки яким нервові закінчення передають сигнали органам.

Номер слайду 15

Отруйні речовини задушливої дії Легені наповнюються рідиною, що може спричинити задуху. Найбільш розповсюджені приклади отруйні речовин задушливої дії – це хлор та фосген.

Номер слайду 16

Кров'яні або загально отруйні агенти. Впливають на організм, всмоктуючись в кров. Прикладом може бути газ ціанід.

Номер слайду 17

Отруйні речовини психохімічної діїПсихоактивні речовини, які викликають тимчасову недієздатність. Деякі з цих агентів мають специфічний запах. Деякі – не мають жодного запаху чи кольору.

Номер слайду 18

Практично всі сучасні бойові Отруйні Речовини – це не зовсім гази. Це рідини, більш-менш леткі, але рідини. Отже, від температури залежить і кількість речовини, яка випаровується. Це як туман – десь він висить у повітрі, а десь вже впав на землю, але продовжує випаровуватися і становить небезпеку.

Номер слайду 19

Як реагувати на загрозу хімічної атаки та надати першу допомогу

Номер слайду 20

Не нехтуйте попередженнями про повітряні тривоги!Сигнал хімічної тривоги в теорії має дещо відрізнятися від сигналу "Повітряна тривога", до якого ми, на жаль, вже звикли. Про хімічну загрозу повідомляють чергуванням довгого і короткого звуку сирени. Сповіщення про неї дублюють по радіо й у телеграм-чатах. Вона може бути оголошена після сигналу про повітряну тривогу і початку бомбардування. Штатні бомбосховища (ті, що обладнані саме як бомбосховища) мали би бути обладнані колективними системами фільтрації повітря та протигазами. Сховища у підвалах житлових будинків і новозбудованих ТРЦ – це не штатні, а пристосовані. Вони таких систем не мають. Гарною альтернативою може бути метро: там закладалися такі системи за радянських часів. Та й величезний об'єм повітря теж грає роль

Номер слайду 21

Навіть ваша власна квартира може стати більш-менш надійним прихистком від хімічної зброї масового ураження. Не зловживайте провітрюванням оселі, зокрема під час і одразу після авіанальотів чи обстрілів. Пластикові вікна вельми ефективні для ізоляції від отруєного середовища. Заздалегідь подбайте про те, щоб мінімізувати протяги у тому місці, де ви перебуваєте під час повітряних тривог. Тримайте у місці свого постійного сховища запаси питної води, їжі і ліків на дві доби, елементарних засобів гігієни та змінного одягу ретельно упакованими у плівку. Якщо хімічна тривога заскочила на вас на відкритій місцевості, спробуйте негайно знайти прихисток у найближчому приміщенні або в автомобілі з піднятими вікнами.

Номер слайду 22

Відчуваючи бодай натяк на незвичний запах, не гайте часу на те, щоб його проаналізувати і не принюхуйтеся – ви встигнете це зробити пізніше, пригадуючи свої враження. Тяжкість отруєння залежить не лише від концентрації отрути, а й від часу впливу трунку на організм. Чим більше вдихів отруйного повітря ви зробите, тим більше шансів отримати тяжкі отруєння.

Номер слайду 23

Негайно одягніть окуляри, якщо ви їх носите. Пересувайтеся швидко, але не біжіть, не прискорюйте дихання. Не намагайтеся дихати глибше, якщо ви відчули стиснення в грудях, брак повітря. Навіть після завершення атаки, не повертайтеся до зараженої зони, намагайтеся не торкатися голіруч поверхонь та власного одягу. Зверніться до першого-ліпшого правоохоронця або працівника ДСНС по допомогу. Не покладайтеся на аматорські рекомендації: ані маски, ані респіратори, навіть просочені будь-якими реагентами, не захищають від БОР.

Номер слайду 24

Не виходьте на вулицю одразу після завершення обстрілу, якщо відбулася атака хімічною зброєю, навіть якщо ви вживали певні заходи перестороги, адже ви не маєте навичок пересування по зараженій місцевості. Стійкість більшості бойових отрут сягає кільканадцяти годин, і ви ризикуєте отримати ураження. Дочекайтеся рятувальників ДСНС або сповіщення про те, що хімічна загроза минула, та про безпечні шляхи евакуації. Використання «Зарина» в Сирії

Номер слайду 25

Також, за рекомендаціями CDC, можуть бути помічні поради: Якщо атака сталася в приміщенні, то необхідно якомога швидше вибратись на свіже повітря. Якщо атака трапилась на вулиці, то варто сховатись у приміщенні. Велика кількість газів важча за повітря, тому в теорії на вищих поверхах – безпечніше. Але розрізнити, який саме газ випустили, ви скоріш за все не можете. Якщо ви зазнали дії газу – якомога швидше позбудтесь одягу – він продовжує виділяти пари і становить небезпеку. Якщо ви в одязі, який варто знімати через голову – уникайте такого методу знімання, краще розріжте його ножицями. Найкраще забруднений одяг варто покласти в герметичні пластикові пакети, але скоріш за все такої опції у вас не буде. Після того, як ви позбулися одягу, промийте великою кількістю води всі ділянки шкіри, які мали контакт з газом. Найкраще – водою з милом. Якщо мила немає в наявності, використовуйте велику кількість води. Якщо через хімічну атаку ви маєте проблеми з зором, промийте їх водою протягом 10-15 хвилин. Сирійські лікарі також радять зашторити вікна вдома мокрою ковдрою. Якщо людина поряд з вами не показує ознак життя, важливо розуміти, що штучне дихання методом рот в рот – категорично неприпустиме, і навіть недоцільне при отруєннях.

Номер слайду 26

Я дуже сподіваюсь, що інформація з цього матеріалу ніколи вам не знадобиться. БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ !ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА !!!

Номер слайду 27

ПРЕЗЕНТАЦІЯ СТВОРЕНА Вчителем «Захисту УКРАЇНИ» Чкаловського опорного ліцею. Лебедин Наталею Володимирівною. МАТЕРІАЛИ ДО ПРЕЗЕНТАЦІЇ ВЗЯТІ З ПУБЛІКАЦІЙ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ« УП ЖИТТЯ»Березень2022 рік

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бурнос Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 березня 2022
Переглядів
1660
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку