Хімічний склад і використання мінералів

Про матеріал
Мінерали (фр. minéral від пізньолат. minerale — руда) - природі хімічні сполуки або самородні елементи, однорідні за складом і будовою, з яких складаються гірські породи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічний склад і використання мінералів. Підготувала Кирієнко Маргарита

Номер слайду 2

Мінерали (фр. minéral від пізньолат. minerale — руда) - природі хімічні сполуки або самородні елементи, однорідні за складом і будовою, з яких складаються гірські породи. До складу гірських порід можуть входити два-три або більше мінералів. Наприклад, гірська порода граніт складається з трьох мінералів: польового шпату, кварцу та слюди.

Номер слайду 3

Класифікація мінералів за походженням:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}МагматичніГіпергенніМетаморфічнімінерали, утворення яких пов’язано з магматичними процесами (пірит, гіпс, кальцит, сфалерит, гетит, цеоліт та ін.) мінерали, що утворилися у верхній частині земної кори під впливом води, повітря, живих організмів (монтморилоніт, каолініт, боксит та ін.)мінерали, що утворилися у земній корі під впливом високої температури і тиску (рогова обманка, тальк, слюди)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Фiзичнi та Хімічні властивостіФізичні властивості мінералів – характерні властивості мінералів, обумовлені їх складом і будовою. Ф.в. визначаються конституцією мінералів, головним чином особливостями їх симетрії та анізотропії. Математичний аналіз фізики мінералів базується на тензорному численні і теорії груп. Основними хімічними властивостями мінералів є їх розчинність у воді та взаємодія з кислотами (найчастіше з хлоридною HCl).

Номер слайду 6

Структура мінералів. Структура мінералів – внутрішня будова мінералів, яка визначається розміщенням і взаємозв’язком структурних одиниць (атомі, йонів, молекул). За типом зв’язку між структурними одиницями виділяють мінерали гомодесмічні, гетеродесмічні і мезодесмічні, а за типом структурного мотиву (характером щеплення структурних одиниць) – координаційні, каркасні, острівні, ланцюжкові й шаруваті. Крім того, розрізняють структуру-господар – структура мінералу, в якій знаходяться ізоморфні домішки, і дефектну структуру (структура, яка виникає при заміщені одних атомів іншими в порожнинах найщільнішої упаковки, а також унаслідок пропусків атомів в окремих вузлах кристалічної ґратки.)

Номер слайду 7

Групування мінералів за використанням: {69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}Руди чорних металів. Руди кольорових металів. Руди рідкісних металів. Дорогоцінні метали. Сировина для хімічної промисловостіЮвелірні камені

Номер слайду 8

Руди - мінерали, що містять метали або їхні сполуки і придатні для промислового добування металів.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Магнетит. Fe3 O4 Залізна руда. Псиломелан Ba. Mn2+(Mn4+)9 O20•3 H2 OМарганцева руда. Мідний колчедан. Cu. Fe. S2 Мідна руда

Номер слайду 9

Кам'яне вугілля використовується як технологічна, енерго-технологічна і енергетична сировина, при виробництві коксу і напівкоксу з отриманням великої кількості хімічних продуктів на основі яких одержують добрива, пластмаси, синтетичні волокна, лаки, фарби і т.д. Один з найперспективніших напрямів використання кам'яноговугілля - скраплення (зрідження) - гідрогенізація вугілля з отриманням рідкого палива.

Номер слайду 10

Сировина для хімічної промисловості{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ГАЛІТ, або кам’яна сіль. Формула: Na. Cl. З грецької „ἅλς” – сіль. Прозорий або білий мінерал, дуже важливий для харчування людей та тварин. Використовують у хімічній промисловості, медицині, електротехніці. СІРКАФормула: SКрихкий горючий мінерал жовтого кольору. Використовують у виробництві гуми, сірників, у паперовій промисловості, сільському господарстві та медицині. АПАТИТCa₁₀(PO₄)₆(OH, F, Cl)₂Від грецького „ἀπατάω” – „обманюю. Зелені, блакитні, жовті кристали зі скляним блиском. З нього щороку отримують мільйони тонн цінних фосфорних добрив, видобувають фосфор та фосфатну кислоту. ГРАФІТФормула: CВід грецького „γραφο” – писати. М’який, чорний або сірий мінерал. Із порошку графіту отримують гуму, чорну фарбу, туш, змазку для механізмів, ви- готовляють олівці. Під дією ви- сокого тиску та температури у вулканах графіт може перетво- ритися на алмаз.

Номер слайду 11

Мінерали в будівництвіМАРМУРСкладається головним чином з кальциту Ca. CO3, іноді з домішками доломіту Ca. Mg(CO₃)₂ Дуже тверда гірська порода різних кольорів, найцінніший – білий та рожевий. Використовують у будівництві, архітектурі, декоративно-при- кладному мистецтві. У Криму є всесвітньо відома Мармурова печера

Номер слайду 12

Ювелірні камені- це мінерали, найчастіше кристали, які мають особливі характеристики, що зумовлюють їх неповторну красу, таку привабливу для людського ока{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Бурштин. Хімічна формула  — С40 Н64 О4 Родовища знахадяться в Поліссі та Придніпров’ї. За вмістом бурштинової кислоти (2-6 %) він належить до найціннішого різновиду викопних смол. Топаз. Хімічна формула: Al2 [Si. O4] (F,ОН)2 В Україні добувають в Волинському родовищіАметист. Хімічна формула: Si. O2 В Україні є на Волині (Житомирська область) та в Криворізькому і Донецькому басейнах, також у Рівненській області.

Номер слайду 13

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Алмаз (діамант - штучно огранований та відшліфований алмаз) Хім. Формула – САлмаз належить до дорогоцінних каменів є найтвердішим з відомих мінералів (твердість 10 за шкалою Мооса, за означенням). Рубін. Хім. Формула - Al2 O3 Рубіни мають твердість 9,0 за шкалою мінералів Мооса. Червоне забарвлення додає домішка хрому. Червоний корунд називають рубіном, синій — сапфіром. Сапфір. Хім. Формула - Al2 O3 Коштовне каміння буває різних відтінків, здебільшого синього кольору. Існують різновиди: фіолетовий, жовтий, помаранчевий, зелений, рожевий або безбарвний (лейкосапфір). Забарвлення зумовлене ізоморфними домішками.

Номер слайду 14

Мінерали в медициніРефлексотерапія - ще один напрямок, де застосовуються мінерали. Якщо у людини є якесь захворювання, на це місце прикладають такі мінерали, як малахіт, кварц або турмалін. З мінералів роблять пластини і перед застосуванням нагрівають до приємної температури 30 градусів Цельсія. Процедура займає близько півгодини, після чого ваше захворювання вже не таке небезпечне

Номер слайду 15

Стоун-терапія ступнів. Біоенергетичний масаж чутливих зон стоп і біологічно активних точок здійснюється за допомогою каменів і мінералів, а на капцях, на підошві, розташовані 54 натуральних каменя. Прогулюючись в капцях Stone Steps, ви проводити ефективний масаж. Натуральні камені - нефрит і яшма, впливаючи на 60 біологічно-активних точок стопи, розминають їх, знімають напругу всього тіла.

Номер слайду 16

Широко використовують в електропроменевих приладах, світлотехніці, дефектоскопії та люмінесцентному аналізі, при люмінесцентній сепарації корисних копалин. Люмінесценція мінералів є їх важливою діагностичною ознакою.

Номер слайду 17

Сподіваюсь, що дізнались щось нове!)

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
15 травня 2023
Переглядів
13342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку