Хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною

Про матеріал
Хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною презентація учениці 9 класу Дрижай Олени
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною. Виконала учениця 9 класу. Дрижай Олена

Номер слайду 2

Засоби догляду за ротовою порожниною. Розрізняють такі засоби догляду:- зубна паста;- ополіскувач;- зубна нитка;- спрей для ротової порожнини

Номер слайду 3

Компоненти зубної пасти. Хімічний склад пасти багатий і насичений компонентами, кожен з яких виконує свою функцію. У більшості засобів можна зустріти:- ефірні масла трав;- з’єднання кальцію, калію і фтору;- антисептики;- абразиви;- пірофосфати;- компоненти, що знижують чутливість зубів

Номер слайду 4

Склад зубної пасти. Речовини, що входять до складу сучасної зубної пасти, можна розділити на кілька категорій: очищувач, піноутворювач, відбілювач, антибактеріальний компонент, речовина, що знижує чутливість тканин. В якості очисника і піноутворювача використовується хімічна речовина, що є основним інгредієнтом шампунів і гелів для душу, засобів для миття посуду та іншої побутової хімії – лаурилсульфат натрію. Синтезовані речовини. До складу зубної пасти також входять і синтетичні продукти, ось основні з них:- загусники, формувачі в’язкості (парафін);- антисептики (Хлоргексидин);- барвники;- ароматизатори, ароматизатори (ментол);- вітаміни;- солі фтору, кальцію;- тензіди – пенообразующие речовини.

Номер слайду 5

ОполіскувачіОполіскувачі для порожнини рота, так само як і паста, можуть бути гігієнічними і лікувальними. Перші надають свіжість подиху, другі покликані боротися з певною патологією. До складу входять біологічно активні компоненти: фторид натрію, фторид олово, ксидифон, екстракти цілющих рослин. Протикаріозні ополіскувачі містять фторид натрію, їх настійно рекомендується використовувати після паст на основі кальцію. Ополіскувачі з антибіотиками (триклозаном, хлоргексидином, гексетидином) і екстрактами рослин покликані боротися із запаленням і знищувати патогенні мікроорганізми. Амінофторид допомагає при чутливості зубів, а папаїн розм’якшує м’який наліт. Засобом полощуть рот протягом однієї хвилини, потім рідину спльовують. Бажано не пити протягом години.

Номер слайду 6

Ополіскувачі для рота, навіщо вони потрібні? Ополіскувачі для рота представляють собою спеціальні розчини, до складу яких входять особливі активні компоненти, які певним чином впливають на ротову порожнину. Ополіскувачі можуть бути гігієнічними і лікувальними. Вони можуть продаватися готовими до вживання або вимагати додаткового розведення водою

Номер слайду 7

Гігієнічні ополіскувачі для рота. За допомогою гігієнічних ополіскувачів можна виполоскати з ротової порожнини залишки їжі і трохи зменшити кількість бактерій в ротовій порожнині. До того ж в таких ополіскувачів зазвичай є м’ята або ментол, які надають свіжість подиху. З їх допомогою можна замаскувати неприємний запах з рота, але позбавити вас від нього надовго гігієнічні ополіскувачі не зможуть, так як вони не впливають на причину, яка провокує появу цього неприємного запаху. Лікувальні ополіскувачі для рота. Лікувальні ополіскувачі створені для того, щоб з їх допомогою боротися з хворобами ротової порожнини і прибирати чинники, які їх провокують. Протикаріозні ополіскувачі сприяють зміцненню емалі зубів і перешкоджають утворенню каріозних порожнин. В них зазвичай містяться сполуки фтору і кальцію. Протизапальні та антибактеріальні ополіскувачі потрібні для боротьби із запаленнями ясен. Активні речовини, які входять до складу таких ополіскувачів, уповільнюють розмноження стафілококів і стрептококів, покращують кровообіг ясен.

Номер слайду 8

Чому ополіскувачі можуть нашкодити?Якщо ви зібралися скористатися лікарсько-профілактичним ополіскувачем для рота, будьте уважні. Адже до його складу входять активні речовини, які при неправильному застосуванні замість користі можуть нашкодити. Ополіскувачі для порожнини рота можуть бути небезпечні, якщо неправильно вибраний ополіскувач, або ви порушуєте правила його використання. Деякі активні речовини зі складу розчину можуть пригнічувати нормальну мікрофлору ротової порожнини. Компоненти ополіскувача, можуть викликати у вас алергічну реакцію. В деяких споліскування міститься метиловий спирт або перекис водню. Це досить агресивні речовини, які не призначені для потрапляння в шлунок. Але при полосканні рота ми можемо випадково проковтнути трохи такого агресивного розчину. При попаданні всередину метилового спирту можливі розлади шлунково-кишкового тракту. Можуть з’явитися нудота, блювота і навіть діарея. Якщо ж ви ковтнули ополіскувач з перекисом водню – він може викликати опік глотки.

Номер слайду 9

Зубна нитка. Зубна нитка незамінний засіб гігієни, яке покликане відчистити від зубного нальоту і частинок їжі бічну поверхню зубів, куди жодна зубна щітка дістатися не зможе. Нитка продається в спеціальній упаковці, що дозволяє їй залишатися стерильної навіть після того як вона була розпакована. Передбачається, що людина кожного разу після їжі ниткою проводить чистку міжзубного простору, намотавши на вказівні пальці кінці флосса і залишивши між ними робочу поверхню. Для кожного зуба використовується новий ділянка нитки, інакше інфекцію можна рознести по всій порожнини рота. Нитки можуть бути з натурального (шовк) і синтетичного матеріалу. Штучна нитка більш міцна. В асортименті є флосси просочені фтористим з’єднанням, ментолом або антисептиком. Є й нитки, які при намоканні розбухають і тим самим забезпечують більш щільне прилягання до поверхні зуба. Вощені нитки (просочені воском) рекомендуються тим, хто тільки вчиться застосовувати цей засіб, вонибільш безпечні. Невощені кращезнімають бактеріальну плівку. Флоссможе складатися з однієї нитки або ж з декількох переплетених між собою, Які при використанні розшаровуютьсяі збільшують продуктивність.

Номер слайду 10

Антисептики для ротової порожнини. У складному складі пасти зустрічаються антисептики, які покликані пригнічувати ріст хвороботворних бактерій, здатних викликати карієс. Популярними речовинами є: Хлоргексидин – вбиває мікрофлору, пастами з ним в складі не можна користуватися дитині і довше 4 тижнів, тому що це може привести до дисбактеріозу. Лактат алюмінію – призначається для зняття запалення, викликаного утворенням бактерій. При тривалому застосуванні викликає в результаті кандидоз, тому довше місяця засобами з ним не можна користуватися. Антибіотик метронідазол і з’єднання на його основі – небезпечний антимікробний компонент, небажаний в складі.

Номер слайду 11

Дякую за увагу

pptx
Додав(-ла)
Дрижай Олена
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Хімія 9 клас (Савчин М.М.)
Додано
31 травня 2023
Переглядів
3275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку