"Художня майстерн сть Панаса Мирного (Портрети, пейзаж , мова роману). З ставлення особливостей стилю твор в І.Нечуя-Левицького та Панаса Мирного"

Про матеріал
Матеріал постера допоможе узагальнити вивчене про творчість видатних письменників ХІХ століття І. Нечуя-Левицького та Панаса Мирного, знайти спільне і відмінне у їхній творчій манері, поглибити наші знання про реалізм.
Перегляд файлу

image


Панас Мирний

imageimageimageПанас Мирний (справжнє пр звище Рудченко) - видатний український письменник  драматург123. В н народився 13 травня 1849 року в Миргород на Полтавщин .

Здобував осв ту в параф яльному училищ та пов товому училищ 1. Писав про селянське життя, соц альн

проблеми, нац ональну св дом сть. Сп впрацював з своїм братом Іваном Б лим2. Одружився з Олександрою

Шейдеман2. Брав участь у громадському рус 2. Помер 28 с чня 1920 року в Полтав 12.

image

Особливост пейзажв

Особливост пейзаж в у Мирного. Картина розкв тлої весни змальована соковито , головне, в рус . Для цього автор вживає, ми бачимо, переважно д єсл вн синон ми

(Скр зь розвернулося. Розпустилося, зацв ло пишним цв том; ск льки зглянеш — роз слало зелений килим; з неба ллється

imageimageна землю блискучий св т сонця; легенький в терець подихає з теплого краю, переб гає з нивки на нивку, живить, осв жає кожну билинку  т. д.).

П. Мирний почав св й роман описом весни св домо. За прикладом свого вчителя Т. Г.

Шевченка, Мирний натхненно, н жно змалював красу

с льської природи, виявив своє ставлення до народу, поневоленого експлуататорами.

imageПейзаж в Мирного допомагають глибше розум ти думки й почуття героїв твору, допомагають у розкритт дейного спрямування всього твору.

Особливост портретв

Описи душевного стану Ч пки. У багатьох м сцях роману П. Мирний майстерно, з проникливою психолог чною глибиною в дтворює душевний стан свого героя. Мета цих опис в — всеб чно зобразити пафос Ч пки як

пафос ц льного у своїй бунт вливост , у своїх невтомних шуканнях характеру.

imageimageПерший разючий зразок такого опису — опис Ч пчиного розпачу п сля смерт баби, опис, що має антирел г йне спрямування.

imageДругий опис — це в дтворення душевного стану Ч пки, яким поглиблюється його почуття розпачу, в дчаю. Ч пку, що виступив на захист скривджених селян, катують. І що, найтяжче, його н хто не п дтримав, нав ть його найближч товариш — Лушня, Матня, Пацюк.

Нарешт , ще один момент з переживань  думок Ч пки. Його виключено з земства. Остання над я, останн й св тлий пром нь в його житт погас.

Мирний виявив своє розум ння минулого України. Л ризм автора виявився в любов до трудящого селянства, у захопленн

його працьовит стю, у неприхован й ненавист до пом щик в, царських

imageimageчиновник в.  Сила теплого людського ставлення Мирного, наприклад, до Ч пки як безталанної дитини свого часу, така велика, що в читача

не залишається н презирства, н ненавист до цього центрального

imageобразу роману, незважаючи на те, що п д к нець твору Ч пка д є як звичайний розб йник. Поряд з л ричними в дступами автор нод супроводжує свою розпов дь невеликими в дступами-роздумами, як спонукають читача до б льшої вдумливост , до узагальнюючих висновк в про долю героїв.

Іван Нечуй-Левицький

Народився в Стеблев в 1838 роц в с м'ї с льського священика Семена Степановича

Левицького. Іван навчався у с льськ й школ , у

imageimage1847 роц вступив до Богуславського духовного училища, яке зак нчив у 1853 роц  в якому

викладав до вступу до духовної академ ї. Нечуй-

Левицький був переконаним україноф лом, при цьому вважав, що створювати книжкову

imageукраїнську мову сл д на народн й основ , активно опираючись як її русиф кац ї, так  полон зац ї.

imageОсобливост творчої манери Івана Нечуя-Левицького

Реал зм  нац ональна спрямован сть: Левицький активно використовував український мовний матер ал у своїх творах  створював реал стичн зображення життя селян та козак в, розкриваючи нац ональн особливост українського народу.

1.       Глибока психолог чна прониклив сть: Левицький вдалий у розкритт внутр шнього св ту своїх героїв, їхн х мр й, переживань та страждань.

2.       Сатира та гостра критика сусп льства: У своїх творах Нечуй Левицький часто висм ював негативн риси сусп льства та показував несправедлив сть  соц альну дискрим нац ю. 3. Л рика  поез я: Письменник поєднував прозу  поез ю в своїх творах, створюючи л ричн образи  використовуючи поетичн засоби мови.

image4. Любов до р дного краю: Твори Нечуя Левицького часто пронизан патр отизмом та любов'ю до України, її природи, стор ї  культури.

Особливост пейзажв

1.                          Нац ональний колорит: В н намагався передати у своїх пейзажах особливий дух та нац ональний колорит України, в дображаючи українську природу в її типових для цього рег ону аспектах.

2.                          Детал зован сть: Левицький в дзначався детальною описовою манерою, намагаючись передати читачам реал стичн образи природи, її кольори, текстури та звуки.

3.                          imageimageЕмоц йна насичен сть: В н намагався передати не лише зовн шн й вигляд природи, але й емоц йну сп вв дносн сть з нею. Пейзаж Левицького можуть вражати поетичн стю  л ричн стю.

4.                          Символ зм: Певн пейзаж в творах Михайла Левицького могли мати символ чне значення, в дображаючи психолог чний стан персонаж в чи в дт няючи загальний настр й опов дання.

5.                          Поєднання природи та сусп льства: В багатьох своїх творах Левицький використовував природний фон, щоб п дкреслити взаємозв'язок м ж людьми та природою, або використовував природн елементи як символи сусп льних аспект в.

image

image

Спльн ознаки:

image

спльн ознаки


image

Пейзаж й жанров сцени письменникв мають дейнокомпозицйне значення

image

imageПортретам персонажв письменники надали соцально-психологчного

imageimageспрямування, тобто пдкреслили т

риси, як характерн для того соцального прошарку,

представниками якого вони були.

imageimageПисьменники для всеб чного змалювання використали вс багатства нац ональної мови.


І. Нечуй-Левицький та Панас Мирний дуже добре волод ли словом та були справжн ми знавцями свого народу. Ц письменники дуже влучно змальовували типов характери нашого народу. Окр м цього, обидва з

автор в мали ч тку сусп льну позиц ю, см ливо в дстоювали свою думку нав ть у сфер пол тики.

imageІ Панас Мирний,  І. Нечуй-Левицький дуже добре знались на психолог ї людської душ . Так, Панас Мирний започаткував жанр соц ально-

психолог чного роману. З особливою майстерн стю в н створював образи у твор «Х ба ревуть воли…».

Отже, обидва письменники мають чимало сп льних рис. Зокрема, їх єднає бажання зобразити людськ душ та в днайти особлив характери.

imageОкр м цього, письменники мали однакову життєву та громадянську позиц ю, яка була непохитною до к нця їхн х дн в  знайшла в дображення в їхн й творч й манер .

image

imageimageDo you have any questions for us?
pdf
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
97
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку