" І. Карпенко- Карий". " Сто тисяч". Проблеми бездуховності людини, засліпленої прагненням до наживи"

Про матеріал
У презентації розміщено матеріали до уроку української літератури з теми " І.Карпенко- Карий. " Сто тисяч".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: І. Карпенко-Карий. «Сто тисяч». Проблема бездуховності людини, засліпленої прагненням до наживи

Номер слайду 2

Мета навчальна: продовжити ознайомлення учнів із комедією І. Карпенка-Карого “Сто тисяч» ,допомогти глибше усвідомити ідейно-художній зміст проблеми твору, навчити логічно мислити,узагальнювати;Розвивальна: розвивати навички переказувати зміст прочитаного, мислення та мовлення учнів, уміння виразного читання; удосконалювати вміння грамотно й аргументовано висловлювати власні думки. Виховна: виховувати усвідомлення важливості духовності в житті людини, осудливе ставлення до жорстокості, хитрості, несправедливості, бездуховності.

Номер слайду 3

Літературний диктант1. «Корифей» перекладається українським відповідником_______________.2. Хто сформував «театр корифеїв» ?____________________.3. Справжнє прізвище Івана Карпенка-Карого – _______________________.4. У комедії «Сто тисяч»І. Карпенко-Карий зіграв роль_________________.5. Перша назва комедії «Сто тисяч» – _______________________________.6. Герасим Калитка мав ______________________________десятин землі.7. За соціальним станом Г. Калитка _________________________________.8. За фальшиві гроші Герасим хоче викупити землі у ___________________.9. Фразу «Буде здоров’я – будуть гроші» говорив _____________________10. Бонавентура розшукував скарб ____________________років.11. Під час обміну справжніх грошей на фальшиві Герасим Калитка віддав шахраєві замість п’яти тисяч тільки _________________________.12. Прийом, за допомогою якого автор висміює вади Г. Калитки, – ______.

Номер слайду 4

Духовність – це внутрішній світ людини, зв’язок людини з релігією. Духовність – це стрижень, фундамент внутрішнього світу людини. Духовність – це те, що відрізняє людину, що властиве лише їй одній. Духовність – творча спрямованість, наснага людини. Бездуховність - це справжня біда сучасності. Вона виражається в приземленості, аморальності, меркантильності, низькій культурі. Найчастіше в гонитві за всілякими матеріальними благами людина забуває про вищі людські цінності та ідеали. Бездуховна особистість абсолютно не готова до жертовності і подвигів.

Номер слайду 5

Усна народна творчість Прислів’я та приказки про гроші - Срібло-золото тягне людину в болото.- З золотом, як з вогнем: і тепло з ним, і небезпечно.- Гроші всюди хороші.- Грошей багато, а щастя мало.- За наші гроші ми всім хороші.- У кого гроші, той і хороший, а як їх нема, то всім дарма.- У кого гроші є, тому й руку всяк дає.- Хоч у голові пусто, аби грошей густо.- Совісті менше — грошей більше.- З грошима і в грязі чистий.- Копійка любить, щоб її лічили.-  Без грошей, як без рук.- Коли гроші говорять — правда мовчить- Від багача не жди калача.-Багатий не любить давати.

Номер слайду 6

Сила грошей. Згубна сила. Гонитва. До збагачення. Моральне обличчя. ВтрачаєЗасудження. Жадібність. Прагнення збагатитися. Нечесний шлях. Втрата духовних цінностей. Нажива. Стає духовно обмеженою. Шахрайствозлочинністьморальна деградація призводить до батькидітизадоволення власних потреббідністьбагатстводоброзломоральністьаморальністьегоїзмохоплення жагоюродинні стосунки. Робота в парах. Кожен із трьох варіантів має на парті не пов’язані між собою слова-підказки. Наступне завдання ви виконуватимете з їх допомогою. Використовуючи ці слова, ви сформулюєте:1 варіант – тему твору2 варіант – ідею твору3 варіант – проблематику твору.

Номер слайду 7

Скринька побажань…Я хочу, щоб усі люди були …(слова вчителя)А я хочу, щоб люди вірили в найкращі людські цінності …Я бажаю, щоб люди були гуманними …Я за те, щоб люди вірили в добро …Мені хочеться, щоб люди довіряли один одному …Я за те, щоб люди були духовно багатими …А я за те, щоб люди духовно розвивалися …

Номер слайду 8

Домашнє завдання.1. А. Написати лист-звертання до Герасима Калитки. Б. Міні-роздум « Чи актуальна трагікомедія «Сто тисяч» у наш час?В. Якби ви були письменником, яку б кінцівку трагікомедії «Сто тисяч» ви написали?2. Скласти цитатну характеристику образу Герасима Калитки.

pptx
Додано
16 квітня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку