Інфекційні хвороби. Епідемія. Пандемія

Про матеріал
Урок з предмету "Захист Вітчизни" (основи медичнихзнань). Актуальна на сьогодні тема про інфекційні хвороби. Епідемія та пандемія..
Перегляд файлу

  Захист Вітчизни  .   Основи  медичних знань.

Тема Інфекційні хвороби.

Епідемія і пандемія.

 

Інфекційні хвороби людей – це захворюваність хвороботворними мікроорганізмами (бактеріями, вірусами, рикетсіями, грибками) та виробленими ними токсинами і яка передається від хворої людини або тварини здоровій людині. Інфекційні хвороби проявляються в виді епідемічних осередків. Характерними інфекційними захворюваннями є: чума, туляремія, бруцельоз, сибірська виразка, холера, ботулізм, натуральна віспа, сап, орнітоз, висипний тиф, енцифаломіоліт, жовта лихоманка, кишкові та ряд інших захворювань, у тому числі грип.

Основні шляхи передачі збудників інфекційних небезпечних захворювань людей і сільськогосподарських тварин: повітряно-капельний, харчовий, водяний, трансмісійний, контактний.

Осередком інфекційних захворювань називається територія, заражена хвороботворними збудниками і яка є джерелом розповсюдження інфекційних захворювань: іноді її просто називають осередком епідемічного зараження. Особливістю інфекційних хвороб є перш за все їх заразність, тобто можливість передачі хвороби від хворої людини або тварини до здорової. Захворювання настає не одразу, а після прихованого (інкубаційного) періоду, який може тривати протягом декількох днів, тижнів, а іноді і місяців, в залежності від збудника інфекційних захворювань. Збудника інфекційних захворювань можна визначити лише за допомогою спеціальних лабораторних методів дослідження і за допомогою аналізу відібраних проб, що, зрозуміло, ускладнює своєчасне вжиття заходів. Але, якщо підтвердився факт появи інфекційного 8 збудника, то негайно оголошується карантин. Карантин - система тимчасових організаційних, режимних, обмежувальних, адміністративних, господарських, санітарних, епідемічних, гігієнічних, лікувальних, і профілактичних заходів, які спрямовані на попередження розповсюдження інфекційної хвороби і забезпечення локалізації епідемічного, епізоотичного або епіфітотичних осередків і наступну їх ліквідацію. Мета карантину - повна ізоляція осередку ураження і ліквідація в ньому інфекційних захворювань, що виникли. Карантин може оголошуватися з метою попередження інфекційних захворювань, коли збудник не встановлений, але маються характерні ознаки захворювання.

Інкубаційний період – це   час від моменту потрапляння патогенного мікробу в організм до появи перших клінічних ознак захворювання.

 Обсервація – режимні і обмежувальні заходи, які передбачають разом з посиленням медичного і ветеринарного нагляду і проведення протиепідемічних, лікувальних, профілактичних, ветеринарних і санітарних заходів, обмеження пересування і переміщення людей або сільськогосподарських тварин в усіх прилеглих з зоною карантину адміністративнотериторіальних утвореннях, які створюють зону обсервації. поширення інфекційних захворювань.

 

Епідемія - це масове поширення інфекційної хвороби серед населення відповідної території за короткий проміжок часу

 

Епідемія тісно належить до поняття "епідемічний процес", йдеться про безперервність передачі інфекції від хворих людей або хворих тварин (джерела інфекції) здоровим людям. Спотворення перебігу епідемічного процесу спричинює високу інтенсивність передачі інфекції, а це у свою чергу призводить до розвитку епідемії.

 

Пандемія – це поширення захворювання у світових масштабах. Пандемія відбувається тоді, коли з'являється новий вірус грипу і поширюється по всьому світу, а населення немає імунітету до вірусу, а також ефективних засобів профілактики, тобто вакцинації та лікування.

 

Попередні випадки пандемій пов'язані зі спалахами вірусів грипу тварин.

Серед інфекційних захворювань, які набирали масштабу пандемії: чума, холера, грип.


 

Подивиться відео   https://www.youtube.com/watch?v=6sQVQIAn5ZQ

 

 

Запишіть у зошит основні  поняття.

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
1678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку