Інфостенд "Джон Дальтон"

Про матеріал
Інфостенд "Джон Дальтон" - допоміжний матеріал до уроків фізики про англійського вченого, який відомий теорією корпускулярної будови матерії та дослідженнями кольорової сліпоти (дальтонізму)
Перегляд файлу

unnamed.jpg

 

 

 

 

Джон Дальтон

(1766-1844)

 

Джон Дальтон — британський хімік і фізик, відомий теорією корпускулярної будови матерії та дослідженнями кольорової сліпоти (дальтонізму).

 

Джон Дальтон народився 6 вересня 1766 року у бідній сім'ї в англійському селі Іглсфілд. З ранніх років йому доводилося допомагати батькам утримувати сім'ю. У тринадцять років він завершив навчання в місцевій школі і сам став помічником учителя. Але платня була мізерною, і Джон відправився в пошуках кращої долі в Кендал.               Тут восени 1781 він стає вчителем математики. Дуже скоро завоював повагу не тільки своїх колег, але і громадян міста Кендал.Уже через чотири роки він став директором школи.

 

Наукові дослідження Дальтон почав у 1787 року зі спостережень і експериментального вивчення повітря. Метеорологічними спостереженнями (обробка результатів яких і дала можливість відкрити газові закони) Дальтон займався все життя. З найбільшою ретельністю він робив щоденні записи і зареєстрував понад двісті тисяч спостережень. Останню запис він зробив за кілька годин до смерті.

 

У 1793 році він переїжджає в Манчестер,  викладає в Новому коледжі. Дальтону подобалася нова робота. Крім занять у коледжі, він давав і приватні уроки, в основному з математики.

 

У Манчестері видає рукопис «метеорологічних спостережень і етюдів», де  описав барометр, термометр, гігрометр та інші прилади і апарати і виклав результати своїх довголітніх спостережень. Дальтон майстерно проаналізував у своїй праці процеси утворення хмар, випаровування, розподілу атмосферних опадів, ранкові північні вітри та інше. Монографія була зустрінута з великим інтересом.

 

Через рік після приїзду в Манчестер Дальтон став членом Літературного і філософського товариства. Він регулярно відвідував усі засідання, на яких члени Товариства доповідали результати своїх досліджень. У 1800 році його обрали секретарем, в травні 1808 року - віце-президентом, а з 1817 року і до кінця життя був президентом.

 

Восени 1794 року він виступив з доповіддю про кольорову сліпоту. Дальтон встановив, що серед його учнів деякі взагалі не можуть розрізняти кольори, а деякі часто їх плутають. Вони бачили зелений колір червоним, або навпаки, але були й такі, які плутали синій і жовтий кольори. Цей особливий дефект зору ми називаємо сьогодні дальтонізм. Всього Дальтон зробив в Товаристві 119 доповідей.

 

У 1799 році Дальтон покинув Новий коледж і став не тільки самим дорогим, але і найбільш шанованим приватним вчителем у Манчестері. Час тепер належав йому. Він викладав в багатих сім'ях не більше двох годин на день, а потім займався наукою. Його увагу все більше приваблювали гази та газові суміші. Повітря теж є газовою сумішшю. Результати експериментів вийшли цікавими. Тиск даного газу, укладеного в посудину з постійним обсягом, залишався незмінним.

 

Продовжуючи дослідження газів, Дальтон зробив ще кілька фундаментальних відкриттів - закон рівномірного розширення газів при нагріванні (1802), закон кратних відносин (1803), явище полімерів (на прикладі етилену і бутилену).

 

Але вченому не давали спокою атоми. Що, по суті, про них відомо? Якщо атоми існують, то тоді слід було б пояснити всі властивості речовин, всі закони на основі атомної теорії. Кілька років напруженої праці - і результати не забарилися. 6 вересня 1803 Дальтон в своєму лабораторному журналі записав першу таблицю атомних ваг. Поняття атомної ваги – фактично перший кількісний параметр, який характеризує атом.

 

Дальтон у праці «Нова система хімічної філософії» (1808-1827) довів існування атомів, ввів поняття атомниа вага, елемент - як сукупність однакових атомів.

 

Незважаючи на виняткову скромність характеру, популярність вченого з кожним днем ​​зростала. Про нього говорили вже за межами Англії. Атомна теорія Дальтона зацікавила вчених Європи. У 1816 році Дальтона обрали членом-кореспондентом Паризької академії наук. А з наступного року - президентом Товариства в Манчестері.

 

У 1822 році Дальтон став членом Королівського суспільства. У 1826 році англійський уряд нагородив вченого золотим орденом за відкриття в галузі хімії і фізики, і головним чином за створення атомної теорії. Орден було вручено на урочистому засіданні Лондонського королівського суспільства. З великою промовою виступив сер Хемфрі Деві. В наступні роки Дальтон був обраний почесним членом Академії наук в Берліні, наукового товариства в Москві, Академії в Мюнхені.

 

У Франції, щоб засвідчити визнання досягнень видатних учених світу, Паризька академія наук обрала свою почесну раду. Вона складалася з одинадцяти найвідоміших в Європі вчених. Англійську науку в ньому представляв Хемфрі Деві. Після його смерті це місце зайняв Джон Дальтон. У 1831 році Дальтон одержав запрошення з Йорка вшанувати своєю присутністю установчі збори Британської асоціації розвитку науки. У 1832 році Дальтон був удостоєний самого високої відзнаки Оксфордського університету. Йому присудили ступінь доктора юридичних наук. З натуралістів того часу такої честі був удостоєний тільки Фарадей.

 

У 1833 році Дальтону  англійський уряд  призначив пенсію. Дальтон, незважаючи на похилий вік, продовжував посилено працювати і виступати з доповідями. Однак з приходом старості все частіше долали хвороби, все важче ставало працювати.

 

 27 липня 1844 Дальтон помер. Похований з великими почестями.

 

У 1855 р. статуя Джона Дальтона була встановлена у Лондоні на Піккаділлі;  у 1966р. її перенесли до корпусу факультету наук та інженерії Манчестерького університету.

 

Архів Дальтона зберігався у Манчестерському Літературному і  Філософському товаристві та бул . Він був сильно пошкоджений 24 грудня 1940 р., коли літаки люфтваффе бомбардували  Манчестер. З цього приводу Айзек Азимов сказав:

 «Записи Джона Дальтона, бережно сохранявшиеся в течение столетия, были разрушены во время Второй мировой войны. Война убивает не только живых…».


 

 

 


 

 

img_12.jpg

 

Пам’ятна дошка на будинку, в якому народився Джон Дальтон в Іглсфілді, графство Камберленд, Англія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_13.jpg

 

 

 

Пардіюу-хол — школа, в якій вчился Джон Дальтон.

 

 

 

 

 

 

img_16.jpg

Зошит з кольоровими  нитками, які Дальтон використовував,

щоб перевірити, чи розрізняє він кольори.

 Подарунок Фредеріка Уільяма Гершеля (1792-1871).

 

img_8.jpg

 

Дальтон заповідав науці власні очівони зображені на малюнку разом з окулярами та пасмом волосся

 

img_22.jpg

 

Бронзова статуя Дальтона на вулиці Честер в Манчестері

 

 

 


John_Dalton_statue_Manchester_City_Hall_20051020.jpg

 

Статуя Дальтона у мерії Манчестера

 


 

 

 

img_30.jpg

 

 

Блакитна дошка, присвячена Дальтону в Манчестере

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
31 жовтня 2020
Переглядів
689
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку