Інстинкти.Научіння.Явище екстраполяції у поведінці тварин як вияв їхньої фантазії

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе вчителю під час пояснення складних для учнів в плані розуміння термінів .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інстинкт. Біологічне значення інстинкту і научіння.

Номер слайду 2

Що таке інстинкт?Інстинкти — це складна система природжених (безумовнорефлекторних) програм поведінки, пов’язаних із збереженням виду.

Номер слайду 3

Характерні риси інстинктівприуроченість до певних вікових або сезонним періодам. При цьому поява багатьох з них докорінно змінює весь стереотип життя тварини. здійснюються при першій же зустрічі тваринного зі специфічними подразником. Однак в деяких випадках інстинкти можуть проявлятися спонтанно.

Номер слайду 4

Стратегія поведінки Раніше вчені відносили до інстинкту такі реакції організму ,які не залежать від научіння. Тепер численні дослідження доводять, що немає жодної поведінкової реакції ,яка б формувалася виключно на основі або спадковості або научіння. Тому термін «інстинкт» частіше замінюють на термін «стратегія поведінки».

Номер слайду 5

Що таке научіння?Термін “научіння” запровадив в етології Е.-Л. Торндайк. Научіння – відносно стійка зміна поведінки, що виникає впродовж життя особини й забезпечує пристосованість до мінливих умов середовища. Научіння тварин може мати різні види: звикання, наслідування (соціальне научіння), закарбування, научіння шляхом спроб та помилок, осяяння, вироблення умовних рефлексів та ін.

Номер слайду 6

Приклади ІнстинктівІмпринтинг

Номер слайду 7

Соціальне научіння

Номер слайду 8

Метод проб і помилок

Номер слайду 9

Явище екстраполяції у поведінці тварин як вияв їхньої фантазіїЯвище екстраполяції у поведінці тварин як вияв їхньої фантазіїПід екстраполяцією розуміють здатність тварини виносити функцію, відому на відрізку, за її межі. З аналогічних структур в природі неодноразово стикався і Л. В. Крушинський. Так, на думку про можливість експериментального відтворення ситуації його навело спостереження за поведінкою його мисливського собаки.

pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Півень Т. О., Бондаренко В.В.)
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
5080
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку