Інтегрований урок за кейс-технологією

Про матеріал
Інтегрований урок за кейс-технологією В. Сосюра «Васильки» — взірець інтитмної лірики. Теорія літератури: інтимна лірика. Розділові знаки при звертанні. Розділові знаки при вставних словах. Інтеграція: українська література, українська мова, біологія, основи здоров’я, технології.
Перегляд файлу

Українська література

Інтегрований урок за кейс - технологією 8 клас

Тема: В. Сосюра «Васильки» — взірець інтитмної лірики. Теорія літератури: інтимна лірика. Розділові знаки при звертанні. Розділові знаки при вставних словах.

Інтеграція: українська література, українська мова, біологія, основи здоров’я, технології.

Мета уроку: продовжити ознайомлення восьмикласників із лірикою В.Сосюри, з’ясувати особливості інтимної лірики на прикладі вірша «Васильки»; удосконалювати вміння аналізувати поетичні твори, практично повторити вивчене про вживання розділових знаків при звертанні та вставних словах; розвивати навички критичного мислення, формувати в учнів ефективну співпрацю, вміння  креативно розв’язувти проблеми, ухвалювати рішення, розвивати спостережливість, асоціативне мислення, вміння висловлювати власні міркування; розвивати логічне мислення, уміння аргументувати власну точку зору, розвивати мовлення, пізнавальний інтерес, розширювати кругозір учнів, виховувати уміння оцінювати свої дії та робити правильний вибір, формувати ситуацію успіху для кожного учня.

 

  1. Сюжетна частина

         В. Сосюра звернув увагу на  дивовижну квітку у своїй поезії «Васильки». Це невеличка поетична мініатюра — роздум про вічну красу життя. Вірш має всього дванадцать рядків, але наповнені вони багатством асоціацій, виразністю образів і глибиною поетичного бачення.

 

  1. Методична частина

          Проблемні питання.

  •         Чому під віршем поетом виведено дві дати? 1938 —1958.  Невже таку невеличку поезію писано 20 років?
  •         Чому В. Сосюра обрав синій колір у вірші «Васильки»? Художники вважають синій колір холодним. Чому ж у В. Сосюри «Синіє щастя у моїй душі»?
  •         Кому присвятив свій вірш В. Сосюра?
  •         Що відомо нам про васильки? Де ростуть васильки?
  •         Чим корисні васильки? Чи можна використати їх у народній медицині?
  •         Прислів’я, приказки, загадки про кохання. Чому вчить народна мудрість?
  •         Як виготовити паперові васильки?
  •         Як виростити васильки?
  •         Чи є у вірші звертання та вставні слова? Поясніть вживання  розділових знаків.

 

  1. Інформаційна частина. Завдання виконують групи

Група 1. Біологи

  •         Що ми знаємо про цю рослину ? Чим корисні васильки, які лікувальні властивості вони мають?  Як виростити васильки на пришкільній ділянці?

Група 2. Історики

  •         Які легенди є про волошки. Прислів’я, приказки, загадки про кохання. Чому вчить народна мудрість?

Група 3. Літературознавці

  •         Історія написання вірша. Тема, ідея, основна думка, віршовий розмір, жанр, художні особливості.  Інтимна лірика —це…

         Група 4. Читці — декламатори

  •         Виразне читання вірша.

    Група 5. Мовознавці

  •         Чи є у вірші звертання та вставні слова? Поясніть вживання  розділових знаків.

     Група 6. Дослідники

  •         Де ростуть васильки? Які  польові квіти ростуть у нашій місцевості?

Група 7. Технологи

  •         Як виготовити паперові васильки?

          Група 8. Фотохудожники

  •         Які фотоілюстрації ми можемо підібрати до твору? Створворіть колаж «Васильки».

         У наших серцях ми маємо  любов, яка  додає нам величі і відваги! Погляньте на ці картини. Звучить пісня «Васильки».

 

  1. Зміст кейсу

 За темами групи готують інформацію, аналізують її, представляють на уроці. Під час роботи всередині групи дозволяються взаємні консультації. За потреби учні звертаються до вчителя. Після закінчення роботи представник групи захищає, представляє роботу групи.

  1. Критерії оцінки проєкту
  1. Глибина висвітлення питання групи.
  2. Презентація матеріалу.

СТЕАМ — ідея: проаналізувати вірш, виготовити паперові волошки (візуалізація), дізнавшись про них багато нового.

 

  C:\Users\admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\20221202_134234 (1).jpg  images

 

              

       

 

          Біологи.

Що ми знаємо про васильки? Чим корисні васильки? Чи використовують цю рослину у народній медицині?

Рід рослин, що складається з близько 35 видів ароматичних однорічних та багаторічних трав'янистих рослин та кущів родини глухокропивових. Трав'яниста рослина висотою до 60 см. Стебло пряме, гіллясте. Листки  цілісні, лінійні. Квіткові кошики дзвонові, поодинокі, розташовані на кінцях стебел і гілок, крайові квітки воронкоподібні, сині. Цвіте у червні —липні, плодоносить у серпні.

 Для лікувальних потреб використовують лише віночки крайових синіх квіток рослини. Віночки розстилають тонким шаром і сушать у темному приміщенні. Висушена сировина має зберігати свій природний синій колір. Використовують у науковій і народній медицині як сечогінний засіб; як слабкий жовчогінний чинник у поєднанні з іншими рослинами; має спазмалгічні властивості.

 

 Історики.

Які легенди є про волошки. Прислів’я, приказки, загадки про кохання. Чому вчить народна мудрість?

ВАСИЛЬКИ або ВОЛОШКИ  — симмвол ніжної і тонкої душевної краси, праведності і святості, душевної чистоти, скромності і привітності. Назва квітки, за легендою, походить від імені хлопчика Василька, якого русалки на Зелені свята заманили в поле і залоскотали – і він перетворився у квітку, названу його іменем.

Вважається, що васильки мають значну магічну силу як оберіг від злих духів, лихої долі та всіляких напастей — витівок лукавого. Тому їх навіть вирощують при садибах, освячують на Маковея та Великого Спаса. Вінки з васильків, сплетені на Зелені свята, протягом року зберігають в домівці. Особливу силу мають васильки для молодих: пучком васильків кроплять наречених на весіллі; настоєм з васильків окроплюють галявини, де гуляють хлопці та дівчата Купальської ночі; таким же настоєм дівчата вмиваються — і їх краса стає недоступною злим чарам. В окремих регіонах України васильки називають волошками, що зовсім не змінює символіки цієї квітки.

Існувало повір'я, що під горщиками з васильком народжуються скорпіони, і навіть сам його запах формує скорпіона. Колись в Україні селяни вирощували васильок біля своїх осель. Васильок мав широке ритуальне застосування. На думку етнографів, сакралізація цієї рослини пов'язана з легендами про знайдення хреста Господнього. На місці, де євреї сховали хрест Спасителя, виросла пахуча й цілюща трава, яку в Україні назвали «васильком» від латинської назви basilic, що в перекладі означає священний, величний. За іншою легендою, рослина одержала назву «від імені святого Василя Великого, який за життя дуже полюбляв квіти й зелень і завжди прикрашав васильком свою келію.

Жінка як любить, то любить і в долі, і в недолі.

Закохався, як чорт в суху вербу.

З коханою наговорився, як меду наївся.

І гаряча любов стигне.

І кішка мишку любить.

Їж з голоду, а люби з молоду.

Кого кохає, за тим і зітхає.

 

Літературознавці.

Історія написання вірша.

В.Сосюра написав вірш разом їз коханою жінкою: «В 1938 році, коли минуло мені сорок літ, я написав “Васильки”... Добре пам’ятаю свій настрій в той вечір, коли з’явився цей вірш. Щоб точно його висловити, треба було б сказати: “Васильки” я написав разом з Марією». Марія Гаврилівна — дружина поета, кохання до якої  надихало на написання пристрасних віршів. Під цим віршем поетом виведено дві дати? 1938 — 1958. Ви, можливо, здивуєтеся, що такий маленький вірш у три строфи писано 20 років. Як ви гадаєте, чому?

Тема, ідея, основна думка, віршовий розмір, жанр, художні особливості.

  Художники вважають блакитний, синій кольори холодними. Чому ж у В. Сосюри « Синіє щастя у моїй душі»? Сині васильки автор порівнює з кольором очей коханої. Цю барву художники – живописці вважають холодною. А під пером поета вона наповнюється теплом: «І синіє щастя у душі моїй». На зміну одному поколінню приходить інше, а вічними й нетлінними зостаються краса кохання, теплота людських сердець, єднання людини з природою.

  Тема. Оспівування щирого почуття, щасливої миті у житті закоханих.

  Ідея. Возвеличення кохання – смисл життя кожної людини.

  Основна думка. «…і синіє щастя у моїй душі.»

Віршовий розмір: шестистопний хорей з елементами пирихію.

Жанр. Інтимна лірика.

Художні особливості твору.

Повтори: «васильки у полі».

Метафори: «гаї синіють», «щастя синіє в душі», «осіяють роки», «синіє поле», «хмарки летять».

Порівняння: «васильки у полі – васильки з – під вій», «одсіяють роки, мов хмарки на небі».

Епітет: «рідні очі».

 

 

 

 

doc
Додано
2 березня 2023
Переглядів
425
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку