Інтелектуальна гра "Що? Де? Коли?"

Про матеріал
Завдання для проведення інтелектуальної гри, у форматі Що? Де? Коли?. Завдання на історичну тематику. Гру можна проводити до тижня історії
Перегляд файлу

Інтелектуальна гра «Що? Де? Коли?»

(історична тематика)

 

Мета: розвивати через гру інтерес до історії; виховувати в учнів потребу в читанні додаткової літератури; розвивати логічне мислення, пам'ять, увагу, комунікативно-ігрові здібності.

 

Обладнання: ігровий стіл; екран; проектор; комп’ютер; конверти з завданнями; годинник; чорний конверт.

 

Правила гри: В грі приймають участь три команди по 6 гравців.  В кожній команді є капітан, який контролює чергою відповідей та приймає ключові рішення.

 На обговорення запитання команді дається 2 хвилини. Якщо команда може дати дострокову відповідь, то економить хвилину часу, яку може використати на обговорення іншого запитання. Один раз за гру команда може попросити допомогу глядачів, а також звернутися за допомогою до гравців резервної команди. За першу правильну відповідь команда отримує 5 балів, другу – 4 бали, третю – 3. Перемогу здобуває та команда, яка набрала найбільшу кількість балів за всю гру.

 

 

  1. У Київській Русі кожен князь династії Рюриковичів збирав данину (полюддя). Через надмірні розміри збору, навіть князі могли поплатитися життям (історія князя Ігоря). Княгиня Ольга, проводячи реформи, відвела для збору грошей окремі місця. Вони називалися так, як у сучасній Україні називаються спеціальні території, які є в кожному населеному пункті. У великих населених пунктах, їх може бути декілька. Яка їх назва? (цвинтар)
  2. У Київській Русі було в достатку грамотних людей. Навіть після хрещення грамотність не стала прерогативою служителів церкви. Збереглися навіть берестяні побутові листи.

https://tsikavi-fakty.com.ua/wp-content/uploads/2021/09/e612f8a44274895f13a2-618x343-1.jpg

На цьому клаптику написане послання, яке сучасні люди написали у застосунку Tinder. Що це за лист? (запрошення на побачення)

  1. Чорний конверт. У цьому конверті міститься малюнок предмету, якого не боялися козаки-характерники. Його брали у бій і ховали за пазуху - «на щастя». Навіть на початку ХХ століття зберігався цей звичай. Під час Першої світової війни, як описує очевидець, так робив генерал Гулига, командир пластунів. Що у чорному конверті? (куля)
  2. Ви всі добре знаєте, що кожен козак завжди мав  при собі шаблю, не розлучався зі своїм вірним побратимом – конем та мріяв стати отаманом. А що найбільше боялися втратити козаки, оскільки без цього не могли потрапити до раю. Вірили, що коли вони загинуть у бою, Бог витягне їх із пекла, тримаючи за цю річ. Носити її, до речі, мав право тільки той, хто пройшов усі випробування і був посвячений у козаки. (оселедець)
  3.  Найважливіше та найсвятіше місце в будинку, тут завжди вішали вишиті рушники, писанки та інші важливі атрибути в обрядових дійствах. Всі найважливіші події в родині проходили саме біля нього, й заручини та благословення молодих, й весільний посад молодих, й перша купіль новонародженого члена родини й прощання з покійним. Ідентичну назву має історико-географічна область України, східна частина сучасної Івано-Франківської області. Назвіть їх? (покуття)

 

 

Гра закінчується нагородженням переможців!

 


1

 

 

2

 

 

3

 

 

4

 

 

5


Куля з суцільнометалевою оболонкою — Вікіпедія


  1. У Київській Русі кожен князь династії Рюриковичів збирав данину (полюддя). Через надмірні розміри збору, навіть князі могли поплатитися життям (історія князя Ігоря). Княгиня Ольга, проводячи реформи, відвела для збору грошей окремі місця. Вони називалися так, як у сучасній Україні називаються спеціальні території, які є в кожному населеному пункті. У великих населених пунктах, їх може бути декілька. Яка їх назва?

 

  1. У Київській Русі було в достатку грамотних людей. Навіть після хрещення грамотність не стала прерогативою служителів церкви. Збереглися навіть берестяні побутові листи.

https://tsikavi-fakty.com.ua/wp-content/uploads/2021/09/e612f8a44274895f13a2-618x343-1.jpg

На цьому клаптику написане послання, яке сучасні люди написали у застосунку Tinder. Що це за лист?

 

  1. Чорний конверт. У цьому конверті міститься малюнок предмету, якого не боялися козаки-характерники. Його брали у бій і ховали за пазуху - «на щастя». Навіть на початку ХХ століття зберігався цей звичай. Під час Першої світової війни, як описує очевидець, так робив генерал Гулига, командир пластунів. Що у чорному конверті?

 

  1. Ви всі добре знаєте, що кожен козак завжди мав  при собі шаблю, не розлучався зі своїм вірним побратимом – конем та мріяв стати отаманом. А що найбільше боялися втратити козаки, оскільки без цього не могли потрапити до раю. Вірили, що коли вони загинуть у бою, Бог витягне їх із пекла, тримаючи за цю річ. Носити її, до речі, мав право тільки той, хто пройшов усі випробування і був посвячений у козаки.

 

 

  1.  Найважливіше та найсвятіше місце в будинку, тут завжди вішали вишиті рушники, писанки та інші важливі атрибути в обрядових дійствах. Всі найважливіші події в родині проходили саме біля нього, й заручини та благословення молодих, й весільний посад молодих, й перша купіль новонародженого члена родини й прощання з покійним. Ідентичну назву має історико-географічна область України, східна частина сучасної Івано-Франківської області. Назвіть їх?

 

docx
Додано
13 листопада 2023
Переглядів
273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку