Історичні дослідження; 4.1. Які особливості історичних досліджень?; 4.2. Що таке археологія та археологічна культура?

Про матеріал
Презентація до інтегровоного предмета ''Досліджуємо історію і суспільство" 6 клас. Васильків на теми- Історичні дослідження; 4.1. Які особливості історичних досліджень?; 4.2. Що таке археологія та археологічна культура?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 4. Історичні дослідження. Тему урока записати у зошит

Номер слайду 2

Згадайте...— що вам відомо з 5 класу про поняття «історичний факт»;— кого називають дослідниками історії;— про які музеї вам відомо, у яких музеях ви вже побували.

Номер слайду 3

Як ви розумієте…—значення понять «факт», «образ минулого»?

Номер слайду 4

Чи знаєте ви, що...— слово «культура» походить від латинського «culture», що означає «обробіток», «обробляти»;— культурою називають сукупність матеріальних і духовних цінностей, що їх людство створило за час свого існування;— термін «артефакт» походить від поєднання латинських слів «art» (мистецтво) і «factum» (зроблено) й означає будь-що, створене штучно, на противагу природному, продукт діяльності людини?

Номер слайду 5

4.1. Які особливості історичних досліджень?1 тема

Номер слайду 6

Поєтична сторінка

Номер слайду 7

Діяльність історика вимагає пошуку нових знань про минуле в археологічних експедиціях, архівах, бібліотеках, музеях тощо. Підсумком цієї роботи стає створення дослідження, яке базується на історичних джерелах. Інформацію з них дослідник минулого детально вивчає, аналізує та інтерпретує. Для ґрунтовного наукового дослідження треба поєднувати інформацію з джерел різних видів.«Муза історії Кліо», художник Хосе де Рібера

Номер слайду 8

Історичне дослідження — процес пошуку та вивчення історичних джерел з метою відтворення достовірного образу минулого.

Номер слайду 9

Досліджуючи минуле, історики обов’язково перевіряють достовірність одержаних даних, зіставляючи інформацію. Водночас дослідження вчених повинно спиратися на історичний факт — справжню невигадану подію, яка точно відбулася, — і цьому є підтвердження. Напевно, історичний факт можна назвати найменшою «цеглинкою» історії. Сукупність пов’язаних між собою історичних фактів прийнято називати історичною подією (наприклад, відкриття Америки Христофором Колумбом (1492 рік).Історик досліджує чимало об’єктів: політичні, міжнародні, військові події, культуру, побут тощо. Відтак він має бути ерудованою людиною. Водночас важливими характеристиками історика є його толерантність та неупередженість, тому що сприйняття інформації залежить від особистих вражень та уявлень науковця. Вчені можуть по-різному трактувати одну і ту саму подію.

Номер слайду 10

Історичний факт — найменша одиниця в історичних даних, незмінна і конкретна; те, що реально відбулося.Історична подія — ряд взаємопов’язаних історичних фактів; те, що відбувалося з людьми в минулому в певний час та в певному місці.

Номер слайду 11

Машина часу.3-D реконструкція обличчя князя Ярослава Мудрого, створена з використанням методів історико-криміналістичної експертизи у 2017 році.https://cutt.ly/d10v. NYs

Номер слайду 12

Виконай вправу1. Установіть зв’язок між історичним фактом та подією. Відповідь проілюструйте прикладами. 2. Чому важливо використовувати різноманітні історичні джерела під час історичного дослідження? 3. Якими професійними навиками повинен володіти історик?

Номер слайду 13

4.2. Що таке археологія та археологічна культура?2 тема

Номер слайду 14

Частина науковців знаходить матеріал для досліджень під час проведення археологічних експедицій — досліджень історичного минулого на основі розкопок. Вивчати знайдені «під землею» речові джерела (артефакти) допомагає спеціальна наука — археологія (від грецьких слів «архео» — стародавній та «логос» — слово). Археологи досліджують віднайдені залишки посуду, культових, житлових та оборонних споруд, знаряддя праці, зброю тощо. Установлюють період їх створення, роблять висновки про побут та вірування людей. Завдяки віднайденим кісткам тварин, залишкам рослин археологи можуть докладно розповісти, чим харчувалися, як господарювали давні люди. Артефакти — знахідки археологів. Археологічні розкопки, Херсонська область, 2021 рік

Номер слайду 15

Археологія — наука, яка досліджує минуле, вивчаючи віднайдені під землею залишки діяльності людей. Артефакт — археологічна знахідка, виготовлена людиною.

Номер слайду 16

Віднайдені археологами артефакти періоду Давнього Єгипту, із колекції музею Лувр. Посуд культури шнурової кераміки

Номер слайду 17

Опрацьовуючи здобутий матеріал, дослідники використовують поняття археологічної культури — сукупності подібних пам’яток, поширених на конкретній території в межах конкретного часу. Назви археологічних культур є умовними. Зазвичай їх дають за місцем першої знахідки, орнаменту посуду чи за особливостями поховального обряду. Наприклад, представники культури шнурової кераміки, що певний час населяли територію України, своє «ім’я» отримали від специфічного оздоблення гончарного посуду.

Номер слайду 18

Археологічна культура — сукупність археологічних знахідок, віднайдених на певній території, які мають подібні риси та були створені в один період.

Номер слайду 19

Виконай завдання. Що досліджує археологія? 2. Яку історичну інформацію можуть «розповісти» віднайдені археологами артефакти? 3. На основі яких факторів археологічні пам’ятки об’єднують в археологічну культуру?

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Виконати вправу 3 стр. 26*Вправа 1 стр. 26

Номер слайду 21

Допобачення. Дякую за увагу

Номер слайду 22

Використані матеріалиhttps://uahistory.co/pidruchniki/vasylkiv-explore-history-and-society-integrated-course-6-class-2023/4.phphttps://images.app.goo.gl/3v9 MD7 Srzpyzjwu. Z7

pptx
Додано
22 січня
Переглядів
117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку