Історичний брейн-ринг "Козацтво" Тур 2

Про матеріал
Завдання для історичного брейн-рингу періоду козацтва. Цікавий позакласний захід для учнів старшої та середньої школи. Буде корисним для підготовки до ЗНО. Тур 2 - тестові завдання.
Перегляд файлу

ТЕСТИ (2 тур)

1. Назвіть місто, де було підписано українсько-російський договір 1654 р.:

А) Київ         б) Переяслав        в) Глухів       г) Москва         д) Смоленськ

 

2.  Вкажіть, кого було обрано після смерті Богдана Хмельницького гетьманом України:

А) Юрія Хмельницького       б) Івана Виговського      в)  Павла Тетерю    г) Петра Дорошенка;

 

3. Зазначте, для союзу з якою державою було укладено Гадяцький договір:

А) Росією    б) Річчю Посполитою   в) Молдовою   г) Швецією    д) Кримом

 

4. Вкажіть, у якому році відбулася Конотопська битва:

А) 1653             б) 1659             в) 1660                 г) 1663                          д) 1668

 

5. Назвіть державу, за військово-політичний союз з якою звинувачували гетьмана Петра Дорошенка:

А) Польща     б) Туреччина      в) Росія     Швеція     д) Франція

 

6. Вкажіть термін гетьманування Івана Мазепи:

А) 23 роки     б) 21 рік      в) 18    г) 11    д) 10

 

7. Вкажіть, хто відновив козацький устрій на зруйнованому Правобережжі:

А) Пилип Орлик    б) Ян ІІІ Собеський      в) Іван Мазепа     г)  Станіслав Лещинський    д)  Семен Палій

 

8. Вкажіть, чому Батурин був Захоплений і знищений російськими військами:

А) не було надійної оборони;

Б) козак-зрадник вказав на таємний хід до міста;

В) мешканці міста добровільно здалися;

Г) надійшла військова допомога союзників Росії

Д) захисники міста виснажилися    

 

9.  Вкажіть, коли Кирила Розумовського було затверджено гетьманом України:

а) у 1744      б) у 1746    в) у 1750    г) у 1753     д) у 1755

 

 

Визначте історичну особу

  1. Здобув освіту в Острозькій академії, військового досвіду набув у козацьких походах. Очолював особисту охорону князя Костянтина Острозького під П’яткою. Захищав південні кордони України, здійснював походи проти татар і Молдови. У 1595 р. підняв повстання проти уряду Речі Посполитої.  (Северин Наливайко)
  2. Прізвисько отримав за майстерну стрільбу з лука. Здобув освіту в школі Львівського братства, Острозькій академії. Наприкінці 16 ст. потрапив на Запорожжя, де здобув авторитет і славу видатного державного діяча. Впорядкував козацьке військо завдяки дисципліні, озброєння. Освіченості, православ’я.

(Петро Сагайдачний).

  1. Виходець із коростишівських міщан. Брав участь у національно-визвольних боях. Був чернігівським полковником. Один із найкращих полковників Богдана Хмельницького. Загинув у Лоєвській битві проти литовської армії Януша Радзивілла.            (Мартин Небаба)
  2. Із 1643 р. обіймав посаду полковника Чигиринського реєстрового полку. На бік повсталих перейшов на Жовтих Водах, прийнявши православне віросповідання та ім’я. Брав участь у всіх битвах 1648-першої половини 1649 рр. Був київським полковником.      (Михайло Кричевський)
  3. Полковник Кальницького козацького полку.  Найвидатніший після гетьмана Богдана Хмельницького стратег національно-визвольної війни, брав участь у всіх великих битвах, блискучий майстер польових боїв і захисту міст. Хоробрий і кмітливий, шляхетний,  «лицарська людина». Мудрий політик, він уособлював ту частину козацтва, яка завжди, підтримуючи ідею незалежності України, прагнула «не бути ані під королем польським, ані під царем московським».   (Іван Богун)
  4. Одні називали його «Сонце Руїни», інші – зрадником України. Був онуком гетьмана Війська Запорозького, соратником Богдана Хмельницького, прилуцьким полковником. Ставши гетьманом Правобережжя, на деякий час об’єднав Україну. Союз із Туреччиною виявився невдалим.       (Петро Дорошенко)
  5.  Полководець, учасник національно-визвольної війни, герой народних легенд і переказів, відомий у багатьох країнах. 15 разів був обраний кошовим отаманом на Запорожжі. Провів понад 60 переможних битв проти турецько-татарських військ.

(Іван Сірко)

  1.  Потрапив у полон до татар під час битви під Жовтими Водами, викуплений Богданом Хмельницьким. Став його найближчим і вірним сподвижником, генеральним військовим писарем, розбудовував адміністративний і дипломатичний штаби. Обраний гетьманом України.     ( Іван Виговський)
  2.  Він міг стати ученим, письменником, але не гетьманом та військовим діячем був слабким. За його гетьманування відбувся не лише територіальний поділ України, а й підкорення її земель Речі Посполитій, Московії, Туреччини.   (Юрій Хмельницький).

 

  1.                      Виходець із чесько-польської родини. Кар’єру почав з посади писаря у канцелярії Київського митрополита і завдяки  природному розуму в 34 роки став генеральним писарем (1700) та довіреною особою Івана Мазепи. Був утаємничений у політичні плани гетьмана і залишався вірним йому та Україні.   (Пилип Орлик)

 

  1.                      Наказний гетьман України у 1722-1724 рр. Вихованець Києво-Могилянської колегії. З 1706 р. – чернігівський полковник. Був кандидатом у гетьмани в 1708 р., але російський цар Петро І його остерігався. Цікавився історією України і був автором «Хроніки».     (Павло Полуботок)

 

  1.                      Полковник, народний герой, керівник визвольної боротьби на Правобережній Україні. Заарештований і у 1705 р. засланий до Сибіру. У 1709 р. брав участь у Полтавській битві. Вів переговори з Іваном Мазепою про возз’єднання Правобережної України з Лівобережною.   (Семен Палій)

 

  1.                      Став козаком за доби Богдана Хмельницького. Тридцятилітнім уже належав до вищої полкової старшини. Був дозорцем скарбу полкового, ревізором скарбу військового, генеральним підскарбієм. Опісля став священиком та автором книги «Літопис Самовидця»     (Роман Ракушка)
     

 

 

 

 

 

docx
Додано
30 квітня 2019
Переглядів
4092
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку