Історія довколо нас (5 клас)

Про матеріал
Презентація з предмету вступ до історії та громадянської освіти для 5 класу НУШ з теми: "Історія довкола нас"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам’ятки історії та пам’ятники

Номер слайду 2

План урокуІсторична пам’ять. Пам’ятки історії. Пам’ятники.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Історична пам’ять - знання та уявлення суспільства про спільне історичне минуле, що передаються від покоління до покоління і слугують вирізненню народу серед інших.

Номер слайду 5

Пам’ятки історії - це документи, витвори мистецтва, споруди, місця поховань і битв, що охороняються законом та пов’язані з важливими для народу подіями або відомими особами.

Номер слайду 6

Пам’ятка культури —визначна споруда, археологічний об’єкт або витвір мистецтва, що є частиною культурного надбання людства і охороняється законом.

Номер слайду 7

Пам’ятки історіїПам’ятні місця. Твори художньої культури. Музейні експонати. Пам’ятки архітектури. Пам’ятники видатним історичним особамІсторія довколо нас.

Номер слайду 8

Києво-Печерська Лавра. Сьогодні - одна з головних православних святинь, в давнину - одна з перших обителей, побудованих на Русі (датою заснування Лаври вважається 1051). З часів перших ченців-пустельників, селівшіхся в аскетичних печерах, монастир змінився невпізнання. Білосніжна кріпосна стіна навколо Лаври здається нескінченною, визирають з-за неї церкви - велетенськими, а їх золоті маківки - сліпуче-розкішними. Але все-таки головним магнітом для паломників залишаються стародавні печери.

Номер слайду 9

Благовіщенський кафедральний собор у ХарковіГрандіозний архітектурний ансамбль у ново-візантійському стилі з 75-метровою дзвіницею підноситься над р. Лопань. Собор Благовіщення Пресвятої Богородиці побудований в 1901 р. на місці старого Благовіщенського храму.style.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 10

Національний художній музей. Національний художній музей — один із найбільших і найстаріших в Україні. За тривалий період існування в його фондах зібрано унікальну колекцію творів українського живопису, скульптури та графіки від XII ст. до сучасності. Музей був заснований зусиллями української інтелігенції наприкінці ХІХ століття як перший загальнодоступний музей Києва.

Номер слайду 11

Музей Великої Вітчизняної війни. Відшукати цей музей у Києві простіше, ніж будь-який інший: він помітний практично з будь-якої точки міста. Вірніше, не він сам, а колосальний монумент - 102-метрова «Батьківщина-мати», що нависає над ним. З тих пір тут побувало більше 20 млн. чоловік. Приходять дивитися на покручені фашистські знаряддя, штабеля трофейних «шмайсерів», гігантську піраміду з іржавих німецьких касок і маленький брусок мила з людського м'яса, привезений з Освенцима. Пробирає до мурашок.style.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 12

Львівська опера. Одна з найкрасивіших опер Старого світу. Навіть у розпещеному видатної архітектурою Львові здається чимось зухвало досконалим і розкішним. «Яким вітром таке диво занесло в провінційний Львів?» - Ось що цікавить найбільше, коли її бачиш вперше. Тим часом, ніякого вітру не було, були австрійці. «Львівська" Ла Скала "» з'явилася в ті часи, коли місто називалося Лембергом, і володіли ним Габсбурги, чиї піддані відомі своєю слабкістю до класичної музики і витонченої архітектурі. Пам’яткиrrrrr

Номер слайду 13

Золоті ворота Києва. Золоті ворота є пам'ятником оборонного зодчества Києва. Це один з тих пам'ятників, який є символом епохи Київської Русі - першої слов'янської держави. У теж час цей пам'ятник є зразком древньої архітектури та оборонної техніки, який зберігся до сьогоднішніх днів. Київські Золоті ворота були зведені в 1164 році, за часів правління Ярослава Мудрого. Вони були частиною фортифікаційних укріплень Києва і майже не відрізнялися від інших сторожових воріт. Безліч разів вороги Києва намагалися взяти місто штурмом через Золоті ворота, але жоден штурму не був успішним. Пам’ятки

Номер слайду 14

Гід - провідник-професіонал, який супроводить туристів і знайомить їх з визначними пам’ятками місцевості.

Номер слайду 15

Пам’ятник - це витвір мистецтва, створений для увічнення пам’яті про людей і події.

Номер слайду 16

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
5 лютого
Переглядів
166
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку