Історія фізичної культури Тема: «Поширення форм змагальної діяльності серед міського та сільського населення в епоху середньовічча»

Про матеріал
Історія фізичної культури Тема: «Поширення форм змагальної діяльності серед міського та сільського населення в епоху середньовічча» Рекомендую використовувати як додатковий матеріл при вивченні всесвітньої історії та фізичної культури
Перегляд файлу

Історія фізичної культури

Тема: «Поширення форм змагальної діяльності серед міського та сільського населення в епоху середньовічча»

 

Епоха  Середньовічча

Розвиток фізичної культури та спорту в Європі

Фізична культура та спорт народів Азії

Фізична культура та спорт народів Америки

Розвиток фізичної культури та спорту місьського населення

  Враховуючи соціально-політичний розвиток міст Європи можна виділити два етапи в становленні різних форм розваг міського населення.

Перший етап (період класичного феодалізму) складається з двох основних типів розваг:

- для аристократії (лицарські турніри);

- для міського населення (лицарські турніри; міські ярмарки: акробати, артисти, жонглери; народні сільські розваги: боротьба, метання, біг, стрибки, кулачні бої, катання на ковзанах, ігри в м’яч.

Другий етап (XVI – XVI століття) характеризувався виникненням і розвитком власне міських ігор (ігри в м’яч, танці, верхова їзда, володіння різновидами зброї, фехтування, лицарські турніри тощо.

Дещо відмінними були елементи фізичної культури в містах Англії, а ніж в європейських. Це було спричинено декількома факторами. Наприклад, особливості географічного розташування (острівна країна, на відміну від континентальної Європи), поширення рухливих (змагальних) ігор, популяризацією мандрівних артистів тощо. Тому, для фізичної культури міст Великої Британії цього часу притаманні наступні риси:

- ігри змагального характеру (футбол та інші ігри p м’ячtv, теніс, гольф, фехтування, катання на ковзанах, боротьба, стрільба з лука);

- виступи мандрівних артистів (акробати, танцівники, жонглери тощо).

Саме домінування серед уподобань місцевим населенням міст Великобританії ігор змагального характеру сприяло використанню в майбутньому спортивно-ігрового методу фізичного виховання, тоді як в Європі домінувала гімнастика. Поряд з організованою системою фізичного виховання лицарів були популярними серед дворянства (феодалів) й інші форми атлетичних змагань, такі як лицарські турніри, боротьба, біг, метання, катання на ковзанах, їзда верхи, кінне поло, змагання зі стрибків.

 

 

Індія, Китай, Японія одні з найдавніших цивілізацій у світі зі своїми прадавніми традиціями, мали як специфічні форми фізичних вправ, так і набуті під впливом інтеграції з культурою інших народів.

В Індії були популярними: боротьба на поясах, кінні ігри, кінне поло, змагання стрільців, біг, рухливі ігри, хокей на траві, чатуранга (шахи). У Китаї практикувалися своєрідні елементи фізичної культури, в основі яких вкладалися різновиди самозахисту .Японія в часи Середньовіччя сформувалися доволі самобутні форми фізичних вправ: фехтування з одним або з двома мечами (кендо), володіння списом (нагіната), боротьба сумо, психологічна зброя. Не менш популярними були: кінне поло, ігри з м’ячем, плавання, стрільба з лука, різновиди самозахисту, полювання, йога та інше.

 

Один з найбільш цікавих та водночас малодосліджених періодів в розвитку загальної фізичної культури у світі.

Інформацію про особливості розвитку фізичної культури таких народів як Ацтеки, Майя, Інки свідчать археологічні знахідки, етнографічні першоджерела, іспанські хроніки XVI – XVIII століть.

У системі фізичної культурі цих народів були поєднані військово-фізична підготовка, посвячення воїнів, змагання присвячені порам року, священні ігри в м’яч.

Розвиток фізичної культури та спорту сільського населення

   Водночас з розвитком системи фізичного виховання лицарів набуває характерних рис і фізичне виховання сільського населення. Не зважаючи на утиски церкви щодо фізичної культури серед селян залишились традиції календарної обрядовості або ритуали, які були складовою народних забав і включали в себе найрізноманітніші фізичні вправи: боротьба, метання каміння, біг, боротьба на палицях, катання на ковзанах, танці, ігри з биткою, лаптой тощо, футбол, різновиди ігор з м’ячем, кінні змагання.

 

 

 

docx
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку