Історія розвитку астрономії в Україні

Про матеріал
Матеріал можна викоритрвувати під час очного, дистанційного або змішаного навчання. Можна використовувати вчителям та учням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія розвитку астрономії в УкраїніПідготувала учениця 11-б класу прокопенко анастасія

Номер слайду 2

Астрономія в Україні представлена багатьма науковими установами, які підпорядковані Національній академії наук України або входять до складу університетів. Систематичні астрономічні спостереження в Україні проводяться з початку XIX століття.

Номер слайду 3

Археологічні знахідки свідчасть про зацікавлення астрономією різних народів, які населяли територію України. Одне з перших виконано за 15 тисяч років до н.е. На місці стоянки давніх людей на правому березі Удаю в Полтавській області виявлено бивень мамонта з таблицею фаз Місяця. На чашах XX—XV ст. до н.е., поширених у Північному Причорномор’ї, зображено зодіакальний знак Тельця. На пряслі тишинецької культури XV—XII ст. до н. е. виявлено зображення зодіаку. На чаші, виготовленій близько 1720 р. до н. е. і знайденій в Макиївці, в орнамент вплетено зображення Зодіаку з точками осені та весни. Давня історія

Номер слайду 4

Початок систематичних спостережень (XVIII - початок XX століття)Перша обсерваторія на території України була заснована 1771 року при Львівському університеті. У 1821 році була заснована Миколаївська астрономічна обсерваторія як морська обсерваторія, метою якої було забезпечення Чорноморського флоту часом, картами та навчання морських офіцерів астрономічним методам орієнтування. В наступні десятиріччя були засновані обсерваторії в Києві (1845), Одесі (1871), Харкові (1888), Львові (1900), у Сімеїзі (1908) організовано астрофізичний відділ Пулковської обсерваторії. 1926 року в Полтаві відкрито гравіметричну обсерваторію, яка досліджувала рухи земних полюсів і припливи у земній корі.

Номер слайду 5

Під час Німецько-радянської війни всі астрономічні установи України опинилися в окупації. У 1945 році в Голосієві, під Києвом, було створено астрономічну обсерваторію АН УРСР, яка з часом стала найбільшою астрономічною науковою установою в Україні. В цей час виникли спостережні станції Були збудовані телескопи, які донині належать до найбільших в Україні. Українська космічна індустрія складала значну частину радянської космонавтики, яка на той час була однією з найпотужніших в світі. Великіа кількості українських космонавтів і керівних ролях українських інженерів на чолі радянської космічної програми (Сергій Корольов в 1956-1966, Валентин Глушко в 1974-1989), також значна участіь українських астрономів брали участь в розробці радянських наукових космічних місій. Радянська доба

Номер слайду 6

Незалежна Україна (з 1991)Астрономія УРСР виявилась достатньо потужною й автономною, щоб після здобуття Україною незалежності стати повноцінною підсистемою незалежної української науки, однак міцні звʼязки з російською астрономією були остаточно зруйновані лише під час російсько-української війни. Відкриття кордону збільшило кількість міжнародних наукових проєктів за участю українських астрономів, проте також дозволило багатьом українським науковцям виїхати за кордон на постійне місце роботи.

Номер слайду 7

Повномасштабне російське вторгнення в Україну 2022 року призвело до раптового зменшення фінансування української астрономії і масової міграції українських астрономів на захід України та за кордон. Чугуївська спостережна станція і радіотелескоп УТР-2 на кілька місяців опинилися в окупації і були за цей час сильно ушкоджені.

Номер слайду 8

Астероїд Гаспра, відкритий Григорієм Неуйміним в Сімеїзькій обсерваторії і названий на честь курорту Гаспра, - перший астероїд, відвіданий космічним апаратом. Комета Чурюмова — Герасименко, відкрита українцями Климом Чурюмовим і Світланою Герасименко, - перша комета, на яку сів космічний апарат. Орбіта першої міжзоряної комети 2 I/Борисова, відкритої кримським астрономом Геннадієм Борисовим

pptx
Додав(-ла)
Макарчук Олена
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
553
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку