Історія як наука і навчальний предмет

Про матеріал
"Історія як наука і навчальний предмет",презентація,О.Гісем О.Мартинюк 5 НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія як наука і навчальний предмет

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Історія як наука і навчальний предмет. Функції історичного пізнання. Історична наука — система знань про минуле людства. Історія як наука складається з низки самостійних галузей історичного знання, а саме: економічної, політичної, соціальної, суспільної,воєнної історії, спеціальних історичних дисциплін, історії держави і права тощо. Усі науки поділяють на природничі й гуманітарні. Історія є складовою гуманітарних наук — галузі досліджень, предметом яких є людина як суспільна (культурна, моральна, духовна) істота, а також усе, що нею створене. Автором першого історичного дослідження, яке було створене в V ст. до н. е., був Геродот. Його твір мав назву «Історія». «Історія» мала зберегти для майбутніх поколінь найважливіші події, які стали відомими Геродоту. Завдяки йому ми дізналися і про важливі події історії України тієї доби.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Принципи і методи історичного дослідження

Номер слайду 6

Охарактеризуємо декілька з них. Принцип історизму вимагає, щоб історичні факти, явища й події розглядалися відповідно до конкретно ­історичних обставин минулого.Історизм дозволяє «вжитися» в історію, зрозуміти її, оцінити мотиви вчинків історичних діячів і самі вчинки, порівняти з сучасністю, побачити нове. Принцип об’єктивності пропонує історику в дослідженні спиратися лише на реальні факти у вивченні історії, не викривляючи їх. Ще в І ст. до н. е. Цицерон стверджував: «Перше завдання історії утриматися від брехні, друге — не приховувати правди,третє — не давати жодного приводу запідозрити себе в пристрасті або упередженій ворожості» Завдяки принципу соціального підходу історичні процеси розглядаються з урахуванням поведінки,інтересів, прагнень, бачення майбутнього різних верств, груп суспільства.

Номер слайду 7

Крім загальних принципів, в історичному пізнанні використовуються інаукові методи історичногодослідження. Вони поділяються на три категорії:загальнонаукові, власне історичні та спеціальні. Основний метод будь­ якого наукового дослідження — це експеримент. Головна мета експерименту — встановити причинно­наслідкові зв’язки між певними діями та їхніми наслідками й перевірити факти. Наукові методи — шлях дослідження,обґрунтовані способи пізнання.

Номер слайду 8

Хронологічний метод передбачає відтворення (реконструкцію) послідовності подій, щоб збагнутисправжню суть їхніх причин і наслідків. Синхронний метод передбачає пошук взаємозв’язку між подіями в різних сферах життя суспільства. Порівняльно­історичний метод допомагає виявити спільне й відмінне в розвитку за схожих умов тавказати визначальний чинник. Ретроспективний метод (історичного моделювання) дозволяє показати закономірності етапів історичного розвитку. Структурно­системний метод надає можливість розглядати суспільство як складну систему, пронизану численними зв’язками і впливами. Для того щоб усвідомити розвиток історичних подій на значних відрізках часу, в пригоді стане метод періодизації. Він дозволяє виявити суттєві зміни і встановити моменти цих змін. Так, наприклад, якщо поглянути на власне життя, то в ньому можна виділитикілька періодів, які відрізняються один від одного:час до навчання в школі або в іншому закладі загальної середньої освіти; час, коли ви вступили до нього. Таких періодизацій можна створити багато, усе залежить від того, що є метою дослідження.

Номер слайду 9

Користуючись інтернет ресурсом, виконати письмово завдання в зошит.1)Кого вважають батьком української історії, а кого —першим істориком України 2)Написати три,чотири речення про внесок даних особистостей

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Майя
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Артюх Олена
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
4466
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку