Календарне планування гуртка «Художня обробка металів» 6-8 класи

Про матеріал

Відродження національних традицій народу, зокрема в повсякденному житті, побуті, мистецтві, творчості сприяє розвиткові його самосвідомості, формує та виховує його в дусі свободи діяльності і творення. Велика роль в цьому має належати закладу загальної середньої освіти. В умовах становлення незалежної Української держави постає потреба покращення як змісту, так і форм здійснення трудової підготовки підростаючого покоління. Суттєве значення при реалізації зазначених завдань належить заняття учнів різними видами декоративно-ужиткового мистецтва, які поєднують в собі народні традиції, сучасні промислові технології та ручну працю. Вони стимулюють фізичний і розумовий розвиток, формують художні смаки дітей, підвищують інтерес до національної історії та культури. Особливе місце в системі народних художніх ремесел, які поширені в загальноосвітній школі, посідає художня обробка металів тисненням, зокрема карбування. Планування розраховане на роботу з учнями 6-8 класів.

Перегляд файлу

Програма роботи гуртка

«Художня обробка металів»

 

Пояснювальна записка

Відродження національних традицій народу, зокрема в повсякденному житті, побуті, мистецтві, творчості сприяє розвиткові його самосвідомості, формує та виховує його в дусі свободи діяльності і творення. Велика роль в цьому має належати загальноосвітній школі.

В умовах становлення незалежної Української держави постає потреба покращення як змісту, так і форм здійснення трудової підготовки підростаючого покоління. Суттєве значення при реалізації зазначених завдань належить заняття учнів різними видами декоративно-ужиткового мистецтва, які поєднують в собі народні традиції, сучасні промислові технології та ручну працю. Вони стимулюють фізичний і розумовий розвиток, формують художні смаки дітей, підвищують інтерес до національної історії та культури. Особливе місце в системі народних художніх ремесел, які поширені в загальноосвітній школі, посідає художня обробка металів тисненням, зокрема карбування. Програма розрахована на роботу з учнями 6-8 класів.

 

Тематичний план

 

Назва розділу

Кількість годин

Теоретичні заняття

Практичні заняття

Разом

1

Вступне заняття. Техніка безпеки в шкільній майстерні та інструктаж із розгляду вимог безпечної праці при карбуванні.

1

-

1

2

Інструменти і пристрої для роботи.

2

2

4

3

Карбування орнаментальної композиції творчого характеру.

2

4

6

4

Види карбування на пластині.

4

6

10

5

Технологія плоскої розхідки.

4

6

10

6

Творче завдання на довільну тему.

-

3

3

Всього

13

21

34

 

Тема 1. Вступне заняття - 1 год

Ознайомлення з мистецтвом карбування металу. Історичні етапи його розвитку. Техніки виконання карбування на тонколистовому металі, їх декоративні особливості. Умови використання знань з основ наук. Вимоги техніки безпеки. Організаційні питання.

 

Тема 2. Інструменти і пристрої для роботи - 4 год

Аналіз можливостей виготовлення інструментів і пристроїв з підручних матеріалів. Вибір матеріалу із врахуванням його технологічних властивостей. Підготовка пластини до роботи.

Практична робота. Виготовлення необхідних пристроїв та інструментів. Ознайомлення з властивостями матеріалів.

 

Тема 3. Карбування орнаментальної композиції творчого характеру - 6 год

Ритм, симетрія, контраст форм. Співрозмірність елементів орнаменту з предметом. Декоративні способи патонування.

Практична робота. Вибір об’єкту праці - виріб для прикраси. Робота над ескізом і підготовчим малюнком. Вибір матеріалу та його правлення. Переведення зображення на підготовлену заготовку. Виконання рельєфу в металі. Патонування доступними методами.

 

Тема 4. Види карбування на пластині - 10 год

Мистецтво карбування на металі в Київській Русі; плоскорельєфна, рельєфна техніки виконання. Художньо-технологічні особливості карбування - плоскорельєфне з опущеним фоном. Технологія розхідки з опусканням фону. Матеріали. Інструменти.

Вибір металу із врахуванням властивостей пластичної деформації. Жерсть, її декоративні технологічні властивості. Умови забезпечення необхідним матеріалом для виконання зазначених технік (плоскорельєфної та рельєфної).

Способи переведення малюнка на метал. Особливості роботи карбом: розхідником, лощатником.

Практична робота. Виконання за зразком композиції (нескладного орнаменту) для прикрашання стін. (Як приклад, зразком для першого завдання може служити простий орнамент із рослинних елементів. Його розміри повинні поміщатися на кришку для консервування овочів. Даний вид карбованих робіт полягає в поглибленні контурів зображення переведеного на метал з майбутнім опусканням фону. Під ударами карбу фон ущільнюється, а місця рельєфу підіймаються).

 

Тема 5. Технологія плоскої розхідки 10 год.

Ознайомлення з прикладами плоскої розхідки в історії декоративно-ужиткового мистецтва.

Практична робота. Виконання плоскорельєфного карбування з двох та більше елементів. Особливості постановки деталей композиції всередині контуру.

 

Тема 6. Творче завдання на довільну тему

Вибір тематики для карбування. Аналіз робіт із зображенням людей, тварин.

Практична робота. Створення карбованого виробу із зображенням тварин та людини. Обговорення співрозмірності елементів голови, тулуба, ніг.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчальна програма

гуртка з трудового навчання

 

«Художня обробка металів»

 

 

 

Автор: Трунденко Павло Михайлович, учитель трудового навчання,

             спеціаліст ІІ категорії Вікторівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

docx
Додано
9 жовтня 2018
Переглядів
1249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку