КАВА, ЇЇ ВИДИ. ПРАВИЛА ПРИГОТУВАННЯ І ПОДАВАННЯ

Про матеріал
Залежно від того, до якого торгового сорту за якістю відноситься сира кава даного найменування, смажену каву також ділять на 2 торгових сорти: вищий і 1-й. Каву, що смажиться в зернах вищого сорту виготовляють з кавових зерен одного з видів вищого сорту – кава з Колумбії, Мокко, Ходейдаи Коста-Ріки Плантейшен, Індійської арабіки і ін. А кава 1 сорту – Сантос, Джима, Ріо, Індонезійський Робуста, В'єтнамський Арабіка і ін
Перегляд файлу

image

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА 

Методична розробка уроку  на тему: «Кава, її види. Правила приготування і подавання» розроблена у відповідності до освітньої робочої програми з предмету «Технологія приготування напоїв і коктейлів та їх характеристика» та  успішно пройшла апробацію під час її вивчення здобувачами освіти спеціальності «Кухар, офіціант, бармен» на місцевому рівні.

Під час вивчення даної теми, навчальний процес побудовано у відповідності до такого принципу: «Навчальний матеріал потрібно не «викладати», а сприяти «здобуванню» учнями знань.  

Для полегшення розуміння навчального матеріалу, а також досягнення поставленої мети уроку,  вивчення теми та первинне закріплення навчального матеріалу відбувається за допомогою використання мініплакатів, мультимедійної презентації, навчального відеофільму, інструкційно-технологічних карт,  а також інтерактивної гри.

Висновок:

1.      Застосування нестандартних форм навчання  – це необхідний напрям у вивченні навчальних предметів. Адже вони дозволяють викладачеві ефективно використовувати «надлишкову» активність здобувачів освіти, спрямовуючи її у корисне русло.

2.      Використання на уроках професійно-теоретичної підготовки технічних засобів навчання викликає зацікавленість до предмету вивчення та збільшує кількість здобувачів освіти, що працюють на  творчому, інтелектуальному  рівні, розвиває креативні здібності у процесі набуття знань.

 

 

 

Тема уроку: 

КАВА, ЇЇ ВИДИ. ПРАВИЛА ПРИГОТУВАННЯ І ПОДАВАННЯ

Мета уроку:

image навчальна: поглибити, систематизувати та закріпити знання, про дивовижний напій, що відомий людству з давніх часів – каву, про її хімічний склад, будову, біологічну цінність, цілющі властивості, її вплив на здоров’я людини. Вивчити нові та оригінальні способи приготування і відпуску кави і кавових напоїв;

image розвиваюча:  розвивати професійне мислення, пізнавальну активність та самостійність шляхом залучення учнів до пошукової діяльності, розвивати логічне мислення, творчу активність, формувати вміння використовувати отримані знання у своїй професійній діяльності;

image виховна: виховувати свідому дисципліну, зацікавленість до отриманих на уроці знань, свідоме відношення та повагу до професії;

image методична: активізація учнів на уроці шляхом використання інформаційних технологій.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Форма навчальної діяльності: групова.

Методи і методичні прийоми: 

image інформаційно-рецептивний: розповідь-пояснення, бесіда, демонстрація  з використанням технічних засобів навчання, опис, спостереження учнів;

image репродуктивний:  робота  з  роздатковим  матеріалом,  конкретизація  і  закріплення  вже набутих знань;

image проблемно-пошуковий: постановка проблемних завдань та  пошук їх вирішення (методична гра «Заморочки із бочки»).

Тривалість уроку: 45 хв.

Місце проведення: кабінет № 8 «Організація обслуговування».

Забезпечення уроку: 

image навчально-методичне забезпечення: мініплакати, таблиці «Хімічний склад кави», технологічні картки, картки-завдання, опорні конспекти, натуральні зразки кави, посуд для відпуску кави;

image електронні засоби навчання: фільм «Найцікавіше з історії виникнення кави», мультимедійна презентація «Технологія приготування кави та кавових напоїв»;

image технічне оснащення: комп’ютер, портативний проектор.

Міжпредметні зв’язки:

предмети, що забезпечують:

                    історія;

                    хімія;

                    санітарія і гігієна.

предмети, які забезпечуються:

                    організація виробництва та обслуговування;

                    устаткування підприємств харчування.

Після вивчення теми учень:

image повинен знати:

-         історію кавового напою;

-         хімічний склад кави, її будову, біологічну цінність, властивості, та вплив на здоров’я людини;

-         види кави;

-         технологію приготування кави та кавових напоїв.

image повинен вміти:

-         готувати каву та кавові напої;

-         аналізувати інформацію і робити висновки; - вести конспект.

Структура уроку:

І. Організаційний момент – 2 хв.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Ознайомлення учнів із темою, цілями та завданнями уроку. – 5 хв.

IІІ. Сприймання та усвідомлення учнями нового навчального матеріалу.  – 30 хв.

ІV.  Первинна перевірка засвоєння нових знань.  – 5 хв. V. Підведення підсумків уроку.  – 2 хв.

VI. Повідомлення та коментування домашнього завдання.      – 1 хв.

Перебіг уроку: І. Організаційний момент:

- перевірка присутності учнів на уроці; - перевірка готовності учнів до уроку.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Ознайомлення учнів із темою, цілями та завданнями уроку.

Викладач: 

Шановні учні,  тема сьогоднішнього уроку: «Кава, її види. Правила приготування і подавання». 

Хтось не може жити без чашки чорної кави зранку, дехто полюбляє випити еспресо після обіду, хтось віддає перевагу філіжанці капучино або фрапе під час робочої перерви.

А що вам відомо про каву та кавові напої?

(Викладач проводить бесіду з учнями. Після обговорення проектує на екран

imageвислів)

 

Справжня кава повинна бути  чорною як ніч, солодкою як гріх,  гарячою як кохання і міцною як дружба

Викладач:

В ході уроку розглянемо наступні питання:

1.   Історія виникнення кави.

2.   Види кави.

3.   Технологія приготування кави та кавових напоїв.

IІІ. Сприймання та усвідомлення учнями нового навчального матеріалу. 

(В ході уроку учні мають змогу користуватися опорним конспектом, який викладач роздав їм на початку уроку).

 

1. ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ КАВИ.

 

(Подача теоретичного матеріалу супроводжується демонстрацією відеофільму «Найцікавіше з історії виникнення кави»:  https://www.youtube.com/watch?v=x92x58zU4Mk )

imageВикладач. Історія кави сягає далеких часів і країн.

Приблизно у Х столітті в спекотній Ефіопії, а саме в гірській місцевості Каффа, звичайнісінькі свійські кози здійснили справжнє відкриття. Молодий пастух помітив, що його кози наполегливо об’їдають червонуваті ягоди невеликих кущів і після цього починають бігати та гратися, стають дуже жвавими та енергійними.

Допитливий пастух вирішив скуштувати ягоди і листя цих кущів. Смак йому не сподобався, однак він помітив, що його покинула втома, а настрій суттєво покращився. Своїми спостереженнями він поділився з друзями та родичами. Так  про це дізнались всі у тій місцевості. 

Новину почули і монахи-місіонери. Відкриття ефіопських кіз їх дуже зацікавило і вони почали експериментувати з цією рослиною і її площами. Згодом шляхом спроб і помилок їм вдалося скласти рецепт відвару кавового листя, який дивним чином повертав людям бадьорість, знімав втому та допомагав монахам не засинати під час довгих і монотонних молитов.  

Від історії з козами минуло аж два століття до появи першої кавової культури. Поступово дика кава, яка росла в Ефіопії, набула популярності. Великий кавовий шлях простягався через Червоне море на Аравійський півострів. Особливу популярність напій отримав у місті Моха в Ємені, де купці першими почали культивувати кавові плантації. Цілих два століття саме Ємен постачав каву на увесь Близький Схід. 

В багатьох містах і країнах люди не лише вживали відвари з листя і ягід кави, а й робили з них жувальні кульки для бадьорості та енергії. Саме так у 12 столітті зародилась справжня кавова культура.

Перевірених відомостей про походження способу заварки мелених зерен в тому вигляді, як ми це робимо сьогодні, немає. Однак історії відомо, що до кінця XIV століття в арабських країнах попит на зерна вже був. До цього часу в нагір’ях Ємену, клімат якого схожий на Ефіопський, починають вирощувати низькорослі види кавового дерева. 

На Сході кава набирає популярність дуже швидко. Протягом XV століття напій приходить в кожен будинок. У містах організовуються громадські кав’ярні, які виконують функції ігрових клубів і місць для обговорення новин. До XVI ст. звичка пити каву набуває поширення у всій передній Азії, включаючи території сучасних Ірану, Сирії й Туреччини.

Говорячи про походження кави в Європі, необхідно підкреслити, що її проникнення не відбувалося одночасно. Англійці, голландці, французи у XVI-XVII століттях вели активну експансію (торгову і військову) африканських та азійських країн. Численні мандрівники відвідують арабський Схід і привозять звідти каву, спочатку для особистого використання, а потім і в комерційних цілях.

Якщо говорити про масове завезення кави в Європу, то воно відбувалося через Туреччину, в той час історії – дуже неспокійного сусіда на Сході, у стані війни з усіма на своєму західному і північному кордоні. Звідти каву завезли в Італію. Характерно, що католицьке духовенство, так само як і мусульманське, спочатку демонструвало негативне ставлення до нового напою, вбачаючи в ньому, висловлюючись сучасною мовою, ісламське походження, що несе в собі загрозу для західного світу. Однак в 1600 році Папа дозволив християнам пити каву, а в 1645 році у Венеції вперше в історії була відкрита європейська кав’ярня. Поступово кава завоювала усю Європу.

Сьогодні барах готують холодні і гарячі кавові змішані напої. Для цього виділяється окреме робоче місце, де є кавоварка, каворозмелювач, мангал для приготування кави по-східному, електрична плитка на 1-2 комфорки, електрокип′ятильник тощо. 

 

2. ВИДИ КАВИ

 

                        (Подача      теоретичного      матеріалу      супроводжується   демонстрацією

мініплакатів на фліпчарті)

Викладач.

Випускають каву наступних видів:

-   кава натуральна смажена в зернах;

-   кава натуральна смажена мелена без добавок;

-   кава натуральна смажена мелена з додаванням цикорію.

 

image

 

 

Залежно від того, до якого торгового сорту за якістю відноситься сира кава даного найменування, смажену каву також ділять на 2 торгових сорти: вищий і 1-й.

Каву, що смажиться в зернах вищого сорту виготовляють з кавових зерен одного з видів вищого сорту – кава з Колумбії, Мокко, Ходейдаи Коста-Ріки Плантейшен, Індійської арабіки і ін. А кава 1 сорту – Сантос, Джима, Ріо, Індонезійський Робуста, В'єтнамський Арабіка і ін.

Кава натуральна мелена.  

Мелену каву вищого сорту виготовляють з суміші кавових зерен найменувань тих, що відносяться до вищого сорту, а каву мелену 1-го сорту – з кавових зерен одного або суміші найменувань 1-го сорту. 

Каву мелену вищого сорту з додаванням цикорію виготовляють з кавових зерен найменувань, що відносяться до вищого сорту, в кількості не менше 60%,  кавових зерен найменувань 1-го сорту – не більше 20% і цикорію – 20%, шляхом змішування компонентів. 

 

image 

А каву мелену 1 сорту з додаванням цикорію – змішуванням компонентів в співвідношеннях не менше 80% кави найменувань 1 сорту і не більше 20% цикорію.

image

Для її отримання використовують в основному обсмажені зерна кави Робуста 2-го сорту, яка дає найвищий вихід екстракту (до 36%) з додаванням сортів Арабіка і Ліберіка для поліпшення смаку і аромату. Спочатку сиру каву обсмажують у барабанах при температурі від 100 до 200 ºС, подрібнюють і екстрагують гарячою водою під тиском протягом 3-4 годин, поступово підвищуючи температуру від 70 до 180 ºС.

Одержаний екстракт охолоджують фільтрують, сушать до 4-відсоткової вологості, упаковують у герметично закриті банки. Використовують для швидкого приготування кави, в гарячій воді вона розчиняється за 30 секунд. А в холодній за 3 хвилини. Недоліками розчинної кави є те що вона малоароматна і не дає напою всієї повноти смаку, але кофеїну в ній більше на 4-5%.

 

3. ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ КАВИ ТА КАВОВИХ НАПОЇВ.

 

                        (Подача      теоретичного      матеріалу      супроводжується   демонстрацією

мультимедійної презентації «Технологія приготування кави та кавових напоїв»)

Викладач. Основою для приготування кавових напоїв є добре зварена кава, найкраще з кавоварки «Експрес». Є безліч рецептів, які можна з успіхом застосувати в щоденній роботі бару.

Холодні кавові напої, як правило, подають у склянках тумблер. Сервірують коктейльною соломкою та чайною ложкою (коли зверху збиті вершки). Гарячі кавові напої подають у бокалах, кавових або чайних чашках із порцеляни або вогнетривкого скла.

Напої з натуральної кави мають тонкий, приємний аромат і смак. Каву цінують також за її тонізуючі властивості. Помірна кількість натуральної кави здоровій людині корисна. Чашку ароматної приємно-гіркуватої чорної кави подають після обіду або вечері. Кава з молоком або вершками добре доповнює сніданок.

Харчову цінність кави забезпечують вуглеводи, білки, мінеральні солі, вітаміни РР, В,, В2, В6, Ви. Кофеїн зумовлює збуджуючу дію напою. У підприємства масового харчування надходить кава у зернах (сира або підсмажена), мелена, а також натуральна розчинна. Найкращою вважають каву мокко. Настої мокко екстрактивні й ароматні. 

Сирі зерна натуральної кави неароматні, настій з них несмачний, тому їх підсмажують при температурі 180 — 200 ͦС до темно-коричневого кольору, безперервно помішуючи. При цьому накопичуються ароматичні ефірні масла, кава набуває специфічного смаку і запаху. Підсмажені зерна у міру потреби безпосередньо перед заварюванням розмелюють, використовуючи кавовий млинок або розмелювальні машини з універсальним приводом. Ступінь розмелювання кави впливає на якість напою: краще зберігає аромат кава великого помолу, ніж дрібно мелена, напій буде прозорішим. 

Норма закладання на одну порцію кави 4 — 5 г меленої кави на 100 мл води.

image

Для приготування кави в електрокавоварках мелену каву насипають на сітку агрегата за 5 — 6 хв до закипання води. 

У процесі варіння з кави екстрагуються смакові й ароматичні речовини. Для поліпшення смаку напою каву залишають в апараті на 5 — 8 хв. Подають каву в чашках для кави ємністю 75 або 100 мл. Окремо на розетці подають цукор, лимон, у молочнику — молоко або вершки.

Кава натуральна — 4 — 5, вода — 100, цукор — 15. Вихід — 100.

imageкава налити лікер і

підпалити. 

Додати гарячу каву і збиті вершки.

 

 

 

imageimageЛікери влити в бокал, додати гарячу каву та збиті вершки,

зверху посипати какао.

   Лікер-крем «Бейліз» — 15, лікер «Самбука» — 15, кава «Експрес» — 100, вершки збиті 35 % — 30, какао-порошок — 2 . Вихід — 130/32.

image

У високий бокал влити віскі, додати гарячу каву та цукор і добре вимішати. Зверху покласти гіркою збиті вершки і посипати какао-порошком.  Віскі ірландське — 50, цукор-пісок — 15, кава «Експрес» — 100, вершки збиті — 25, какао-порошок — 2. Вихід —

165/27.

image

 

До готової чорної кави додають цукор і охолоджують до температури 8—10 °С. Перед подаванням каву наливають у келих, фужер або конічну склянку, кладуть кульку морозива і відразу подають з соломинкою.   

Лікер «Калуа» — 40, текіла «Золота» — 25, кава «Експрес» — 120, вершки збиті — 30, какао-порошок — 2. Вихід — 185/27.

imageimage              Усі компоненти влити в

металеву каструлю 0,5 л і довести до кипіння на слабкому вогні. Настояти  10 хв., розлити в чашки з вогнетривкого скла або порцеляни, посипати корицею.

Кава «Експрес» — 95, сік яблучний — 95, цукор— 15, апельсин — 60, кориця — 1, перець ямайський — 0,1, гвоздика мелена — 0,5. Вихід — 250.

imageimage       

 

Жовток розтерти з цукром у чашці до побіління. Інтенсивно розмішуючи, вливати гарячу каву.    

Кава «Експрес» — 200, цукор — 25, жовток одного яйця — 20. Вихід — 220.

 

 

 

 

imageМолоко наливають в пітчер нержавійки). Пітчер наповнюють наполовину, щоб залишилося

місце для спіненого молока. Кінець парової трубки на один сантиметр занурюють в молоко. Трубка повинна знаходитися біля стінки посуду під кутом  45⁰. Пара, взаємодіючи з повітрям, утворює пишну піну, тому опускати трубку глибше не потрібно. При подачі пари молоко почне збільшуватися в об’ємі. Глибина занурення парової трубки на цьому етапі повинна залишатися незмінною, у міру збільшення обсягу піни пітчер опускають. Чим тепліше буде ставати молоко, тим глибше повинна опускатися парова трубка.  

Приготувати  каву еспресо. Зверху акуратно додати молочну піну з пітчера.

Готове капучино посипати корицею.

Кава чорна — 7, вода — 100, цукор — 15, молоко — 100, кориця — 0,1, цукрова пудра — 0,1. Вихід — 150.

 

 

image   Молоко збити в дуже густу піну. Необхідно збивати до тих пір, щоб піни було дві третини від усієї маси. Сама ж пінка повинна бути дуже густою і пружною. Заварити в кавомашині порцію ароматної кави еспресо.  На дно айріш-келиха або просто високої

прозорої склянки налити одну третину ємності теплого молока. Зверху на нього дуже обережно по стінках або по ложці влити каву. Цей крок потрібно робити дуже повільно, щоб напій був шаруватим, а кава з молоком не змішалися при різких рухах.

На каву за допомогою ложки викласти молочну піну до самого верху келиха.

Напій обов'язково подається в гарячому вигляді і відразу ж після приготування. Покласти в келих соломинку або додати чайну ложечку.  Додатково прикрасити латте можна корицею, вона збагатить смак напою і подарує йому неповторний аромат.

Кава чорна — 10, вода — 100, молоко — 100, цукор — 10. Вихід — 250.

image

його з латте, який зазвичай подають в скляному келиху

«Айріш». Також флет вайт відрізняється присутністю білосніжної піни, тоді як в тому ж капучино поверхня найчастіше має світло-коричневий відтінок. Є і ще одна характерна риса - обсяг збитого молока. Шар піни в кави флет вайт значно тонший, ніж в латте, висота його становить не більше сантиметра.

Приготувати подвійну каву еспресо. Молоко нагріти парою до 60 ͦ С . Половину маси збити міні-міксером до однорідної піни, потім акуратно змішати з частиною. Перший шар в чашці - це кава, слідом влити молочну добавку. Нехай трохи молока змішається з напоєм, а решта залишиться на поверхні.

Кава чорна — 10, вода — 100, молоко (3,2%) — 150, цукор — 10. Вихід — 250.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА №1

 

image

 

 

imageТип напою: гарячі напої.                                                                                     

Посуд для подачі: товстостінна фарфорова чашка.

 

 

 

Інгредієнти

1 порція (г) нетто

2 порції (г) нетто

1

Кава натуральна

4-5

8-10

2

Вода

100

200

3

Цукор

15

20

 

Вихід

100

200

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ

 

Послідовність приготування

Фото

1

Мелену каву залити окропом.

 

image 

2

Довести до кипіння. 

 image

3

 

Припинити нагрівання, настояти 5 – 8 хв.

 

 

4

 

Готовий напій процідити крізь сито або тканину.

      image

5

Для приготування кави в електрокавоварках мелену каву насипати на сітку агрегату за     5-6 хв. до закипання води.

У процесі варіння з кави екстрагуються смакові й ароматичні речовини. Для поліпшення смаку каву залишити в апараті на 5-8 хв.

          image           

6

Окремо на розетці подати цукор, лимон, у молочнику — молоко або вершки.

 

      image

 

Вимоги до якості.

Зовнішній вигляд – блискуча поверхня.

Смак – солодкий, з гірчинкою.

Запах – властивий натуральній каві.

Колір – чорний.

Консистенція – рідка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА №2

image

чашка з розширеним верхом, через, що зберігається щільна пінка.

 

 

image

 

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ

 

Послідовність приготування

Фото

1

Молоко наливають в пітчер (спеціальний глечик з нержавійки). Пітчер наповнюють наполовину, щоб залишилося місце для спіненого молока.

 

         image

2

Кінець парової трубки на один сантиметр занурюють в молоко. Трубка повинна знаходитися біля стінки посуду під кутом  45⁰. Пара, взаємодіючи з повітрям, утворює пишну піну, тому опускати трубку глибше не потрібно.

 

image

 

3

При подачі пари молоко почне збільшуватися в об’ємі. Глибина занурення парової трубки на цьому етапі повинна залишатися незмінною, у міру збільшення обсягу піни пітчер опускають. Чим тепліше буде ставати молоко, тим глибше повинна опускатися парова трубка.         

image

 

4

Приготувати  каву еспресо.

 

        image

5

Зверху акуратно додати молочну піну з пітчера.

image

 

6

Готове капучино посипати корицею.

 

 

              image

 

Вимоги до якості: пінка у правильно приготовленого капучино має більш густу й щільну консистенцію, не просідаючи навіть під ложкою цукрового піску. Малюнок на капучино має зберігатися близько 12 хвилин після нанесення. Вихід однієї порції — 150мл. Температура подачі 60-70 градусів.  Правила подачі: капучино подають в чашці обсягом не більше 180 мл. Перед подачею каву капучино посипають корицею або какао, шоколадною або горіховою крихтою, можна використати ароматні спеції або додати солодкі сиропи.          Зовнішній вигляд:світло – коричневий відтінок.  

Смак: характерний яскраво виражений кавовий присмак, але без гіркоти,  згладжений тонами молока.  

Запах:  легкий аромат кави з ноткою молока.

 

 

 

ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА №3

 

image

 

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ

 

Послідовність приготування

Фото

1

Збивання молока для латте.

Молоко збити в дуже густу піну. Необхідно збивати до тих пір, щоб піни було дві третини від усієї маси. Сама ж пінка повинна бути дуже густою і пружною. 

image           

 

 

2

Заварювання кави.

Заварити в кавомашині порцію ароматної кави еспресо.

image

 

3

Наливання напою шарами.

На дно айріш-келиха або просто високої прозорої склянки налити одну третину ємності теплого молока. Зверху на нього дуже обережно по стінках або по ложці влити каву. Цей крок потрібно робити дуже повільно, щоб напій був шаруватим, а кава з молоком не змішалися при різких рухах. На каву за допомогою ложки викласти молочну піну до самого верху келиха.

 

image 

 

4

Подача латте.  

Напій обов'язково подається в гарячому вигляді і відразу ж після приготування. Покласти в келих соломинку або додати чайну ложечку.  Додатково можна прикрасити латте корицею, вона збагатить смак напою і подарує йому неповторний аромат. 

 

image 

Вимоги до якості: пропорції молока до кави – у латте більше, ніж у капучино при однаковому обсязі еспресо. Піна у латте м'яка, однорідна без бульбашок. Вона не витримає ложку цукру навіть без гірки. Малюнок на латте має зберігатися до 10 хвилин після нанесення. Температура подачі 6070 °С.

Правила подачі: подавати у посуді 240-400 мл. Чітких вимог до форми чашки немає. Допускається навіть подача у бокалі. Перед подачею каву латте посипають шоколадом, корицею, карамеллю, лікером чи коньяком.          Зовнішній вигляд: повинен вийти чітко розділений тришаровий коктейль.  Важливо, щоб всі 3 шари – молоко, кава і піна не змішалися між собою Смак: латте має більше молочного смаку.

Запах:  легкий аромат кави з ноткою молока.

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА №4

image

Тип напою: гарячі напої.                                                                                     

Посуд для подачі: товстостінна фарфорова чашка.

 

image

 

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ

 

Послідовність приготування

Фото

1

Приготувати подвійну каву еспресо.

 

       image

2

Молоко нагріти парою до 60 градусів. 

       image

3

Половина маси збити міні-міксером до однорідної піни, потім акуратно змішати з частиною.

              image

imageimageimageПерший шар в чашці - це кава, слідом влити  молочну добавку. Нехай трохи молока

4 змішається з напоєм, а решта залишиться на поверхні.

 

 

Вимоги до якості: особливості Flat white в тому, що половина піни забарвлюється в коричневий колір. Виходить своєрідна “зебра”, за якою впізнається цей рецепт. Є і ще одна характерна риса - обсяг збитого молока. Шар піни в кави флет-вайт значно тонше, ніж в латте, висота його становить не більше сантиметра. Температура подачі 60-70 °С.

Правила подачі: подавати у товстостінній фарфоровій чашці 240-400 мл. Чітких вимог до форми чашки немає. Допускається навіть подача у бокалі. Перед подачею каву латте посипають шоколадом, корицею, карамеллю, лікером чи коньяком.          Зовнішній вигляд: повинен вийти чітко розділений тришаровий коктейль.  Важливо, щоб всі 3 шари – молоко, кава і піна – не змішані між собою Смак: латте має більше молочного смаку.

Запах:  легкий аромат кави з ноткою молока.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІV.  Первинна перевірка засвоєння нових знань. 

Викладач: Давайте ми із вами пограємо у гру, яка носить назву «Заморочки із бочки».

 (Група поділяється на три команди. На столі у глечику лежать квадратики з номерками питань. Кожен квадратик має певний колір, що свідчить про його конкретну тематичну спрямованість: зелені – історія виникнення кави, червоні – види кави, жовті – технологія приготування кави та кавових напоїв.

Представники команд по черзі тягнуть квадратики з номерками і намагаються дати правильну відповідь. 

Перемагає команда, яка дала найбільшу кількість правильних відповідей.

Якщо команда дала не вірну відповідь, то шанс переходить до іншої команди, яка матиме змогу заробити два бали.) Викладач:

Запитання 1 (зелений колір). Яку країну прийнято називати Батьківщиною кави?

Учень:  Ефіопію.

Викладач:

Запитання 2 (зелений колір). У якому столітті зародилася справжня кавова культура?

Учень:  у 12 столітті зародилась справжня кавова культура.

Викладач:

Запитання 3 (зелений колір). У якому році та де вперше в історії була відкрита європейська кав’ярня. 

Учень: перша європейська кав’ярням була відкрита в 1645 році у Венеції.

Викладач:

Запитання 1 (червоний колір). На які два торгових сорти поділяють смажену каву?

Учень: смажену каву ділять на два торгових сорти: вищий і 1-й.

Викладач:

Запитання 2 (червоний колір). З чого виготовляють мелену каву вищого сорту?

Учень: мелену каву вищого сорту виготовляють з суміші сортів кавових зерен найменувань тих, що відносяться до вищого сорту.

Викладач:  

Запитання 3 (червоний колір). З чого виготовляють каву мелену 1-го сорту з додаванням цикорію?

Учень: каву мелену 1-го сорту з додаванням цикорію виготовляють шляхом змішування компонентів в співвідношеннях не менше 80% кави найменувань 1-го сорту і не більше 20% цикорію.

Викладач: 

Запитання 1 (жовтий колір). Які вимоги до якості приготування капучино?

Учень: пінка у правильно приготовленого капучино має більш густу й щільну консистенцію, не просідаючи навіть під ложкою цукрового піску.

Малюнок на капучино має зберігатися близько 12 хвилин після нанесення.

Викладач:

Запитання 2 (жовтий колір). Які правила подачі латте?

Учень: напій обов'язково подається в гарячому вигляді і відразу ж після приготування. Покласти в келих соломинку або додати чайну ложечку.  Додатково можна прикрасити латте корицею, вона збагатить смак напою і подарує йому неповторний аромат.

Викладач:

Запитання 3 (жовтий колір). Яка температура подачі флет-вайту?

Учень: температура подачі флет-вайту 60-70 °С.

Викладач: молодці, попрацювали на славу. А зараз я пропоную вам дати відповіді на прості уже для вас запитання.

Питання для бесіди:

Викладач: Які є основні види кави?

Учень (приклади відповіді): кава натуральна смажена в зернах; кава натуральна смажена мелена без добавок; кава натуральна смажена мелена з додаванням цикорію; розчинна кава.

Викладач: Від чого залежить назва кави?

Учень(приклади відповіді): назва кави залежить від способу та особливості приготування, переліку відповідних компонентів.

Викладач: За рахунок чого змінюється колір кави при обсмажуванні?

Учень(приклади відповіді): за коричневий колір зерна відповідає сахароза, яка в процесі обсмажування перетворюється в карамелін.

Викладач: Які сорти кави використовують для виготовлення розчинної кави? Учень (приклади відповіді): арабіка, робуста, ліберіка, ексцельза, стенофіла. V. Підведення підсумків уроку. 

  аналізую засвоєння учнями вивченого матеріалу;      виправляю  допущені помилки під час роботи на уроці.

VI. Повідомлення та коментування домашнього завдання. 

                                       За допомогою опорного конспекту опрацювати тему: «Кава, її види.

Правила приготування і подавання»

          Перелік використаної літератури.

1.      Доцяк В.С. «Українська кухня». Львів. Видавництво «Оріяна нова» 1998. с.457

2.      Косовенко М.С. «Технологія приготування їжі» с.217 - 223 c.

Майборода Л.А. Методика застосування інформаційно-комунікаційних технологій у діяльності педагога професійного навчання. Методичні рекомендації.

Київ. 2012. – 104. 

3.      П′ятницька Н.О. «Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства». К. «Центр учбової літератури», 2011.

4.      Сало Я.М. «Організація обслуговування населення на підприємствах харчування». Л. «Афіша», 2004.

5.      Малюк Л.П. Організація роботи бармена / навч. посіб. – Л.П. Малюк, Т.П Кононенко, Н.В Полстяна, А.І. Усіна - X.: ХДАТОХ, 2002. - 214 с.

 

 

 

pdf
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
4032
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку