Кирило-Мефодіївське товариство

Про матеріал
Презентація з поясненнями до уроку історії України за темою "Українське відродження"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кирило-Мефодіївське товариство

Номер слайду 2

Початок українського національного відродження. Розгортання процесів українського національного відродження та протистояння йому з боку імперських сил зумовило створення таємної організації Кирило-Мефодіївського братства. Ядро організації утворилося в Києві наприкінці 1845 — на початку 1846 р. з групи українських студентів, викладачів і чиновників. Його засновниками стали професор Київського університету М. Костомаров, молодий службовець губернської канцелярії М. Гулак і студент останнього курсу Київського університету В. Білозерський.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Разом із засновниками в засіданнях братства брав постійну участь Т. Шевченко; Українську національну ідею поділяв Т. Г. Шевченко, який у 1840р опублікував перше видання Кобзаря, який набув великого розголосу.

Номер слайду 5

М. Костомаров казав: «Трудна справа... Так воно є: ми, українці, самі нічого не вдіємо — сили не маємо: Москва тягне до себе, поляки Москви бояться й не довіряють їй, як і з ким тут починати?»

Номер слайду 6

Товариство ставило своїм головним завданням побудову майбутнього суспільства на засадах християнської моралі, шляхом здійснення реформ; створення на принципах рівності та суверенності дем. федерації слов’янських народів на чолі з Україною; знищення царизму і скасування кріпосного права; установлення дем.прав і свобод; зрівняння у правах всіх слов’янських народів.

Номер слайду 7

Діяльність Кирило-Мефодіївського товариствапоширення своїх програмних дое. і творів Т. Шевченкапропаганда волелюбних ідей у Київскому ун-ті та інших навч.закладах;розробка проекту широкої мережі укр.навч. закладів, видання укр. книгстворення П. Кулішем першої укр. абетки - “кулішівки”налагодження зв’язків з ін.революціонерами Російської імперії та за її кордонами

Номер слайду 8

Товариство проіснувало 14 місяців. Його члени у березні 1847р були арештовані і покарані. Найтяжче - Т. Г. Шевченко.

Номер слайду 9

Значення діяльності Кирило-Мефодіївського товариствасправила величезний вплив на подальший розвиток українського національного рухуперша спроба різночинної інтелігенції вдатися до пол. боротьби, розробка широкої пол.програми, яка стала прикладом для їхніх наступників, спроба поєднання української національної ідеї із загальнолюдськими християнськими ідеалами та ідеєю слов’янської єдностієдина організація, що категорично відкидала насильство як засіб досягнення своєї метитовариство стало самостійним пол.формуванням, яе не підпорядклвувалося жодній з рос-х суспільних течій

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
10 жовтня 2022
Переглядів
394
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку