Кольоротерапія – ефективний засіб для розвитку колірного сприймання навколишнього світу та оздоровлення дітей з особливими освітніми потребами.

Про матеріал
Колір є важливою інформаційною ознакою предметів та явищ, сприймається лише за допомогою зорового аналізатора (на відміну від форми та величини, які можна виділити практичним шляхом). Усе різноманіття кольорових відтінків отримане змішуванням трьох кольорів спектру – червоного, зеленого та синього.
Перегляд файлу

ТЕМА: Кольоротерапія – ефективний засіб для розвитку колірного сприймання навколишнього світу та оздоровлення дітей з особливими освітніми потребами.

Колір є важливою інформаційною ознакою предметів та явищ, сприймається лише за допомогою зорового аналізатора (на відміну від форми та величини, які можна виділити практичним шляхом). Усе різноманіття кольорових відтінків отримане змішуванням трьох кольорів спектру – червоного, зеленого та синього. В оці людини, на сітківці, є спеціальні колбочки, які вловлюють кожен з основних кольорів. Це є нормальним кольоросприйняттям. При невірній роботі хоча б одного типу колб кольорові відчуття спотворюються. Ця кольороаномалія  має назву дальтонізм.

Колір викликає певні асоціації:

блакитне місто – це місто нашої мрії;

блакитна кров  - благородне походження людини;

синій птах  асоціюється зі щастям;

золоте серце  у людини доброї, великодушної;

золоті руки – у людини працьовитої;

золоті верби ростуть – нерозумні дії кого-небудь;

проходити червоною ниткою (в творі) – головна ідея;

сірі будні - свідчить про щось нудне, монотонне;

згущувати фарби – перебільшувати що-небудь;

дивитися крізь рожеві окуляри - людина не бажає помічати негатив навколо себе.

Кольоротерапія – терапія, спрямована на покращення психічного, фізичного  та емоційного стану людини за допомогою кольорів. Кольоротерапія – здоров’язберігаюча технологія, спрямована на покращення психічного, фізичного,  пізнавального розвитку та зміцнення дитячого організму. Дія кольоротерапії заснована на тому, що кожна з  біологічно активних зон організму реагує на один з  кольорів. Проникаючи в наш організм через зоровий

аналізатор і через шкіру, колір стимулює вироблення гормонів, регулює обмін речовин.


Педагогічні принципи кольоротерапії:

1. Послідовності

2. Врахування вікових особливостей

3. Індивідуального підходу

4. Цілісності

5. Екологічності

6. Розширення картини ствіту

7. Креативності

8. Творчості.

Рівні використання кольорової терапії: організаційні можливості використання кольору (освітлення кімнати світлом певного кольору); педагогічні можливості кольору (розвиток, навчання, виховання); реабілітаційні можливості кольору (оздоровлення, розслаблення, підняття настрою та тонусу).

Завдання кольоротерапії:

  • створення атмосфери творчості, зацікавленості;
  • розвиток сприйняття кольору;
  • розвиток сенсорного сприйняття кольору;
  • викликати бажання досліджувати колір, створювати цікаві колірні поєднання.

Мета кольоротерапії:

  • розвивати: вміння спостерігати за природою, навколишнім світом; творчу уяву, фантазію; зорову та слухову увагу; навички самоконтролю
  • активізувати мислення як спосіб художнього освоєння кольору
  • сприяти профілактиці втомлюваності, знаттю зорового напруження.

Для успішного використання методу кольоротерапії необхідно знати, як діє певний колір на людину.

Червоний – це колір дії. Він стимулює і підкірку головного мозку, і безпосередньо клітини кори головного мозку. Вплив на підкірку відбувається у вигляді підвищення тиску, температури, рухової активності. Що ж стосується впливу на клітини кори головного мозку, то червоний спонукає до дії.

Психотерапевти не рекомендують використовувати червоний колір протягом довгого часу. Це загрожує побічними ефектами, такими як перевтома.

Помаранчевий – це суміш червоного і білого. Його вплив на людину схожий на вплив червоного, тільки в більш м’якому вигляді. Характерний тим, що підвищує настрій, стимулює робочу активність і втомлює не так сильно, як червоний. Психологи в один голос рекомендують використовувати його для оформлення дитячих кімнат. Або, наприклад, куточка, де дитина буде займатися активною пізнавальною діяльністю.

Помаранчевий прийнято називати кольором сонця. Він відновлює втомлений організм після важкого трудового дня, дає відчуття тепла і затишку в домі

Жовтий – колір сонця. Чудовий колір для профілактики депресій. Якщо, наприклад, помаранчевий сприяє виходу з депресивного стану, то жовтий попереджає його розвиток. Восени, взимку та ранньої весни жовтий колір життєво необхідний людині. Його можна використовувати у вигляді яскравих плям в інтер’єрі або аксесуарів в одязі.

Жовтий стимулює прагнення вивчати, пізнавати щось нове. Спонукає кудись йти, їхати, вирушати в подорожі.

Жовтий колір допомагає запам’ятовувати великі обсяги тексту. Людям творчих професій жовтий колір дарує натхнення.

Зелений – належить до холодної гами, але є самим м’яким з кольорів цієї палітри. Він заспокоює, але майже не гальмує життєві процеси організму.

Зелений колір доречний в будь-якій ситуації. Це колір природної гармонії. Він заспокоює нерви і до того ж корисний для очей.

Синій – антипод червоного. Він майже повністю гальмує будь-яку активність. Знижує тиск, температуру. Знижує робочу активність. Має заколисливий ефект.

На Сході він символізує істину і спокій. Синій колір допомагає очистити свідомість від непотрібних думок, заспокоїть тривогу.

Блакитний – синій з білим. Цей колір теж володіє заспокійливим ефектом, але не настільки сильним, як синій. Його часто використовують для оформлення офісних приміщень, тому що він допомагає зібратися з думками, зосередитись і гасить емоції. Блакитний колір має властивість усувати страхи, тривогу.

Фіолетовий – його довгий вплив на людину загрожує появою постійного відчуття втоми. Фіолетовий колір чудово знімає напругу. Крім того, він допомагає зняти нервове перезбудження.

Сірий, чорний, коричневий – депресивні кольори. Їх не можна застосовувати в оформленні житлових приміщень.

Білий – фактично це відсутність кольору. Проте на психологічному рівні, потреба в білому – це потреба захиститися; приховати емоції і поставити між собою і людьми розділову стіну.

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Інкл
Додано
22 березня
Переглядів
52
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку