Кольорова Металургія України

Про матеріал
Презентація уроку до підручника Г. Д. Довгань, О. Г. Стадник " Кольорова металургія України "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кольорова металургія. України і світу. Укладач учитель географії КЗО «СЗШ №6» ДМРЛихолат В. М.

Номер слайду 2

Кольорова металургія — комплексна складова промисловості, яка включає видобуток руди, її збагачення й виробництво різноманітних ко-льорових металів та їх сплавів. Кольорові метали. Алюміній. Титан. Магній. Мідь. Свинець. Цинк. Олово. Нікель. Золото. Срібло. Платина. Вони використовуються в електроніці, авіабудуванні, робототехніці та електроенергетиці.

Номер слайду 3

Кольорова металургія України. Титанове виробництво. Алюмінієве виробництво. Феронікілієве виробництво. Цинкове виробництво. Мідне виробництво. Ртутна промисловість

Номер слайду 4

Основні райони кольорової металургії України. Придніпровський. Донецький. Микитівський ртутний комбінат. Костянтинівський цинковий завод. Бахмутський завод кольорових металів. Довжанський завод алюмінієвого прокату. Миколаївський глиноземний завод. Запорізький титано-магнієвий завод. Запорізький алюмінієвий завод. Верхньодніпровський ГМКСвітловодський завод чистих металів та твердих сплавів. Микитівський РККостянтинівський цинковийзавод. Бахмутський ЗКМ

Номер слайду 5

Схема застосування міді та її сплавів

Номер слайду 6

В Кіровоградській області на базі недавно відкритого родовища нікелевої руди діє Побузький нікелевий завод. Для забезпечення заводу паливом використовується донецьке коксівне вугілля і електроенергія Південноукраїнської атомної електростанції. Виробництво магнію здійснюється також Калуським ВО «Хлорвініл».

Номер слайду 7

Алюмінієва промисловість України. Миколаївський глиноземний завод. Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат

Номер слайду 8

Алюмінієвий прокат

Номер слайду 9

Схема застосування алюмінію

Номер слайду 10

Список країн за виплавкою алюмінію

Номер слайду 11

ЦІКАВО ЗНАТИ• Уперше алюміній отримав данський фізик Г. Ерстед у 1825 р. за допомогою термічного відновлення безводного хлориду алюмінію амальгамою калію. Цей спосіб удосконалив німецький хімік Ф. Велер, який застосував чистий калій через два роки після його добування. Учений уперше майже точно описав властивості цього металу. У 1854 р. французький хімік А. С.-К. Девіль у процесі добування алюмінію замінив калій на дешевший натрій. Досліди на заводі завершились успішно, і в липні 1855 р. перші злитки металу масою 6-8 кг були презентовані на Всесвітній виставці в Парижі. У той час алюміній був настільки дорогим, що на виставці він посів місце поряд зі скарбами з державної казни.

Номер слайду 12

Запорíзький титáно-мáгнієвий комбінáт. На сьогодні «ЗТМК» — єдиний виробник титанової губки в Європі, а нова продукція — результат глибокої переробки титану, яка відкриває для підприємства нові ринки збуту в Європі та Азії. Титанові злитки, а також сляби (злитки прямокутного перерізу) широко застосовуються як конструкційний матеріал в атомній енергетиці, хімічному машинобудуванні, суднобудуванні та в багатьох інших промислових галузях.

Номер слайду 13

Технологічна схема виробництва титанової губки й металевого титану

Номер слайду 14

“Титанові” держави. Основні виробники титанового концентрату: Австралія США Норвегія Україна Україна у світовому титановому виробництві має такі показникивидобуток титанових руд 15-17 %;виробництво титанового концентрату 10%;ІV місце за виробництвом рутилового концентрату;ХХ місце за виробництвом ільменітового концентрату. 

Номер слайду 15

GМужіївська золотовидобувна фабрика. Мужіївське золоторудне родовище — родовище золота в Берегівському районі Закарпатської області. Єдине в Україні родовище золота із затвердженими запасами. Розташоване біля села Мужієво, у південно-західній частині Берегівського низькогір'я.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Особливості галузіКомплексне використання рудної сировини та висока здатність її комбінуватися з іншими галузями промисловості. Невелика кількість руд кольорових металів на планеті й нерівномірний їх розподіл. Лише США та Росія задовольняють свої потреби у кольорових металах за рахунок розробки власних родовищ, а решта країн тією чи іншою мірою залежать від імпортної мінеральної сировини. Мають різноманітний комплексний склад: з руд кольорових металів можна одержати кілька супутніх корисних компонентів (золото, срібло, кобальт, вольфрам, Арсен, сірку тощо). Низький відсоток корисної речовини в руді, що рідко перевищує 5 -10%. Рудам кольорових металів властива складна форма залягання.

Номер слайду 18

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: СТИСЛО ПРО ГОЛОВНЕКольорові метали є основою новітніх наукоємних напрямів промислового виробництва. Виробництво кольорових металів потребує значних обсягів електричного струму і прісної води, тому зосереджене біля великих ГЕС. Великі ТНК контролюють увесь процес виробництва більшості кольорових металів. Перші етапи виробництва здійснюють на підприємствах країн, що розвиваються, через велике антропогенне забруднення довкілля. У розвинених країнах світу великого значення набуло виробництво вторинних кольорових металів з відповідного металевого брухту.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ачкасова Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Презентації
До підручника
Географія 9 клас (Стадник О.Г., Довгань Г.Д.)
Додано
16 січня 2023
Переглядів
2532
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку